CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

VIDEO: Guy Verhofstadt, liderul ALDE din Parlamentul European, l-a criticat dur pe Viktor Orban, premierul UNGARIEI


 

Guy VerhofstadtPremierul Ungariei, Viktor Orban, atacat extrem de dur

            Guy Verhofstadt                                                              Viktor Orban

Comisia Europeană a declanşat procedura de infringement împotriva Ungariei în legătură cu legea privind universitățile, care duce la închiderea Universității Central Europene (CEU), finanțată de miliardarul american George Soros.

„Am decis să lansăm măsuri legale în legatura cu legea privind universitățile, trimițând guvernului ungar o scrisoare de punere in întârziere”, a declarat Valdis Dombrovskis, unul dintre vicepreședinții forului european.

Această scrisoare constituie prima etapă a procedurilor de infringement pe care le poate lansa Comisia Europeană.

Însuşi preşedintele Comisiei Europene va avea joi o întâlnire cu George Soros, la Bruxelles.

Guy Verhofstadt, fost premier al Belgiei, în prezent lider al grupului parlamentar ALDE (liberal), a reacţionat la acuzaţiile lansate de Viktor Orban în plenul Parlamentului European cu privire la implicarea ”absurdă” a instituţiilor europene în chestiunile interne din Ungaria.

 De asemenea, liderul maghiar a lansat şi un atac la adresa europarlamentarului belgian, pe care l-a acuzat că este nedemocratic pentru că încearcă să le spună „maghiarilor ce să facă”,

Parlamentul European a gazduit o dezbatere despre derapajele antidemocratice din Ungaria, dezbatere la care a vorbit si Viktor Orban.

Discursul lui Guy Verhofstadt vine în contextul în care Comisia Europeană a iniţiat o acțiune în justiție împotriva Ungariei, unde a intrat în vigoare  legea învățământului superior, prin care ar urma să fie închisă universitatea lui George Soros. 

Guy Verhofstadt l-a catalogat pe premierul maghiar drept o versiune moderna a fostului regim comunist, acuzandu-l de „protectionism economic, nationalism excesiv si o creştere a statului nonliberal”, adăugând că: „vede inamici în sectorul energetic, vede inamici în presă, vede inamici în organizaţiile nonguvernamentale, şi că acum vede inamici si in lumea academica – parca s-au intors Stalin si Brejnev, doar că in Ungaria”.

”Ai hartuit organizatii nonguvernamentale, ai alungat presa critica, ai construit ziduri, ti-ai exprimat opinia de a reintroduce pedeapsa capitala desi acest lucru nu este posibil pe baza tratatelor noastre, iar acum ai decis sa inchizi o universitate. Cat de departe vei merge? Care este urmatorul pas? Vei arde carti in piata din fata Parlamentului Ungariei?”, l-a acuzat liderul ALDE pe primul ministru al Ungariei.

Verhofstadt i-a pus in faţă lui Orban oglinda realitaţii:

„Ungaria a devenit membru UE in 2004. Ai semnat, împreună cu predecesorii tăi, pentru valorile UE. Şi cunosti foarte bine toate valorile şi principiile UE. Ai violat fiecare dintre aceste principii europene, toate aceste principii. Şi totusi vrei să rămai membru al Uniunii Europene. Am mai mult respect pentru euroscepticii care macar spun <>”.

Liderul ALDE a amendat fără menajamente ipocrizia lui Orban, care doreşte banii europeni, nu insă şi valorile UE:

„Dar tu, tu vrei sa continui sa primeşti banii UE, dar nu vrei valorile UE. Cum se numeşte asta? Nu e un act de mare curaj, şi in orice caz nu în linie cu un politician bazat pe principii”.

Finalul discursului lui Verhofstadt a fost aplaudat la scena deschisă de europarlamentari:

„Nu e timpul sa te intrebi, în sinea ta, cum vrei sa fii ţinut minte? Vrei sa rămâi in istorie ca un politician care a eliberat Ungaria de comunism – şi ai facut asta -, sau vrei sa fii ţinut minte ca un inamic etern al societaţii noastre europene democratice? Asta e alegerea pe care trebuie sa o faci acum.”

 

 

 

 

28/04/2017 - Posted by | POLITICA | , , , ,

Niciun comentariu până acum.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: