CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

Vinerea Mare sau Vinerea Patimilor, o zi de mare doliu a întregii creştinătăţi


 

Image result for vinerea mare photos

 

Vinerea Mare sau Vinerea Patimilor, este o zi de mare doliu a întregii creştinătăţi, pentru că în această zi a fost răstignit şi a murit Mântuitorul lumii, Iisus Hristos.

Creștinii retrăiesc în această zi două dintre evenimentele cele mai importante și în același timp cutremurătoare din istoria mântuirii: răstignirea Fiului lui Dumnezeu pe cruce și punerea Sa în mormânt.

Această ultimă vineri din Postul Paștilor este potrivit tradiției zi de post negru — nu se bea decât apă toată ziua. În Vinerea Mare nu este bine să mănânci urzici şi nu e bine să fie folosit oţetul, pentru că pe cruce Iisus a fost bătut cu urzici, iar buzele Mântuitorului au fost udate cu oţet,

Vinerea Mare este zi aliturgică, adica nu se săvârşeşte nici una dintre cele trei Sfinte Liturghii. Ceremonia principala din aceasta zi este scoaterea Sfantului Epitaf  (numit și Sfântul Aer) din altar si asezarea lui pe o masa in mijlocul bisericii, pe sub care trec credincioșii, până sfârșitul slujbei Deniei Prohodului, care are loc în seara acestei zile.

Credincioșii sărută Sfânta Evanghelie, Sfânta Cruce și Sfântul Epitaf și trec de trei ori pe sub masă, retrăind coborârea de pe Cruce a lui Hristos şi pregătirea Trupului Său pentru înmormântare. Această trecere pe sub masă a credincioșilor aminteşte trecerea prin mormânt a Mântuitorului, care S-a coborât în iad pentru a elibera sufletele drepților.

Prin moartea și Învierea Sa, Hristos a sfărâmat porțile iadului, iar moartea a fost învinsă „Unde îți este, moarte, biruința ta? Unde îți este, moarte, boldul tău?”, spune Sfântul Apostol Pavel în Epistola întâi către Corinteni (15.55).

Sfântul Epitaf este un obiect bisericesc de cult de forma dreptunghiulară, confecționat din pânză de in, mătase sau catifea, pe care se afla imprimată sau pictată icoana înmormântării Mântuitorului.

 

 

 

 

 

 

Seara se cântă Prohodul şi se inconjoară biserica cu Sfantul Epitaf. Este o procesiune de inmormantare. Epitaful pe care îl poartă preotii ajutaţi de credincioşi simbolizează trupul Mântuitorului. Dupa procesiunea din jurul bisericii, Sfantul Epitaf este aşezat pe Sfânta Masă din altar, unde va rămâne până la Înălţare. Punerea pe Sfânta Masă simbolizează  punerea Domnului in mormânt.

Cercetătorii etnografi spun că, în comunitățile tradiționale, se consideră că Vinerea Mare, odată cu moartea Mântuitorului, deschide un timp al haosului și întunericului, oamenii rămânând fără protecție divină. Se spune din bătrâni că Vinerea Mare ar echivala cu 12 vineri obișnuite, denumirea de Vinerea Seacă, cum se mai numește această zi, explicându-se prin postul negru pe care mulți oameni obișnuiau să-l țină.

În unele zone ale țării se afumă cu tămâie pomii și casele pentru a le feri de animalele sălbatice, de trăsnete, boli și dăunători.

Creştin Ortodox.ro; agerpres.ro/flux-documentare/2017 romaniatv.net; mediafax.ro

Anunțuri

14/04/2017 - Posted by | CREDINTA | , , , , , , , ,

Niciun comentariu până acum.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: