CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

Sentință pentru cei doi extremişti maghiari acuzaţi că intenţionau sa detoneze o bombă la Târgu Secuiesc de Ziua Naţionala a României


 

 

 

 

 

Doi indivizi arestați în România pentru terorism

 

Beke Istvan Attila şi Zoltan Szocs, învinuiţi că intenţionau sa detoneze o bombă de Ziua Naţionala a României la Târgu Secuiesc, sunt militanţi ai organizaţiei extremiste intitulate „Mişcarea tinerilor maghiari din cele 64 de Comitate (HVIM) Transilvania”, o extensie a grupării de extremă dreapta cu acelaşi nume din Ungaria care militeaza pentru anularea Tratatului de la Trianon şi refacerea Ungariei Mari, o organizaţie  foarte activă în judeţele româneşti Harghita şi Covasna, în care trăieşte o importantă comunitate de etnie maghiară.

Numele organizaţiei aminteşte  de  cele 64 de comitate în care era împărţită Ungaria înainte de Tratatul de la Trianon (1919), când această ţară stăpânea Transilvania şi alte teritorii aflate acum în componenţa Slovaciei, Austriei, Cehiei, Serbiei, României  şi Ucrainei .

Această mişcare iredentistă a fost înfiinţată la Szeged în Ungaria în 2002, de către un oarecare Toroczkai Laszlo, personaj cunoscut pentru acţiunile sale ostile faţă de România, căruia i s-a interzis în octombrie 2013 accesul în ţara noastră.

Extremiştii „Mişcării celor 64 de comitate”, cea mai importantă organizaţie iredentistă de acest fel, activează în ţara noastră sub acoperirea unei asociaţii denumite „Szent Laszlo Serge” şi beneficiază de finanţare din partea autorităţilor locale conduse de UDMR, dar şi de la organizaţia Jobbik şi de la partidul de guvernământ Fidesz din Ungaria.

Aceste partide din Ungaria finanţează cu zeci de mii de euro Mişcarea celor 64 de Comitate, pentru diverse manifestări antiromâneşti organizate în Transilvania, iar donaţiile nu sunt întodeauna la vedere.

Potrivit statutului, această mişcare extremistă militează pentru „valorificarea drepturilor la autodeterminare a maghiarilor din Ardeal” şi pentru „prezentarea nelegiuirilor care au fost cauzate ca urmare a încheierii Tratatului de Pace de la Versailles la sfârşitul Primului Război Mondial”.

Becke Istvan Attila şi Zoltan Szocs fuseseră reţinuţi de procurorii DIICOT pentru că puseseră la cale împreună cu alţi membri ai grupării din care făceau parte, a unui atentat care urma să aibă loc la Târgu Secuiesc în timpul manifestaţiei de Ziua Naţională a României, la 1 decembrie 2015.

Potrivit Comunicatului de presă emis de DIICOT în data de 1 decembrie 2015, Becke Istvan Attila, care este şi cetăţean al Ungariei, a fost acuzat că a procurat mijloacele şi instrumentele necesare confecţionării unei bombe artizanale, pe care intenţiona să o detoneze în public pe raza localităţii Târgu Secuiesc, pe parcursul manifestaţiei prilejuite de sărbătorirea zilei de 1 decembrie.

Materialele şi dispozitivele ridicate la perecheziţiile efectuate, ar fi fost apte să pună în pericol cetăţenii români şi bunurile acestora, acţiunile inculpatului fiind stopate de măsurile legale dispuse de procurorii DIICOT, cu sprijinul Serviciului Român de Informaţii.

Procurorii au spus că Istvan Becke s-ar fi ocupat de confecţionarea bombelor artizanale, iar Zoltan Szocs ar fi fost creierul operaţiunii.

 

Beke Istvan

 

Foto: Becke Istvan Attila şi Zoltan Szocs

A fost înregistrată şi o discuţie în care se vorbea despre un posibil atac asupra unor magistrale de gaz, pe care această organizaţie intenţiona să le arunce în aer chiar în ziua de Crăciun. Conform înregistrărilor făcute de autorităţile române, liderul HVIM a ţinut un discurs în care a explicat celor prezenţi că „trebuie să se păşească pe drumul faptelor, totul trebuie cucerit fizic, fără sânge nu se poate”.

Această grupare extremistă avea legături cu celulele teroriste şi extremiste ale IRA, Mişcării Naţionale Bulgare (VMRO), Mişcării Naţional – Democrate din R.Moldova şi urmărea să obţină pentru următoarele acţiuni teroriste, finanţare din Rusia.

De altfel, sunt cunoscute şi simpatiile extremiştilor unguri pentru acţiunile destabilizatoare ruseşti în Estul Europei şi susţinerea publică pentru acestea manifestată de membrii Mişcării celor 64 de Comitate – HVIM. Astfel, în 2014, pe pagina oficială de Facebook a HVIM Transilvania, au fost postate fotografii în care apar luptători ai HVIM, alături de steagul Rusiei şi un comunicat cu titlul „Susţinere patriotică a Rusiei”.

În textul comunicatului se evidenţiau mesaje de susţinere a separatiştilor ruşi din  Ucraina, „care luptau pentru libertatea lor”! În continuare se spunea: „Afirmăm că Ucraina Subcarpatică nu este Ucraina, Pământul Secuiesc nu este România! Trebuie să devenim luptători pentru libertate şi să luptăm pentru independenţa noastră ca vârf de lance al Estului” .

Beke Istvan şi Zsoltan Szocs, trimişi în judecată în data de 19 mai 2016 pentru tentativa de atentat la Târgu Secuiesc, de Ziua Naţională a României, au fost condamnaţi în data de 6 aprilie 2017 de Curtea de Apel Bucureşti la 11 luni şi şase zile şi respectiv 10 luni  şi opt zile  de inchisoare.

Instanţa a schimbat încadrarea juridică din instigare la infracţiunea de atentat contra unei colectivităţi în tentativă la acţiuni împotriva ordinii constituţionale, pentru care Szocs Zoltan şi Beke Istvan au fost achitaţi de judecători.

De asemenea, magistraţii au schimbat încadrarea juridică din nerespectarea regimului materiilor explozive în folosirea materialelor pirotehnice fără drept, pentru care Szocs Zoltan a primit 10 luni şi 8 zile închisoare, iar Beke Istvan – 11 luni şi 6 zile, ambele cu executare.

Instanţa a constatat însă că pedepsele au fost deja executate de către cei doi, în perioada în care au stat în arest preventiv şi arest la domiciliu.

Judecătorii au mai dispus confiscarea de la Beke Istvan a materialelor pirotehnice găsite la locuinţa lui de procurorii DIICOT, cei doi fiind obligaţi să achite şi câte 10.000 lei cheltuieli judiciare.

De asemenea, Curtea de Apel Bucureşti a decis că gruparea „Mişcarea de Tineret 64 de Comitate” (HVIM) din Transilvania are un caracter fascist, xenofob şi rasist.

Decizia Curţii de Apel Bucureşti poate fi contestată de procurori sau de cei doi inculpaţi, la instanţa supremă, care va da şi decizia definitivă în acest dosar.

 

http://ro.blastingnews.com/actual/ sentinta-pentru-acuzatii-de-terorism-maghiari-din-targu-secuiesc-  Daniela Chirciu

08/04/2017 - Posted by | LUMEA ROMANEASCA | , , , , , , , ,

Niciun comentariu până acum.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: