CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

Propunere în Duma de Stat a Rusiei privind demontarea complexului funerar din Piața Roșie, unde este păstrat trupul lui Vladimir Lenin.


 

 

 

 

 

Imagini pentru lenin mausoleu

Foto: Mausoleul lui Lenin de la Moscova

Deputatul Dumei de Stat a Federației Ruse, Ivan Suharev, a adresat o interpelare președintelui Consiliului Federației, Valentina Matvienko, în care solicită examinarea chestiunii privind demontarea complexului funerar din Piața Roșie, unde este păstrat trupul lui Vladimir Lenin.

Acesta este de părere că în acest an, când se împlinesc 100 de ani de la Revoluția din octombrie, e momentul potrivit să fie pus punctul în polemicile despre înhumarea lui Lenin.

 Marea majoritate a ruşilor vor să-l îngroape pe Lenin „Lovitura de stat bolșevică a fost, în esență, o crimă împotriva statului. Acum locuim într-o cu totul altfel de țară, dar simbolurile, morții, continuă să se afle în centrul capitalei”.

Trebuie să punem odată și pentru totdeauna punctul în acest dosar și „să-i împăcăm pe cei roșii cu cei albi, înhumându-i pe conducătorii bolșevici cu ritualuri ortodoxe. Cu atât mai mult cu cât Biserica și-a expus poziția în legătură cu asta”, a declarat Suharev, citat de RT.

Decedat la 21 ianuarie 1924, bolnav grav de sifilis, Vladimir Ulianov, zis Lenin, a fost imbălsămat de profesorul Alexei Abricosov şi instalat intr-un mausoleu provozoriu din scânduri montat lângă zidul Kremlinului, unde doritorii puteau sa-şi ia ramas bun de la cel care i-a condus.

Abia in 1929 s-a hotarat construirea mausoleului din marmură, extins ulterior, pentru a putea gazdui, in 1953, şi mumia lui Iosif Djugasvili, zis Stalin.

Acesta n-a stat acolo multă vreme. Contestându-l  post mortem, ruşii l-au ingropat în zidul Kremlinului, ca pe un personaj oarecare.

Sondaje făcute recent  de presa rusă aratau că, totusi, numai un sfert dintre  cei chestionaţi ar fi  favorabili menţinerii mumiei în mausoleu, iar restul  ar prefera să-l vadă pe Vladimir Ilici îmormântat, iar Mausoleul sa fie desfiinţat.

De altfel, numeroşi ruşi şi-au manifestat de multe ori de-a lungul vremii antipatia faţă de „iubiţii” lor conducatori, istoria scoţând la iveală evenimente pe care „serviciile” sevietice le-au ţinut la mare secret timp îndelungat.

Atentate contra mumiei lui Lenin 

* La 19 martie 1934, un oarecare Mitrofan Mikitin a incercat sa descarce o arma in mumia de sub sticla. El a fost imobilizat de paznici si executat pe loc, fara nicio judecata.

* La 5 noiembrie 1957, moscovitul A. Romanov (coincidenta cu familia imperiala) a stropit cu cerneala sarcofagul lui Lenin, in semn de dispret. Nu se stie ce s-a mai intampat cu el, deoarece n-a mai auzit nimeni de dansul.

* La 13 iulie 1960, un oarecare Minibaev a spart sarcofagul de sticlă şi a lovit mumia cu picioarele, deteriorând-o. Restaurarea ei a durat o lună, iar cercetarile au dovedit ca fapta era premeditata, Minibaev venind din provincie la Moscova, anume în acest sop.

* La 9 septembrie 1961 o femeie, A. A. Smirnova, a spart sarcofagul, ca să-l scuipe pe Lenin. Corpul n-a avut de suferit, femeia insă a tras consecintele.

* La 24 aprilie 1962, pensionarul A.A, Lyutikov a spart sarcofagul, aruncând în el cu o piatra grea. Percheziţionat, autoritaţile au pretins că ar fi gasit la domiciliul pesionarului copiile unor scrisori pe care el le trimisese la ambasadele străine din Moscova.

* In septembrie 1967, un sinucigaş din Kaunas (Lituania) a intrat în incinta mausoleului, având explozibil motat pe centură. În urma exploziei, atentatorul şi alte persoane au murit, dar mumia nu a avut de suferit.

* La 1 septembrie 1973, o necunoscută a facut un gest asemănător, dar explozia nu a afectat sicriul, care fusese amenajat între timp din materiale rezistente.

* La 27 noiembrie 2010, a fost reţinut pentru profanare un cetăţean care arunca role de hârtie igienică asupra mausoleului. După un examen psihiatric, acesta a fost internat intr-un spital de specialitate.

Viitorul mumiei lui Lenin ramâne totuşi incert

Până acum, mai mulţi lideri ruşi au cerut scoaterea lui Lenin din mausoleu, dar nimeni n-a trecut la treaba.

Pe de o parte, nostalgicii sunt minoritari, dar pe de alta parte, nici minoritarii nu trebuie neglijati în preajma alegerilor.

Fireşte, alegerile vor trece, dar nici după aceea nu este de crezut ca noii veniţi la putere îşi vor sufleca mânecile şi vor înfrunta mumia.

 

 

 

 

Imagini pentru lenin mausoleu

 

 

 

 

 

Recent, Biserica Ortodoxă Rusă a cerut să fie scos cadavrul lui Vladimir Lenin din Piața Roșie.

Reprezentanți Bisericii Ortodoxe Ruse susțin că orașele, regiunile și străzile trebuie să-și recapete denumirile istorice de care au fost lipsite.

Măsura ar izbăvi Rusia de imaginea de țară cu reminiscențe comuniste.

 

 

 

Sursa: https://sputnik.md; http://www.timpul.md

Reclame

14/03/2017 - Posted by | PRESA INTERNATIONALA | , , , , , , ,

Un comentariu »

  1. Rusia va ramane pe veci tara colaboratorilor lui Hitler si a invadatorilor. Rusia este ultimul imperiu al lumii si ocupa teritoriul a 86 de natiuni. MOARTE RUSIEI ca entitate politica. La fel ca Ungaria sau Austria dinaine de 1918, Rusia nu va fi o natiune onorabila pana nu da libertate tarilor ocupate.

    Apreciază

    Comentariu de Mos Ion | 27/04/2017 | Răspunde


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: