CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

Românii de niciunde. VIDEO


 

 

 

 

Imagini pentru volohi photos

 

Comunitatea aşa zişilor „volohi” din vestul Ucrainei

 

 

 

 

În secolul 21, încă mai există români care trăiesc într-o ignoranță similară triburilor sălbatice. Vorbesc limba română așa cum se vorbea acum trei patru veacuri.

Sunt crunt de săraci, analfabeți, discriminați, uitați și până de curând, au fost fără Dumnezeu, la propriu. Ironic, tocmai ei au cea mai mare creștere demografică dintre toți românii pământului.

Carmen Avram a prezentat, la emisiunea „În premieră”, de la Antena 3, povestea incredibilă a celei mai bizare comunități de români din lume: Comunitatea volohilor din vestul Ucrainei.

Despre România, mulți dintre aceştia nu știu nici ce înseamnă nici ce legătură ar putea avea ei cu ea.

”România e un nume”, spune unul dintre tinerii intervievați.

Ucrainenii îi numesc „țigani albi”.

”Ei niciodată nu au știut că există România ca țară”, a spus Ioan Botoș, președintele Uniunii Românilor din Ucraina.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Această comunitate care numără câteva mii de oameni se află în vestul Ucrainei, între granițele Ungariei, Slovaciei și Poloniei.

Regiunea Transcarpatia/Subcarpatia (Zakarpattia) este o regiune din Ucraina, în Nordul României având capitală orașul Ujgorod (Uzhgorod). Regiunea are o suprafață de 12.800 kmp, și numără 1.252.300 de locuitori. Principalele etnii din regiune sunt: ucraineană (incluzând și rutenii sau rusinii), maghiară, română și rusă.

Românii locuiesc compact (32.000 persoane după surse ucraineene, peste 50.000 persoane după surse românești) mai ales în partea de sud-est, cunoscută și sub numele de Maramureșul de Nord  în raioanele Rahău ( Biserica Albă, Apșa de Mijloc, Apșa de Sus, Apșița Veche, Dobric, Plăiuț, Strâmba, Paladi) și Teceu (Slatina, Apșa de Jos, Strâmtura, Teteș, Peri, Podișor, Bescău, Cărbunești, Bouțul mare, Bouțul Mic).

Zona compactă românească a fost spartă artificial în două raioane pentru a i se diminua importanța la alegeri și  a desemna cât mai puțini primari și consilieri locali români.

Există de asemenea şi o categorie aparte de români, circa 4.500 de suflete, trăind ca în Evul Mediu în creierii Carpatilor împaduriți, în satele Mircea (Mirke/Myrcha, 1.500 persoane) si Poroscova (Poroskovo, 3.000), în raioanele Velyky Berezin și Perecin, la 35 km N și, respectiv, 45 km N-E de Ujgorod, descoperiți în ultimii ani, cărora ucrainienii le zic “voloki” sau “loscarini”, care știu că vorbesc “rumanește”, însă au uitat cum îi cheamă.

 

 

 

 

 

 

Imagini pentru volohiii din poroscovo  de vest photos

 

 

Se pare că, prin 1980 în contact cu prima “cutie care vorbește” adusă din Afganistan de un soldat, fiu al satului Poroscova, adică un radio cu tranzistori, învârtind butoanele au constatat că sunt unii care vorbesc așa ca ei și au hotărât că aceştia fac parte din poporul care se cheamă…”Radio Bucureşti”!

De curând, reprezentanţi ai cotidianului Glasul Maramureşului, Asociaţiei “Valea Verde”, Uniunii Regionale “Dacia” a Românilor din Transcarpatia, Fundaţiei “EMA”, Fundaţiei “Rozalina”, au strâns ajutoare (constând în alimente, îmbrăcăminte şi jucării), care au ajuns la volohii români.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Reclame

13/03/2017 - Posted by | ROMANII DIN JURUL ROMANIEI | , , , , , , , ,

Niciun comentariu până acum.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: