CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

Autonomia pentru o etnie dispărută, premiza indispensabi­lă pentru clădirea unui nou stat maghiar în mijlocul României, în aria locuită cândva de secui


 

 

 

 

 

 

Pe hartă: Regiunea Autonomă Maghiară, constituită în 1952  şi devenită ulterior Mureş-Autonomă Maghiară, din iniţiativa şi cu aportul sovieticilor.

 

 

 

 

 

Autonomia Ținutului Secuiesc constituie o premiză indispensabi­lă pentru realizarea unui nou stat maghiar în mijlocul României, în aria locuită cândva de secui.

Aceștia erau organizați în „scaune” (sedes) existente până la constituirea dua­lismului austro-ungar (1867), când au fost desființate de guvernul de la Budapesta și înlocuite cu comitate.

Dacă obârșia secuilor este încă discutabilă, este un fapt cunoscut as­tăzi că ei s-au asimilat ungurilor. La recensământul din 2002, în județele Covasna, Harghita și parte din Mureș, dintr-o populație de 668.471 vorbi­toare de limbă maghiară, nici unul nu s-a declarat secui!?!

Chiar dacă, în ultimul deceniu, unii dintre acești locuitori s-au lă­murit asupra obârșiei lor îndepărtate, „Ținutul Secuiesc” invocat de unii sau de alții astăzi, cuprinde peste 99% unguri și nu secui.

 

 

 

Imagini pentru tara secuilor map

 

Foto: Harta „Ţinutului secuiesc”

 

 

 

 

Atunci de ce atâta caz?

 

Din motive de oportunitate po­litică și electorală, într-o etapă când fragmentarea statelor europene, sub directiva euroregiunilor, se desfășoară pretutindeni lent dar sigur.

În numele unei false necesității a unor cifre statistice comparabile, care de fapt vizează teritoriul economic al statelor respective. Nicidecum bună-starea cetățenilor. Stăpânești mai ușor când cetățenii nu mai au o identitate sprijinită pe istorie și tradiție.

N.B. Autonomia Ținutului Secuiesc deschide calea unei fragmen­tări a întregii arii transilvane în zeci de „autonomii” culturale.

Când nu pot modifica granița atunci fragmentezi și schimbi identi­tatea teritoriului respectiv…

 

(autor: acad. Dinu C. Giurescu, sursa: Revista Clipa)

09/03/2017 - Posted by | LUMEA ROMANEASCA | , , , , , , , , , , , , ,

4 comentarii »

 1. Dacă există neam separat secui atunci nici românii nu sunt nicidecum majoritari, nu în Ardeal ci în toate România, fiind și ei maramureșeni, bănățeni, olteni, munteni, moldoveni, etc.

  Altfel cum am mai expus opinia, și aici pe blog nu odată, există mai multe metode și modele de regionalizare, România a ales să nu facă nici una. Deci unde ii bunăstarea cetățenilor?

  Apreciază

  Comentariu de Zsolt | 09/03/2017 | Răspunde

  • Cu siguranţă nu există în prezent o etnie secuiească. Secuii au fost asimilati de maghiari, astfel încât în zilele noastre nu se mai declară nimeni de etnie secuiască. În Evul Mediu secuii erau o etnie separată, cu un alfabet, o limbă proprie şi cu origini diferite de ale maghiarilor. Cât despre maramureşeni, bănăţeni, olteni etc.aceştia sunt chiar români, locuitori din vechime şi până în prezent ai unor regiuni din România care au origini comune şi care au avut întotodeauna aceiasi limbă, credinţă, origini şi traditii cu restul românilor.
   Etnia secuiască a dispărut accelerat pe parcursul ultimelor două secole, contopindu-se în masa poporului maghiar.
   Este imposibil ca d-ta să nu stii lucrurile acestea, şi de aceea nu pot decît să mă mir când văd că sunt negate astfel de lucruri arhicunoscute.

   Apreciază

   Comentariu de cersipamantromanesc | 10/03/2017 | Răspunde

   • Pentru a defini originea unui neam sunt nevoie, în general de următoarele criterii:
    1. Dovezi arheologice.
    2. Dovezi scrise.
    3. Dovezi lingvistice.
    4. Dovezi genetice.
    5. Identitatea și autodefinirea poporului respectiv.

    Nu se poate afirma sau infirma originea unui popor fără aceste dovezi, cum nu se poate afirma că românii au origine dacice, acesta trebuie dovedită.
    Originea secuilor chiar nu este dovedită, poate să fie parte al poporului maghiar sau înrudit de ea. Oricum ar fi, de a fii un popor separat sau de a fii parte a neamului maghiar pe unde trăiesc au o majoritare absolută, peste 70-75%. Așa că spuneți un singur motiv de ce nu merită să trăiască într-o singură entitate administrativă europeană?

    Apreciază

    Comentariu de Zsolt | 11/03/2017

   • Articolul de faţă se referă la o etnie dispărută – etnia secuilor. Teritorul locuit odinioară de etnia secuilor este locuit acum de o populaţie care se declară cvasiunanim de etnie maghiară.
    Partidul Civic Maghiar din Ardeal a avut o iniţiativă in judeţele Harghita, Covasna şi Mureş, în sensul că locuitorii acestor judeţe ar trebui să se declare secui şi nu maghiari, la rubrica “etnia” de la recensământ.
    Recensamantul din 2011 a creat disensiuni în comunitatea maghiară din judetele Harghita, Covasna si Mures.În municipiul Sfântu Gheorghe au fost difuzate mai multe cărți poștale cu sigla Partidului Civic Maghiar, care îi îndemna pe locuitorii acestor judete să se declare secui la recensământ.
    Nu e nici un secret că pe parcursul istorieisecuii au reprezentat un popor diferit de cel maghiar. Secole de-a rândul regalitatea de la Budapesta a încercat să-i maghiarizeze pe secui şi că aceştia au fost cultural și spiritual de-a lungul istoriei, altceva decât ungurii.
    Despre originea secuilor, Gestele unguresti, Anonymus, Simon de Keza, Chronicon Pictum etc. au consemnat faptul că “Zaculos” – secuii, la venirea maghiarilor,traiau deja “amestecati cu romanii, vecinii lor din munţi” şi că practicau scrisul cu caractere runice (preluate de la varegi si kazari, pe filiera românească)..
    In anul 896 ei şi-au parasit sălaşele si au plecat în Tara Ungului spre a i se închina lui Arpad, care era duce nu numai peste maghiarii finici, dar si peste mulţimea de triburi turanice, înrudite cu avarii.
    Este momentul în care, cercetarile arheologice confirmă ca o dovada în plus a originii avare a secuilor, că acestia intrau în faza de declin a culturii lor, fază în care obiectele turnate si ornamentate cu grifoni îsi înceteaza existenta în N-V Romaniei (Kurt Horedt).
    Aliaţi, dar neincluşi în conglomeratul de populaţii care va duce la geneza ungurilor ca etnie, secuii au fost utilizati de maghiari, apoi de unguri, ca în orice alianţă între unul mai tare si altul mai slab: în avangarda, cu ocazia ofensivelor, şi în ariergarda, la retragere!
    Se vor bucura însă de privilegii în schimbul slujbei lor militare.
    Arheologia, toponimia, izvoarele scrise îi plaseaza în veacul X în Bihor, pe Aries, în centrul voievodal românesc de la Moldovenesti, în sec.XI-XII, între Turda si Aiud, în Tara Barsei si în fine, în Carpatii Orientali, unde vor fi colonizati definitiv printre românii de acolo si organizati pe “scaune” (szekek-sedes): Ciuc (zonele Miercurea Ciuc – Csikzeredda, Giurgeu – Gheorgheni – Gyergyö si Casin – Kaszon); Trei scaune (Haromszek: Sepsi, Kezdi, Orbai); Odorheiu (Szekelyudvárhely) si Mures (Mároszek).

    Catolicizati de unguri, acceptati ca aliaţi, în calitate de “natiune” medievala, aceşti urmaşi ai avarilor au continuat sa fie, etnic, altceva decât ungurii.
    Pentru că, în afara de rune, secuii au continuat sa aiba o limba a lor, un port şi obiceiuri proprii, încă vizibile în secolul XVI, dar pe cale de dispariţie în veacurile XVII-XIX si de care numai unii bătrâni îşi mai amintesc astazi, în zona Ciucului, într-atât de eficace a fost procesul de ungurizare, susţinut în primul rand de biserică, atât cea catolică, dar si ulterior, de cea reformată.

    Cunoscator profund al realitatilor transilvane, marele carturar umanist Antonius Verantius (Anton Verancsics) (1504-1578) concluziona, în urma unei analize obiective, că secuii “se deosebesc de unguri în aproape toate obiceiurile, legile şi felul lor de a trăi; afară de religie, nu se aseamana nicidecum, nici ca limba, cand vorbesc dupa chipul stramosilor”.
    Pe aceeaşi linie, cărturarul Nicolaus Olahus (1493-1568), contemporanul său, observa la secui aceleaşi diferenţe faţă de unguri.
    Aşadar, iată numai câteva argumente că secuii nu au fost maghiari.
    Nu e nicio rușine ca locuitorii din Covasna și Harghita să recunoască acest fapt etno-istoric și cultural. Altfel, dacă ei se declară unguri, autonomia cerută de unii politicieni în Covasna, Harghita şi Mures, nu ar avea cum să fie pentru secui, care sunt un popor dispărut în istorie şi care nu mai apar la recensăminte decât în declaraţiile a 2-300 de persoane.

    Apreciază

    Comentariu de cersipamantromanesc | 11/03/2017


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: