CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

Un film document – „România: Dezastrul roşu”


 

 

 

 

Dezastrul roşu este un film care a demascat regimul Ceaușescu și tarele sale.

Pe cei care se bucură de privilegiul naşterii mai târzii, cum spunea fostul cancelar german Helmut Kohl, filmul acesta îi va face, poate, mai atenţi la prezent şi mai înţelegători cu trecutul.

Jurnalistul Emil Hurezeanu a povestit mai târziu la „Digipedia” , cum a fost căutat, în 1988, în redacția de la Munchen a Europei Libere, chiar de către cel care realizase, în clandestinitate, în România, documentarul „Dezastrul roșu”. Acesta adusese din România o păpușă. În păpușă era cusută o scrisoare de la disidenta Doina Cornea.

 

 

 

 

 

 

 

Filmul realizat de-a lungul întregii toamne a anului 1988 de  jurnalistul de televiziune belgian, Josy Dubie, a rulat în Belgia, în  Franţa, pe mai multe canale germane şi italiene, şi ulterior în America, în SUA şi Canada.

Existau deja, până atunci, câteva filme de mai mici dimensiuni, de demascare critică a dictaturii lui Ceaşescu, dar nu multe la număr.

„Dezastrul roşu” a fost ca o schimbare de macaz, o turnantă. Difuzat în premieră în seara zilei de 10 decembrie, ziua Declaraţiei Universale a Drepturilor Omului, filmul a avut un efect extraordinar.

Politicieni şi cetăţeni din ţările occidentale, publicaţii de vârf, organizaţii civice sau universităţi s-au alăturat într-un cor neaşteptat de solidaritate cu românii. La câteva săptămâni după difuzare, în acelaşi efect multiplicat al filmului, a fost creată la Bruxelles Operaţiunea Villages Roumains.

Sute şi apoi mii de sate occidentale au adopat sate româneşti, ameninţate cu sistematizarea rurală sau pur şi simplu răpuse de mizerie şi deznădejde. Brusc, după difuzarea filmului „Dezastrul roşu”, din ţara sud-est-europeană uitată sau, eventual, cunoscută prin conducători nonconformişti în raport cu Moscova, România apărea, printr-un şoc, percepţie publică, ceea ce este.

O ţară sacrificată, cu oameni nefericiţi, la cheremul dictaturii naţional-comuniste.

 

 

 

 

Publicitate

22/02/2017 - Posted by | DIVERSE | , , , , , , ,

Un comentariu »

  1. A republicat asta pe radupopescublog.

    Apreciază

    Comentariu de Radu | 23/02/2017 | Răspunde


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: