CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

Ocupaţia şi administrația militară rusă în Moldova şi Ţara Românească (septembrie 1769 – iulie 1774)


 

 

 

Image result for tarile romane 1774 map

 

 

 

Septembrie 1769 – iulie 1774: Ocupaţie şi administrație militară rusă în Moldova şi Ţara Românească

Pe 16 noiembrie 1769 atacul rusesc asupra Giurgiului nu are succes. Domnul Moldovei, Constantin Mavrocordat, este prins de rusi la Galati, pe 1 decembrie 1769 (moare trei zile mai tarziu, la Iaşi).

Pe 7 si 21 iulie 1770 armatele ruseşti (care aveau in componenţă si voluntari români) sant victorioase in faţa turcilor, la Larga si la Cahul.

Intre iulie 1772 si martie 1773, la Focsani si la Bucureşti, au loc negocieri pentru incheierea pacii. Pacea se incheie pe 10 iulie 1774, prin tratatul ruso-turc de la Kuciuk-Kainargi (localitate in Bulgaria de azi). Principatele sant scutite de haraci pe timp de doi ani. Intre 27 septembrie 1769 si pana in septembrie 1774 Moldova s-a gasit sub ocupaţia trupelor rusesti, la fel Ţara Româneasca, intre noiembrie 1769 și iulie 1774.

Tratatul de la Kuciuk-Kainargi

Tratatul de la Kuciuk-Kainargi (var. Kuciuk-Kainardji, în limba turcă Küçük Kaynarca) a fost semnat la 21 iulie, 1774, de Imperiul Rus (reprezentat de feldmareșalul Piotr Rumianțev) și Imperiul Otoman după înfrângerea acestuia din urmă în războiul din 1768-1774.
Tratatul era o lovitură extrem de umilitoare primită de atotputernicul Imperiu Otoman. Otomanii au cedat teritoriul regiunii Yedisan dintre râurile Nipru și Bugul de Sud.

Acest teritoriu includea portul Cherson și oferea Rusiei primul său acces direct la Marea Neagră. Prin tratat, Rusiei îi mai erau cedate porturile Kerci și Enikale din Crimea, precum și regiunea Kabarda (cabardină) din Caucaz.
Otomanii au pierdut și Hanatul Crimeii, căruia au fost forțați să îi recunoască independența. Hanatul, deși oficial independent, era în realitate sub controlul Rusiei, care l-a anexat în 1783.

Tratatul a acordat Rusiei și alte beneficii.

A eliminat restricțiile privind accesul Rusiei la Marea de Azov (Tratatul de la Belgrad din 1739 dădea Rusiei teritoriu la Marea de Azov, dar îi interzicea fortificarea zonei sau dezvoltarea unei flote.)
Rusia primea și o serie de drepturi economice și politice în Imperiul Otoman, între care permisiunea acordată creștinilor ortodocși din Imperiul Otoman de a naviga sub steagul Rusiei, respectiv permisiunea acordată Rusiei de a ridica o biserică ortodoxă în Istanbul (care nu a fost însă construită vreodată).

Rusia a interpretat tratatul ca dându-i dreptul de a proteja creștinii ortodocși din Imperiu și a folosit această prerogativă mai ales în Principatele Danubiene (Moldova și Țara Românească), intervenind în timpul ultimei domnii fanariote și după Războiul Grec de Independență.
Tratatul dădea califului otoman dreptul de a proteja credincioșii musulmani din Rusia (între care cei din Crimeea).

Era pentru prima dată când o putere europeană recunoștea autoritatea califului otoman în afara granițelor imperiului său.

 

 

Sursahttp://www.1812.md/septembrie-1769-iulie-1774

Reclame

15/02/2017 - Posted by | ISTORIE ROMANEASCA | , , , , , ,

Niciun comentariu până acum.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: