CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

Cheia destabilizării Balcanilor este în Macedonia


Image result for harta tarilor balcanice

Harta ţărilor din spaţiul balcanic 

Cheia destabilizării Europei este în Balcani.

Teoria lui Karl Haushofer, figură centrală a geopoliticii germane, revine în actualitate: cine stăpânește Hartlandul adică Europa centrală și de sud-est, de fapt controlează lumea.

Fără îndoială că în Europa centrală și de est se duce un adevărat  război hibrid, iar România este chiar pe linia frontului, la răscrucea unui conflict geopolitic între SUA, UE și Rusia.

Cheia destabilizării Europei centrale și de est nu este deocamdată în ţara noastră, deși protestele masive care s-au declanşat brusc în marile oraşe, au fost încurajate de Berlin și manipulate de serviciile secrete în favoarea multinaționalelor și intereselor ambasadelor străine  şi s-a indus o imagine de haos în opinia publică internaţională.

Devine tot mai evident că manipularea acestor proteste face parte din acoperirea unei acțiuni mai ample care vizează dezmembrarea fostei republici iugoslave a Macedoniei (FYROM) şi într-o perspectivă mai largă, reîmpărţirea Hartlandului, adică a Europei Centrale şi de sud-est.

Situaţia din Macedonia, ţară balcanică în care 40% din populaţie o formează albanezii musulmani este critică, mai ales după ce au fost lansate semnale că Statele Unite ar agrea dispariţia de pe hartă a acestui stat, devenit independent în urma războiului care a dus la destrămarea fostei Iugoslavii.

Cu câteva zile în urmă, Dana Tyrone Rohrabacher, preşedinte al subcomisiei pentru Europa din Camera Reprezentanţilor a SUA, declara unui post de televiziune din Albania, că Macedonia ar trebui împărţită între statele învecinate, Kosovo şi Bulgaria, adăugând că din punctul său de vedere ” Macedonia nu este un stat”.

„Îmi pare rău, dar nu este un stat. Există o atât de mare diviziune în ţara lor, încât nu vor putea să trăiască împreună în viitor”, a spus aceasta.

 

Potrivit site-ului MKD.mk, Rohrabacher ar mai fi declarat că: „De aceea, kosovarii şi albanezii din Macedonia ar trebui să facă parte din Kosovo, iar restul Macedoniei ar trebui să facă parte din Bulgaria sau din altă ţară cu care consideră că au legături”.

Întrebat dacă Administraţia Trump susţine această idee, Rohrabacher a spus că el are influenţă în politica externă americană, că ideea schimbării graniţelor în Balcani ar putea fi inclusă în agendă în viitor şi că în următoarele luni, comitetul pe care îl conduce va organiza audieri.

Spusele acestuia vin în continuarea unei declaraţii din 2015 a ministrului rus de externe, Serghei Lavrov, privitoare la vehicularea unor idei despre împărţirea Republicii Macedonia între Albania şi Bulgaria.

Comentând actuala poziţie a Rusiei faţă de situaţia existentă ân regiune, vicepreşedintele Parlamentului Serbiei, Gordana Cimici pare optimistă, declarând într-un interviu că nu crede într-o implicare militară a Rusiei în zonă: „Rusia nu este capabilă să destabilizeze situaţia în regiune. Sunt convinsă că banii lor nu sunt suficienţi. Pentru a destabiliza Balcanii, Rusia nu are fonduri suficiente”.

 De o eventuală dezmembrare a Macedoniei ar dori să profite şi Grecia, care consideră că sudul R. Macedonia, cu care se învecinează, ar fi o parte din regiunea istorică a Macedoniei greceşti, a cărei capitală este Salonicul.

Primul ministru grec, Alexis Tsipras, nu ascunde speranţele pe care şi le pune Grecia într-un sprijin dat de Rusia, în cazul în care s-ar produce o situaţie de instabilitate în regiune.

În Macedonia acţioneză de mai mult timp şi o serie de fundaţii finanţate de magnatul american George Soros, care acţionează în sprijinul acţiunilor întreprinse de albanezii musulmani şi în dauna slavilor creștini, pentru slăbirea acestei ţări, pregătind-o parcă pentru lovitura finală care se pare că va fi dată de SUA, pentru împărţirea acestei ţări între vecinii săi.

O  mişcare pentru contracararea influenţei miliardarului  american George Soros a luat naştere în Macedonia, la scurt timp după ce Nikola Gruevski, liderul principalului partid de guvernământ VMRO-DPMNE, a lansat o serie de atacuri împotriva ONG-urilor finanţate din străinătate, anunţă portalul Balkan Insight. Gruevski consideră „de-sorosizarea” drept o prioritate pentru Macedonia.

Situația din Balcani se agravează şi tot mai multe țări creștine din această regiune sensibilă a Europei sunt ţinte ale unui proces de demantelare națională și dezmembrare, iniţiate de forțe din SUA și de către un Berlin revanșard care acţioneză în favoarea creerii unor structuri statale noi.

Pe cale de consecinţă, pericolul unui război în ZONĂ pare tot mai apropiat.

Devine din ce în ce mai evident că marii decidenţi din politica mondială au în vedere modificări ale hărţii acestei părţi a Europei centrale şi de sud-est.

De aceea, protestele stradale prelungite, pot fi privite acum  într-o altă lumină, ca o parte a planului de destabilizare a regiunii noastre.

Istoria ne arată că în Balcani, pe bună dreptate supranumiţi şi „butoiul de pulbere al Europei”, forţarea schimbării frontierelor a condus întotdeauna la declanşarea unor războaie sângeroase.

Iată de ce, marile puteri ar trebui să reflecteze foarte serios asupra pericolelor imense pe care le-ar putea genera deschizând această „cutie a Pandorei”.

 

 

 

Surse:

Daniela Chirciu- http://ro.blastingnews.com/europa/2017/02/cheia-destabilizarii-europei-este-in-balcani

Ionuţ Ţene – http://www.napocanews.ro/2017/02/macedonia-cheia-destabilizarii-

Reclame

12/02/2017 - Posted by | POLITICA | , , , , , , , , , , ,

Un comentariu »

  1. A republicat asta pe radupopescublog.

    Apreciază

    Comentariu de Radu | 12/02/2017 | Răspunde


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: