CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

Jumătate de mileniu de Protestantism


 

 

 

 

 

Reformatorul religios Martin Luther

 

Reformatorul religios Martin Luther

 

În 2017, Protestantismul împlineşte jumătate de mileniu.

 

Reforma protestantă a fost cel de-al treilea mare moment din istoria creştinătăţii, după Edictul de la Milano (313 d.I.Hr.) şi Marea Schismă din anul 1054.

Pastorul şi doctorul în teologie german Martin Luther, a fost primul teolog ale cărui reforme au stat la baza înființării Bisericii Evanghelice – Luterane. S-a născut la 10 noiembrie 1483 la Eisleben în Saxonia şi a decedat în ziua de 18 februarie 1546, tot în oraşul său natal, Eisleben.

În calitate de preot catolic, doctor în teologie şi profesor de exegeză la Universitatea din Wittenberg, el a scris lucrarea „Disputatio pro declaratione virtutis indulgentiarum”, în care a enunţat primele idei ale Reformei, devenite foarte cunoscute sub numele de „Cele 95 de teze” după ce, pe 31 octombrie 1517, le-a afişat pe uşa bisericii din Wittenberg.

Aceste 95 de teze au devenit faimoase pentru că acestea contraziceau o serie de dogme ale Bisericii Catolice şi au declanşat în scurt timp un conflict ireconciliabil cu Pap de la Roma şi teologia oficială.

Perioada în care a trăit Luther a fost aceea în care tipărirea  Bibliei şi a altor lucrări pe scară largă a devenit posibilă după introducerea tiparului de către un alt german, Johannes Guttenberg.

În cele „95 de Teze” publicate de Luther, erau criticate documentat abuzurile Bisericii Catolice şi practica acesteia de a vinde „indulgenţe”.

 

 

 

 

Image result for picture of martin luther

 

 

 

Într-adevăr, pentru a strânge fonduri necesare construirii Bazilicii Sf.Petru de la Roma, Papa Leon al X-lea a aprobat vânzarea către credincioşi a unor indulgenţe prin care oferea, în schimbul unei sume de bani, anularea suferinţelor vremelnice datorate păcatului, care se iertau prin pocăinţă.

Luther şi-a atras mânia Papei, care l-a blamat pentru afirmaţia sa conform căreia:

 „Indulgenţele sunt înşelătorii pioase… În faţa dreptăţii lui Dumnezeu, indulgenţele nu sunt de nici un folos celor care le câştigă pentru îndepărtarea pedepsei datorată păcatului lor real.”

Papa a dispus ca Luther să se prezinte la Augsburg în faţa cardinalului Thomas Cajetan, iar acesta i-a cerut să-şi retracteze Tezele, însă a argumentat că le-ar putea retrage numai dacă i se va dovedi pe baza Bibliei, că el ar fi cel ce a greşit.

Pe 9 noiembrie 1518, suveranul pontif a condamnat scrierile lui Luther, iar în anul următor două comisii papale care le-au analizat le-au numit „erezii, scandaloase şi ofensatoare pentru urechile pioase.”

În 1520, Papa Leon e emis o Bulă papală care declara eretice scrierile lui Luther, dându-i totodată un răgaz de 4 luni pentru a le retracta.Refuzul de a le retracta i-au atras lui Martin Luther din partea Bisericii Catolice, excomunicarea, Papa cerând totodată împăratului Carol al V-lea executarea lui Luther.

A scăpat de pedeapsă graţie ajutorului dat de principele elector al Saxoniei, Frederick al III-lea, care i-a oferit adăpost în castelul „Wartburg”, lângă Eisenach, unde a stat ascuns sub pseudonimul „cavalerul George”. 

În această perioadă a tradus în limba germană Noul Testament, contribuind astfel la crearea limbii germane supradialectalecare a stat la baza unei epoci noi în literatura modernă germană.

Traducerea Scripturilor în limbile naţionale ale popoarelor, propagate cu ajutorul tiparniţelor inventate de Guttenberg, au adus o nouă perspectivă pentru adevărul şi geniul creştinMişcarea reformistă din Biserica Apuseană iniţiată de Luther, a început în scurt timp să ia şi caracterul unei mişcări politice care a condus la scindarea Bisericii Catolice, prin apariţia Bisericii Protestante.

Cu timpul, în cadrul Protestantismului au apărut diverse alte curente, între care cele mai răspândite sunt: Lutheranismul, Anabaptismul, Anglicanismul, Prezbiterianismul, dar şi culte neoprotestante cum ar fi adventismul, baptismul, penticostalismul, etc.

Putem așadar concluziona, spunând că Reforma Protestantă a declanşat profunde schimbări poltice şi juridice în epocă, punând  în cauză rolul Bisericii care până atunci era principalul factor politic şi legislativ şi deschizând porţile secularismului în societate.

 

 

 

 Daniela Chirciuhttp://ro.blastingnews.com/cultura/2017/01/in-2017-protestantismul-impline-te-jumatate-de-mileniu-001432549.html

03/02/2017 - Posted by | DIVERSE | , , , , , , , , , ,

Niciun comentariu până acum.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: