CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

1926 – Vizita reginei Maria a României în Statele Unite ale Americii. VIDEO


 

Related image

Foto: Regina Maria pe Broadway, la New York

Regina Maria a României, primul cap încoronat care a vizitat SUA

Pe 18 octombrie 1926, începea voiajul Reginei Maria in Statele Unite ale Americii, o vizită rămasă mult timp in memoria martorilor epocii. Planuita încă din timpul Primului Razboi Mondial, vizita Reginei Maria pe continentul american a avut loc abia dupa mai bine de un deceniu, cu ajutorul bunei sale prietene, Loie Fuller, o dansatoare celebra a vremii.

Astfel, in urma 90 de ani, Regima Maria a României devenea primul cap incoronat din istorie, care a vizitat Statele Unite ale Americii.

Îmbarcată pe 12 octombrie pe somptuosul vas Leviathan, Regina Maria ajungea 6 zile mai târziu în SUA, după o oprire la Paris, unde  şi-a intâlnit fiul săurătăcitor, viitorul Rege Carol al II-lea.

Insoţită de Principesa Ileana si de Principele Nicolae, Regina a fost primită de americani, oficiali şi cetaţeni deopotrivă, ca o adevarată celebritate.

Jurnalul reginei descrie  emoţia momentului în care coloana oficială a străbătut New York- ul şi a întâlnit reacţiile celor strânşi la ferestre să o privească :

„Maria!, Maria! Îmi auzeam numele strigat de mii de voci şi, după obiceiul american, de la geamuri se aruncau lungi ghirlande de hârtie şi tot felul de alte bucăţele de hârtie, de la miile de geamuri ale fantasticelor clădiri, până când tot aerul se umpluse de fâlfâiri albe, ca de milioane de păsări mari şi mici“, scria Regina in Jurnalul sau.

 

 

 

 

 

 

Vizita ce trebuia să dureze pâna pe 11 decembrie, a fost scurtată cu câteva saptamâni, la aflarea veştii că Regele Ferdinand, rămas în ţară, era grav bolnav.

Însă chiar şi după scurta perioadă petrecută în Statele Unite ale Americii (18-24 octombrie 1926), românii care intâlneau un american, erau învariabil întâmpinaţi cu aceeaşi întrebare: „Sunteţi din ţara Reginei Maria?”

 

 

 

 

 

Reclame

25/01/2017 - Posted by | DIVERSE | , , , , , , ,

Niciun comentariu până acum.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: