CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

Un act de demnitate românească: Ministrul afacerilor externe, Teodor Meleşcanu, i-a cerut ambasadorului SUA să dialogheze direct cu autorităţile guvernamentale române și nu prin intermediul mass-media


 

Image result for foto hans klemm şi melescanu

Foto: Ambasadorul Klemm şi ministrul afacerilor externe român Teodor Meleşcanu

Ministrul de Externe, Teodor Meleșcanu, l-a primit vineri, pe ambasadorul Statelor Unite ale Americii, Hans Klemm.

În cadrul discuțiilor, “Ministrul Afacerilor Externe a argumentat ferm necesitatea unui dialog direct al Ambasadei SUA, și nu prin intermediul mass-media, cu Ministerul Afacerilor Externe și autoritatile guvernamentale, în conformitate cu spiritul relațiilor de parteneriat strategic, cu respectarea standardelor și practicilor diplomatice”, se arată în comunicatul remis de MAE.

Teodor Meleşcanu, a declarat că “nu este normal” ca anumite teme de interes pentru relaţiile bilaterale dintre SUA şi România să îi fie aduse la cunoştinţă prin intermediul presei, el spunând că l-a asigurat pe ambasadorul SUA, Hans Klemm, că este “capabil” să înţeleagă şi atunci când i se vorbeşte “foarte direct”.

“A fost o discuţie care din punctul meu de vedere a pornit de la un punct foarte clar, şi anume că România este un stat suveran, un stat aliat al SUA şi un stat partener al SUA.”

Partea română a amintit angajamentul Guvernului României, reflectat prin Programul de Guvernare, pentru întărirea relațiilor cu SUA, mai transmite MAE.

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tariceanu, a declarat la rândul său că aplaudă atitudinea pe care ministrul de Externe, Teodor Melescanu, a avut-o faţă de ambasadorul SUA.

„Este un semnal elegant, diplomatic, pentru ca asemenea declaratii sa nu mai aiba loc in viitor”, a spus Tariceanu.

„Regret astfel de declaratii inabile, care s-ar putea răsfrânge negativ asupra simpatiei pe care românii le-o poarta americanilor.

In acest context, declaratiile si interviurile pe care le-au oferit presei unii ambasadori ne dau imaginea unor atitudini care ne incalca demnitatea, ca popor, şi suveranitatea, ca ţară. In mediul diplomatic, astfel de declaraţii sunt de neconceput. Pentru noi, ca tara care ne respectam partenerii, sunt inacceptabile. Şi nu vorbim despre orice partener, ci despre un partener strategic, despre cel mai important aliat pe care îl avem.

De aceea, consider ca atitudinea pe care a adoptat-o ministrul de Externe era necesară şi se constituie intr-un semnal elegant diplomatic, pentru ca asemenea declaraţii să nu mai aiba loc in viitor. Să ne respectăm intre noi ca ţări partenere”, a declarat Calin Popescu Tariceanu pentru DC News.

Presa a consemnat declaraţiile recente ale ambasadorului american, Hans Klemm, care a spus, într-un interviu acordat News.ro, comentând cele doua proiecte de Ordonanta de Urgenţă vizând justiţia, că orice propunere legislativa care contravine consolidarii statului de drept, îi afectează pe toţi românii, indiferent de preferinţele lor politice.

„Nu considerăm oportună nicio masură care slăbeşte statul de drept in România şi ne asteptăm ca toate instituţiile din România să încerce să consolideze lupta naţiunii împotriva corupţiei”, afirma diplomatul american.

„Tragerea la raspundere a indivizilor pentru actiunile lor şi respectarea strictă a solidei legislaţii privind abuzul in serviciu, sunt printre principalele motive ale recentelor progrese ale României. Parteneriatul Strategic Romania-SUA si statutul României de membru al NATO şi al Uniunii Europene se bazează pe valori comune, inclusiv pe angajamentul faţă de statul de drept.

Vom continua sa sustinem ferm şi clar eforturile presedintelui Iohannis şi ale instituţiilor judiciare şi de aplicare a legii in aceasta directie. Orice propunere legislativă care contravine consolidarii statului de drept îi afectează pe toţi românii, indiferent de preferinţele lor politice.

Nu consideram „oportună” nici o masura care slabeste statul de drept in România şi ne asteptăm ca toate instituţiile din România să încerce să consolideze lupta naţiunii impotriva corupţiei”, a declarat Klemm.

De asemenea, ambasadorul american a subliniat ca SUA o susţin ferm pe Laura Codruta Kovesi, aflată în centrul unei campanii mediatice dusă de unele televiziuni pe baza dezvaluirilor lui Sebastian Ghita.

„Statele Unite o sustin ferm pe Laura Codruta Kovesi, procuror-sef al DNA si toate institutiile de lupta impotriva corupţiei din România. Activitatea lor este vitala pentru viitorul României.

În ce îl priveşte pe Sebastian Ghiţă, ca regulă generală, nu acordăm prea mare atenţie acuzaţiilor nefondate facute de persoane care fug de justiţie”, a subliniat ambasadorul.

Este clar pentru toată lumea, că  aceste declaraţii ale ambasadorului american (care nu sunt primele de acest fel), depăşesc limitele competenţelor sale şi exced statutul său de diplomat al unei ţări straine, fie ea şi aliată.

De aceea, poziţiile exprimate de ministrul afacerilor externe şi ale preşedintele Senatului României, reprezintă, fără îndoială, un act de demnitate românească.

Surse: http://www.aktual24.ro; NapocaNews; http://www.sursadestiri.net

Reclame

21/01/2017 - Posted by | POLITICA | , , , , , , , ,

Niciun comentariu până acum.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: