CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

Putin îi dă un ultimatum slugii Dodon


Image result for putin si dodon photos

 

 

DECLARAŢIE-ULTIMATUM A LUI PUTIN PENTRU DODON.

 

 

Agenţia RIA Novosti publică o declaraţie a preşedintelui rus Vladimir Putin,făcută la o conferință de presă ţinută după discuțiile cu președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, în care  acesta leagă „completitudinea cooperării economice ale Rusiei cu Moldova de Asocierea  Chișinăului cu Uniunea Europeană”.

„Mult va depinde de modul în care Moldova va construi relațiile cu Uniunea Europeană, am în vedere acordul semnat care a intrat în vigoare cu privire la asocierea dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană. Pentru noi, există anumite riscuri care sunt similare cu riscurile cu care ne-am confruntat după semnarea documentelor relevante între Ucraina și UE”, – a spus Putin, răspunzând la întrebarea unui reporter despre restabilirea cooperării economice dintre cele două țări.

„Cred că în cele din urmă noi vom reuşi să ne atingem scopul. Dar trebuie să se pornească de la realitate, inclusiv de la realitatea vieții politice a Moldovei.

Noi cunoaștem competența Guvernului Moldovei, cunoaştem competența Președintelui, unele dintre probleme nu sunt incluse în competența șefului statului, în conformitate cu legea fundamentală a țării, dar vom lucra cu guvernul și cu președintele, suntem gata să lucrăm în această direcţie.”, a adăugat președintele rus.

Igor Dodon,  avându-l alături pe liderul de la Kremlin și-a dat  frâu liber la Moscova. Acesta nu s-a mai ascuns în spatele eufemismelor, declarând direct că scopul lui și a partidului pe care l-a condus până în decembrie – PSRM – este de a anula Acordul de Asociere semnat de Chișinău și Bruxelles.

De asemenea, Dodon este gata să federalizeze țara, așa cum i-o cere Putin.

 Cei doi interlocutori au evitat subiectul privind retragerea armamentului și soldaților ruși aflați pe teritoriul  R.Moldova, în stânga Nistrului, conform deciziei OSCE de la Istanbul din 1999.

 

Expertul politic din cadrul IDIS „Viitorul”, Veaceslav Berbeca, a declarat că anularea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană este un proces foarte complicat.

„Republica Moldova este parte a unui sistem foarte complex de legături cu UE și este foarte dificil ca acest Acord să fie denunțat atât din punct de vedere procedural, cât și din punct de vedere al relațiilor pe care le avem deja cu comunitatea europeană. O astfel de abordare va avea foarte multe efecte negative pentru viitorul Republicii Moldova”, a subliniat acesta.

Fostul premier și ex-ministrul de Externe Iurie Leancă a reacționat pe pagina sa de Facebook, arătându-se dezamăgit de faptul că Dodon a discutat despre anularea Acordului de Asociere, nu și despre „anularea restricțiilor economice pentru vinurile moldovenești, facilitarea condițiilor pentru migranții moldoveni sau anunțarea unor proiecte mari de infrastructură pe care Rusia le-ar susține în Republica Moldova”. „”Lupul” Dodon și-a schimbat de câteva ori blana, dar năravul a rămas același – anularea Acordului de Asociere. 

Aș vrea să fie clar pentru toți ce exact vrea să anuleze acest președinte:

– aproape 1 milion de cetățeni moldoveni au circulat în ultimii 2 ani fără vize în UE – ANULAT
– peste 1,2 miliarde euro exporturi moldovenești pe piața UE în 2016 (65% din total), ceea ce înseamnă zeci de mii de locuri de muncă în Moldova – ANULAT
– peste 2,5 miliarde de lei anual în asistență pentru proiecte în Republica Moldova – de la grădinițe până la frigidere industriale pentru agricultori – ANULAT
El trebuie oprit și trebuie oprit de 2 ori: acum și iar în 2018, la alegerile parlamentare”, a scris Iurie Leancă.

Deocamdată, nici primul guvernului R.Moldova, Pavel Filip, nici spicherul parlamentului acestei ţări  Andrian Cându nu au anunțat poziția lor oficială față de afirmațiile antieuropene ale lui Igor Dodon.

Surse:https://ria.ru/politics/20170117/1485889610.html ; http://moldnova.eu/ro/acordul-de-asociere-nu-se-anuleaza-usor

Reclame

18/01/2017 - Posted by | DIVERSE | , , , , ,

Niciun comentariu până acum.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: