CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

Ziua de 25 decembrie în Istoria Românilor


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

25 decembrie, istoricul zilei

1 i. Hr.: S-a născut Iisus din Nazareth.

Crăciunul – Aniversarea naşterii Domnului nostru  Iisus Hristos.

Fecioara Maria l-a născut pe pruncul Iisus în oraşul Betleem, intr-o peşteră de lângă cetatea lui David.

Biserica spune că “îngerii inconjurau ieslea ca pe un scaun de heruvimi, căci vedeau peştera ca un cer, fiind culcat intr-insa Stăpânul.

Lângă iesle erau legaţi un bou şi un asin ca să se implineasca Scriptura: cunoscut-a boul pe cel ce-l are pe el si asinul ieslea Domnului sau.

Boul acela si asinul erau adusi de Iosif din Nazaret. Asinul se adusese pentru Fecioara cea ingreuiata ca s-o duca deasupra sa pe cale, iar pe bou il adusese Iosif, ca sa-l vanda si sa plateasca datornicul bir imparatesc, si ca sa cumpere cele de trebuinta.

Acele dobitoace necuvantatoare stand langa iesle, cu aburul lor incalzeau pe Prunc in frigul iernii si ii slujeau Stapanului si Facatorului”.

Biserica vorbeste de mai multe minuni care au avut loc in ziua nasterii lui Iisus si arata ca trei pastori s-au dus la Betleem sa vada minunea si care apoi au vestit nasterea lui Mesia, cel venit pe lume sa mantuiasca omenirea.

În anul  336 se face prima menţiune documentară a sărbătoririi Crăciunului la  Roma.

Crăciunul a început să fie serbat de către creștini pe 25 decembrie, după cel puțin trei secole de la începerea misiunii de evanghelizare a apostolilor, anume începând cu secolul al IV-lea în Vest și începând cu cel de-al V-lea secol în Est.

Inițial, sărbătoarea nașterii lui Hristos era ținută pe 6 ianuarie, istoricii știind azi că ea se celebra deja în 336 d. Chr., la Roma. (în Est, „Boboteaza”, serbată la data de 6 ianuarie începând cu secolul al IV-lea, celebra pe atunci nașterea, botezul și primul miracol al lui Iisus, în timp ce gnosticii (sectă creștină considerată eretică de către creștinismul canonic), serbau aceeași „Epifanie” în Egipt, încă din secolul al II-lea, tot la data de 6 ianuarie, când, în viziunea lor, „Iisus s-a arătat ca Fiul lui Dumnezeu la botez”.

Sextus Julius Africanus, un creștin din secolul al III-lea, este primul care alege în 221 d. Chr. această dată pentru nașterea lui Iisus, care însă nu va fi celebrată încă multă vreme de către ceilalți creștini, care preferau 6 ianuarie.

În primele două secole creștine, a existat o puternică opoziție la celebrarea zilelor de naștere a martirilor și a lui Iisus. Numeroși Părinți ai Bisericii au emis comentarii sarcastice privitoare la obiceiul păgân de a celebra zile de naștere, când, de fapt, sfinții și martirii trebuiau, în viziunea lor, să fie celebrați la data matiriului lor, adică la data „adevăratei lor nașteri” din prespectiva bisericii.

Mulți creștini ai primelor secole erau scandalizați și de veselia și festivismul celebrării, pe care îl vedeau ca fiind o reminiscență a păgânismului, în special a  Saturnaliilor romane.

1873: S-a născut la Constantinopol, prințul Vladimir Ghika, diplomat, scriitor şi preot romano-catolic, nepotul lui Grigore V.Ghika, ultimul domnitor al Moldovei.

 S-a dedicat operelor de caritate, a deschis la Bucureşti, primul dispensar gratuit, „Bethleem Mariae”, şi a pus bazele primului spital şi sanatoriu gratuit – „Sf. Vincenţiu de Paul” (azi, Spitalul Parhon), unde a funcţionat şi prima ambulanţă din ţară.

A participat la servicii sanitare şi misiuni diplomatice în timpul războaielor (balcanic, primul şi al doilea război mondial) şi a fost primul preot român care a primit privilegiul de a putea celebra atât în rit romano-catolic, cât şi în rit ortodox.

A fost arestat la 18 noiembrie 1952, acuzat de “înaltă trădare” şi condamnat la trei ani de închisoare; întemniţat la Jilava, a fost ameninţat, bătut până la sânge şi torturat.

 

 

 

Martiriul său pentru credinţă a fost omagiat de Papa Francisc la 27 martie 2013.

Monseniorul Vladimir Ghika a fost beatificat pe data de 31 august 2013 la Bucuresti, în cadrul unei slujbe religioase solemne şi înscris în rândul fericiţilor Bisericii Catolice, cu zi de prăznuire la 16 mai, ziua martiriului său.

A decedat la 16 mai 1954 în  închisoarea comunistă  Jilava.

 

 

1896: Apare la Arad, în  Transilvania, „Tribuna Poporului „, sub redacţia lui Ioan Rusu-Şirianu. Ziarul  va apărea până în 1912.

1908:  Apare lunar la Vălenii de Munte  gazeta  “Neamul românesc literar”, sub conducerea lui Nicolae Iorga.

Publicaţia va fi editată până în 1912 şi în 1925-1926.

Nicolae Iorga istoric şi scriitor român

 

Nicolae Iorga (s-a nascut  la  17 ianuarie 1871 la Botoșani si a  decedat pe  27 noiembrie 1940 la  Strejnic, in  județul Prahova, asasinat de un comando legionar).

A fost unul dintre cei mai mari  istorici romani, critic literar, documentarist, dramaturg, poet, enciclopedist, memorialist, ministru, parlamentar, prim-ministru, profesor universitar și academician român.

 

După cum a afirmat George Călinescu, Iorga a jucat în cultura românească, în primele decenii ale secolului XX, ”rolul lui Voltaire”.

 

 

1914: S-a născut în cătunul Râturi (azi Livada Beiușului) din comuna Mizieș, județul Bihor ) a fost un poet și deținut politic din România.Traian Dorz, poet creştin şi deţinut politic; a fost urmaşul şi continuatorul lucrării duhovniceşti a părintelui Iosif Trifa de la Sibiu, iniţiatorul mişcării spirituale ortodoxe Oastea Domnului; (m. 20 iunie 1989 Livada Beiușului).

Imagine similară

1916: In timpul primului razboi mondial trupele germano-austro-ungare ocupă oraşul Focşani.

Unităţile militare germane, după ce au  cucerit Bucureştiul, s-au îndreptat către Moldova, convinse că vor obţine victoria fără mari sacrificii. Este cunoscută remarca generalului german Mackensen, cum că într-o săptămână îşi va bea cafeaua la Iaşi, fapt ce nu se va materializa.

1916: Regele Ferdinand a instituit ordinul militar de război “Mihai Viteazul”, cu trei clase.

 

 

1927: S-a născut actorul Matei Alexandru; în prezent actor la Teatrul Naţional Bucureşti; (m. 2014).

 

Imagini pentru actorul Matei Alexandru;

 

 

 

 

 

 

1932:  S-a născut istoricul Cristian Popişteanu; (m. 26 februarie 1999).

Imagini pentru cristian popisteanu photos

 

 

 

A avut contribuţii majore la studiul  istoriei diplomaţiei şi a relaţiilor internaţionale.

A fost unul dintre fondatorii revistei „Lumea”, în 1963 şi  redactor-şef al revistei „Magazin istoric” între anii 1969 şi 1999); (m. 1999).

1941:  S-a născut in Topa Mica, Cluj, Ioan Alexandru (Ion Şandru), poet şi traducător, autor a 30 de volume de publicistică şi poezie (volume de poezie: “Imnele bucuriei”, “Imnele Putnei”, “Bat clopotele în Ardeal”).

 

 

 

A tradus din poezia austriacului Rainer Maria Rilke, „Odele” grecului Pindar, precum şi „Cântarea Cântărilor”, din ebraică; (1977).

După 1989 s-a implicat în politică, înscriindu-se în Partidul Naţional Ţărănesc Creştin-Democrat; (m. 16 septembrie 2000).

 

 

1963: S-a născut Constantin (Titi) Aur, pilot de raliuri; a câştigat 49 de raliuri şi a obţinut 8 titluri de campion al României.

Imagini pentru photo Constantin Aur

1963: A încetat din viaţă la Paris, Tristan Tzara (pseudonimul lui Samuel Rosenstock), poet şi eseist român de origine evreiască. În 1916, la Zürich, a fondat, împreună cu Hans Arp şi R. Hünselbeck mişcarea dadaistă (sau Dada; (n. 16 aprilie 1896, Moineşti, Bacău).

 

Dadaismul este in primul rand un spirit de revolta indreptat impotriva nu doar a unor principii literare, ci si a unui mod de viata si a unui tip de societate. Negatia dadaista merge pana la anularea sensului limbajului vazut ca artificial, incapabil sa exprime adevarul sens al vietii.  
Principiul estetic dadaist este unul bazat pe aleatoriu, ceea ce reprezinta si modul in care sunt compuse poeziile:

„Pentru a face o poezie dadaista/ Luati un ziar./ Luati o pereche de foarfeci./ Alegeti din ziar un articol care sa aiba lungimea pe care vreti sa o dati poeziei voastre./ Decupati articolul./ Taiati cu grija toata cuvintele care formeaza respectivul articol si puneti toate aceste articole intr-un saculet./ Agitati-l incetisor./ Scateţi cuvintele unul dupa altul, dispunandu-le in ordinea in care le veţi extrage./ Copiaţi-le cuviincios. Poezia va va semăna./ Si iata-va un scriitor infinit de original si inzestrat, cu o sensibilitate incantatoare, desi, se intelege, neinteleasa de oamenii vulgari.”
Acest fragment face parte din „Manifest despre amorul slab si amorul amar”, care, impreuna cu Manifestul DADA din 1918, constituie cele mai importante scrieri teoretice ale dadaismului.

Pe lânga Tristan Tzara, ca reprezentanţi ai curentului dadaist, se numară şi Hans Arp (sculptor), Max Ernst (pictor), Andre Breton, Louis Aragon, Paul Eluard (poet).

1978: S-a născut  la Baia Mare interpreta de muzică uşoară, Paula Seling, câştigătoarea trofeului Festivalului internaţional de muzică uşoară „Cerbul de Aur”, ediţia 2002.

Împreună cu compozitorul si cântăreţul român Ovi, ea a reprezentat România la Concursul Muzical Eurovision 2010, unde au ocupat locul 3, și la Eurovision 2014, unde s-au clasat pe poziția a 12-a.

 

 

 

 

 

 

 

 

1981: A încetat din viaţă la Bucureşti,  Gheorghe Mihoc, matematician, considerat împreună cu Octav Onicescu, creatorul şcolii româneşti de teoria probabilităţilor şi statistică matematică, membru al Academiei Române din 1963, preşedinte al acestui for (martie 1980 – decembrie 1981); (n. 7 iulie 1906, Brăila.

Imagini pentru Gheorghe Mihoc,

1989: A avut loc procesul soţilor Ceauşescu în faţa Tribunalului Militar Extraordinar. Dictatorul comunist si sotia acestuia au fost acuzati de “genocid, subminarea puterii de stat prin organizarea de actiuni armate impotriva poporului, distrugerea bunurilor obstesti, subminarea economiei nationale, precum si pentru incercarea de a fugi din tara pe baza unor fonduri de peste un miliard de dolari depuse in banci straine”, dupa cum s-a anuntat in cursul serii de luni, 25 decembrie 1989, la Televiziunea Romana.

 

 

 

In comunicatul citit pe postul national de televiziune s-a mai precizat ca Tribunalului Militar Exceptional a decis ca “pentru aceste crime grave impotriva poporului roman si Romaniei, inculpatii Nicolae Ceausescu si Elena Ceausescu sunt condamnati la moarte si confiscarea averii”. De asemenea, romanii au fost informati ca “sentinta a ramas definitiva si a fost executata” si ca TVR va prezenta inregistrari din timpul procesului si din momentul punerii in aplicare a hotararii membrilor Tribunalului.

Procesul a avut loc la Garnizoana din Targoviste, judecator fiind Gica Popa, procuror -Dan Voinea, iar avocat al familiei Ceausescu – Nicolae Teodorescu, acesta din urma fiind insa un inchizitor, nu un aparator al clientilor sai.

Liderul comunist nu a recunoscut calitatea completului de judecata, declarând ca nu da socoteala decât in faţa Marii Adunari Nationale. Procesul nu a respectat procedurile legale, iar instituirea Tribunalului Militar Exceptional a fost facută print-un act scris de mana şi semnat cu o zi inainte de uciderea cuplului Ceausescu.

Cel care a emis actul a fost Ion Iliescu, care a semnat ca preşedinte al Consiliului FSN. Implicati in condamnarea la moarte a sotilor Ceausescu au fost şi adjunctul ministrului Apararii, generalul Victor Stanculescu, precum si Gelu Voican Voiculescu, care a organizat şi înhumarea cuplului.

Sentinţa dată de Tribunalul Militar Excepţional a fost pusă imediat in aplicare, Nicolae si Elena Ceauşescu fiind ucişi cu mai multe focuri de pistol mitralieră.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1989: Televiziunea Română a transmis în direct, pentru prima dată, slujba de Crăciun de la Patriarhia Română.

1989: A apărut primul număr al ziarului “Adevărul”, după seria editată de Al.V. Beldiman (1871–1888).

 

1990 : A avut loc vizita în România a Regelui Mihai, împreună cu membri ai familiei regale.

Familia regala aterizează în România pe aeroportul Otopeni, cu paşapoarte daneze.

Între timp, la emisiunea Actualităţi a Televiziunii, s-a anunţat că Regele Mihai a sosit clandestin în ţară, iar prezenţa lui este indezirabilă.

Autorităţile le acordasera  o viză de 24 de ore, dar poliţia a organizat ulterior o ambuscadă pe autostrada Bucureşti – Piteşti, improvizand un baraj cu vehicule militare, suita regală fiind oprită şi condusă la Aeroportul Otopeni unde fiind expulzată într-un avion românesc cu destinaţia Elveţia.

În comunicatul Guvernului s-a afirmat că vizita a fost neautorizată şi că s-a procedat în spiritul legilor ţării.

CALENDAR CREŞTIN ORTODOX

 

 

Crăciunul – Naşterea Domnului

 

 

 

 

 

 

Crăciunul – Naşterea Domnului

 

 

 

 

 

 

Cel dintai praznic impărătesc cu dată fixa, in ordinea firească (cronologică) a vieţii Mantuitorului, este Naşterea, numita in popor si Crăciunul, la 25 decembrie.Este sărbătoarea anuală a naşterii cu trup a Domnului nostru Iisus Hristos (vezi Luca II, .1-21). Pare a fi cea dintai sărbatoare specific creştina, dintre cele ale Mantuitorului, deşi nu este tot atât de veche ca Paştile sau Rusaliile, a căror origine stă in legatură cu sărbătorile iudaice corespunzatoare.

 

a) In mentalitatea creştină primitiva, mostenita de la lumea veche, accentul se punea pe ziua mortii si a invierii divinitatilor adorate, iar nu pe ziua nasterii lor. De aceea, cultul Mantuitorului in Biserica primara era concentrat mai tot in jurul mortii si al invierii Sale. Calendarele crestine pastreaza de asemenea in amintirea posteritatii, nu datele nasterii mucenicilor si ale Sfintilor, ci datele mortii lor.

De aceea, Nasterea Domnului este considerata in general ca o sarbatoare de origine mai noua decat Pastile. Vechimea ei se poate urmari retrospectiv in documente pana pe la sfarsitul secolului III, cand – dupa o traditie consemnata de istoricul bizantin Nichifor Calist – pe timpul prigoanei lui Diocletian si Maximian, o mare multime de crestini au pierit arsi de vii intr-o biserica din Nicomidia, in care ei se adunasera sa praznuiasca ziua Nasterii Domnului.

 

b) Desi sarbatorita in toata lumea crestina, totusi, la inceput era deosebire intre crestinii din Apus si cei din Rasarit, in ceea ce priveste data acestei sarbatori. Astfel, in Apus, cel putin de prin sec. III, Nasterea Domnului se serba, ca si azi, la 25 decembrie, potrivit unei vechi traditii, dupa care recensamantul lui Cezar August, in timpul caruia Sf. evanghelist Luca ne spune ca s-a intamplat Nasterea Domnului (Luca II, 1 ), a avut loc la 25 decembrie 754 ab Urbe condita (de la fundarea Romei).

Dupa Sf. Ioan Gura de Aur, traditia aceasta este foarte veche la Roma si acolo, spune el, Nasterea Domnului s-ar fi serbat de la inceput la 25 decembrie. Cam acelasi lucru afirma, putin mai tarziu, si Fericitul Ieronim, intr-o cuvantare tinuta de el la Ierusalim, in ziua de 25 decembrie; convingerea ca in aceasta zi S-a nascut Hristos, spune el, este veche si universala.

De asemenea, dupa Fericitul Augustin, consensul Bisericii fixeaza ziua nasterii Domnului in ziua a opta a calendelor lui ianuarie (25 decembrie).Dar ceea ce este sigur este ca in Rasarit, pana prin a doua jumatate a secolului IV, Nasterea Domnului era serbata in aceeasi zi cu Botezul Domnului, adica la 6 ianuarie; aceasta dubla sarbatoare era numita in general sarbatoarea Aratarii Domnului.Practica rasariteana se intemeia pe traditia ca Mantuitorul S-ar fi botezat in aceeasi zi in care S-a nascut, dupa cuvantul Evangheliei, care spune ca, atunci cand a venit la Iordan sa Se boteze, Mantuitorul avea ca la 30 ani (Luca III, 23).

De fapt insa, atat in Orient cat si in Occident Nasterea Domnului a fost serbata de la inceput la aceeasi data, in legatura cu aceea a solstitiului de iarna, numai ca orientalii au fixat-o, dupa vechiul calcul egiptean, la 6 ianuarie, pe cand Apusul, in frunte cu Roma, a recalculat-o, fixand-o in functie de data exacta la care cadea atunci solstitiul, adica la 25 decembrie.

Se considera ca sarbatoarea Nasterii s-a despartit pentru prima data de cea a Botezului, serbandu-se la 25 decembrie, in Biserica din Antiohia, in jurul anului 375, apoi la Constantinopol in anul 379, cand Sf. Grigorie de Nazianz a tinut cu acel prilej celebra predica festiva, care va servi mai tarziu ca izvor de inspiratie imnografului Cosma de Maiuma la compunerea canonuluf Nasterii (“Hristos Se naste, slaviti-L! Hristos din ceruri, intampinati-L !…”).

Peste cativa ani, se introducea data de 25 decembrie, pentru praznuirea Craciunului, si la Antiohia, dupa cum dovedeste Omilia la Nasterea Domnului, tinuta la Antiohia de Sf. loan Gura de Aur in 386, si amintita mai inainte.

In Constitutiile Apostolice (V, 13), redactate spre sfarsitul, secolului IV, Nasterea Domnului e numarata ca cea dintai dintre sarbatori, recomandandu-se serbarea ei la 25 decembrie, iar in alt loc (cart. VIH, cap. 33) e amintita ca o sarbatoare deosebita de cea. a Epifaniei.

Cu timpul, si anume prin prima jumatate a secolului V, ziua de 25 decembrie ca data a sarbatorii Nasterii a fost introdusa si in Biserica Alexandriei, apoi in cea a Ierusalimului, generalizandu-se astfel in crestinatatea rasariteana.

Numai armenii serbează încă pana astazi Naşterea Domnului tot la 6 ianuarie (odata cu Botezul Domnului), ca in vechime.

 

c) La fixarea zilei de 25 decembrie ca data a sarbatorii Nasterii Domnului, s-a avut in vedere probabil si faptul ca mai toate popoarele din antichitate aveau unele sarbatori solare care cadeau in jurul solstitiului de iarna (22 decembrie), sarbatori care erau impreunate cu orgii si. petreceri desantate si pe coare Craciunul crestin trebuia sa le inlocuiasca.

Biserica a vrut sa contrapuna o sarbatoare crestina mai ales cultului lui Mitra, zeul soarelui, cult de origine orientala, care prin sec. III facea o serioasa concurenta crestinismului, indeosebi in randurile armatei romane, si a carui sarbatoare centrala cadea in jurul solstitiului de iarna (22-23 decembrie), ea fiind privita ca zi de nastere a zeului Soare, invingator in lupta contra frigului si a intunericului, si Ziua de nastere a Soarelui nebiruit, pentru ca de aici inainte zilele incep sa creasca, iar noptile sa scada.

Opinia generala a liturgistilor si istoricilor apuseni este ca ziua de nastere a zeului Mitra (sarbatoare introdusa la Roma de imparatul Aurelian la 274) ar fi fost astfel inlocuita cu ziua de nastere a Mantuitorului care fusese numit de prooroci “Soarele Dreptatii” (Maleahi IV, 2) si “Rasaritul cel de sus” (comp. Zaharia VI, 12 ; Luca I, 78, 79 si Troparul Nasterii Domnului) si pe Care batranul Simeon il numise “Lumina spre descoperirea neamurilor” (Luca II. 32), iar apoi El insusi Se numise pe Sine “Lumina lumii” (Ioan IX, 5). Este insa posibil ca adevaratul raport cronologic dintre aceste doua sarbatori sa fie invers, adica va fi existat mai intai sarbatoarea crestina a Nasterii lui Iisus la 25 decembrie, iar introducerea de catre Aurelian a sarbatorii pagane a lui Mitra la 274 sa fi constituit o incercare neizbutita de a inlocui sarbatoarea crestina, mai veche.

Tot in legatura cu fenomenele naturii erau si sarbatorile de iarna ale romanilor, ca Saturnaliile (sarbatoarea lui Saturn) si Juvenaliile (sarbatoarea tinerilor sau a copiilor), care cadeau cam in acelasi timp.De aceste sarbatori ale stramosilor nostri romani erau legate o multime de datini si obiceiuri vechi, pe care poporul nostru le pastreaza pana azi, dar le-a pus in legatura cu Nasterea Domnului si le-a imprumutat sens si caracter crestin, ca de exemplu: colindele, sorcova, plugusorul s.a., la care cu timpul s-au adaugat si altele, de origine si conceptie pur crestina, ca : Vicleiemul, Irozii, Steaua s.a., care fac din sarbatoarea Craciunului una dintre cele mai scumpe si mai populare sarbatori ale Ortodoxiei romanesti.

Nu mai putin se poate sa fi contribuit la fixarea zilei de 25 decembrie ca data a Nasterii Domnului si o consideratie simbolica, in legatura cu cursul anului solar.Deoarece Sf. Ioan Botezatorul a spus: “Aceluia (adica lui Iisus) se cade sa creasca, iar mie sa ma micsorez” (Ioan III, 30), s-a asezat sarbatoarea Nasterii lui la 24 iunie (momentul solstitiului de vara, cand zilele incep sa descreasca), iar Nasterea Mantuitorului la 25 decembrie, adica dupa solstitiul de iarna, cand zilele incep sa se mareasca.

 

d) Odata fixata la 25 decembrie, sarbatoarea Nasterii Domnului a atras dupa sine revizuirea si deplasarea sau fixarea datelor unui sir intreg de alte sarbatori, in general mai noi, care stau in dependenta cronologica de ea, si anume:Taierea-imprejur a Domnului, intampinarea Domnului, Bunavestire si Nasterea Sf. Ioan Botezatorul (vezi mai departe).

Totodata, in legatura cu marele praznic, au luat nastere in calendarul rasaritean pomenirile unor sfinti mai importanti din Vechiul si din Noul Testament, grupate inainte şi dupa data Naşterii Domnului (ca de ex: cele 2 duminici dinaintea Nasterii si cea de dupa Nastere), a caror vechime e atestata inca din sec. IV. Sarbatoarea Nasterii a devenit astfel al doilea punct cardinal al anului bisericesc, dupa Sfintele Pasti.

Dupa cum data Paştilor guverneaza intreg ciclul sarbatorilor cu data variabila   (vezi   mai departe   la aceasta sarbatoare), tot asa Craciunul reglementeaza un ciclu important de sarbatori cu date fixe, presarate in tot cursul anului bisericesc.e)  In ceea ce priveste modul sarbatoririi, ziua Nasterii Domnului, fiind privita ca una dintre cele mai mari sarbatori crestine, era praznuita cu mare solemnitate.In ziua precedenta se ajuna  (obicei existent inca din sec. IV), se facea slujba in cadrul careia se botezau catehumenii, ca si la Pasti si la Rusalii, si se citeau Ceasurile mari sau imparatesti, numite asa pentru ca la Bizant luau parte la ele si imparatii, iar la noi domnitorii cu toata curtea lor.

Tot in ajun, slujitorii Bisericii (preotii si cantaretii) umblau, ca si azi, cu icoana Nasterii pe la casele credinciosilor, pentru a le vesti maritul praznic de a doua zi.Cu timpul, s-a instituit si postul Craciunului, ca mijloc de pregatire sufleteasca pentru intampinarea sarbatorii.

Ziua sarbatorii insasi era zi de repaus; pana si sclavii erau scutiti in aceasta zi de corvezile obisnuite. Erau oprite, prin legi civile, spectacolele si jocurile de teatru si cele din palestre si circuri.

Era interzisă, de asemenea, plecarea genunchilor, atat in ziua Nasterii cât şi in tot timpul până în ajunul Bobotezei, regulă pe care, in virtutea tradiţiei, o pastrează până astăzi cărţile noastre de slujbă.

 

 

Pr. Prof. Ene Braniste

 

CITIŢI ŞI :

 

https://cersipamantromanesc.wordpress.com/2015/12/25/o-istorie-a-zilei-de-25-decembrie-video-3/

 

 

 

 

 

 

 

 

Bibliografie (surse):

 

 

 1. Acad. Dan Berindei, Istoria românilor, cronologie, editura Cartex, Bucureşti 2008;

 2. Dinu Poştarencu, O istorie a Basarabiei în date şi documente 1812-1940, Editura Cartier Istoric ;

 3. e.maramures.ro ;

 4. Wikipedia.ro.;

 5. mediafax.ro ;

 6. Enciclopedia Romaniei.ro ;

 7.  rador.ro/calendarul- evenimentelor;

 8.  Istoria md.;

 9. istoriculzilei.blogspot.ro.

 

25/12/2016 - Posted by | ISTORIE ROMANEASCA | , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

4 comentarii »

 1. Cu Dumnezeu in minte, avem lumina inainte! O ce veste minunata: Pentru oricine si oricand, venirea in lumea noastra a Fiului lui Dumnezeu este o imensă bucurie. Sarbatoarea se asterne in orice inima si un bland ecou ne insoteste speranta si asteptarile. Inima devine iesle iar si iar, si Mantuitorul vine mereu cu vestea buna a salvarii. Sa ne bucuram de imensa Lui iubire!
  Sa speram ca si autoritatile romanesti, vor invata ce inseamna iubirea de oameni si de lege, care in Romania, atat oamenii cat si legile sunt abuzate, afectate si violate barbaric de falsele autoritati romanesti!

  Nasterea Domnului Iisus Hristos a fost asa: Maria, mama Lui, era logodita cu Iosif si, inainte ca sa locuiasca ei impreuna, ea s-a aflat insarcinata de la Duhul Sfant. – Matei 1:18.
  Toate aceste lucruri s-au intamplat ca sa se implineasca ce vestise Domnul prin prorocul care zice: Iata, fecioara va fi insarcinata, va naste un fiu si-i vor pune numele Emanuel, care, talmacit, inseamna: Dumnezeu este cu noi. Matei 1:22-23.
  Poate ca si autoritatile romanesti vor incepe sa respecte Constitutia, legile si vor fi cu noi romanii, criminal abuzati, nu vor mai fi cu satana.

  Stim ca intr-o zi, El va sterge orice lacrima din ochii lor. Stiu de asemenea ca moartea nu va mai fi. Stiu ca nu va mai fi nici tanguire, nici tipat, nici durere, fiindca lucrurile dintai au trecut. Apocalipsa 21,4.
  Chiar, mai mult, stiu ca nimeni nu-si va mai aduce aminte de lucrurile trecute, si nimanui nu-i vor mai veni in minte. Pentru ca Domnul Insusi promite: Eu fac ceruri noi si un pamant nou, Isaia 65,17. Stiu si stiu bine aceste lucruri. Un lucru nu stiu! Privind in jur si privind propria viata in ochi, cum ma voi putea opri si daca ma voi putea opri de a nu ingaima. Si cand te gandesti ce ar fi putut fi fara Tine, Doamne!

  Persoanele care ocupa cele mai mari functii de conducere ca presedintele, sa-si ia timp, pentru autocunoastere si daca este sa judece ceva, sa inceapa cu ei, tocmai pentru a imbunatati starea in care suntem si pentru a fi mai aproape de Dumnezeu! Pentru ca in Romania, politicul, politia, si justitia, criminal compromise, sunt doar pe post de dusmani ai nostrii, ai romanilor si a Romaniei, singura solutie la rezolvarea problemei cu documentele profesionale (MARITIME), romanesti false, rezolvarea pozitiva este sa-L lasam pe Dumnezeu sa lucreze pentru binele nostru, a romanilor condamnati la moarte prin suferinta, cu documentele profesionale false. Cheia pentru rezolvarea la orice problema, este o mare binecuvantare, lasandu-L pe Dumnezeu, cu Mainile Sale sa ne aduca solutia salvatoare! In orice fapt, oricat de mic, sa cerem implinirea Divina si tot ce ne este necesar ne va fi daruit, cu siguranta!
  Ne spune si Biblia, atat de frumos si direct, sa cautam doar ceea ce inseamna binecuvantarea lui Dumnezeu: Mai bine o bucata de paine uscata, cu pace, decat o casa plina de carnuri, cu cearta, (cu criminali pe post de politicieni, ca in Romania)! Proverbe 17.

  Presedintele Romaniei, trebuie sa se trezeasca din ratacirile infinite in care se afla si sa demonstreze ca este presedintele Romanie, sa arate ca el este principalul care raspunde de respectarea Constitutiei, de Art. 80, care arata: Rolul Presedintelui:
  1).Ca Presedintele Romaniei reprezinta statul roman si este garantul independentei nationale, al unitatii si al integritatii teritoriale a tarii.
  2).Ca Presedintele Romaniei vegheaza la respectarea Constitutiei si la buna functionare a autoritatilor publice si a institutiilor statului. In acest scop, Presedintele exercita functia de mediere intre puterile
  statului, precum si intre stat si societate.

  Presedintele Romaniei, OBLIGATORIU trebuie sa arate ca stie ca trebuie sa intervina pentru cazurile criminale unice in lume, cu invatamantul romanesc criminal, cu documente criminale false, si sa convoace CSAT. Nu sa arate ca este MENTAL intunecat si cascat si se bucura ca noi romanii, suferim si murim prin suferinta din cauza documentelor criminale profesionale (MARITIME) false, ca autoritatile romanesti criminale.

  Presedintele Romaniei, trebuie sa arate ca stie de Art. 47 – Nivelul de trai, la care raspunderile principale sunt al presedintelui si al primului ministru, pentru:
  1).Statul este obligat sa ia masuri de dezvoltare economica si de protectie sociala, de natura sa asigure cetatenilor un nivel de trai decent.
  2).Cetatenii au dreptul la pensie, la concediu de maternitate platit, la asistenta medicala in unitatile sanitare de stat, la ajutor de somaj si la alte forme de asigurări sociale publice sau private, prevazute de lege. Cetatenii au dreptul si la masuri de asistenta sociala, potrivit legii.

  Dumnezeu sa ingaduie si sa faca autoritatile romanesti, incepand cu presedintele si primul ministru, ca spun: Cum Fecioara Maria a fost insarcinata cu Domnul Iisus, care a venit prin mama Lui Maria, sa ne salveze, la fel si noi suntem insarcinati cu respectarea responsabilitatilor, functiilor pe care le ocupam, cu privire la propriile actiuni de a respecta si a obliga pentru respectarea Constitutiei, care este legea fundamentala. Cu atat mai mult este de dorit sa ne asumam actul implicarii noastre in diferite proiecte, pentru binele romanilor, a Romaniei si sa se bucure Dumnezeu. Toate acele proiecte, functiile la locul de munca in general, toate acestea sa fie pentru slava lui Dumnezeu! Sa primim intelepciunea Divina, de a coopera, de a face parte doar din echipe sau proiecte in sine care aduc cinste lui Dumnezeu si calitatii noastre de crestini!

  Aautoritatile romanesti, sa demonstreze ca sunt persoane crestine in Domnul Iisus si sa recunoasca cu sinceritate si sa spuna: Doamne iartane ca in loc de autoritati, care sa fim modele in respectarea legilor morale, mereu am fost satanici rataciti mintal, pentru ca i-am pus pe romani in suferinta continuu de sclavi, si Romania am distruso cu:
  -Serviciile false de securitate.
  -Politia si justitia, care sunt ca doua organizatii criminale. (Cand victimele merg la politie si justitie, descopera cei mai mari teroristi bestii criminale din lume, pe posturi de politisti si magistrati. Daca in Romania ar fi fost politie si justitie, nu ar fi existat nici un navigator roman, condamnat la moarte, cu documente profesiopnale criminale maritime romanesti false)!
  -Mineriade diversioniste,
  -Am facut din politica afaceri criminale, cum este invatamantul romanesc, afacere criminala cu emiteri de documente profesionale criminale false, ca noi autoritatile romanesti false.
  -De acea, scoala romaneasca este o scola criminala, prin care traieste Groza Petru, si omoara pe romanii emigranti, prin suferinta cu documente profesionale criminale false.
  -Am vandut Romania la fier vechi,
  -Am vandut toate resursele Romaniei,
  -Am indatorat Romania pentru 5 generatii,
  -Romanii, in special cei din diaspora, nu au nici un fel de sustinere si protectie din partea Romaniei, pentru ca ambasadele romanesti sunt organizatii criminale, ca si presedintia, guvernul, MAE, si celelalte institutii romanesti criminale, pline de teroristi barbari criminali satanici.
  -Eu ca presedinte, m-am facut si frizer si am tuns dealurile si muntii de paduri, pe care le-am trimis in strainatate, de unde rasar conturi bancare.
  -Succesul, banii si faima, ma, nea interesat, nu a contat cat de multi romani au suferit si murit, sau cat de mult am distrus Romania. Nu am tinut cont ca succesul, banii si faima pot fi o bucurie pentru sufletul nostru, doar in momentul in care sunt binecuvantate de tine Doamne Dumnezeule!
  -Am furat, jefuit de peste tot, flota de peste 270 de vapoare, echivalentul a peste 270 de hoteluri Intercontinental, santierele navale, combinatele metalurgice, etc. Romanii sunt total distrusi paralizati, iar Romania este desfiintata ca tara. Romania a fost transformata in cea mai criminala zona geografica, pentru ca nu se respecta nici o lege, ART. 20 C.R. De aceea, cum Zacheu a stat inaintea Domnului Iisus, şi I-a zis: Iata, Doamne, jumatate din avutia mea o dau saracilor, noi autoritatile romanesti total ratacite mintal, pentru ca am napastuit pe romani, care sunt acuma sclavi, si
  Romania Babilon, dorim sa dam inapoi impatrit, din cat am furat si jefuit. Ca sa fim iertati si domnul Iisus sa zica, pentru noi, autoritatile romanesti, care pana acuma, am facut doar voia lui satana: Astazi a intrat mantuirea si in casele noastre, sa fim salvati printre cei o suta patruzeci si patru de mii si sa fim considerati fii ai lui Avraam. (Pentru ca noua, autoritatilor romanesti, ratagite mintal si degradate moral, ne place sa stam numai sus). Apocalipsa 14:1.

  Sa fim atat de mult convinsi, de bunavointa Divina, incat de acum inainte sa speram ca vor fi si in Romania autoritati cu respect pentru Dumnezeu, oameni si lege, si nu v-a mai exista nici un dezacord, nici o disonanta in viata noastra, ci doar liniste, binecuvantare si acorduri line ale trairii cu Dumnezeu si prin voia Sa, sa fie si in Romania, autoritati cu respect pentru lege si oameni, placute Lui Dumnezeu! Amin!

  Domnul domnilor, Domnul Iisus Hristos ne-a adus singura veste buna: Leprosii, (autoritatile romanesti), sunt curatiti!
  Sa speram ca si leprosii de la presedintie, guvern, parlament si ministerele romanesti, (in special din politie si justitie, vor lua in consideratie Proverbele 17:15, Cel ce iarta pe vinovat si osandeste pe cel nevinovat, sunt amandoi o scarba inaintea Domnului), sunt curatati de lepra raului si sunt supusi Lui Dumnezeu, respectand legile morale, Decalogul si in Romania sa nu mai fie nici un pagubit sclav cu documente (MARITIME) profesionale criminale false. Amin!

  IL rog cu umilinta pe Bunul Elohim, Dumnezeu, sa ingaduie si sa inunde cu intelepciune, dragoste si prosperitate spirituala, in special, persoanele care ocupa functii de autoritati in Romania, dupa cum scrie la Matei 5:48: Fiti deci desavarsiti, asa cum si Tatal vostru cel ceresc este desavarsit! Bunul Elohim, Dumnezeu, sa ingaduie si sa faca autoritatile romanesti sa intaleaga ca prosperitatea spirituala, este cea mai importanta PROSPERITATE, respectand Legile Morale, Decalogul.

  Elohim, Dumnezeu sa ingaduie si sa faca autoritatile romanesti sa intaleaga ca: Casa Domnului nu este o cladire. Casa Domnului suntem noi oamenii, pentru ca Domnul prin Spiritul Lui locuieste in creierele si inimile noastre, daca il primim, si autoritatile romanesti, SA-L primesaca cu profund respect, Onorandu-L pe Dumnezeu! Amin!

  Cu profunda plecaciuna, in Domnul Iisus,
  Robul Lui Dumnezeu,
  Mihai Dulgheru!

  Atata timp cat in Romania, nu se respecta nici o lege, Dumnezeu este primul Cel jignit de autoritatile romanesti pagane si criminale. De aceea, toata viata mea, doar Lui Dumnezeu, voi fi supus si voi lupta pana la moarte, sa se respecte legile si in Romania, pentru ca LEGEA, inseamna Dumnezeu si Lui Dumnezeu, trebuie sa-i aratam mereu respect profund!

  Apreciază

  Comentariu de Mihai Dulgheru | 25/12/2016 | Răspunde

 2. MULTUMESC

  Apreciază

  Comentariu de SECRIERU IOAN | 25/12/2018 | Răspunde


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: