CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

Ziua de 24 decembrie în Istoria Românilor


 

 

 

 

 

 

24 decembrie, istoricul zilei

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1854:  S-a născut  la Craiova, actriţa Aristizza Romanescu; (m. 4 iunie 1918).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1864: Episcopia ortodoxa a Transilvaniei de la Sibiu a devenit Mitropolie.

 În general, s-a accentuat mult că înfiinţarea Mitropoliei româneşti din Transilvania s-a realizat prin decret imperial (autograf) la 12/24 decembrie 1864 , acordându-se o mică importanţă Sinodului episcopesc din 13 august 1864. Este, totuşi, deosebit de interesant faptul că monarhul a dorit ca decretul său să fie precedat de un act sinodal, canonic, al Mitropoliei de Carloviţ, care pentru noua Mitropolie românească nu era altceva decât Biserica mamă.

Prin decizia Sinodului episcopesc, nu doar că s-a realizat separarea bisericească a românilor ortodocşi de cei sârbi, ci s-a înfiinţat o Mitropolie autocefală, din punctul de vedere al relaţiei canonice faţă de Mitropolia de Carloviţ.

Desigur, termenul de autocefalie nu a fost folosit în acel moment, ci a fost menţionată doar formula Mitropolie coordonată cu cea sârbească. Motivul a constat probabil în teama sârbilor de a fi nevoiţi să împartă în mod echitabil fondurile Mitropoliei de Carloviţ. Prin urmare, ierarhii sârbi au evitat, în timpul Sinodului din 1864, folosirea termenului de autocefalie. Însă nici Andrei Şaguna nu l-a revendicat, dată fiind concepţia sa canonică, prezentată mai sus.

Că în discuţie se afla totuşi statutul de autocefalie, este demonstrat şi de faptul că episcopul rival cu Şaguna, Eugen Hacman, în memoriul adresat Sinodului episcopesc din septembrie 1864, accentua faptul că Mitropolia veche a Transilvaniei (la care făcea referire ierarhul de la Sibiu în numeroasele sale memorii) nu deţinuse statutul de autocefalie

 Mitropolia de la Sibiu a avut propriul Sinod al episcopilor,  propriul Statut şi propriile regulamente bisericeşti, propriile Sinoade (Adunări) eparhiale şi propriile instanţe judecătoreşti. Ierarhii Mitropoliei de la Sibiu au fost aleşi de propriile organisme bisericeşti, nefiind necesară decât confirmarea monarhului, nu şi a întâistătătorului altei Biserici autocefale.

De asemenea, conducerea Mitropoliei româneşti din Transilvania a întreţinut relaţii, pe principiul egalităţii, cu Biserica Ortodoxă din Regatul României. Astfel în 1881 (deci înainte de recunoaşterea oficială a autocefaliei Bisericii din Regat), principalul for administrativ al Mitropoliei (Congresul Naţional Bisericesc) a rugat Sinodul episcopesc (supremul for canonic şi strict bisericesc) să participe la acţiunea de înnoire lingvistică a cărţilor de cult, pe care dorea să o întreprindă Sf. Sinod de la Bucureşti.

Pe de altă parte, alegerile de întâistătători ai celor două Biserici româneşti (din Vechea Românie şi din Transilvania) au fost aduse la cunoştinţa celeilalte Biserici.

 

 

 

 

 

 

 

1897: Octavian Goga a debutat cu versuri în revista “Tribuna” din Sibiu.

 

 

 

 

 Cea dintâi poezie a sa se intitula „Atunci şi acum”.

 

 

 

 

 

 

 

 

1911: A decedat  Ioan Cavaler de Puşcariu, istoric și scriitor român,unul dintre animatorii vieţii culturale a românilor transilvăneni, fondator al reprezentanţei „Fundaţiei Gojdu”; (n.10 octombrie 1824)

 

 

 

Imagini pentru Ioan Puşcariu,  photos

 

 

 

 

A  participat la Revoluţia de la 1848 – 1849 din Transilvania şi apoi, din Ţara Românească. A fost membru de onoare al Societăţii Academice Române şi apoi membru titular al Academiei Române din 1900; (n. 1824).

 

 

1918: Regele Ferdinand I al României emite Decretul-lege de unire a Transilvaniei cu vechea Românie şi Decretul-lege de organizare provizorie a Transilvaniei.

 

 

 

 

 

 Imagini pentru regele ferdinand

 

Foto: Majestatea Sa Ferdinand (1865-1927), Rege al României (1914-1927).

 

 

 

 

 

 ”Serviciile publice” rămîneau  sub conducerea Consiliului Dirigent, în administraţia guvernului României trecînd afacerile străine, armata, căile ferate, poştele, telefoanele, circulaţia financiară, împrumuturile publice şi siguranţa generală a statului.

 

 1918: Este desfiinţat Comisariatul General din fosta gubernie Basarabia.

 

 

Stemă Guberniei ţariste Basarabia, 1878-1917

 Harta Guberniei Ţariste Basarabia, 1883

 

 

 

 

1933: S-a născut Ion Ţugui, poet, romancier, eseist, muzician, jurnalist, ufolog şi parapsiholog; (m. 2002).

 

 

 

 

 

 

1944: S-a nascut  Bela Kamocsa, muzician român de naţionalitate maghiară, co-fondator al grupului pop „Sfinţii”, numit ulterior „Phoenix”, cu care a cântat până în 1971, apoi a cântat în cadrul trupei Gramophon.

 

 

 

 

În 1982 a înfiinţat, împreună cu Jonny Bota, trupa Bega Blues Band, una dintre primele formaţii româneşti dedicate muzicii blues.

Înfiinţează Gala Blues Jazz Internaţional din Timişoara (1990), cel mai mare şi longeviv festival al oraşului; fondator al Festivalului de Jazz de la Gărâna (m. 2010); (d. 14 ianuarie 2010).

 

 

 

 

 

 

1949 : S-a nascut la Vlădeşti, jud.Arges, Mircea Diaconu, actor şi profesor la Institutul de Teatru I.L.Caragiale, directorul Teatrului „Nottara” din Bucureşti, membru în CNA până în 2004 (din filmografie: “De ce trag clopotele, Mitică?”, “Mere roşii”); este autorul unor volume de eseuri: „Scaunul de pânză al actorului”.

 

 

 

 

A fost primul actor din România care și-a dat demisia, devenind liber profesionist  in anul 1990.

A devenit membru în Consiliul National al Audiovizualului (CNA) până în 2004 din partea PD si  senator din partea PNL începând cu 2008, iar din 2014, europarlamentar.

 

 

 

 

1958: A murit George Udrischi, medic veterinar, primul chirurg din lume care a procedat la amputarea unuia dintre membrele anterioare la cal, imaginând în acelaşi timp, o proteză funcţională (1906); membru de onoare al Academiei Române din 1946; (n. 1867).

 

 

 

 

 

 

1964: A avut loc inaugurarea Teatrului pentru copii “Ion Creanga” din Bucuresti, cu premiera  piesei „Harap Alb”, în regia lui Ion Lucian, primul sau director ; decretul de infiintare  a  acestui lacas de cultura a fost emis pe 4 mai 1965.

Tot în acest an a luat  fiinţă ASSITEJ – Asociaţia Internaţională a Teatrelor pentru Copii şi Tineret, din care face parte şi Teatrul Ion Creangă, România fiind una dintre ţările fondatoare

 

 

 

 

1967: S-a născut interpreta de muzică uşoară Marina Scupra.

 

 

Imagine similară

 

 

 

 

 

 

1984: A murit George Marcu, folclorist şi compozitor, specializat în  studii despre folclorul aromân (n. 1913, în Macedonia)

 

 

 

 

 

 

 

1989: Revoluţia Română – In Bucureşti, in Piaţa Universităţii, Gara de Nord şi Piaţa Palatului au continuat schimburile de focuri. Revoluţionarii au format patrule care  controlau trecatorii, la Metrou şi pe strazi, cei suspecti fiind reţinuţi.

 La radio si televiziune a fost transmis Comunicatul Consiliului Frontului Salvarii Nationale,  prin care se reafirma victoria Revoluţiei si, totodata, erau prezentate masurile exceptionale adoptate de CFSN pentru restabilirea ordinii.

În Ajunul Crăciunului, Radioul şi Televiziunea transmiteau, pentru prima dată după mai multe decenii, colinde şi cântece religioase

La Televiziune a fost difuyat Comunicatul CFSN (Consiliul Frontului Salvării Naţionale) prin care se anunţau măsurile excepţionale adoptate: încetarea completă şi imediată a focului pe întreg teritoriul ţării, predarea obligatorie, către unităţile militare, a armamentului aflat în posesia civililor şi integrarea unităţilor Ministerului de Interne în structura Ministerului Apărării Naţionale, care prelua comanda unică asupra tuturor trupelor şi mijloacelor de luptă ale ţării

 

 

 

 

http://youtu.be/6BYdBTPrEHw

 

 

 

 

 

1989: S-a reconstituit Partidul Social Democrat Român/PSDR (reînscris oficial la 12 ianuarie 1990).

 

 

 

 

 

Imagini pentru sergiu cunescu photos

 

Primul conducător al acestui partid după reînfiinţarea sa a fost Sergiu Cunescu

 

La data de 16 iunie 2001 a avut loc Congresul de fuziune a PSDR (Partidul Social Democrat Român) cu PDSR (Partidul Democraţiei Sociale din România), rezultând un nou partid, PSD (Partidul Social Democrat).

 

 

 

 

 

 

CITIŢI ŞI :

 

https://cersipamantromanesc.wordpress.com/2015/12/24/o-istorie-a-zilei-de-24-decembrie-video-4/

 

 

 

 

 

 

Bibliografie (surse):

 

 

  1. Acad. Dan Berindei, Istoria românilor, cronologie, editura Cartex, Bucureşti 2008;

  2. Dinu Poştarencu, O istorie a Basarabiei în date şi documente 1812-1940, Editura Cartier Istoric ;

  3. e.maramures.ro ;

  4. Wikipedia.ro.;

  5. mediafax.ro ;

  6. Enciclopedia Romaniei.ro ;

  7.  rador.ro/calendarul- evenimentelor;

  8.  Istoria md.;

  9. istoriculzilei.blogspot.ro.

24/12/2016 - Posted by | ISTORIE ROMANEASCA | , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

2 comentarii »


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: