CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

Ziua de 20 decembrie în Istoria Românilor


 

 

 

 

20 decembrie, istoricul zilei

1191: A fost facuta prima mențiune a cetății  Sibiului sub numele Cibinium într-un document ecleziastic emis de papa Celestin al III-lea, care a recunoscut la rugămintea regelui Béla al III-lea, existența unei prepozituri a Sibiului (praepositura Cibiniensis), scoasă de sub jurisdicția Episcopiei Transilvaniei.

Imagine similară

Imagini pentru sibiu photos

Prima atestare documentară în forma germana Hermannstadt, datează din anul 1223, dar există și mențiuni ale numelui Villa Hermanni. În anul 1241 orasul a fost atacat, cucerit și parțial distrus, în timpul marii invazii tătare.

Menţionat sub numele de Hermannsdorf în anul 1321, în a doua jumătate a secolului XIV Sibiul obţine calitatea de civitas, într-un document din 1366 fiind pomenit numele localităţii prima dată sub forma Hermannstadt.
Spre sfârşitul secolului al XV-lea se formează instituţia numită Universitatea Săsească, aflată în fruntea ierarhiei administrative a tuturor saşilor, condusă de un jude regal, mai târziu comite al saşilor.

 

 

 

https://www.youtube.com/watch?v=iCNcAGGRlfQ

 

 

 

 

 1740: S-a născut József (Iosif) Benkő, istoric (autorul unor studii privind istoria medievală a Transilvaniei şi un susţinător al latinităţii limbii române), botanist şi geograf secui;(m. 1814).

 

1837: Apare la Bucureşti, în Muntenia, primul cotidian românesc întitulat “România“, sub redacţia lui Florian Aaron şi Gheorghe Hill, care oglindea viaţa politică, social-economică, ştiinţifică şi culturală a românilor de pe ambele versante ale Carpaţilor, precum şi evenimentele politice din întreaga lume.

 Publicaţia a fost editată  pănă în data de 31 decembrie 1838.

 

 

1842: Obşteasca Adunare Extraordinară a Munteniei alege ca domn pe Gheorghe Bibescu.

Gheorghe Bibescu (n. 1804, Craiova – d.1 iunie 1873, Paris), a fost domnitor în Muntenia (Valahia): 1 ianuarie 1843 – 13/25 iunie 1848.

 
Gheorghe Bibescu, domn al Munteniei (1842-1848). 

 

Gheorghe Bibescu este frate cu principele Barbu Ştirbei. După ce-şi face studiile la Bucureşti şi Paris, intră în 1824 în administraţia publică a ţării, la Ministerul de Justiţie şi de Externe, dar demisionează în 1834, trăind pînă la 1842 la Paris şi Viena.

Reîntors în Muntenia, conduce opoziţia contra domnitorului Alexandru D. Ghica şi reuşeşte să ia tronul.

La domnia Munteniei (Valahiei) a luat unele măsuri bune:  a majorat numeric armata, a făcut ordine în finanţele ţării, i-a ajutat pe sinistraţii bucureşteni care şi-au pierdut casele în urma unui incendiu în ziua de Paşti a lui 1847.

Domnia lui a suferit din cauza influenţei covîrşitoare a Rusiei. Concesia minelor dată rusului Trandafiloff, produce mari nemulţumiri, iar adunarea ţării o anulează. Bibescu însă, suspendă adunarea “pentru rele aplicări şi gîndiri“.

La fel de rău a fost primită încercarea lui de a introduce limba franceză ca limbă de predare în şcolile superioare.

Revoluţia Franceză de la 1848, se repercutează şi în Bucureşti. După citirea Proclamatiei de la Islaz (9 iunie 1848), ea este impusă şi domnitorului la Bucureşti.

Bibescu a fost indecis, nu a trecut nici de partea revoluţiei şi nici nu a înăbuşit-o, astfel încît este nevoit să abdice la 13/25 iunie 1848 şi să părăsească ţara, plecând în Transilvania.

 

1852: S-a nascut la Focsani arhitectul român Ion Mincu,  intemeietor al şcolii naţionale de arhitectură.

Dupa ce a urmat cursurile liceale, s-a inscris la Scoala de ingineri de poduri si sosele din Bucuresti, iar intre anii 1877-1882 a studiat arhitectura la Scoala de Arte Frumoase din Paris.

De numele sau se leaga proiecte arhitecturale deosebite, cum ar fi Casa Lahovary, Casa Vernescu, Scoala centrala de fete, “Bufetul de la Sosea” din Bucuresti, Palatul Bancii Comertului din Craiova, Palatul Administrativ din Galati.

 Casa Vernescu este considerată o adevarată bijuterie din piatră. Oferita ca dar de nuntă pentru Lisaveta Balotescu Cărpinişteanu, cladirea a fost considerată cea mai frumoasă resedinţă din Bucureşti mulţi ani la rând.

 A valorificat intr-un stil modernist elementele de constructie din perioada feudala, precum si decoratiunile din arta populara.

S-a stins din viaţă la vârsta de 60 de ani in Bucureşti.

1879 : S-a nascut Ion Gheorghe Duca, jurist si om politic român; a fost de mai multe ori ministru în guvernul român.

 

 

 

A fost  preşedinte al PNL (1927-1930), parlamentar, prim-ministru (noiembrie-decembrie 1933) şi a  participat activ la înfăptuirea unor importante acte istorice: întregirea ţării, reforma agrară, reforma electorală, politica de pace din cadrul Ligii Naţiunilor şi a Micii Înţelegeri (m. 1933, asasinat de un comando legionar, pe peronul gării Sinaia). NOTĂ: Dicţionarul scriitorilor români D-L (1998) dă naşterea la 26.XII.1879

În noiembrie 1933 a fost numit prim-ministru, însă la scurtă vreme, pe 29 decembrie, a fost asasinat de un comando legionar.

1880: Lascăr Catargiu este desemnat preşedinte al Partidului Conservator, în urma morţii lui Costache (Manolache) Epureanu, survenită la 22 septembrie 1880.

1892: Se înfiinţează, din iniţiativa profesorului Mina Minovici, Institutul Medico-Legal (Morga) din Bucureşti, România.

 

Foto: dr.Mina Minovici (n. 30 aprilie 1858, Brăila – d. 25 aprilie 1933, București)

Institutul a fost inaugurat de către medicul legist Mina Minovici, în prezența primarului Bucureștiului, Pache Protopopescu, și a ministrului de justiție Alexandru Marghiloman.

Denumirea inițială, „Morga orașului”, a fost schimbată șase ani mai târziu (1898), clădirea devenind „Institutul medico-legal”, primul de acest fel din lume. Schimbarea denumirii a fost hotărâtă de către medicul Minovici, în dorința de a iniția o rețea națională de institute specializate în sectorul medicinei legale.

Istitutul Medico-Legal era destinat spre a servi învăţămîntului medicinii legale, expertizelor cerute de instanţele judiciare şi nevoilor oraşului.

 

 

1904: S-a născut istoricul Aurelian Sacerdoţeanu, specialist în istoria medievală a românilor, în practica şi teoria arhivistică; (m. 1976).

 

 

 1909:  Este adoptata Legea pentru înfiintarea Bancilor populare de meseriasi si a cooperativelor de productie, consum, constructie si de comert din România.

 

1915: Prima audiție, la Ateneul Român din București, sub bagheta lui Dimitrie Dinicu, a primului poem simfonic românesc „Acteon” de Alfred Alessandrescu.

1925: Este promulgată Legea de organizare a Curţii de Casaţie din România.

 

1927: S-a născut economistul Constantin Bărbulescu. După 1989 a făcut parte din Comisia numită de Guvernul României pentru elaborarea strategiei privind trecerea la economia de piaţă.

A avut o amplă activitate pedagogică (a gândit restructurarea învăţământului superior economic românesc potrivit noilor condiţii ale economiei de piaţă); membru corespondent al Academiei Române din 1993ş (m. 2010).

1934: S-a nascut sculptorul român George Apostu; (d. 13.10.1986).

 

 

 

 

 

1935: S-a născut producătorul de televiziune Valeriu Lazarov; în 1968 se stabileşte în străinătate, iniţial în Spania (până în 1979) şi apoi în Italia (până în 1989, unde lucrează pentru Silvio Berlusconi, la Canale 5).

Imagini pentru valeriu lazarov

Între anii 1989 şi 1994 conduce postul sapniol Tele 5; în 1995 îşi înfiinţează propria companie de producţie, Prime Time Communications; (m. 2009).

 

1936: Se tipareste  la Cluj ziarul “Poporul“, organul legal de presa al Frontului Plugarilor din România. Ziarul va aparea pînă în decembrie 1937.

1937:  Alegeri pentru Parlament. Partidul Totul pentru Ţară câstigă poziţia a treia, cu 66 de locuri în legislativ.

Liberalii nu au reusit sa obtina o cota de 40% din voturile necesare pentru a obţine prima majoritară.

 

Regele Carol al II-lea demite guvernul liberal şi il  numeşte premier pe Octavian Goga.

Va fi ultimul guvern dinainte de instaurarea dictaturii regale.

 

 

1943: S-a născut Ruxandra Sireteanu, actriţă de teatru şi film; (m. 2014).

Imagini pentru Ruxandra Sireteanu, actriţă photos

1944: A încetat din viaţă Nicolae Cartojan, academician, istoric literar, pedagog român; (n. 4 decembrie 1883).

 

 

1945 : Un anunt al noii puteri instalate de sovietici in Romania.

 

 

1946:  Este “etatizată” Banca Naţională a României, primul pas în preluarea controlului comunist asupra tuturor pârghiilor economice ale ţarii.

 

1950: S-a născut Ioan Flora, poet şi traducător, poet de limba română din Banatul Sârbesc (Iugoslavia); (d. 3 februarie 2005).

 

1963: A decedat compozitorul  Paul Constantinescu.

  Paul Constantinescu (d. 20 decembrie 1963, București), a fost un compozitor român de origine evreiască , membru corespondent (1963) al Academiei Române,profesor la Conservatorul de muzică „Ciprian Porumbescu” din București. A manifestat o constantă preocupare față de folclor și melosul bizantin, transformându-se dintr-un cercetător pasional într-un creator de forme sonore novatoare, originale.

 Intre creaţiile sale se evidenţiază :

O Noapte furtunoasă, operă comică în 2 acte

Nuntă în Carpați, poem coregrafic

– Suita românească s.a.

1966: A decedat  Mihail Sorbul, dramaturg roman,  primul laureat al Premiului naţional pentru literatură dramatică în 1937; (n. 16 octombrie 1885).

 

 

 

 

1973: A fost inaugurată noua clădire a Teatrului Naţional “I.L.Caragiale” din Bucureşti.

 

1989: Revoluţia româna de la Timiloara a luat  proportii, manifestantii cerand demisia dictatorului Ceaşusescu.

La Timişoara, centrul oraşului a fost ocupat de coloane impresionante de muncitori.

 

 

 

 

 

 

In Piata Operei, 100.000 de manifestanţi au inceput sa strige lozinci impotriva regimului dictatorial comunist. Totodata, a fost stabilită conducerea Frontului Democratic Român, organizaţie care trebuia să organizeze rezistenţa şi care îl avea ca preşedinte pe Lorin Fortuna, ca vicepreşedinte pe Ioan Chiş si secretar pe Claudiu Iordache.

In balconul Operei a urcat, alaturi de liderii protestatarilor si primarul oraşului de pe Bega, căruia i s-a înmânat lista cu revendicarile multimii: eliberarea arestatilor, predarea cadavrelor familiilor cărora le aparţineau, demisia lui Nicolae Ceausescu, circulaţia liberă.

Primul ministru, Constantin Dascalescu, a facut cateva promisiuni, dar a declarat ca revendicarile majore, ca demisia lui Ceausescu şi a guvernului, vor trebui să astepte întoarcerea din Iran a preşedintelui.

Negocierile s-au incheiat fără rezultat, cu puţin inainte de ora 19.00. La scurt timp dupa aceea, primul ministru a plecat cu avionul la Bucuresti.

Intors in tara dupa vizita din Iran, Nicolae Ceausescu a emis, in seara aceleaşi  zile, un decret prezidenţial pentru constituirea stării de necesitate pe teritoriul judetului Timis, ca urmare a “gravei incălcari a ordinii publice prin acte teroriste, de vandalism si de distrugere a unor bunuri obşteşti”.

In aceeaşi seara, dictatorul comunist a prezentat o declaraţie, transmisă in direct la radio si televiziune, în care a spus ca evenimentele de la Timişoara sunt opera unor “huligani” şi a unor “grupuri fasciste si antinaţionaliste”.

 

 

 

 

 

 

2000: Preşedintele ales al Romaniei, Ion Iliescu, a depus jurământul în faţa Camerelor Parlamentului.

 

2003: Preşedintele Ion Iliescu a declarat că “a garanta proprietatea este una şi a garanta material este alta”, referindu-se la retrocedarea imobilelor naţionalizate de regimul comunist şi la acordarea de despăgubiri foştilor proprietari.

2004: Noul preşedinte al României, Traian Băsescu, a depus jurământul în faţa Camerelor reunite ale Parlamentului.

 

 

 

 

 

 

 

CALENDAR CREŞTIN ORTODOX

 

 

 

Sfantul Mucenic Ignatie Teoforul

Sfantul Mucenic Ignatie Teoforul
 

 

 

 

Sfantul Mucenic Ignatie Teoforul (35-107)  
Se crede ca a fost sirian de origine si ca, inainte de convertirea sa la crestinism, ar fi fost pagan si mare persecutor al crestinilor. Potrivit traditiei, Ignatie a fost episcop de Antiohia.

A suferit moarte martirica la Roma, in timpul domniei imparatului Traian (98-117).

A fost arestat, impreuna cu alţi creştini, in timpul persecuţiei din Antiohia şi pedepsit cu moartea prin aruncare la fiare, in amfiteatrul de la Roma.

 

 

Ignatul

Sărbătoarea populară „Ignatul”; în tradiţia populară românească, Ignatul este o divinitate solară (care a preluat, din calendarul ortodox, numele şi data de celebrare a Sf. Ignatie Teoforul), sinonim cu „Ignatul Porcilor”, pentru că în zorii zilei se taie porcul de Crăciun

Se spune ca in noaptea de Ignat porcii viseaza daca vor fi sau nu taiati sau viseaza cutit, ceea ce constituie un semn ca vor fi sacrificati. In unele zone, porcul se taie chiar in ajunul Craciunului.

Carnea acestuia este destinata in principal prepararii produselor ce urmeaza a se consuma ritual pe tot parcursul perioadei dintre Craciun si Bobotează. Conform rânduielii traditionale, tăierea porcilor, este singura activitate permisă a se desfăşura in ziua de Ignat.

Se credea ca prestarea oricărei alte munci – spalatul rufelor, cusutul, torsul lânii, măturatul casei  etc, atrăgea după sine pedepsirea celor care se făceau vinovaţi de incălcarea normelor sărbătoririi.

Femeile insărcinate respectau cu stricteţe interdicţia de a lucra, de teama să nu nască prunci cu infirmitati sau labili psihic.

 

CITIŢI ŞI :

https://cersipamantromanesc.wordpress.com/2015/12/20/o-istorie-a-zilei-de-20-decembrie-video-4/

 

Bibliografie (surse):

 

 

  1. Acad. Dan Berindei, Istoria românilor, cronologie, editura Cartex, Bucureşti 2008;

  2. Dinu Poştarencu, O istorie a Basarabiei în date şi documente 1812-1940, Editura Cartier Istoric ;

  3. e.maramures.ro ;

  4. Wikipedia.ro.;

  5. mediafax.ro ;

  6. Enciclopedia Romaniei.ro ;

  7.  rador.ro/calendarul- evenimentelor;

  8.  Istoria md.;

  9. istoriculzilei.blogspot.ro.

 

 

 

Reclame

20/12/2016 - Posted by | ISTORIE ROMANEASCA | , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Niciun comentariu până acum.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: