CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

Faptele de „vitejie”ale marelui regat al Ungariei în timpul asediului antiotoman de la Golubăț (Golubac) din 3 iunie 1428


Asediul de la Golubăț (Golubac) din 3 iunie 1428, sau din faptele de „vitejie” ale marelui regat al Ungariei…

Golumbacu, Columbei sau Golubăț (Golubac/Голубац în limba sârbă) este un oras mic portuar, candva o fosta cetate, situată pe malul Dunării în districtul „ Braničevo”, in Serbia de nord est la frontiera cu România, frontieră formată de Dunăre pe o lungime de aproximativ 52 km.

In 3 iunie 1428 , Dan al II-lea, domnul Valahiei, participă la lupta de la Golubac împotriva otomanilor, alături de regele Ungariei, Sigismund de Luxemburg.

In primăvara anului 1428, o armată destul de numeroasă, condusă de Sigismund de Luxemburg, trecea Dunărea până în dreptul cetaţii Golubăț  si se pregateşte pentru încă o campanie otomană. 

Alături de armata Ungariei, participau şi trupe trimise ca sprijin de aliaţii lui Sigismund: lituanienii si polonezii marelui duce Witold, 200 de ţintaşi /arbaletieri italieni inarmaţi şi cu arme de foc, cei 6000 de calareţi valahi ai domnitorului Dan al II-lea al Ţării Româneşti şi moldovenii trimişi de către domnitorul Alexandru cel Bun.

Simpla veste a sosirii unei uriaşe armate otomane conduse de însuşi sultanul Murad, a facut ca în oastea ungurilor să se instaleze un haos de nedescris (de fapt turcii răspândiseră intenţionat informaţii false, pentru că pe câmpul de luptă venise doar Sinan, beylerbegul Rumeliei).

Astfel, armata ungară a inceput o retragere grabită şi ruşinoasă, fiind atât de dezorganizată, incât la batălia de la Golubăț au murit mai multi unguri innecaţi in Dunăre, decât  în lupta purtată efectiv cu turcii…

Panica şi haosul din rândul soldaţilor unguri a fost atat de mare, încât l-au lăsat până chiar şi pe regele lor fără o ambarcaţiune, fiindcă toate bărcile au fost achiziţionte in mare grabă de către vitejii oşteni unguri, înspăimântaţi de lupta care ar fi trebuit să aibă loc împotriva turcilor.

Sigismund abia a reusit sa se salveze,  ajutat fiind de un nobil maghiar, in timp ce lituanienii, polonezii, italienii si valahii le-au asigurat retragerea.

La 3 iunie 1428 Sigismund de Luxemburg cade la invoiala cuotomanii, retragându-şi armata si cedând cetatea Golubăț  în mâinile turcilor.

Sursa: Glasul.info

Note:

[1] ro.wikipedia.org

[2] www.tvrdjavagolubackigrad.rs

Reclame

20/12/2016 - Posted by | ISTORIE ROMANEASCA | ,

Niciun comentariu până acum.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: