CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

JAFUL MILENIULUI ! România a plătit deja ungurilor echivalentul a 3,2 tone aur de 24 karate


 

 

 

Imagine

 

Foto: Afiş imbecil iredentist de propagandă ungurească :  ” România, aşa te iubesc „!

 

 

 

 

Romania a platit deja grofilor unguri echivalentul a 3,2 tone aur de 24 karate 

JAFUL MILENIULUI!

In Transilvania se retrocedeaza pamantul cumparat de Romania de la grofi si dat cetatenilor romani la reforma agrara. Sate intregi, evacuate cu tot cu cimitire

“Optantii unguri” sunt latifundiarii maghiari din Transilvania care dupa Tratatul de la Trianon au optat pentru cetatenia maghiara. Cu pamantul acestora au fost improprietărite familiile sarace transilvănene.

Romania le-a platit despagubiri consistente, a cumparat practic pamantul grofilor, la pretul pietei.

Statul roman a renuntat la despagubirile de razboi, pe care trebuia sa le incaseze de la Ungaria.

Tara vecină urma sa platească despagubiri grofilor, din aceste sume. In plus, a achitat grofilor sume echivalente a 3,2 tone de aur de 24 carate.

Profesorul universitar Ioan Sabău-Pop atrage atenţia că retrocedarile care au loc in prezent in Ardeal, ofera ungurilor terenuri care au fost cumparate anterior de statul român.

Autoritatile române trebuie să iasă din indolenta si să respinga tranşant revendicările fără fundament ale maghiarilor.

Altfel, cu complicitatea lor, România restituie proprietati pentru care s-au platit deja despagubiri grele, in urma reformei agrare de după războiul mondial.

Dupa tratatul de la Trianon din 4 aprilie 1920, părţile fostului Imperiu Habsburgic au revenit statelor succesoare care au preluat proprietăţile si alte active aparţinand monarhiei austriece, precum si sarcinile si obligaţiile aferente ale acestor părti.

Locuitorii Transilvaniei au intrat atunci in spaţiul de suveranitate al României devenind cetaţeni români.

Printre acestia se numarau saşi, şvabi, slovaci, sârbi şi secui. Cetaţenii unguri, proprietari de pamânt in Transilvania, au respins procesul si au optat pentru a pleca in Ungaria sau în alte tari în care aveau proprietati.

Psihoza hungaristă si propaganda despre „superioritatea rasei maghiare” din Ungaria de dinainte de Trianon, a fost intretinuta si impusa de circa 300 de familii pretinse nobiliare, care oprimau crunt celelalte populaţii care reprezentau marea majoritate a populaţiei din  Ungaria istorică.

 Romanii, majoritari în Transilvania, au fost supusi unui proces sistematic de oprimare economica si nationala printr-o politica de maghiarizare susţinută.

In fine, cei deveniţi “optanţi”, circa 200 de familii cu ramificatiile lor, deţineau prin spoliere seculară averi imense si in Transilvania, în principal latifundiare.

La lucrarile Conferinţei de Pace de la Paris care au precedat Tratatul, Guvernul Ungariei a pretins că familiile nobiliare deţineau 80% din proprietatile Transilvaniei si sunt motorul economic al provinciei, motiv pentru care acest teritoriu românesc trebuie alipit Ungariei.

Latifundiarii maghiari au fost despagubiti pentru exproprieri, iar reforma agrara pentru Transilvania, Banat si Crisana (Legea din 28 iulie 1921), a dus la improprietarirea fara discriminare a familiilor sarace, a orfanilor de razboi, veteranilor, ranitilor si nu numai.

A urmat o presiune imensa si susţinuta a grupurilor maghiare revizioniste, o lupta dusa pe arenele diplomaţiei internaţionale pentru hrănirea visului de „reintregire” a Ungariei.

Optanţii unguri, prin exponentul lor, Guvernul Ungariei, instaurat dupa alungarea “Ciumei Rosii” a lui Bela Kun de catre armata română la 4-19 august 1919, au facut lobby si au exercitat presiuni bine concertate, ani de-a randul, pe lângă toate forurile politice interne si internationale, inclusiv la Liga Natiunilor.

Au cerut sa li se aplice prin Reforma un regim preferential, in sensul că doreau să ramana mari suprafeţe neexpropriate, cat si un  cuantum al despagubirilor cifrat sume exorbitante,motivând că pierderea Transilvaniei îi îndreptăţeşte la un tratament privilegiat. Dupa Conferinta de Pace de la Paris din 1919, cercurile unguresti revizioniste, pe fondul ofensivei purtate pentru  manipularea opiniei publice mondiale in problema Ungariei, au demarat un mecanism procesual generalizat. “Procesul optanţilor a fost fără îndoială o extraordinar de dibace încercare a cercurilor revizioniste de a ţine in sah opinia publica mondiala timp cât mai indelungat pe tema Ungariei, pentru a câstiga simpatia lumii pentru realizarea visurilor de refacere a Ungariei.” (Onisifor Ghibu)Greşeala lui Titulescu, platita pana in ziua de azi

Ioan Sabău-Pop vorbeşte despre greseala diplomatului Nicolae Titulescu de a accepta disputa cu maghiarii la Liga Naţiunilor si, pe cale de consecinţă, la Tribunalul de mare Instanţa de la Paris.

Decizia politicianului roman, spune avocatul, a deschis o cutie a Pandorei cu blocaje politice si costuri imense care-si revarsa efectele pana in prezent.

Profesorul aminteste aici de reactiile Cehoslovaciei si Iugoslaviei, care au refuzat orice tratative cu optantii si statul maghiar, pe motiv ca problema reformei agrare din tarile lor reprezinta o chestiune de politica interna si tine de suveranitatea fiecarui stat. In continuare, dl. Ioan Sabau-Pop, despre revendicarile din prezent ale maghiarilor si impasibilitatea autoritatilor romane.

Cat a platit Romania ca sa rascumpere Transilvania de la grofi

De retinut ca in urma procesului “optantilor unguri”, Romania a platit in franci, aur si coroane aur, echivalentul a 3,2 tone aur de 24 karate si a dispus in plus ca despagubirile de razboi datorate de Ungaria pentru Romania sa fie varsate la fondurile de despagubiri pentru optantii unguri.

Acest contencios a fost judiciar inchis prin plata drepturilor de catre Romania intre anii 1927 – 1932. Astfel, ceea ce face Statul Roman in zilele noastre, restituind inca o data acele proprietati urmasilor grofilor si contilor unguri, este o imensa greseala.

Sau o imensa Tradare – nota Z.O. Greseala provine din mai multe directii. Legiferarea stufoasa si ambigua, ex. Legea nr. 247/2005, asumata prin raspunderea guvernamentala a coalitiei de atunci, cu proiect adus in mapa din Budapesta, urmata de HG nr. 890/2005 si cauzata de eroarea politica imensa, generata de prostie sau tradare, au dus la acest jaf national fara precedent. In celelalte state foste socialiste, inclusiv Ungaria, nu s-a restituit nimic fostilor proprietari romani.

Originea greselilor multiple, chiar cu complicitati suspecte, o gasim cu evidenta la autoritatile administrative care “au pus in aplicare legislatia de restituire” stufoasa si interpretabila.

S-au dat titluri de proprietate si hotarari judecatoresti de mii de hectare, de parca ar fi fost bete de chibrituri, fara responsabilitatea functiei si fara maturitatea celor care au facut-o, cu consecinte negative ireparabile.

Spatiul nu permite, dar putem exemplifica cu date si documente ale vremii din care rezulta ca Statul Român a platit despagubiri prin doua Fonduri agrare de creante infiintate prin Protocoale internationale, fonduri infiintate in Franta (Balle) si Elvetia (Geneva).

Documentele se gasesc in arhive, emana de la autoritatile de atunci, Ministerul Finantelor, Ministerul Agriculturii si Domeniilor, Banca Nationala si hotarari ale Comisiunilor reformelor agrare din judete, precum si din hotarari ale justitiei romane si arhiva Tribunalului de mare instanta de la Paris (in privinta arbitrajului cu optantii care a avut loc la Paris).

Este necesar sa se actioneze cu rapiditate si decisiv pentru dezvaluirea acestor documente, cercetarea arhivelor in special din strainatate, de a fi recunoscute inca o data efectele improprietaririlor in urma Reformelor agrare din anul 1921 si a celei din 1945, asezarea Statului Român in drepturile sale.

Altminteri ne intoarcem, cel putin in Transilvania, la fizionomia proprietatii din secolul al XIX-lea, ca si cum in ultimele doua secole nu s-ar fi intamplat nimic.

Sursa : http://www.cuvantul-liber.ro/articol.asp?ID=73289

Anunțuri

16/12/2016 - Posted by | ISTORIE ROMANEASCA | , , , , , , , ,

1 comentariu »

  1. A republicat asta pe radupopescublog.

    Apreciază

    Comentariu de Radu | 17/12/2016 | Răspunde


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: