CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

Un vicepremier de la Budapesta reproşează diplomaţiei ungare nu a dat cu pumnul mai devreme în masa românilor


FOTO: Zsolt Semjen, Agerpres

 

 

 

Vicepremierul Ungariei: aș fi dat mai devreme cu pumnul în masa românilor

 

Continuă să curgă reacţii iritate de la Budapesta, după controversa creată de Ziua Naţională a României, transmite Digi24.

 

După ce ministrul de externe le-a interzis diplomaţilor maghiari să participe la festivităţile organizate de 1 decembrie, reacţii au venit şi de la alţi oficiali. Un vicepremier de la Budapesta, de exemplu, a spus răspicat că Ungaria ar fi trebuit să dea cu pumnul în masă mult mai devreme în relaţia cu România.

„Dacă e să ne punem întrebarea dacă diplomaţia ungară are vreo responsabilitate în deteriorarea relaţiilor româno-ungare, trebuie să spun cu conştiinţa curată că nu are. Întodeauna am fost îngăduitori cu românii şi niciodată nu am exacerbat lucrurile. Dar acum am ajuns să fim puşi la zid.Eu cred că dacă ar fi să reproşăm ceva diplomaţiei ungare din orice punct de vedere, atunci ar fi că nu am dat cu pumnul în masă mai devreme”, a spus Zsolt Semjen, vicepremier ungar.

In aceiaşi linie ofensivă, președintele parlamentului de la Budapesta, Laszlo Kover, este de părere că reprezentanţii conducerii ungre  nu ar trebui să conteze pe guvernul român că îi va ajuta pe membrii comunității maghiare să-și păstreze identitatea ungară,  transmite Agerpres, preluând o ştire a agenției ungre de presă MTI.

 

 

 

 

 

Foto: Laszlo Kover

Unul dintre factorii cheie în oprirea asimilării comunităților maghiare din lume și în ajutorarea lor să-și păstreze identitatea este un sistem de educație care să dezvolte legăturile lor cu patria-mamă, a declarat Laszlo Kover postului public de televiziune Duna, într-un interviu care difuzat în întregime de Ziua Diasporei Ungare, marcată la 15 noiembrie.

El a spus că țările vecine cu Ungaria care au o minoritate ungară semnificativă, depun eforturi conștiente de a-i asimila pe maghiarii de pe teritoriul lor, în special prin “paralizarea sistemului de educație”.

Cu toate acestea,președintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat conform Agerpresîntr-o conferință de presă, că reacțiile oficialilor de la Budapesta din ultima vreme sunt corecte și de responsabilitate față de comunitatea maghiară din România .

„Tensiunile au plecat și în momentul în care au fost foarte multe decizii administrative și nu numai în România, care au lezat comunitatea maghiară și care, într-un fel, au atacat drepturile obținute și cunoașteți bine toate cazurile. Din acest punct de vedere, reacția oficialilor de la Budapesta a fost o reacție corectă, de responsabilitate față de maghiarii din România, așa cum și România ar trebuit să reacționeze când românii din Valea Timocului sunt intimidați, sunt atacați și drepturile lor nu sunt respectate.

Sau în Ucraina sau în alte state. Eu cred că aceste reacții sunt reacții normale și la aceste fapte vin și au venit de foarte multe ori și reacții pe canale diplomatice, dar și reacții mai directe. Totuși, eu cred și sper în continuare în îmbunătățirea relațiilor între cele două state, între România și Ungaria, și sper că preocupările noastre vor fi comune pentru viitor în această regiune și în UE”, a spus Kelemen Hunor.

Solicitat să comenteze și poziția ministrului ungar de Externe, Peter Szijjarto, care le-a interzis diplomaților acestei țări să participe la Ziua Națională a României, Kelemen Hunor a spus:

„Eu nu vreau să comentez ce spun alții, mai ales demnitarii din Ungaria sau din alte state. Eu spun în felul următor: trecutul și evenimentele din trecut ne-au așezat pe baricade diferite. Nici un maghiar nu vede altfel cele întâmplate în 1918. (…) Trebuie să vorbim cinstit: ceea ce pentru unii este bucurie, pentru alții înseamnă pierdere. Din acest punct de vedere, eu cred că pentru a merge înainte — și pe mine mă interesează viitorul mai mult decât trecutul — trebuie să vorbim cinstit și corect și despre acest lucru vorbesc eu, despre acest lucru am vorbit noi și vom vorbi în continuare. Aceste aspecte din trecut nu înseamnă că nu putem proiecta un viitor împreună și de aceea noi am propus respectarea promisiunilor din 1918 față de toate minoritățile etnice din România. Cam acesta este punctul de pornire, cu inima curată, cu sufletul curat și foarte cinstit și eu cred că așa trebuie să vorbim despre ceea ce ne desparte sau ne-a despărțit cândva și ceea ce ne unește. Prezentul și viitorul va fi comun”.

 

 

 

 

VIDEO:

http://www.digi24.ro/embed/stiri/externe/ue/vicepremier-maghiar-am-fost-ingaduitori-cu-romanii-626173?video=0&width=570&height=320

 

Reclame

14/12/2016 - Posted by | POLITICA | , , , , , , , , , ,

Niciun comentariu până acum.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: