CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

Ce mai spune presa ungurilor din România ? O revistă a presei de limbă maghiară din luna octombrie 2016


Despre Pământul Secuiesc, în Parlamentul European.

In România, statul continuă să persecute utilizarea simbolurilor comunitare – este tema despre care a vorbit Sogor Csaba luni, în plenul de la Strasbourg. Europarlamentarul UDMR a precizat: acest lucru l-a putut experimenta de curând şi ambasadorul Statelor Unite la Bucureşti, când a apărut despre el în presă o fotografie în care ţine în mână un drapel secuiesc, alături de lideri autoguvernamentali locali.

In presa de limbă română, acest gest a fost suficient pentru iscarea unui scandal.

A protestat, printr-un comunicat, inclusiv ministerul afacerilor externe – a afirmat Sogor Csaba. In aprecierea reprezentantului din Transilvania, este vorba de o discriminare, având în vedere că nu toate simbolurile comunitare generează o agitaţie atât de mare în România.

Multe regiuni au propriul drapel, care poate fi utilizat în mod liber.

Sogor a atras atenţia Parlamentului European şi asupra faptului că instanţa română a decis că denumirea de Pământ Secuiesc nu poate fi utilizată ca destinaţie turistică.

Cu alte cuvinte: o regiune nu poate fi pomenită sub denumirea pe care o folosesc localnicii de peste o sută de ani.

Vă rog să decideţi dacă acest fenomen lezează sau nu sensibilitatea europeană – a formulat europarlamentarul.

 

Sursa: Haromszek nr. 7917 din 05.10.2016, autor Nagy B. Sandor

Instigări lansate împotriva noastră, fără a fi pedepsite

În contextul problemei privind imigranţii, Radu Banciu, unul din moderatorii postului de televiziune B1, a îndrăznit să spună, în cadrul unei emisiuni de duminică, cum că maghiarii ar fi tot un popor de imigranţi, care nu are ce căuta în Europa.

Acesta a mai adăugat: Domnul Orban, să ştiţi că şi României i-ar sta mai bine fără maghiari (din Transilvania)!

Iar în final, a precizat: dacă maghiarii din România sunt atât de unguri şi atât de împotriva poporului român, să stea în Ungaria! Aceste afirmaţii naţionaliste, şovine, instigatoare la ură sunt deosebit de insultătoare pentru noi, nu pot rămâne fără replică.

Drept urmare, putem să împachetăm şi noi, pentru că evreii, germanii (saşii) au plecat deja. Iar cel care a mai rămas, a devenit preşedintele statului român.

Să nu uităm, ordinul cavaleresc german a fost stabilit (înaintea saşilor) în Transilvania, în Tara Bârsei, în anii 1200, de regele ungar Andrei al II-lea.

In concluzie, Transilvania era încă pe atunci parte din regatul ungar, iar maghiarii secui au trăit aici şi mai înainte. Nu pot fi calificaţi drept imigranţi nici saşii, care veniseră mai târziu, ei fiind cetăţeni colonizaţi cu bună intenţie.

Cum pot fi maghiarii, în astfel de condiţii, un popor de imigranţi? La finele primului mileniu, ei nu s-au instalat, cu forţa, într-o ţară, într-un stat, ci şi-au întemeiat propriul stat pe un teritoriu nepopulat, în Bazinul Carpatic rămas pustiu după plecarea romanilor.

Românii au început să vină în Transilvania, după anii 1300, într-un număr redus şi în ritm mai lent, ca să se ocupe de păstorit nomad sau să muncească pentru moşieri. Nu s-au mai întors în voievodatele române de pe vremea respectivă, adică în Moldova şi Tara Românească.

Evident, procesul s-a derulat treptat, timp de câteva secole, doar pe vremea republicii socialiste multilateral dezvoltate erau colonizate, în mod dirijat, masele de oameni în oraşele populate de maghiari.

Au trecut de atunci două decenii şi jumătate, însă eu nu am auzit niciodată până acum ca vreunul din jurnaliştii maghiari să fi spus la radio sau la tv că românii ar trebui să se întoarcă acolo de unde veniseră!

Se pare că, în România democratică de astăzi se amplifică tot mai mult generarea falsei atmosfere antimaghiare (pe lângă postul tv B1, mai există şi Realitatea, Antena1, Antena3 şi altele, inclusiv postul naţional, care sunt la fel neponderate).

Aceşti moderatori tv, în loc să slujească convieţuirea normală, relaţiile paşnice, se ocupă, în mod rău intenţionat, de despicarea firului de păr în patru. Ar fi bine dacă patrioţii, care se bucură de o popularitate ieftină, s-ar pregăti mai bine din istorie! Stiu că, în arta militară, cea mai bună apărare este atacul, însă s-a cam depăşit măsura.

N. Kanyadi Mihaly / Sântionlunca.

Sursa: Haromszek nr. 7925 din 14.10.2016

UDMR şi-a anunţat programul / O nouă constituţie pentru România

In programul lansat de UDMR înainte de alegerile parlamentare din decembrie, figurează obţinerea, pentru limba maghiară, a statutului de limbă oficială pe Pământul Secuiesc. Programul electoral care include patru capitole, a fost prezentat de Kelemen Hunor.

In opinia preşedintelui UDMR, alegerile parlamentare se referă, din punct de vedere al maghiarilor din România, la viitor, la siguranţă şi la reînnoirea politică. In introducere, a spus că măsurile adoptate de procuraturi împotriva liderilor autoguvernamentali maghiari, sunt disproporţionale. In opinia sa, aceste experimente vizează pierderea încrederii comunităţii maghiare din Transilvania.

Kelemen Hunor a arătat: formaţiunea politică pe care o conduce nu reclamă anchetele în sine, ci măsurile disproporţionale ale procuraturii – interzicerea desfăşurării activităţii în primării, în timp ce unii primari, acuzaţi în cazuri mai grave, pot lucra în continuare. In opinia sa, acest lucru arată că există probleme în privinţa statului de drept.

El a declarat că programul electoral vizează consolidarea drepturilor comunitare maghiare, crearea unui învăţământ de calitate, dezvoltarea infrastructurii transilvănene, sprijinirea sferei anteprenoriale şi crearea bunăstării şi siguranţei familiilor.

El a mai spus că programul vizează Transilvania, însă la elaborarea programului UDMR a avut în vedere faptul că ceea ce este bun pentru maghiarii din Transilvania, este bun şi pentru români. In ceea ce priveşte drepturile comunitare, Kelemen a amintit de necesitatea unei noi constituţii pentru România, în care să se asigure loc pentru declaraţia de la Alba Iulia, care prevede unificarea Transilvaniei cu România. In opinia sa, acest lucru este posibil în contextul faptului că în anul 2018, România sărbătoreşte centenarul unificării.

Politicianul a enumerat printre obiectivele de politică naţională reducerea de la 20% la 10% a pragului procentului local al minorităţilor, care permite asigurarea drepturilor de utilizare a limbii.

Dreptul utilizării limbii ar trebui asigurat şi în localităţile în care procentul unei comunităţi nu atinge 10%, dar numărul persoanelor depăşeşte 5.000. Kelemen Hunor a mai afirmat că UDMR insistă asupra adoptării unei legi a educaţiei, care să pună accent pe învăţământul de calitate.

Pe lângă obiectivele de mai sus a mai amintit de finalizarea autostrăzilor din Transilvania şi dezvoltarea agriculturii. Preşedintele a mai spus că vor iniţia scăderea TVA-ului la curent, gaz şi canalizare la 9%.

Sursa: Haromszek nr. 7931 din 21.10.2016

Bannerele uriaşe ale UDMR vor fi înlăturate

 

Bannerele uriaşe ale UDMR, cu care formaţiunea ar fi dorit să se adreseze înainte de campania electorală locuitorilor marilor oraşe transilvănene au generat reacţii aprinse.

La apelul poliţiei locale din Cluj, firma care asigură spaţiul publicitar a început ieri să demonteze panourile publicitare.

Pe bannerele uriaşe inscripţionate în limba română, amplasate la sfârşitul săptămânii trecute în localităţile Cluj şi Oradea, apare următorul text:

Salvăm Clujul (Oradea) de Bucureşti!, Impozitele noastre îmbogăţesc Transilvania. Nu capitala! Pe bannerul verde-alb puteau fi observate logo-ul şi site-ul UDMR.

Bannerele au generat reacţii aprinse, mai ales pe reţelele de socializare, pe bloguri şi în cadrul diferitelor posturi de televiziune.

Postul naţionalist Antena 3 a vorbit într-o emisiune, în contextul bannerelor, despre proiectul fărâmiţării secrete a României. Unul din moderatorii postului, Radu Tudor, a iniţiat pe blogul său ideea eliberării Bucureştiului de UDMR. Vorbim de descentralizare şi de subsidiaritate atunci când cerem ca impozitele noastre să nu îmbogăţească Bucureştiul.

Cerem ceea ce am cerut întotdeauna: demontarea statului centralizat, încredere în autoguvernările locale şi judeţene, cedarea tuturor prerogativelor.

Considerăm că ceea ce este bun pentru Transilvania, este bun şi pentru România – a menţionat în scris Kovacs Peter.

Sursa: Haromszek nr. 7935 din 26.10.2016

Maghiari în minoritate / Si ei au dreptul la autonomie

Forumul Reprezentanţilor Maghiari din Bazinul Carpatic (KMKF) doreşte să stopeze practica prin care gestionarea, în cadrul comunităţii europene, a minorităţilor indigene este identificată cu cea a altor minorităţi. Szabolcs Attila (FIDESZ) şi Harangozo Gabor (Partidul Socialist Ungar), cei doi copreşedinţi ai organizaţiei, au făcut declaraţii pe această temă după şedinţa de lucru a grupului autoguvernamental regional al forumului.

Harangozo Gabor a declarat că unul din scopurile fundamentale ale grupului de lucru al KMKF este ca participanţii să cunoască reciproc concepţiile autonomiste. El a mai subliniat că în cadrul şedinţei toată lumea a fost de acord că şi comunităţii maghiare i se cuvine autonomia care li se cuvine şi altora în Europa.

Harangozo a atras atenţia asupra faptului că în timp ce în cazul altor comunităţi, de exemplu în urma migraţiei din secolul XXI, integrarea minorităţilor reprezintă o provocare din ce în ce mai mare, păstrarea identităţii comunităţilor naţionale, ajunse minoritare, reprezintă o sarcină contrară. In opinia lui Harangozo Gabor, membrii organizaţiei luptă – de exemplu şi în cadrul tribunalului european – pentru ca Uniunea Europeană să aibă o politică de specialitate cu caracter obligatoriu, iar păstrarea identităţii minorităţilor naţionale să fie un scop european deosebit. In cadrul şedinţei grupului de lucru a vorbit Vincze Lorant, noul director al FUEN, secretarul UDMR pentru politică externă.

Szabolcs Attila a declarat că în circumscripţia sa electorală, în Budafok-Teteny, în ultima duminică a lunii octombrie vor fi aprinse focuri de strajă în semn de susţinere a autonomiei secuieşti.

Politicianul le-a cerut tuturor comunităţilor maghiare să adere la apelul CNS, dat fiind faptul că autonomia Pământului Secuiesc poate fi obţinută doar prin atragerea atenţiei opiniei publice internaţionale. Harangozo Gabor a mai subliniat că succesul autonomiei Pământului Secuiesc depinde în mare măsură de rezultatul viitoarelor alegeri din România.

Comunitatea maghiară de acolo este încurajată să participe într-un număr cât mai mare la vot şi să îi sprijine pe candidaţii maghiari. Copreşedintele KMKF a subliniat că pentru succes este nevoie de o solidarizare cât mai amplă în cazul organizaţiilor maghiare de acolo.

 

Sursa: Haromszek nr. 7937 din 28.10.2016, autor Szekeres Attila

 

 

Dacă lumina este suficient de puternică

 

Dacă nu ar exista Consiliul Naţional Secuiesc, cauza autonomiei Pământului Secuiesc ar fi de mult măturată de pe masă, atât de politicienii români cât şi de cei maghiari. Ar fi măturată de maghiari deoarece aspiraţia – calificată radicală, extremistă şi separatistă – nu este altceva decât o povară, o piedică în calea diferitelor compromisuri.

Ar fi măturată de către români deoarece dacă aceştia ar purta o discuţie inteligentă pe această temă, ar putea fi acuzaţi de proprii alegători pentru prietenia cu maghiarii, de vânzarea interesului naţional român. Consiliul Naţional Secuiesc se luptă cu consecvenţă incomodă pentru realizarea autodeterminării şi poate contabiliza drept un succes faptul că reuşeşte să menţină problema pe agenda de lucru.

Organizaţia a recurs şi la instrumente politice externe, politice naţionale, diplomatice şi juridice, dar nu prea exagerăm dacă spunem că rezultatele cele mai spectaculoase au fost obţinute prin intermediul acţiunilor în masă iniţiate de ea.

Cel mai mare succes a fost ziua libertăţii secuieşti de la Târgu Mureş, atunci când în urma solidarităţii exemplare a CNS, a partidelor maghiare, organizaţiilor, bisericilor şi sferei civile, peste o sută de mii de persoane au exprimat faptul că îşi imaginează viitorul în România în regiunea autonomă a Pământului Secuiesc.

Iluminarea graniţelor Pământului Secuiesc a fost o nouă acţiune a CNS care a indicat cerinţa autodeterminării. In aceste condiţii, ultima duminică a lunii octombrie a fost declarată zi a autonomiei Pământului Secuiesc. Duminică vor fi aprinse noi focuri de strajă, lumânări şi făclii în numeroase localităţi de pe Pământul Secuiesc.

In comunităţile creştine maghiare din lume se vor rosti rugăciuni pentru autonomia regiunii. Nu credem că în urma acţiunii, politicienii de la Bucureşti ne vor îndeplini a doua zi toate revendicările.

Dar nu credem nici că în felul acesta ar fi soluţionate toate problemele noastre. Ştim foarte bine că orice astfel de acţiune este o nouă ocazie de a atrage atenţia ţării şi a lumii asupra revendicărilor comunităţii noastre.

Bucureştiul răspunde deocamdată cu o nouă demonstraţie de forţă, cu alte încălcări ale drepturilor, însă vizita pe Pământul Secuiesc a ambasadorilor britanic şi american arată că puterile occidentale – interesate de stabilitate – au început să se informeze la faţa locului, chiar dacă ultima declaraţie a diplomatului de la Washington – potrivit căreia România a soluţionat în mod exemplar problema minoritară- demonstrează mai degrabă faptul pentru SUA, mai importante sunt parteneriatul strategic semnat cu România, colaborarea militară strânsă, baza de la Deveselu, decât privarea de drepturi a comunităţii naţionale care trăieşte în minoritate.

Dacă CNS nu va rămâne singură în aspiraţia sa, dacă această cauză a autonomiei va fi asumată şi de politicienii maghiari care urmează să fie aleşi în luna decembrie, dacă vom acţiona mult şi împreună, poate că vom reuşi ca lumina focurilor de strajă, a lumânărilor, a făcliilor să nu fie ignorată nici de Bucureşti şi nici de Washington, iar îndeplinirea cererilor noastre, asigurarea drepturilor noastre să devină interesul tuturor.

Sursa: Haromszek nr. 7937 din 28.10.2016, autor Farcadi Botond

Împotriva acţiunilor de lezare a drepturilor, derulate în Transilvania şi Slovacia

Din cauza acţiunilor de lezare a drepturilor întreprinse în Transilvania şi Slovacia, patru petiţii formulate în trei cazuri diferite se află pe masa comisiei de petiţii a Parlamentului European – a precizat Tokes Laszlo, europarlamentar sub culorile Fidesz-KDNP, preşedintele Consiliului Naţional Maghiar din Transilvania (CNMT), în cadrul conferinţei de presă susţinute ieri, la Budapesta.

Una din petiţii a fost lansată în interesul restituirii imobilelor bisericeşti confiscate pe vremea comunismului, celălalt caz vizează persoanele private în mod samavolnic de cetăţenia slovacă. Au fost formulate două petiţii în cazul invalidării decretelor Benes – a înşirat politicianul.

După cum a precizat Tokes, cazul imobilelor bisericeşti înseamnă lezarea dreptului de proprietate şi a libertăţii confesionale.

Un exemplu adus în acest context a fost acela că, doar în cursul lunii septembrie, autorităţile române au respins 12 solicitări de restituire, iar Colegiul Reformat Szekely Miko a fost renaţionalizat.

Tokes a subliniat: trebuie considerată drept un rezultat important acceptarea petiţiilor de către comisie, şi se preconizează ca acestea să fie fixate pe ordinea de zi la începutul anului viitor.

Poate fi considerat drept un progres că membrii comisiei i s-au adresat României cu solicitarea să dea explicaţii pentru situaţia creată. Autorităţile române au şi transmis răspunsul, însă acesta constă doar în ocolirea esenţialului, denaturare şi falsificare – a formulat politicianul.

Au fost solicitate explicaţii şi din partea autorităţilor slovace în cazul privind cetăţenia – a adăugat Tokes. Lomnici Zoltan, preşedintele Consiliului Demnităţii Umane, a menţionat: este important, din punctul de vedere al dăinuirii populaţiei maghiare din Transilvania, ca bisericile să-şi poate continua activităţile, adică este în interesul lor fundamental să redobândească imobilele, care figurează inclusiv în angajamentul asumat de România în momentul aderării la UE.

Scopul este acela ca UE să atragă atenţia României şi a Slovaciei să respecte normele juridice europene – a adăugat Lomnici.

Acesta a subliniat: dacă îşi doresc să stopeze procesul de scădere numerică a maghiarimii din Slovacia şi România, trebuie adoptată o poziţie fermă împotriva lezării de drepturi şi a aspiraţiilor de asimilare.

 

 

Sursa: Haromszek nr. 7938 din 29.10.2016

 

 

 

Centrul European de Studii Covasna – Harghita

Revista presei de limbă maghiară din județele Covasna și Harghita  în traducerea Centrului European de Studii Covasna – Harghita. 

Revista Presei Maghiare

Nr. 19 / 01-15.10.2016Nr. 20 / 15-31.10.2016

prin http://www.dantanasa.ro

Reclame

05/12/2016 - Posted by | LUMEA ROMANEASCA | , , , , , , , ,

Niciun comentariu până acum.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: