CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

Ziua de 29 noiembrie în Istoria Românilor


 

 

 

 

 

29 noiembrie, istoricul zilei

 

 

 

 

1474: Domnul Moldovei, Ştefan cel Mare, ii scrie Papei Sixt al IV-lea, făcând un apel la unitatea luptei creştinilor împotriva turcilor.

1784: La București se dă un pitac domnesc prin care domnitorul adresa către mitropolit un pitac prin care îl invita să însărcineze pe „egumenii de la monastirile din Bucuresci ca să găsească fiecare cîte un şcolar cu glas bun, şi să-l întreţină cu toate cele necesare pentru a urma la clasa de musică.”

La Sfântul Sava,Vodă Mihai Suțu înființase o clasă de muzică, avandu-l dascăl pe Mihalache Moldoveanul (1740-~1802).

1852: A încetat din viaţă  la Palermo, revolutionarul Nicolae Bălcescu, întemeietor al istoriografiei române moderne, un patriot ardent si unul dintre cei mai de seamă reprezentanţi ai mişcării paşoptiste.

 A fost editorul revistei “Magazin istoric pentru Dacia” si autorul lucrarilor “Românii supt Mihai Voievod Viteazul”, “Puterea armata şi arta militară la români”); (n. 29 iunie 1819).

 A murit la Palermo, dar nu a fost îngropat la groapa săracilor cum s-a scris, ci transportat la mânăstirea Capucinilor unde trupul sau a fost mumificat.

Mumia lui se poate vedea și astăzi în galeria acelei mânăstiri, cu mențiunea: „Nicolae Bălcescu, prim ministru al Valachiei”.

 

1878: Agenţiile diplomatice române de la Petersburg, capitala Rusiei şi cea rusă de la Bucureşti, România sunt ridicate la rangul de legaţie.

1880:  S-a născut  N.D.Cocea, avocat, scriitor, jurnalist și publicist român (“Fecior de slugă”, “Copil din flori”) ; (m. 1 februarie 1949).

 

1916: A apărut in Bucuresti, primul număr al ziarului oficial al autorităților de ocupație “Bukarester Tageblatt”, în două versiuni, germană și română.

Image result for “Bukarester Tageblatt”photos

1918: Guvernul generalului  Constantin  Coandă demisioneaza si se  formeaza cabinetul liberal condus de I. I. C. Brătianu.

Foto:  Constantin Coandă (n. 4 martie 1857, Craiova – d. 30 septembrie 1932, București), general român, fost profesor de matematici la Școala națională de poduri și șosele din București și pentru o scurtă perioadă (24 octombrie – 29 noiembrie 1918) președinte al consiliului de miniștri și ministru de externe al României.

A fost si secretar general al Ministerului Apărării (1902-1904).

În atentatul din Senatul României din 8 decembrie 1920, pus la cale de către un grup terorist de extremă stângă, dirijat de la Moscova, Constantin Coandă, președintele în funcțiune al Senatului a fost rănit.

Printre cei 7 copii ai săi (5 băieți și 2 fete) s-a numărat și celebrul savant Henri Coandă.

1922: A decedat  Preotul Vasile Lucaciu, membru marcant al Partidului Naţional Român din Transilvania; (n.21 ianuarie 1852).

 

1924: S-a născut actorul Mihai Mereuţă: “Liceenii Rock ‘n’ Roll”, “Ecaterina Teodoroiu”, “Pe aici nu se trece” (d.1 aprilie 2003, Bucuresti).

 

 

1921: A murit Paulina Cruceanu; absolventă a Şcolii Superioare de Farmacie din Bucureşti, ea a devenit, la 6 mai 1891, prima farmacistă din România; (n. 1865) .

1934: S-a nascut Flavia Buref, actriţă şi realizatoare de emisiuni de radio şi TV; a scris şi texte pentru muzică uşoară şi de film.

 

1938: Este asasinat in detentie, la ordinul regelui Carol al II-lea, Corneliu Zelea Codreanu, liderul carismatic al extremei-drepte naționalist creștine din România interbelică; ( n. 13 septembrie 1899, Iasi ).

Comunicatul oficial al autoritatilor anunta că a încercat să fugă de sub escortă și a fost împușcat, dar în realitate a fost sugrumat de jandarmii din excorta, în apropiere de Tâncăbești.

Corneliu Zelea Codreanu

Au fost  ucisi  şi alţi 13 şefi legionari, Nicadorii (asasinii lui I.G. Duca) și Decemvirii (asasinii lui Mihail Stelescu).

Germania a reacţionat violent, demnitarii şi ofiţerii decoraţi de regele Carol restituind decoraţiile primite; a intervenit o perioadă de tensiune în relaţiile germano-române.

1946: Are loc sedința extraordinară a Comitetului Executiv al PNȚ – Maniu, la care se analizează desfășurarea alegerilor și rezultatele lor.

 

 

1947: S-a născut Liviu Tudan, compozitor şi instrumentist (basist), liderul trupei „Roşu şi Negru” ; (m. 2005).

 

 

 

 

 

1968: S-a nascut  Ramona Bădescu, actrita si prezentatoare de programe de divertisment la televiziunea italiana RAI Uno.

Este cetatean  italian din 1996.

A avut o cariera cinematografica, interpretand roluri in filme italiene ( La Piovra, Enchantment , Misterele lui Cascina Vianello s.a.).

In 2008 a fost numita de către primarul nou ales al Romei, consilier pentru relațiile cu comunitatea româna.

 

 

1973: A murit Gheorghe Cristescu (supranumit Plăpumarul), reprezentant al mişcării muncitoreşti şi socialiste din România, unul dintre fondatorii Partidului Comunist, al cărui prim conducător a fost (1921-1924); (n. 1882, Copaciu, Ilfov).

A fost exclus din PCR în 1926, dupa ce s-a opus  pozitiei luate  de către Federația Balcanică comunistă în timpul Conferinței de la Viena din 1923, care recomanda ca provinciilor romanesti Basarabia, Bucovina, Transilvania și Dobrogea să li se dea dreptul de a se separa de România, considerata o tara „imperialista”.

 

 

Image result for photos Gheorghe Cristescu

 

Cristescu  nu a acceptat să se acorde dreptul la autodeterminare minoritatilor nationale, mai ales ca acest lucru nu presupunea autonomie sau independență, ci mai degrabă satisfacerea pretentiilor teritoriale pe care alte tari vecine le aveau fata de România.  

El a cerut partidului să își revizuiască programul în ceea ce privește aceste puncte, motiv pentru care pozitia sa a fost investigată de către Federația comunistă Balcanică, subordonata Moscovei, care l-a exclus din partid.

 

1974: A încetat din viaţă la Bucuresti, istoricul și arheologul  Ion Nestor, membru corespondent al Academiei Române din 1955; (n. 25 august 1905, Diocheti,Vrancea).

Image result for Ion Nestor photos

 

Foto: Ion Nestor

 

 

A urmat cursurile Facultătii de Litere și Filozofie, secția Filologie Clasică până în 1926, obținând licența în filologie clasică și secundar arheologie. S-a specializat în anii 1928-1932 la Berlin și Marburg (Lahn).

În 1932 a prezentat ca teză de doctorat la  Universitatea „Philipp” din Marburg  privitoare la studiul preistoriei de pe teritoriul Romaniei.

Din 1945 a desfășurat o prestigioasă carieră didactică ca profesor la Universitatea din București. 

Prin studiile întreprinse, Ioan Nestor s-a ocupat şi de problemele fundamentale ale procesului de formare a poporului român, întregind rezultatele săpăturilor arheologice cu interpretarea informaţiilor transmise de istoricii bizantini.

A avut contributii majore în domeniul periodizării culturilor neo și eneolitice a perioadei de tranzitie care a condus la epoca metalelor. Contributiile sale au fost integrate în tratatul Istoria României, vol. I, 1960 și în Istoria poporului român, 1970.

A publicat numeroase lucrări (peste 65) și a condus săpături arheologice în peste 22 de șantiere arheologice.

Securitatea comunista l-a urmarit multa vreme , dandu-i si un nume de cod- „Arheologul”, activitatea profesorului suscitând  un deosebit interes al Securității.

Nu mai puțin de zece informatori au fost însărcinați cu supravegherea atentă a acestuia. Acuzat deschis de „agitație cu caracter dușmănos la adresa regimului democrat”, de discreditarea acțiunilor „întreprinse de partid și de guvern, considerându-le lipsite de importanță”, a fost verificat „pentru a se descifra întreaga activitate dușmănoasă pe care Ion Nestor o desfășoară și a legăturilor sale

Dosarul sau de verificare inițiat în 4 februarie 1959 reținuse asupra lui Ion Nestor numeroase acuzații, atât de ordin politic, cât și de ordin științific. Cele mai frecvente acuzații politice au fost de apartenență (sau simpatizare) la mișcarea legionară, fiindu-i deschis un dosar pentru o presupusă activitate în „cuibul condus de Vlad Dumitrescu” și de colaborare în cadrul secției de propagandă a Legației Germane în timpul războiului

Pentru a-l caracteriza unul dintre informatori credea că „Ion Nestor nu vrea să contribuie în chip cinstit la progresul arheologiei românești în timpul regimului nostru democrat-popular”, iar un alt agent raporta ca acesta  ar fi spus „dacă nu ași avea fata asta și familia, le-ași arăta eu la ăștia”. De asemenea, nu o dată le spus  celor apropiati:„vedeți că ăștia vor să mă distrugă, aveți grijă de fata mea, să-i dați un blid de fasole!”

Nestor nu s-a sfiit niciodată să-și spună clar părerea despre lucrările istoriografiei sovietice (fetisizata de slugile comuniste), ironizându-le și afirmând că „nu aduc nimic nou, că ele au fost de mult studiate de reprezentanții din Apus

1989: A încetat din viaţă regizorul Ion Popescu Gopo, personalitate a filmului de animaţie, preşedinte al Asociaţiei Cineaştilor din România în perioada 1968-1989; din filmografie: “Scurtă istorie”, “S-a furat o bombă”; (n. 1 mai 1923).

 

1992:  A avut loc prima vizită a unei comisii a Parlamentului României la Chişinău. Parlamentarii celor două ţări au discutat despre accelerarea integrării economice, despre sincronizarea legislaţiei şi crearea unui spaţiu cultural comun pentru cele două ţări.

S-a convenit să se constituie o comisie interparlamentară Bucureşti-Chişinău, cu un număr egal de parlamentari din România şi Moldova şi care să activeze alternativ în cele două ţări.

1993: A fost asasinat interpretul de muzică uşoară Ioan Luchian Mihalea, întemeietor al grupurilor muzicale “Song” şi “Mini Song”; (n. 15 decembrie 1951).

 

 

 

 

 

 

 

 

1993: Işi începe transmisia postul de televiziune Antena 1, prima televiziune comercială din România cu capital 100% românesc (aparţinând trustului Intact Media Group).

 

Image result for antena 1 logo

1994: A decedat scriitorul și scenaristul român Titus Popovici, membru corespondent al Academiei Române; (n. 16 mai 1930).

 

1996: Noul președinte al României, Emil Constantinescu, depune jurământul constituțional în fața Camerelor reunite ale Parlamentului.

 

2003: Poetul Mircea Dinescu a lansat revista umoristica  “Plai cu boi”.

 

 

2004: A inceput sa emita  lansat de grupul de presă Academia Cațavencu, Radio Guerrilla.

Image result for logos Radio Guerrilla

 

2011: A decedat cunoscutul regizor  român de teatru Alexandru Tocilescu; (n. 27 iulie 1946).

 

 

 

A montat piese de succes  ca „O zi din viaţa lui Nicolae Ceauşescu”, „Elizaveta Bam”, „Comedie roşie”, „Casa Zoicăi”, „Eduard al III-lea”, „Sfârşit de partidă”, „Comedie roşie”.

Printre filmele regizate se numără „Bani de dus, bani de-ntors” (2005), „Ultima haltă în Paradis” (2002) şi „Tristeţea vânzătorului de sticle goale” (1981.

A primit premiul UNITER pentru cel mai bun spectacol – „O scrisoare pierdută” de I. L. Caragiale şi premiul pentru cea mai bună regie cu piesa „O zi din viaţa lui Nicolae Ceauşescu”, în cadrul Festivalului Comediei Româneşti – FestCO .

 

 

 CITITI SI :

 

https://cersipamantromanesc.wordpress.com/2015/11/29/o-istorie-a-zilei-de-29-noiembrie-video/

 

 

 

 

 

 

Bibliografie (surse):

 

 

  1. Acad. Dan Berindei, Istoria românilor, cronologie, editura Cartex, Bucureşti 2008;

  2. Dinu Poştarencu, O istorie a Basarabiei în date şi documente 1812-1940, Editura Cartier Istoric ;

  3. e.maramures.ro ;

  4. Wikipedia.ro.;

  5. mediafax.ro ;

  6. Enciclopedia Romaniei.ro ;

  7.  rador.ro/calendarul- evenimentelor;

  8.  Istoria md.;

  9. istoriculzilei.blogspot.ro.

  10. manastirea.petru-voda.ro/ creatia-muzicala-lui-mihalache-moldoveanul

 

 

 

 

 

Reclame

30/11/2016 - Posted by | ISTORIE ROMANEASCA | , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Niciun comentariu până acum.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: