CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

Ziua de 27 noiembrie în Istoria Românilor


 

 

 

 

 

 

27 noiembrie, istoricul zilei

 

 

 

 

1640: Domnitorul Matei Basarab a emis o lege prin care a limitat posibilitatea de inchiriere a manastirilor romanesti aflate pe Muntele Athos, ori a altor locuri sfinte.

 

1818: S-a născut omul de cultură Aron Pumnul, unul dintre fruntaşii Revoluţiei din Transilvania de la 1848; (m. 12 ianuarie 1866).

 

 

 

 

 

 

 

 După înfrângerea Revoluţiei de la 1848 din Transilvania, revoluţie la care a participat, s-a refugiat la Cernăuţi, unde va deveni primul profesor de limba şi literatura română la Liceul german din oraş (1849) şi profesor al lui Mihai Eminescu; la moartea profesorului apare prima poezie tipărită a lui Eminescu, „La mormântul lui Arune Pumnul”, semnată „M. Eminovici, privatist”.

 

1847:  Membri ai Societăţii Studenţilor Români la Paris înfiinţau, acum 169 de ani „Însocierea Lazariană”.

Asociaţia îşi propunea organizarea învăţământului şi a educaţiei prin cultivarea limbii române şi înfiinţarea de şcoli „unde tinerimea să poată lua o educaţie română”. Printre membrii fondatori ai acesteia figurau: Nicolae Bălcescu, Dinu Brătianu, Ion Ghica, I. C. Brătianu

 

 

1867: S-a nascut  la Iasi, savantul Grigore Antipa, biolog, oceanolog, zoolog şi ecolog, membru al Academiei Romane si cel care a reorganizat Muzeul de Istorie Naturala din Bucuresti, institutie ce azi ii poarta numele.

 

 

 

 

 

 

La Iasi, unde a si urmat liceul, l-a avut coleg pe Emil Racovita. A studiat apoi la Universitatea din Jena cu celebrul naturalist Ernst Haeckel, dupa care si-a aprofundat cunostintele in Franta si Italia. Revenit in tara a inceput sa cerceteze fauna din Marea Neagra si Dunare.

El este cel care a pus bazele scolii romanesti de ihtiologie si hidrobiologie.

In 1932, a infiintat Institutul Biooceanografic din Constanta, munca sa concretizandu-se in peste 100 de lucrari. Antipa a fost cel care a folosit pentru prima data dioramele biologice.

La 1 aprilie 1893, printr-un ordin semnat de ministrul Cultelor si Instructiunii Publice, Take Ionescu, a fost numit in functia de director al sectiei de zoologie a muzeului, in fruntea caruia s-a aflat 51 de ani.

La un an de la preluarea conducerii institutiei a reusit sa finalizeze constructia unui nou sediu pentru muzeu, aceasta fiind prima cladire din Romania construita cu acest scop.

 

 

 

 

Cu ocazia celebrarii a 100 de ani de la realizarea primelor colectii muzeistice, pe 23 mai 1933, regele Carol al II-lea a decis ca muzeul sa preia numele savantului roman.  A fost membru titular al Academiei Române din 1910, vicepreşedinte al acestui for (1921-1924; 1935-1938).

Grigore Antipa  s-a stins din viata in Bucuresti, in ziua de 9 martie 1944.

 

 

 

 

1881: S-a născut George Oprescu, istoric, critic şi colecţionar de artă; membru titular onorific al Academiei Române din 1948; (m. 1969).

1884: S-a născut poetul, prozatorul şi dramaturgul Vasile Voiculescu (numele real Vasile Costache Voicu): “Pârgă”, “Zahei orbul”, “Capul de zimbru”, “Lostriţa. Căprioara din vis” ; (m. 26 aprilie 1963).

 

 

 

 

 

 

 

A colaborat, constant la emisiunea „Universitatea Radio” si din 1930 a iniţiat la Radiodifuziunea Română o rubrică permanentă pentru săteni, „Programul pentru sate”, care va deveni „Ora satului” (în care a fost prezent atât ca medic, cu sfaturi de specialitate, cât şi ca reporter de actualităţi rurale).

După 1944 a participat la reuniunile literare ale grupului „Rugul aprins” de la Mănăstirea Antim din Bucureşti , iar în august 1958 a fost arestat, alături de alți membri sau colaboratori ai cercului „Rugului Aprins” (Sandu Tudor, Sofian Boghiu, Dumitru Stăniloae, Benedict Ghiuș, Alexandru Mironescu, Adrian Făgețeanu, Roman Braga etc.), fiind eliberat in 1962, la mai putin de un an inainte de moartea sa.

Poetul român care, după 1948, a suferit cumplit pentru convingerile sale democratice, devenind deținut la vârsta de 74 de ani, și luându-i-se dreptul de a publica, a lăsat o operă literară de mare rafinament artistic, din care fac parte și „Ultimele sonete închipuite ale lui Shakespeare …”.

Cele 90 de sonete sunt o monografie închinată „paradisului și infernului iubirii”, conform criticului Ovid S. Crohmălniceanu.

În închisoare s-a îmbolnăvit de cancer și a murit doborât de boală în noaptea de 25 spre 26 aprilie 1963, în locuința sa din București (strada Dr. Staicovici nr. 34).

În 1993 Vasile Voiculescu a fost ales post-mortem membru al Academiei Române din 1993.

Nota: Surorile mai mari ale scriitorului au dat ca dată reală de naştere noaptea de 12 spre 13 octombrie 1884

 

 

1885:  S-a născut prozatorul Liviu Rebreanu, considerat de criticul George Călinescu drept “creator al romanului românesc modern”.

 

 

 

 

 

A fost director al Teatrului Naţional din Bucureşti, preşedinte al Societăţii Scriitorilor Români, membru al Academiei Române (romanele “Ion”, Răscoala”, “Pădurea Spânzuraţilor”) ; (m. 1 septembrie 1944).

 

 

 

 

 

 

1888: A încetat din viaţă George Ioanid, profesor de greacă, membru de onoare al Societăţii Academice Române ; (n. 1800).

 

 

 

 

 

 

 1909 ( 27 octombrie /10 decembrie ): S-a constituit, la Bucureşti, Uniunea Evreilor Pământeni (din 1923, Uniunea Evreilor Români); milita pentru promovarea drepturilor cetăţenilor evrei şi participarea acestora la viaţa politică din România (desfiinţată oficial în martie 1938)

 

 

1912: S-a născut actriţa Dina Cocea. A fost profesoară la IATC, avându-i ca studenţi, printre alţii, pe Gheorghe Dinică, Marin Moraru, Ion Fiscuteanu; (d. 28.10.2008 ).

 

 

 

 

 

 

 

 

14/27 noiembrie 1913: S-a născut actriţa Nineta Gusti; (m. 4 iunie 2002).

 

 

 

 

 

 

 

1913: Se constituie “România“, prima societate naţională de navigaţie maritimă care  începe să funcţioneze la 1 martie 1914.

 

 

 

 

 

 

Preşedinte a societăţii a fost Anghel Saligny.

 

 

 

 

 

1918: Are loc  ultima şedinţă a Sfatului Ţării din Republica Democrată Moldovenească (succesoarea Guberniei Basarabiei), in care acesta s-a autodizolvat.

  Sfatul Țării a fost Parlamentul guberniei ruse Basarabia, iar, după proclamarea Republicii Democratice Moldovenești, a fost organul legislativ al noii republici, care avea să proclame Unirea  acestui teritoriu romanesc cu Regatul României, în 1918.

 

 

 

 

 

1921: La Bucureşti are loc Congresul Partidului Naţional Liberal din România, la care se adoptă noul statut şi program al partidului ce prevedea modificarea Constituţiei, unificarea legislativă şi administrativă, etc.

 

 

 

 

 

1924: S-a nascut  Nina Cassian, poetă, prozatoare şi traducătoare (volume de poezie: “Dialogul vântului cu marea”, “Confidenţe fictive”).

 

 

 

 

 

 

 

S-a stabilit  în SUA in 1985; (m. 2014).

 

 

1931: Are loc la Paris o Conferinţă a dezarmării, la care au participat delegaţii din 30 de ţări printre care şi România.

 

 

 

 

1939: S-a nascut la Ramnicu Valcea, criticul literar român Nicolae Manolescu (născut Nicolae Apolzan), director al revistei “România literară”, membru al Academiei Române din 2013; (volumele de critică “Contradicţia lui Maiorescu”, “Arca lui Noe”).

 

 

 

 

 

 

 

 

A fost ales preşedinte al Uniunii Scriitorilor din România (din iunie 2005, reales în 2013); ambasador al României la UNESCO (2006-2015), fost preşedinte al Partidului Alianţei Civice; senator al Partidului Alianta Civica  în legislatura 1992-1996.

 

 

1940: Sunt asasinati Virgil Madgearu şi Nicolae Iorga.

 

 Nicolae Iorga                       Virgil Madgearu

 

 

 

 

La 27 noiembrie 1940 este asasinat de legionari în pădurea Snagov, de langă Bucureşti, Virgil Madgearu, fost ministru Naţional-Ţărănist (n. 14 decembrie 1884 Galaţi), economist, sociolog şi om politic român.

Ulterior, la marginea comunei Strejnic (Prahova), este asasinat marele istoric Nicolae Iorga (n.17 iunie 1871 Botoşani), publicist şi om politic român, fost prim-ministru al României (1931-1932), profesor şi rector al Universităţii din Bucureşti, membru al Academiei Române şi al mai multor străine, Doctor Honoris Causa al universităţilor din Strasbourg, Lyon, Geneva, Oxford, Paris, Roma şi alte oraşe.

La cateva ore după masacrul din închisoarea de la Jilava, încheiat cu asasinarea de către legionari a 65 de înalţi demnitari,  teroarea a continuat.

Pe la orele amiezii, un comando de şase legionari l-a ridicat din locuinţa sa din Bucureşti pe Madgearu, secretar general al Partidului Naţional-Ţărănesc şi un politician care s-a remarcat prin atitudinea antilegionară, pe care l-au dus în pădurea Snagov şi l-au ucis cu 12 focuri de revolver.

Acelaşi grup a pornit apoi spre casa din Sinaia a lui Nicolae Iorga, care avea 69 de ani. Marele istoric a fost luat direct de la masa de lucru, iar cîteva ore mai tîrziu a căzut răpus de gloanţele legionarilor care il considerau vinovat de uciderea, dinainte cu doi ani, a liderului Gărzii de Fier, Corneliu Zelea Codreanu.

Generalul Ion Antonescu, conducatorul statului, a anunţat ca va va lua măsuri împotriva vinovaţilor.

 

 

 

 

 

1940: A murit Mihail Moruzov, şeful Serviciului Secret al Armatei, asasinat de legionari la închisoarea Jilava; (n. 08.11.1887).

 

 

 

 

 

 

 

1940: S-a nascut  Ioan Scurtu, istoric român, fost şef al Catedrei de Istoria Românilor de la Universitatea din Bucureşti, directorul general al Arhivelor Naţionale ale României, directorul Institutului de Istorie “Nicolae Iorga”.

 

 

 

 

 

 

 

1952: Se dădea în folosinţă actuala clădire a Radioului public, construcţie începută în 1949 după vechile planuri ale SRR (din timpul administraţiei lui Vasile Ionescu). Arhitecţi: Tiberiu Ricci, Mihai Ricci, Leon Garcia şi Jean Beral.

 

 

1956: S-a nascut  Mariana Simionescu, jucătoare română de tenis.

 

 

 

 

 

 

În 1980 s-a căsătorit cu tenismenul suedez Björn Borg, dar a divorțat în 1984.

 

 

1970:  A încetat din viaţă Petru Comarnescu, critic literar şi de artă, memorialist, iniţiator al grupării “Criterion” ; (n. 23 noiembrie 1905).

 

 

 

 

 

1972: A încetat din viaţă poetul Victor Eftimiu. A fost directorul Teatrului Naţional din Bucureşti, al Teatrului Naţional şi al Operei din Cluj; membru al Academiei Române (“Înşir’te, mărgărite”, “Omul care a văzut moartea”) ; (n.24 ianuarie 1889).

 

 

 

 

 

1991: A început vizita la Bucureşti a premierului elen Constantin Mitzotakis, care a avut ca urmare semnarea, la 28 noiembrie, a Tratatului de prietenie, cooperare şi bună vecinătate dintre România şi Republica Elenă.

1992: A fost parafat Acordul de comerţ liber între România şi ţările membre ale Asociaţiei Europene a Liberului Schimb.

 

 

 

1996:  Infiinţarea Centrului Român pentru Administrarea Drepturilor Artiştilor Interpreţi (CREDIDAM), primul organism românesc de gestiune colectivă a drepturilor artiştilor interpreţi şi singurul abilitat de Oficiul Român pentru Drepturile de Autor să colecteze şi să repartizeze drepturile conexe cuvenite artiştilor interpreţi.

 

1996: Preşedintele  României, Ion Iliescu,  i-a graţiat, prin decret prezidenţial, pe ultimii şase foşti membri ai Comitetului Politic Executiv (CPEx) al PCR.

 

 

 

2000: A încetat din viaţă mezzo-soprana Elena Cernei, solistă a Operei Naţionale Române vreme de mai bine de 25 de ani; (n. 1 martie 1924, la Bairamcea, azi în R. Moldova).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2012: A decedat  jurnalistul, publicistul, scriitorul şi criticul literar Mircea Bunea; ( s-a născut la data de 3 septembrie 1938, în comuna Poiana Câmpina).

Image result for jurnalist Mircea Bunea photos

 

A fost redactor al ziarului „Scânteia” (1971-1979 / 1984-1989), redactor al revistei „Flacăra” (1979-1984), membru fondator şi şef de secţie al ziarului „Adevărul” (1990-1993), director al revistei „Monopol” (1991-1993); reporter de război în Transnistria şi Iugoslavia; profesor la Academia de Muzică din Bucureşti, al Cursului de publicistică organizat de Fundaţia Jora; director fondator al ziarului guvernamental „Vocea României” (1993-1995); senior editor al revistei „Melos” (din aprilie 1990); colaborator la Revista Romană de Sociologie, editată de Institutul de Sociologie al Academiei Române (din 2003).

A fost autorul singurului studiu apărut în perioada Ceauşescu împotriva „limbii de lemn” (1970-1987).

    Mircea Bunea a fost membru fondator al Asociaţiei de luptă împotriva drogurilor, vicepreşedinte al Uniunii Ziariştilor Profesionişti din România şi membru al Comisiei de Atestare Profesională a Jurnaliştilor din Presa Scrisă,  şeful departamentului literatură al UZPR (2007), membru fondator al Uniunii Criticilor şi Redactorilor Muzicali si  membru fondator al Fundaţiilor „Mihail Jora” şi „Oedip”.

În anul 2000 Mircea Bunea a publicat cartea „Agonia generalilor”,volum care datorită succesului a fost reeditat în mai multe ediţii. 

 

 

 

 

 

 

 

CITITI SI: 

https://cersipamantromanesc.wordpress.com/2015/11/27/o-istorie-a-zilei-de-27-noiembrie-video/

 

 

 

Bibliografie (surse) :

 

 

 

 

 1. Acad. Dan Berindei, Istoria românilor, cronologie, editura Cartex, Bucureşti 2008;

 2. Dinu Poştarencu, O istorie a Basarabiei în date şi documente 1812-1940, Editura Cartier Istoric ;

 3. e.maramures.ro ;

 4. Wikipedia.ro.;

 5. mediafax.ro ;

 6. Enciclopedia Romaniei.ro ;

 7.  rador.ro/calendarul- evenimentelor;

 8.  Istoria md.;

 9. istoriculzilei.blogspot.ro.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Reclame

28/11/2016 - Posted by | ISTORIE ROMANEASCA | , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Niciun comentariu până acum.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: