CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

Ziua de 26 noiembrie în Istoria Românilor


 

 

 

 

 

 

26 noiembrie, istoricul zilei

 

 

 

 

 

 

1826: S-a născut Alexandru Roman, publicist şi om politic, unul dintre conducătorii luptei politice a românilor transilvăneni, fost  deputat în Parlamentul ungar si membru fondator al Societăţii Academice Române din 1866.

 

 

 

 

Related image

 

 

 

 

 

 

A  editat, la Budapesta, ziarele româneşti „Concordia” (1861-1866) şi „Federaţiunea” (1868-1876) ; (m. 1897)

 

1874: Parlamentul ungar a votat o serie de legi electorale care s-au aplicat şi în Transilvania; marea masă a românilor era exclusă de la vot.

Astfel, conform legii electorale din 1874, care a rămas valabilă până în 1918, doar păturile mai înstărite, adică 5,9% din întreaga populație avea drept de vot. Acest procentaj excludea efectiv întreaga țărănime și clasa muncitoare din viața politică. Procentajul persoanelor cu venituri mici era mai ridicat în rândul etniilor ne-maghiare, cu excepția germanilor, care erau în general mai înstăriți.

Transilvania era cea mai defavorizată în ceea ce privește ponderea reprezentării populației sale în parlamentul maghiar. Astfel, cu cât o regiune era mai românească (din punct de vedere al numărului de locuitori), cu atât era mai slabă reprezentarea sa în rândul deputaților.

Din totalul deputaților transilvăneni din parlamentul ungar, 35 dintre ei erau din partea celor 4 județe majoritar maghiare și a marilor orașe (în total 20% din populația Transilvaniei) și doar 30 dintre ei erau din partea a altor 72% din populație, care era în mare majoritate românească.

Cu alte cuvinte, printre români era o medie de un deputat la fiecare 60.000 de locuitori, în timp ce printre maghiari era o medie de un deputat la fiecare 5.000 de locuitori

 

 

 

 

 

 

 

1891: Societatea Română de Timbrologie (preşedinte – Dumitru C. Butculescu), organizată definitiv în luna noiembrie 1891, şi-a schimbat denumirea în Societatea Filatelică Română, prilej cu care s-a adoptat şi „Statutul de funcţionare” (26.XI/10.XII).

 

 

 

 

 

 

1893: S-a nascut actorul roman  Nicolae Balţăţeanu; (d.27.02.1956).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1896: S-a născut Dumitru Murăraşu, istoric literar, editor şi traducător; cunoscut îndeosebi ca exeget şi în acelaşi timp unul dintre cei mai importanţi şi fideli editori ai operelor lui Mihai Eminescu (m. 1984)

 

 

 

 

 

 

1901: S-a nascut la  Ohrid, Macedonia, prozatorul  Mihail Drumeș (n. Mihail V. Dumitrescu  – d. 7 februarie 1982, București), dramaturg, nuvelist, realizator de proză scurtă și romancier român, foarte popular in perioada interbelică.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Intre cele mai populare opere ale sale se numara : Capcana, 1927; Invitație la vals, 1936; Ioana d’Arc, 1937; Scrisoarea de dragoste, 1938;Elevul Dima dintr-a șaptea, 1946; Se revarsă apele, 1961; Sfântul Părere, 1930, ediție definitivă Cazul Magheru, 1970; Arde Prahova, 1974

 

 

 

 

 

 

1909:  A avut loc, la Teatrul Naţional din Bucureşti, premiera piesei „Viforul”, de Barbu Ştefănescu-Delavrancea.

 

 

 

 

 

Image result for piesa viforul de delavrancea photos

 

 

 

 

 

 

 

1909: S-a nascut in Slatina, Eugen Ionescu (Eugene Ionesco), renumit dramaturg francez de origine romana.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A debutat in 1927 in revista Liceului “Sfantului Sava”.

Si-a luat licenta in limba franceza la Universitatea din Bucuresti, iar primul volum publicat a fost “Elegii pentru fiinte mici”, aparut in 1931, urmat de “Nu”, volum premiat pentru critica literara.

Zece ani mai tarziu s-a stabilit in Franta, unde s-a remarcat ca si creator al teatrului absurdului. Prima sa piesa, “Cantareata cheala”, a avut premiera in 1950, urmate de “Lectia”, “Scaunele”, “Ucigasi fara simbrie”, “Rinocerii” – toate scrise in limba franceza.

In 22 ianuarie 1970, a fost ales membru al Academiei Franceze, in 7 mai 1989 a primit premiul Moliere, iar in 30 decembrie a devenit membru de onoare al Uniunii Scriitorilor Francezi, impreuna cu un alt scriitor roman celebru – Emil Cioran.

 S-a stins din viata la resedinta sa din Paris in 28 martie 1994, fiind inmormantat in cimitirul din Montparnasse.

Cu ocazia centenarului nașterii scriitorului, în anul 2009  opera lui Eugen Ionescu a fost celebrată în mod oficial în întreaga lume, la propunerea României și a ambasadorului acestei țări la  UNESCO, criticul literar Nicolae Manolescu. Tot in 2009  a devenit  membru post-mortem al Academiei Române.

Autorului i-au fost consacrate numeroase manifestări culturale, atât în țară, cât mai ales în străinătate.

Cu această ocazie, fiica sa, Marie France Ionesco, posesoare a drepturilor de autor, domiciliată la Paris, a protestat  împotriva prezentării lui Eugen Ionescu drept autor român, argumentând că toate piesele sale au fost scrise în limba franceză.

 

 

 

 

1914: S-a născut geofizicianul Liviu Constantinescu; considerat, alături de Sabba S. Ştefănescu, fondator al şcolii române de geofizică; membru titular al Academiei Române din 1990; (m. 1997).

 

 

 

 

 

 

1917: Se încheie la Focşani armistiţiul dintre România şi Puterile Centrale, ca urmare a condiţiilor militare noi intervenite în urma armistiţiului Ruso-German de la Brest-Litovsk, semnat la 22 noiembrie 1917.

 Începute la 24 noiembrie 1917, în Casa Apostoleanu din Focşani, negocierile au durat până pe 26 noiembrie, când a fost adoptată forma finală a armistiţiului. Între prevederile documentului se aflau obligaţia suspendării ostilităţilor pe întregul front răsăritean şi interdicţia dislocării unor efective militare într-un procent mai mare de 10% din totalul armatelor prezente pe acest front. Armistiţiul a fost prelungit de mai multe ori, până la încheierea Păcii de la Bucureşti, dar ostilităţile au continuat sub o altă formă.

A rămas celebră Bătălia de la Galaţi între armatele ruse şi române (pe atunci încă aliate),considerată prima în care s-au folosit, concomitent, trupe terestre, marine şi de aviaţie,  cu un deznodământ unic în istoria Primului Război Mondial, când ruşii s-au predat armatelor germane.

 

 

 

 

 

1925: S-a născut  la Arad, Ion Omescu (prenumele la nastere: Ionel Corneliu, dramaturg, poet, prozator, eseist, traducător.Intre 1944 si 1948 urmeaza cursurile Facultatii de Drept si ale celei de Litere-Filosofie, paralel cu cele de Arta Dramatica, la Bucuresti (Premiul „V.I. Popa” pentru un fragment din Hamlet, 1948).

Debuteaza ca actor in Linga draga mea de Marcel Achard (1947), apoi, alaturi de Aura Buzescu, la Teatrul National din Bucuresti, in Toti fiii mei (1948).

In perioada 1947-1953 a facut  închisoare pentru încercare de trecere frauduloasă a graniţei.

 

 

 

 

 

Ion Omescu

 

 

 

Intre 1953 si 1955 traieste din munca de zidar (intre altele, renoveaza interiorul Teatrului Municipal din Bucuresti).

 

După eliberare, a scris  un text despre condiţiile din închisorile comuniste, interceptat de Securitate, motiv pentru care va mai fi închis între anii 1957 şi 1964 (anul amnistierii generale a deţinuţilor politici din RPR).

In 1972, invitat în Anglia la Festivalul de teatru de la Stratford on Avon, va cere azil politic în Franţa; (m. 2000, la Paris).

 

 

 

 

1925: S-a nascut în comuna Smârdan din judeţul Buzău, George Alexe, preot, critic literar; stabilit în SUA, în anul 1969, a editat, la Detroit, revista de teologie, cultură şi artă “Comuniunea Românească”; (m. 16 ianuarie 2013).

 

 

 

 

 

 

Image result for George Alexe, preot,

 

 

 

 

A fost redactor la Editura Institutului Biblic şi de Misiune Ortodoxă, bibliotecar şi cercetător la Biblioteca Sinodală de la Mănăstirea Antim (1960-1965), inspector general patriarhal şi cercetător în Departamentul Relaţii Externe al Patriarhiei Române (1966-1969).

După stabilirea în Canada, în 1969, şi apoi în Statele Unite (din 1971),işi va întregi studiile teologice din tara, unde a fost elev al prof.Dumitru Staniloaie. Se ştie astfel că a studiat la College of Applied Arts and Technology din Waterloo, Ontario, Canada (1970). Între 1986 şi 1991 urmează cursurile prin corespondenţă de la The Ambassador Bible College din Pasadena, California. 

În 1976 ajunge  secretarul Departamentului publicaţiilor prestigioasei instituţii.Arhiepiscopiei Ortodoxe Române din Statele Unite şi Canada. Este numit apoi reprezentantul ei în Conferinţa permanentă a episcopilor ortodocşi canonici din America, în Ecumenical and Theological Commission (1978-1980; 1983-1998) şi în alte organisme cu caracter bisericesc internaţional.

A colaborarat la revista „Credinţa“ din Detroit (din 1970), la „Lumină Lină“ – „Gracious Light“ din New York şi editarea anuală a Calendarului „Credinţa“ a amintitei arhiepiscopii din Detroit, în total 30 de volume.

 

Activitatea publicistică a sa a fost  prezentă şi în alte reviste din străinătate. Amintim aici doar câteva: „Observator“ (München), „Adevărul“ (Hamilton, Ontario), „Le Courrier roumaine“ (Paris), „The Altar“ (Londra). 

Conform ultimei sale dorinte, la 22 ianuarie 2013, trupul său neînsufleţit a fost adus în ţară pentru înmormântare.

 

 

 

 

 

 

 

1926: S-a născut Tudor Opriş, poet, eseist, memorialist, traducător, critic şi istoric literar, profesor, animator şi cultivator de tinere talente literare; este socotit primul istoriograf al revistelor şcolare (născute la noi în 1834) şi al debutului şcolar al scriitorilor români din 1820 până în anul 2000; a tipărit, între 1960 – 2011, peste 80 de cărţi de ştiinţă literaturizată, fiind creatorul în ţara noastră a ştiinţelor distractive şi enciclopediilor pentru copii; iniţiator, începând din anul 1966, al concursurilor naţionale de creaţie şi presă şcolară; (m. 2015).

 

 

 

1928: S-a născut dirijorul Stelian Olariu. Timp de jumătate de secol maestru dirijor al coralei Operei din Bucureşti.

 

 

 

 

 

Image result for dirijorul Stelian Olariu.photos

 

1931: Are loc la Paris, in  Franţa, o Conferinţă a dezarmării, la care au participat delegaţii din 30 de ţări printre care şi România.(26-27 noiembrie).

 

 

 

 

 

 

 

1940 : “Masacrul de la Jilava“. În închisoarea Jilava au fost împușcați de legionari 64 de foști demnitari ai regimului carlist și participanți la represiunile antilegionare (printre ei: Gh. Argeșeanu, fost prim-ministru, generalul Gabriel Marinescu, fost ministru de Interne, Victor Iamandi, fost ministru de Justiție), Mihail Moruzov, fostul şef al Serviciului Secret de Informaţii).

 

 

 

 

1949: S-a nascut in localitatea Mila 23, jud.Tulcea, Ivan Patzaichin, sportiv canoist roman lipovean, supranumit “amiralul flotilei romanesti”.

 

 

 

 

Image result for Ivan Patzaichin,

 

 

 

 

 

A fost cvadruplu laureat cu aur la Jocurile Olimpice de vară din 1968, 1972, 1980 și 1984 și triplu laureat cu argint si a obtinut 30 de medalii la Jocurile Olimpice, Campionatele mondiale si cele europene, precum si alte 100 de titluri in calitate de antrenor.

Prima medalie de aur la Olimpiada a obtinut-o pe cand avea 18 ani, la editia din Ciudad de Mexico, cand a concurat alaturi de mai experimentatul Serghei Covaliov.

Inainte de a fi prezent la Olimpiada din Mexic, Patzaichin practica canoe de numai un an si ceva. Au urmat apoi alte patru titluri olimpice, in 1972 la Munchen, unde in calificari i s-a rupt pagaia, in 1980, la Moscova, si in 1984 la Los Angeles, castigator impreuna cu Toma Simionov.

Supranumit „amiralul flotei de aur a sportului românesc”, multiplu campion naţional, olimpic şi mondial, în prezent antrenor al lotului naţional de kaiac-canoe; în anul 2002 o statuie a multiplului campion, realizată de Alexandru Papuc, a fost amplasată la intrarea în Parcul Sportiv Dinamo şi dezvelită la împlinirea a 53 de ani de viaţă.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1956: A decedat Constantin C. Popovici, astronom şi matematician, membru de onoare al Academiei Române.

 

 

 

 

 

A înfiinţat  la Iaşi  Observatorul Astronomic (1913) şi a condus Observatorul Astronomic din Bucureşti (1937-1943) (n.12/24.03.1878).

 

 

 

 

 

 

1957: Adunarea Generală a ONU a  adoptat  în unanimitate rezoluţia iniţiată de România, intitulată “Bazele cooperării economice internaţionale”. Aceasta a fost prima rezoluţie iniţiată de România la ONU.

 

 

 

 

 

1967: S-a născut pianista Dana Ciocârlie, stabilită din 1990 în Franţa.

 

 

 

 

 

 

1968: S-a nascut  campionul roman de box Francisc Vaştag,  multiplu campion european şi mondial.

 

 

 

 

 

 

Image result for Francisc Vaştag photos

 

 

 

 

 

 

 

1968: A fost adoptată Convenţia ONU privind imprescriptibilitatea crimelor de război şi a crimelor împotriva umanităţii, la a 23-a sesiune a Adunării Generale a ONU (a intrat în vigoare la 11 noiembrie 1970), semnată de România, la 17 aprilie 1969.

 

 

 

 

 

 

 

 

1970: A încetat din viaţă Vladimir Streinu (Nicolae Iordache), poet şi critic literar,  un exeget al operei shakespeariene şi proustiene; membru post-mortem al Academiei Române în anul 2006; (n. 23 mai 1902).

 

 

 

 

 

 

 

A tradus şi comentat de la Balzac la Hemingway, Anouilh, Gide, Esenin, Maiakovski).

 

 

 

 

 

 

2000Au avut loc alegeri parlamentare si prezidentiale in Romania.

 

 

 

 

 

 

 

La primul scrutin din 26 noiembrie 2000, din 17.699.727 de alegători înregistrați s-au exprimat 11.559.458 (65,31%), dintre care numai 10.839.424 au fost validate (720.034 voturi anulate, în timp ce diferența care îi despartea pe primii doi clasați a fost de 897.980 voturi).


In primul tur, primii sapte clasati in cursa pentru Cotroceni au fost Ion Iliescu, care a intrunit 36,35% din voturi, C.V. Tudor – 28,34%, Theodor Stolojan – 11,7%, Mugur Isarescu – 9,54%, Gyorgy Frunda – 6,22%, Petre Roman – 2,99% si Teodor Melescanu – 1,91%.

Ca urmare a voturilor exprimate pentru candidatii la Presedintie, in finala de pe 10 decembrie au ramas Iliescu si Vadim, astfel incat in rastimpul ramas pana la turul doi de scrutin s-au facut apeluri si, inclusiv lideri ai opozitiei, au sugerat electoratului sa voteze cu reprezentantul PDSR pentru a impiedica venirea la putere a PRM.

 

 

 

 

 

 

 

 

Pentru Senat voturile au fost distribuite astfel: PDSR – 37,09%, PRM – 21,01%, PD – 7,58%, PNL – 7,48%, UDMR 6,90%, CDR 2000 – 5,29% si ApR – 4,27%. La Camera Deputatilor s-a votat astfel: PDSR – 36,61%, PRM – 19,48%, PD – 7,03%, PNL – 6,89%, UDMR – 6,80%, CDR 2000 – 5,04% si ApR – 4,07%.

 

 

 

 

 

2008: A murit inginerul Victor Toma,  primul constructor de calculatoare electronice din România (CIFA-1, în anul 1957).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Autor a numeroase invenţii, a fost membru de onoare al Academiei Române din 1993 (n. 1922, la Leova/Cahul, azi în R. Moldova).

 

 

 

 

 

 

 

 

2013: A decedat compozitorul roman Temistocle Popa (pseudonimul artistic al lui Mistocli Popa (n. 27 iunie 1921, Galati).

A fost laureat cu Premiul Festivalului de la Mamaia, cu Premiul ACIN pentru muzică de film (Un oaspete la cină) si în anul 2004 a primit Ordinul Național Serviciu Contencios, în grad de Cavaler

A debutat cu melodia „Vântule din zarea albastră”, iar dintre compozițiile sale mai cunoscute pot fi menționionate „Gabriela”, „În rândul patru”, „În târgul moșilor”, „Mereu cânta o serenadă”, „Trecea fanfara militară”.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2015: A incetat din viata traducătoarea şi publicista Antoaneta Ralian (traduceri din literatura engleză şi cea americană); (n. 1924).

A fost una dintre cele mai apreciate traducătoare din România si in semn de recunoştinţă pentru contribuţia ei culturală, un premiu de traducere acordat de Târgul de Carte Gaudeamus îi poartă numele.

 

 

 

 

 

 

antoaneta ralian

 

 

 

 

 

A  tradus peste 120 de volume ale unor autori precum D. H. Lawrence, Thomas Hardy, J. D. Salinger, Salman Rushdie, Virgnia Woolf, Tennessee Williams, Saul Bellow şi Lawrence Durell.

 Traducătoarea a primit premii şi diplome din partea Uniunii Sciitorilor din România, A Asociaţiei Scriitorilor din România şi din partea Departamentului de Stat din SUA.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

CITITI SI: 

https://cersipamantromanesc.wordpress.com/2015/11/26/o-istorie-a-zilei-de-26-noiembrie-video/

 

 

 

 

 

 

 

 

Bibliografie (surse) :

 

 

 

 

 1. Acad. Dan Berindei, Istoria românilor, cronologie, editura Cartex, Bucureşti 2008;

 2. Dinu Poştarencu, O istorie a Basarabiei în date şi documente 1812-1940, Editura Cartier Istoric ;

 3. e.maramures.ro ;

 4. Wikipedia.ro.;

 5. mediafax.ro ;

 6. Enciclopedia Romaniei.ro ;

 7.  rador.ro/calendarul- evenimentelor;

 8.  Istoria md.;

 9. istoriculzilei.blogspot.ro.

 10. ziarullumina.ro/In-cautarea-teologiei-si-a-intelepciunii-vietii-crestine

 

 

 

Reclame

26/11/2016 - Posted by | ISTORIE ROMANEASCA | , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Niciun comentariu până acum.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: