CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

Ziua de 25 noiembrie în Istoria Românilor


 

 

 

25 noiembrie, istoricul zilei

 

 

 

 

 

 

1600: Are loc bătălia de lîngă Curtea de Argeş, intre oastea lui Mihai Viteazul şi oastea polonă, care la acel moment, dupa victoriile anterioare, instalase noi domnitori în Moldova şi Muntenia.

Înfrangerea de la Curtea de Argeş îl sileşte pe Mihai Viteazul să ia drumul Vienei, unde ajunge la 12 ianuarie 1601,pentru a  solicita aliatului său împăratul Rudolf al II-lea să îi acorde sprijin  în vederea restabilii autorităţii sale.

 

 

 

 

 

 

1716: Domniile fanariote în Ţara Românească.

Nicolae Mavrocordat isi inceteaza prima sa domnie in Muntenia.

 

 

 

 

 

 

  Nicolae Mavrocordat (n. 3 mai 1680, Constantinopol – d. 3 septembrie 1730, București) a fost domnul Moldovei de două ori: 17 noiembrie 1709 – noiembrie 1710 și 1711 – 5 ianuarie 1716 și al Țării Românești, tot de două ori: 21 ianuarie 1716 – 25 noiembrie 1716 și martie 1719 – 3 septembrie 1730.

Domniile fanariote  au intarit controlul exercitat de Poarta Otomana  asupra Țărilor Române.

 

 

 

1716: Un detaşament austriac pătrunde prin surprindere în Bucureşti, in Muntenia şi il ia prizonier pe domnitorul Nicolae Mavrocordat care este dus la Sibiu, unde rămîne pînă la încheierea Pacii de la Passarowitz  in 1718,  intre Turcia si Austria.

 

 

 

 

 

 

 

 

1814: S-a nascut Matei Millo, actor si autor al primei operete romanesti, “Baba Harca”. S-a nascut in Stolniceni, Iasi, fiind nepot al poetului Matei Millu. Inca din copilarie, parintii ii ofera o educatie aleasa, studiind greaca, germana si franceza.

Este trimis apoi la Iasi, unde studiaza la pensionul lui Victor Cuenim. Tot in aceasta perioada isi face debutul pe scena si isi incearca talentul la scris, inspirat fiind de Gheorghe Asachi pe care l-a avut ca profesor la Academia Mihaileana, pe care a urmat-o intre 1835-1836.

Pleaca in 1840 la Paris pentru a urma cursuri de inginerie, insa pe durata sederii a fost preocupat indeosebi de actorie careia i se va dedica aproape in intregime la revcenirea acasa.

 

 

 

 

 

Matei Millo

 

 

 

Debutul ca actor profesionist l-a avut pe 1 martie 1847, in acest timp conducand Teatrul Iasi si punind bazele unei “scoli declamatorii”.

S-a stabilit apoi in Bucuresti, unde si-a continuat atat activitatea artistica, cat si cea publicistica. A ramas  celebru în teatrul românesc, prin interpretarea în travesti a rolului “Coana Chiriţa” din piesele lui V. Alecsandri.

Un rol memorabil a avut Matei Millo si in  “Baba Harca”, a carei premiera  a avut loc in 26 decembrie 1848, cand  a interpretat in travesti, rolul principal.

O alta premiera a celebrului actor si autor dramatic a fost punerea in scena a unuia din primele spectacole de revista, “Apele de la Vacaresti”, care a avut premiera in 19 noiembrie 1872.

La cinci ani dupa acest eveniment, Millo a devenit prim-societar al Societatii Dramatice a Teatrului National. Extrem de slabit, s-a stins din viata, in Bucuresti, in ziua de 9 septembrie 1896, la varsta de 81 de ani.

 

 

 

 

 

1863:  S-a născut savantul dr. Ion Cantacuzino, membru al Academiei Române, fondator al şcolii româneşti de imunologie şi patologie experimentală, membru titular al Academiei Române din 1925.

A desfăşurat o intensă activitate politică, militând pentru reîntregirea ţării (a fost membru în Comitetul Naţional Român din Paris şi delegat la Conferinţa de Pace din 1919-1920).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Din iniţiativa sa a fost înfiinţat Institutul de Seruri şi Vaccinuri din Bucureşti (1921).

A  elaborat o metodă de vaccinare împotriva holerei, recunoscută în istoria epidemiologiei ca “marea experienţă românească de vaccinare”; (m. 14 ianuarie 1934).

 

 

1864: A fost adoptată in Principatele Unite, Legea privind organizarea învăţământului (“Legea instrucţiunii publice”), prin care se stabileau trei grade de învăţământ (primar, secundar şi superior).

 

 

 

 

 

 

Image result for Legea instrucţiunii publice 1864 photos

 

 Între principiile de bază cuprinse în lege găsim obligativitatea şi gratuitatea instrucţiei publice primare. Legea sancţiona cu amendă pe părinţii ai căror copii nu erau înscrişi sau care nu frecventau şcoala.

Educația era gratuită pentru toţi copiii, indiferent de categoria socială din care făceau parte şi pentru ambele sexe.

Se instituia laicizarea, iar pentru a implementa eficient această reformă definitorie pentru evoluția statului, se acorda o importanță deosebită pentru pregătirea cadrelor didactice. O altă prevedere importantă a legii era aceea a unei singure programe şcolare atât pentru învăţământul primar din mediul orăşenesc, cât şi pentru cel din mediul rural.

Programa era aceeași și în învățământul public și în cel privat. Liceul avea şapte clase, cu o pondere mai mare pentru disciplinele umaniste.

 

 

 

 

 

 

 

1864: A apărut  Decretul lui Alexandru Ioan Cuza privind aprobarea ”Regulamentului pentru administrarea şi organizarea Muzeului de Antichităţi din Bucureşti”, tutelat de Ministerul Cultelor şi Instrucţiunii Publice şi diriguit de un Comitet arheologic.

Inaugurarea Muzeului de Antichităţi a avut loc la 29 august 1865 si a luat numele istoricului Vasile Parvan, din 1992.

 

 

 

 

Image result for Muzeul Naţional de Antichităţi,photos

 

Muzeul si Institutul Arheologic Vasile Parvan, are sediul in  vechea Casa Macca, o constructie de la mijlocul secolului al XIX-lea.

Printre cei care au avut un cuvant de spus in evolutia acestui asezamat, trebuie amintiti banul Mihalache Ghica sau generalul Nicolae Mavros.

Banul Mihalache Ghica a fost  primul donator, a carui colectie formata atat din obiecte arhelogice: sculpturi, monede, cat si din piese din domeniul stiintelor naturale a constituit, in 1834, baza primului muzeu din Bucuresti.

Generalul Nicolae Mavros a oferit muzeului, in 1862, o valoroasa colectie de antichitati cuprinzand piese epigrafice, numismatice si ceramice.

Printre cei care, in decursul timpului, au facut parte din Comitetului Arheologic si au avut un rol in dezvoltarea acestui muzeu ii amintim pe Alexandru Odobescu, Vasile Alexandrescu – Urechia, Augustin Treboniu-Laurian, Dimitrie Berindei, Cezar Boliac, D. A. Sturdza, Mihail C. Sutzu.

În prezent, Muzeul Naţional de Antichităţi, în virtutea Hotărârii Biroului Prezidiului Academiei Române din 22 mai 1990, fiinţează ca un sector distinct în cadrul Institutului de Arheologie „Vasile Pârvan” al Academiei Române.

 

 

 

 

 

 

1867: Intră în vigoare prima Convenţie poştală a României, cea cu Rusia, in care se mentiona ca pe teritoriul României serviciul de poştă era efectuat numai de către Poşta Română.

 

 

 

 

 

1876: S-a nascut prinţesa Victoria Melita de Saxa-Coburg şi Gotha, sora reginei Maria a României; (d. 2 martie 1936).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1885: A încetat din viaţă poetul fabulistul  român Grigore Alexandrescu, cel care a impus în literatura română, ca specii literare, satira (“Satiră. Duhului meu”), fabula (“Boul şi viţelul”), epistola (“Epistolă către Voltaire”); (n. 22 februarie 1810).

 

 

 

 

 

 

 

 

1892 : S-a născut istoricul şi omul politic comunist Petre Constantinescu-Iaşi, istoric (specialist în istoria modernă şi contemporană a României, autor de studii în domeniul bizantinologiei, al legăturilor istorice şi culturale dintre români şi popoarele vecine).

A participat la elaborarea primului tratat de “Istoria României” si a fost membru titular al Academiei Române din 1948; (m. 1 decembrie 1977).

 

 

 

 

 

 

1896:  S-a născut actorul George Vraca; (m. 17 aprilie 1964).

 

 

 

 

 

 

 

1896: La Bucuresti, a aparut primul numar al revistei “Literatura si arta romana. Idei, simtire si forma”, care era condusa de Nicolae Petrascu.

 

 

 

 

 

 

1916:  Trupele române angajează puternice acțiuni de luptă  impotriva fortelor germano-austro-ungare, pe linia Cricov-Ialomița, pentru a câștiga timpul necesar atât concentrării forțelor ruse, cât și pregătirii unei alte linii de rezistență.

 

 

 

 

 

 

1918: In locul lui Constantin Stere, preşedinte al Sfatului Ţării din Basarabia demisionat, este ales Pantelimon Halippa.

În calitate de vicepreşedinti  au fost aleşi: V.Bîrcă şi Gh.Buruiană, iar secretari: I.Buzdugan, A.Scobioală şi B.Epure.

 

 

 

 

 

Pan Halippa (1883 – 1979),  publicist şi om politic român basarabean.

 

 

A fost unul dintre cei mai importanţi militanţi pentru afirmarea spiritului românesc în Basarabia, pentru unirea acestei provincii cu România si  preşedintele Sfatului Ţării care a votat Unirea la 1918.

A ocupat funcţii de ministru în diferite guverne si a fost persecutat politic de regimul comunist, fiind închis la Sighet.

Era membru corespondent al Academiei Române fiind exclus în 1948 si  repus în drepturi în 1990, dupa Revolutie.

 

 

1920: Este semnat decretul privind aplicarea în întreaga Românie a legii şi a regulamentului de aplicare a sistemului metric de măsuri şi greutăţi.

 

 

1932: Partidul National Taranesc si Garda de Fier au incheiat un pact de neagresiune electorala, la care au aderat si “georgistii” (liberalii aflati sub conducerea lui Gheorghe Bratianu), Uniunea Agrara a lui Constantin Argetoianu si Partidul Evreiesc din Romania.

 

 

 

 

 

 

 

 

1937: A încetat din viaţă ing. Gheorghe Em. Filipescu. A elaborat “metoda coeficienţilor nedeterminaţi”, destinată calculului sistemelor static nedeterminate şi cunoscută în literatura de specialitate ca “metoda Filipescu” iar în 1935 a fost ales membru al Academiei Române; (n. 28 martie 1882, Botosani).

 

 

 

 

1939: S-a născut la Bacau, Vasile Menzel, artist multilateral, cântăreţ, dramaturg, coregraf, compozitor, dansator de step, actor, regizor, instrumentist, poet, profesor universitar.

 

 

 

 

 

 

A absolvit in 1966 Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L.Caragiale”, București, Facultatea de Teatru, Secția Actorie. Din 2004 este Doctor in Teatru. Este si membru al Academiei Internaționale „Mihai Eminescu”.

Activitate:

1959 – 1960 – Teatrul Satiric Muzical „Constantin Tănase”, actor, solist-vocal

1968 – Teatrul „Maria Filotti” Brăila, actor

1968 – 1970 – Teatrul de Nord Satu Mare, actor, muzicianul teatrului

1972 – 1990 – Teatrul „Ion Creangă”, actor

993 – 1994 – Universitatea „Hyperion”, profesor universitar (tehnică vocală, actorie)

1993 – 2004 – Academia de Arte „Luceafărul”, profesor universitar (tehnică vocală, vorbire scenică, sunet și muzică de film)

1990 – prezent – Teatrul Excelsior, actor

PREMII, DISTINCTII:

– Premiul pentru Compoziție și Dirijorat cu orchestra de estradă a Famfarei din Râmnicul Vâlcea

– Diplomă de onoare pentru merite deosebite acordată de Consiliul județean, Teatrul de Nord, Direcția pentru cultură, culte și patrimoniu, Satu Mare;

– Diplomă de excelență – Primăria Municipiului București, Teatrul „Excelsior” București, membru fondator, 2005;

– Titlul de Primus lector cum auctore, Biblioteca Indiană, 2003;

– Premiul I pentru poezie, Costinești, 1990;

– Diplomă de onoare la Festivalul Internațional de poezie, Curtea de Argeș;

– Diplomă (Academia Internațională „Mihai Eminescu”) pentru contribuția eminentă la cercetarea eminescologică, literatură, artă și educație;

– Diplomă de onoare – Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L.Caragiale”, București, 2006;

– Diplomă aniversară – Ministerul Educației și Cercetării și Biblioteca Pedagogică Națională „I.C.Petrescu”, București, 2005;

– Premiul „Amita Bhose” pe anul 2007 al Asociației Culturale Româno-Indiene (R.I.C.A) înmânat de Excelența Sa, Ambasadorul Indiei la București pentru contribuția specială teatral-muzicală la promovarea culturii indiene în România.

– Premiul pentru Întreaga activitate oferit de Primăria Municipiului București 2009,( Premiile pentru Artă și Cultură

– Nominalizat la Premiile GOPO

– Propus la Premiul pentru întreaga activitate la UNITER, 2010

– Propus la Premiul pentru întreaga activitate la UNITER, 2011

A mai jucat în filmele: „Vacanța mare” regia Andrei Blaier, 1988; ” L’ homme presse” regia Sebastien Grall, 2004; „Crucea de piatră” reg. Andrei Blaier, „Experimentul timp” de Stanca Radu și Cristina Iliescu, 2011.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1940: Încep, la Jilava, săpăturile pentru dezgroparea, în vederea reînhumării, a osemintelor lui Corneliu Zelea Codreanu și ale celorlalți legionari uciși împreună cu el, din ordinul regelui Carol al II-lea.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1942: A încetat din viaţă Mihail Dragomirescu (n.1868 Plătăreşti, jud.Ilfov), estetician şi critic literar român, director al revistei “Convorbiri literare“.

 

 

 

 

1942: Conducatorul legionar  român Horia Sima evadeaza din lagărul in care se afla in Germania şi se refugiaza  în Italia.

 

 

 

 

 

 

 

1944: S-a născut compozitorul, dirijorul şi saxofonistul Marin Petrache Pechea; (m.9 octombrie 2016).

Muzicianul marturisea ca: „Familia mea nu a avut absolut nimic în comun cu muzica. Tatăl meu era şlefuitor de briliante, iar mama mea era evreică. Probabil că de la tata, fiind ţigan, am moştenit treaba cu muzica, deşi el nu era de acord să cânt şi-mi spărgea toate instrumentele muzicale.El mi le spărgea şi mama îmi lua altele.”

 

 

 

 

 

 

A murit celebrul muzician Marin Petrache Pechea VIDEO

 

 

 

 

 

 

Absolvent al Şcolii de Muzică şi al Conservatorului de Muzică din Iaşi, secţia clarinet, Marin Petrache Pechea a fost fondatorul Grupului Cromatic. Trupa şi-a început cariera cu o serie de concerte în cluburi, la festivaluri studenţeşti, în localuri, repertoriul preferat fiind Blood, Sweat and Tears, Chicago ş.a, conform biografiei sale.

Până în 1986 au cântat cu preponderenţă în ţările nordice. Marin Petrache Pechea devine cetăţean danez. În 1986, Pechea debutează componistic cu piesa „Pentru tine”, dedicată fiicei sale. Evoluează în reţele de night-cluburi, cântând jazz. La Festivalul Charlie Parker de la Viena, câştigă  Marele Premiu.

În 1991 se repatriază, prezentându-se la Festivalul Internaţional Bucureşti ’92 cu solista Greta Popp din Statele Unite, şi obţine Marele Premiu cu piesa „Dacă pleci”, cântată în limba română de Loredana Groza.    Continuă seria turneelor peste hotare, dar colaborează în paralel şi cu Televiziunea Română.

În 1997 înfiinţează Cromatic Big Band, formată din 26 de tineri muzicieni.

 

 

 

 

 

 

1972: A încetat din viaţă la vîrsta de 86 de ani, savantul român Henri Coandă.

 

 

 

 

 

 Image result for henri coanda photos

Inginerul român Henri Coandă (1886-1972), inventatorul primului avion cu reacţie din lume.

 

 

Omul de ştiinţă Henri Coandă a fost un pionier al aviaţiei cu reacţie mondiale si a obţinut pe parcursul vieţii peste 250 de brevete .

S-a născut în 7 iunie 1886 la Bucureşti şi a urmat Liceul “Sfîntul Sava” din localitatea natala, după care Liceul Militar din Iaşi. În 1905, a devenit ofiţer de artilerie, iar patru ani mai tîrziu a absolvit Scoala Superioară de Aeronautică din Paris, perioadă în care a realizat machete de avioane şi rachete cu care a reuşit să surprindă specialiştii.

În anii 1905-1906, a conceput machete de rachete şi o macheta de avion cu un motor rachetă cu combustibil solid. Celebrul inginer Gustave Eiffel (1832 – 1923) şi savantul Paul Painlevé (1863 – 1933) l-au sprijinit pe Henri Coanda să construiască un banc mobil, de incercări, montat pe o locomotivă, şi un dispozitiv original, de inregistrare a fenomenelor aerodinamice, din jurul aripilor groase.

Cercetările au adus rezultatul scontat şi la 16 decembrie 1910 inginerul şi inventatorul român Henri Coandă a efectuat primul zbor experimental din lume al unui avion cu reacţie, de invenţie proprie (biplanul “Coandă”). 

Premiera mondială a avut loc cu ocazia celui de-al doilea Salon International de Aeronautica, de la Issy les Moulineaux, lîngă Paris, Franţa. Invenţia avionului cu reacţie, a făcut ca Henri Coanda să intre în istoria aviaţiei mondiale şi ca pionier al aviaţiei cu reacţie.

 

 

Proiectul primului avion cu reacţie din lume, realizat de inginerul-cercetător român – Henri Coandă

Primul avion cu reacţie din lume, proiectat şi pilotat de Henri Coandă la Salonul Internaţional de Aeronautică de la Paris (1910)

 

 

Calităţile sale de constructor nu au fost trecute cu vederea, astfel ca a fost imediat angajat la Uzinele de Avioane din Bristol, Marea Britanie, unde a ramas pînă în 1914.

La Bristol, savantul a conceput si construit, în anii 1911 – 1914, cîteva tipuri de avioane, printre care şi avionul denumit “Bristol – Coandă”, cu remarcabile calităţi, pentru acei ani. În anul 1914, Henri Coanda a inventat tunul făra recul, pentru aviaţie, care nu suprasolicita structura avionului, în timpul tragerii.

În anul 1934, Henri Coandă a obţinut, în Franţa, brevetul pentru invenţia “Procedeu şi dispozitiv pentru devierea unui fluid într-un alt fluid”. Noul fenomen fizic descoperit de Henri Coandă – “Devierea unui jet plan de fluid ce patrunde în alt fluid în vecinătatea unui perete convex” – a fost denumit “efectul Coandă”.

Utilizarea practică a “efectului Coandă” a fost începută de descoperitorul sau, care a inventat şi brevetat în 1935, în Franţa“Aerodina lenticulară” (discul zburator), precum şi alte invenţii (”Dispozitiv pentru îmbunătaţirea randamentului motorului cu combustie interna”, “Frînă de recul pentru armele de foc”).

Aflîndu-se la baza a numeroase aplicaţii, “efectul Coanda” este, fără îndoială, certificatul de naştere a mecanicii fluidelor, o nouă ramură a tehnicii. Cercetarile din numeroase ţări, printre care şi România, au condus la multe utilizări practice ale “efectului Coanda” – propulsia şi sustentaţia vehiculelor aeriene, îmbunătăţirea turbinelor cu gaze, amplificatoare cu fluide, aparate pneumatice, amortizoare de zgomote etc.

Inventator prolific, cu peste 250 de invenţii brevetate, Henri Coanda a conceput şi realizat aparate de ochire, pentru avioanele militare, vagoane de beton, cisterne de beton, pentru transportul pe calea ferata, rezervoare de beton, subansamble şi elemente pentru case prefabricate (înca din 1918), o instalaţie solară, pentru desalinizarea apei de mare.

 În 1971, inventatorul român a infiinţat, la Bucureşti, Institutul de Creaţie Ştiinţifică şi Tehnică.

A fost distins cu titlul de Doctor Honoris Causa al Institutului Politehnic din Bucureşti şi a fost membru al Academiei Române, precum şi al Societăţii Aeronautice Engleze.

 

 

 

 

 

 

1973: A decedat la Bucuresti, Elisa Leonida Zamfirescu, prima femeie inginer din lume (dupa absolvirea Şcolii de la Charlottenburg din cadrul Academiei Regale Tehnice din Berlin in 1912) ; (n.10 noiembrie 1887, Galati).

 

 

 

 

 

 

Revenită în ţară, a lucrat la Institutul Geologic, unde a condus, timp de 42 de ani, laboratoarele de analize; a elaborat metode originale şi tehnici noi, precum şi numeroase studii, având ca unic scop cunoaşterea bogăţiilor subsolului României.

Era sora inginerului Dimitrie Leonida (n. 1887), inginer energetician, creator al Muzeului Tehnic care îi poartă numele, a lui Gheorghe Leonida (sculptor), colaborator in colectivul sculptorului Paul Landovski din Paris, care a realizat celebra statuie Cristos Mântuitorul, plasată pe muntele Corcovado, din Rio de Janeiro, , dar și al unor opere care se găsesc astăzi la Muzeul de Artă din București și la Castelul Bran si a Adelei , medic oftalmolog, fosta directoare a spitalului „Vatra Luminoasă“.

A  fost șefă a laboratoarelor Institutului Geologic al României, membră a Asociației Generale a Inginerilor din România și membră a Asociației Internaționale a Femeilor Universitare.

 

 

 

 

 

 

 

1991:  A început să emită SOTI, primul post de televiziune independent din România. Acest post TV a lansat mai multe dintre vedetele de azi, printre care Andreea Esca, Lucian Mandruta, Andreea Berecleanu sau Razvan Dumitrescu.

 

 

 

 

 

1994: S-a stins din viata la Atena, regizorul roman de etnie greaca, Gheorghe Vitanidis.

S-a nascut la 1 octombrie 1929, in Mangalia. In 1953 a absolvit Institutul National de Arta Teatrala si Cinematografica si a debutat in 1958, ca asistent de regie al lui Louis Daquin, cu filmul ,,Ciulinii Baraganului”.

 

 

 

 

 

 

 

 

Pana in 1987 a regizat 19 filme. A fost profesor la IATC intre 1961-1989. Vitanidis a fondat in 1990 Uniunea Elena din Romania. A murit la 25 noiembrie 1995, la Atena.

 

 

 

 

 

 

 

 

1997:  Senatorul roman Ticu Dumitrescu, fost luptator anticomunist si detinut politic, a anuntat, printr-o scrisoare adresata primului ministru Petre Roman, ca a decis sa intre in greva parlamentara, ca urmare a refuzului presedintelui Senatului de a introduce pe ordinea de zi a Senatului legea privind accesul la dosarele fostei Securitati.

Un an mai tarziu, Comisia de aparare a Camerei Deputatilor a adoptat, dupa trei luni de dezbateri, raportul asupra Legii Ticu Dumitrescu.

 

 

 

 

1999: A murit Alexandru Ciorănescu, prozator, poet, dramaturg şi istoric literar roman, care a trăit în exil între 1946 și 1999; (n. 15 noiembrie 1911).Era  frate cu scriitorii Ioan şi George Ciorănescu.

 S-a tabilit în Spania, din 1948. Romanist de reputaţie internaţională, a publicat lucrări esenţiale de istorie literară română şi de literatură comparată; a cercetat, prezentat şi tradus în limba franceză textele rămase de la Cristofor Columb, al cărui biograf şi analist a devenit; membru de onoare din străinătate al Academiei Române din 1991 .

 

 

 

 

1999: A decedat  Dan Cernovodeanu, istoric, heraldist, stabilit la Paris în 1978; a avut o însemnată contribuţie în cunoaşterea istoriei Tricolorului naţional, a stemelor provinciilor româneşti, a diferitelor emisii monetare de pe teritoriul ţării noastre; (n.10.10.1921).

 

 

 

 

 

 

 

2000: A murit basul Nicolae Florei; (n. la 10 noiembrie 1927, în comuna Vasiova, județul Caraș-Severin).

 

 

 

 

 

 

Image result for basul Nicolae Florei

 

 

 

 

 

 

A studiat la Conservatorul municipal și la Institutul de Artă din Timișoara. În 1950, se înscrie la Conservatorul din București, unde studiază canto cu Petre Ștefănescu-Goangă.

În 1955, debuteaza la Opera Română din București, cu ”Rigoletto” de Verdi.

A efectuat turnee în Cehoslovacia, URSS, Polonia, Belgia, Germania, Australia și Noua Zeelandă și a obținut numeroase premii la concursurile internaționale.

În afară de operă, s-a remarcat și ca un neîntrecut interpret de romanțe (”La umbra nucului bătrân”, ”În rariștea de lângă vii”, ”Te-aștept pe-același drum”, ”Am iubit doi ochi albaștri”, ”Îți mai aduci aminte doamnă?”, ”Îmbătrânesc și tot mi-e dor de tine” ș.a.) și cântece populare, mai ales din folclorul bănățean.

 

 

 

 

 

 

 

 

2007: In  România  sunt organizate alegeri pentru Parlamentul European  şi un  referendum pentru stabilirea sistemului de vot.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Concomitent cu desfășurarea alegerilor reprezentanților pentru Parlamentul European, s-a desfășurat și un referendum inițiat de presedintele Traian Basescu, cu privire la tipul de vot uninominal, care va fi adoptat. 

 

 

 

 

 

 

2009: A murit la Bucuresti,  autorul unor lucrări fundamentale în domeniul lexicologiei şi etimologiei; (n. 1 mai 1930, Drănic, județul Dolj). 

 

 

 

 

 

 

Image result for lingvistul Theodor Hristea,photos

A fost timp de mai mulți ani cercetător la Institutul de Lingvistică „Iorgu Iordan-Alexandru Rosetti” din București, precum și profesor la Facultatea de Litere a Universității bucureștene la Catedra de Limbă Română.

A urmat studii de specializare în domeniul lexicologiei la Moscova și Leningrad (1961)si a fost lector de limba română în Cehoslovacia (Universitatea din Praga), în SUA (Universitatea din Washington, Universitatea Rochester și Boston College) și în Franța (Universitatea Saint Etienne, Universitatea Lyon).

A  participat de-a lungul timpului,in cadrul Institutului de Lingvistică din Bucureşti, la stabilirea şi verificarea etimologiilor pentru marile dicţionare apărute sub egida Academiei Române.

A coordonat lucrarea apărută în 1984 (ediția a III-a) la Editura Albatros, Sinteze de limba română, realizată în colaborare cu cercetători lingviști și profesori universitari. A fost membru în colectivul de etimologie al Dicționarului tezaur al Academiei Române si este  autorul importantului studi ”Probleme de etimologie”, apărut la Editura Științifică, București, 1968

 

 

 

 

 

 

 

 

CITITI SI: 

https://cersipamantromanesc.wordpress.com/2015/11/25/o-istorie-a-zilei-de-25-noiembrie-video/

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bibliografie (surse) :

 

 

 

 

 1. Acad. Dan Berindei, Istoria românilor, cronologie, editura Cartex, Bucureşti 2008;

 2. Dinu Poştarencu, O istorie a Basarabiei în date şi documente 1812-1940, Editura Cartier Istoric ;

 3. e.maramures.ro ;

 4. Wikipedia.ro.;

 5. mediafax.ro ;

 6. Enciclopedia Romaniei.ro ;

 7.  rador.ro/calendarul- evenimentelor;

 8.  Istoria md.;

 9. istoriculzilei.blogspot.ro.

 

 

 

25/11/2016 - Posted by | ISTORIE ROMANEASCA | , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

2 comentarii »

 1. MULTUMESC

  Apreciază

  Comentariu de SECRIERU IOAN | 25/11/2018 | Răspunde

 2. Mulțumiri ! Frumoasă descrierea marelui artist VASILE MENZEL(MENȚEL)

  Apreciază

  Comentariu de Vasile Menzel | 31/07/2021 | Răspunde


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: