CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

Reunirea Basarabiei cu România nu s-a înfăptuit din cauză că guvernarea de la București nu și-a dorit acest lucru


 

Image result for Vladimir Beșleagă,

 

 

Deputatul în primul Parlamental R.Moldova, Vladimir Beșleagă, susține că proclamarea independenței Republicii Moldova a fost un scenariu scris la Moscova și că reunirea Basarabiei cu România nu s-a înfăptuit din cauză că guvernarea de la București nu și-a dorit acest lucru.

„La noi interiorul este foarte dependent de experior. Proclamarea indepenței a fost un trend care nu a aparținut Republicii Moldova, ci a fost un rezultat al războiului rece, aceasta a fost dictată de SUA.

A fost un scenariu scris la Moscova ca și multe alte scenarii pe care urmează să le vedem. Evenimentul proclamării independenței este unul major, pentru că altfel noi am fi fost pierduți”, afirmă scriitorul.
Dacă ar fi să întoarcă timpul, Vladimir Beșleagă susține că la fel ar semna pentru independența Republicii Moldova.
„Se putea întâmpla și altceva.

S-a întâmplat așa că proclamarea independenței a fost foarte greu obținută. Abia dacă 1/3 dintre deputați erau reformatori. Ceilalți erau pentru conservare și revenire la colhozuri.
N-au trecut nici două-trei luni și s-a format CSI-ul, acest fapt este paradoxal.

Cum s-a întâmplat că odată destrămată, Uniunea Sovietică să-i cheme înapoi și ei să se ducă.

Președintele Snegur a luat această decizie de a intra în Comunitatea Statelor Independente. Conform Constituției, el putea lua asemenea decizii, dar trebuia să se consulte cu Parlamentul.

Totuși, consilierii lui Snegur au spus atunci: „noi semnăm numai capitolele și condițiile economice, militare nu”.

Celelalte republici au semnat și condițiile militare, dar la noi, în pofida faptului că nu au fost militari, s-a declanșat acest conflict și am rămas până astăzi cu armată străină pe teritoriul țării”, mai spune fostul deputat.
Vladimir Beșleagă susține că înainte de a fi proclamată independența Republicii Moldova, deputații de la Chișinău au încercat să-i convingă pe cei de la București.
„Au fost mai multe încercări de a-i convinge pe frații noștri din România de a produce unirea, dar ei au fost foarte rezervați.

S-au făcut demersuri prin demitari de stat, iar persoanele de a vârf de acolo, care primii au recunoscut independența, așa și au lăsat-o.

Faptul se confirmă prin următorul detaliu, Ucraina și-a proclamat independența pe 24 august, iar Republica Moldova pe 27, în aceste 3 zile am încercat să discutăm despre unire”, a conchis invitatul.

 

 

Sursa: unimedia.info/stiri/video-vladimir-besleaga-proclamarea-indepentei

Reclame

21/11/2016 - Posted by | ISTORIE ROMANEASCA | , , , ,

5 comentarii »

 1. Gresit! Era necesar un refrendum pentru unire in Moldova urmat de o hotarare a parlanetului. Daca erau indeplinite aceste conditii, eram de mul o singura tara! Acum imi este clar ca Moldova de condusa de rusi/rusofili!

  Apreciază

  Comentariu de Radu | 21/11/2016 | Răspunde

  • Gresit ! Nu se organizeaza referendumuri pentru unire, in teritorii care s-au mai pronuntat odata in aceasta problema.
   Sa ne amintim ca Unirea Basarabiei cu Romania fost votata legal in data de 27 martie 1918.
   URSS a rupt Basarabia de trupul Romaniei ilegal, anexand-o fara o consultare prealabila a populatiei.
   In atari conditii, despre ce referendum faci d-ta vorbire?
   In cazul reunificarii celor doua Germanii s-a organizat vreun referendum ?

   Apreciază

   Comentariu de cersipamantromanesc | 21/11/2016 | Răspunde

   • De acord cu Dumneavoastra! Dar din 90 incoace, cand s-a pronuntat masiv populatia din Moldova pentru unire? De ce nu acceptati ca politica criminalului de Stalin a dat roade si in prezent, mare parte din locuitorii Moldovei sunt rusificati! Va repet, am tinut cursuri bancare la Chisinau, in mai multe randuri,, si am fost socat sa vad ca participanti, cu nume 100% romanesti luau notite in limba rusa, in frunte cu d-na Vrabie, la vremea aia presedinte Banca Agricola!

    Apreciază

    Comentariu de Radu | 21/11/2016

   • Vorbeam despre oportunitatea unui referendum,sau despre procesul de rusificare al elitelor basarabene ?
    Fara indoiala ca procesul de derusificare este unul indelungat si ca miile de burse acordate anual studentilor si elevilor basarabeni in Romania isi au rolul lor.Oricum am lua-o, basarbenii,asa cum sunt ei acum,sunt evident mai romani decat rusi si asta ii sperie tare de tot pe antiunionisti si mai ales pe diversionistii rusi.

    Apreciază

    Comentariu de cersipamantromanesc | 21/11/2016

 2. Politologii denumesc SAH ETERN Basarabia la Romania, Transivania la Ungaria. In curand se vor implini 100 de ani de la Realipirea Basarabiei de Romania. Acest SAH ETERN nu poate fi jucat la nesfarsit. Pactul Stalin-Hitler a fost anulat de foarte mult timp. Inca nu se cunosc toate detaliile dintre pactul Putin-Merkel. Un lucru este cert: Basarabia a fost tinuta cu o economie proponderent adricola si cu un nivel de trai scazut, cu salarii si pensii foarte mici raportate la nivelul Europei, pentru a se controla politic zona, conform povestii cu gastele de la Kremlin, carora le mai arunca Stalin cateva bobite si care mergeau orbeste dupa acesta. Un plan Marshal pentru Basarabia se impune, deoarece si majoritarii si minoritarii din actuala Republica Moldova doresc un nivel de trai decent indiferet de limba vorbita. Unirea este mai mult in inimi decat la frontiere, care azi sunt, maine nu mai sunt. Cand basarabenii vor avea salarii egale cu cele din Vestul Europei, Unirea cu Romania si Uniunea Europeana fa fi istorie, pana atunci exista diferite cercuri de interese care vor sa agite apele si sa se creeze tensiuni si conflcite etnice ce pot degenera in razboaie zonale si chiar mondiale, in scopul cresterii profiturilor industriasilor care bans arme si a depopularii acestor teritorii pentru a fi ocupate de migranti arabi si in curand indieni si chinezi.

  Apreciază

  Comentariu de mirceanicolaevasiliu2015 | 21/11/2016 | Răspunde


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: