CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

Ziua de 20 noiembrie în Istoria Românilor


 

 

 

 

 

20 noiembrie, istoricul zilei

 

 

 

 

 

 

 

 

1224: Prima mentiune a Bisericii “Sfantul Mihail”(germ. “Michelsberg”) din Cisnadioara, judeţul Sibiu,edificiu considerat drept cel mai vechi monument de arhitectură în stil romanic pur din Transilvania .

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

După cum spune un document din 1223, „muntele Sf. Mihail împreună cu biserica și cu pământul ce ține de el” au făcut parte din avutul prepoziturii Sibiului.

Prepozitura a cedat această proprietate regelui  maghiar Andrei al II-lea , iar la scurt timp după aceea, regele a dăruit-o favoritului său, magistrul Gocelinus, care la rându-i a dăruit-o, pentru mântuirea sufletului său, Abatiei cisterciene din Cârţa.

Acest document conține de fapt și prima menționare documentară a localității Cisnădioara.

 

 

 

 

 

File:Biserica fortificată din cisnădioara.jpg

 

 

 

 

Biserica fortificată din Cisnădioara a fost construită din piatră între anii 1162 și 1223 si are cea mai veche  0rga cu tuburi din România,  în stare funcțională  de la începutul secolului al XVIII-lea.

 

 

 

 

 

 

 

1688:  La 10/20 noiembrie  se termină tipărirea “Bibliei” în limba română. Textul cărţii a fost definitivat din iniţiativa lui Şerban Cantacuzino de un grup de învăţaţi, între care fraţii Şerban şi Radu Greceanu.

 

 

 

 

 

 

1852: A inceput constructia Scolii Centrale din Bucuresti, institutie care ulterior a primit numele de Pensionatul Domnesc de Fete.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Din 1890, şcoala funcţionează în localul construit de arhitectul Ion Mincu, lângă Grădina Icoanei.

După 1948, până în 1993 instituţia s-a numit “Liceul Zoia Kosmodemianskaia”.

 

 

 

 

 

1861: Poarta Otomana  a emis Firmanul de organizare administrativa a Moldovei si Valahiei, act care a admis unirea administrativa si politica a Principatelor Romane de la data de 24 ianuarie 1859, insa numai pana la sfarsitul domniei lui Al. Ioan Cuza.

 

 

 

 

 

 

1869: S-a născut Nerva Hodoş, istoric şi bibliograf; unul dintre fondatorii bibliografiei româneşti; a desfăşurat o activitate rodnică pentru organizarea colecţiilor Bibliotecii Academiei; (m. 1913).

 

 

 

 

 

1872: S-a nascut  poetul român George Tutoveanu ; (d. 18 august  1957).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A fost revizor școlar, inspector cultural general la “Casa Școalelor pentru Basarabia” (1926-1928), prefect de Tutova (1931-1932), membru fondator al “Societății Scriitorilor din România” și al Societății Literare “Academia bârlădeană”.

 

 

 

1872: S-a nascut la Tecuci, marele pictor roman  Gheorghe  Petrascu (Petrovici)); (d.1 mai 1949, Bucuresti)

Isi face primele studii la Universitatea Națională de Arte București si la recomandarea pictorlui Nicolae Grigorescu, primește o bursă pentru a se perfecționa în străinătate. După un scurt timp petrecut la München, pleacă la Paris, unde se înscrie la Academia Julian și lucrează în atelierul lui Bouguereau (1899-1902).

 

 

 

 

 

Image result for photos/Gheorghe Petraşcu

 

 

 

 

 

La prima sa expoziție personală la Ateneul Român (1900), este remarcat de scriitorii Barbu Delavrancea și Alexandru Vlahuță, care îi cumpără câte o lucrare.

A  avut numeroase expoziții personale, între 1903 și 1923 la Ateneul Român, apoi la „Căminul Artei” (1926-1930), culminând cu cele două retrospective de la „Sala Dalles” din anii 1936 și 1940. A participat la Bienala din Veneția (1924, 1938 și 1940); primește „Marele Premiu” al „Expoziției Internaționale” din Barcelona (1929) și al celei din Paris ( 1937).

 

 

 

 

1907: S-a nascut (la Sebis, jud. Arad) Mihai Beniuc, scriitor proletcultist şi psiholog, academician, colaborator de frunte al regimului comunist din Romania; (d. 24 iunie 1988).

  Într-un articol publicat în revista Viața Românească (nr. 3 din 1951), Mihai Beniuc, în calitate de președinte al Uniunii Scriitorilor din România, oferea definiția poetului realist-socialist:

“Acesta trebuie să fie un filozof cunoscător al celor mai înalte idei ale timpului […], spre care au deschis drum Marx, Engels, Lenin și Stalin […], un activist în slujba respectivelor idei”[3]. Mihai Beniuc renunță la promovarea cărții sale de versuri din 1951, „Cântec pentru tovarășul Gh. Gheorghiu-Dej”, și se reprofilează, începând să scrie câteva poeme pentru liderul comunist de atunci, Nicolae Ceaușescu.

 

 

 

 

 


 

 

A fost primul specialist român în psihologia animală şi comparată.

 

 

 

 

 

1909 (20.noiembrie /3 decembrie): S-a înfiinţat, la Chitila (lângă Bucureşti), din iniţiativa lui Mihail Cerchez, prima Şcoală de pilotaj din România (şi din sud-estul Europei).

Scoala a funcţionat între anii 1909 şi 1911 şi a pregătit primii piloţi militari români 

 

 

1912: S-a născut biologul Victor Preda;, autor printre altele,al  lucrarii  „Experienţa antropologică şi determinismul manifestărilor umane”, o primă sinteză antropologică în limba română; membru titular al Academiei Române din 1974; (m. 1982).

 

 

 

 

 

 

1916: In urma pierderii de catre armata romana a  Bătăliei de la Neajlov şi Argeş (Bătălia de la Bucureşti), cea mai mare operaţiune militară pe frontul românesc (16-20 noiembrie 1916), regele si Guvernul României se retrag din Muntenia  invadată de trupele Puterilor Centrale, la Iasi, care devine  noua capitală a țării.

Cele mai violente lupte din timpul acestei mari operaţiuni militare s-au dat la Călugăreni in zilele de 16-17 noiembrie.

După un succes iniţial, armata română, copleşită numeric şi tehnic, este nevoită să lase capitala  Bucureşti  în mîna armatelor inamice germane si  austro-ungare.

 

 

 

 

 

 

 

1919: Isi deschide  lucrările primul parlament al României Mari (România interbelică), preşedinte al Adunării Deputaţilor fiind ales Vasile Stroescu, cel mai vîrstnic deputat.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vasile Stroiescu (n. 11 noiembrie 1845 ,Trinca , jud Hotin), a fost un cărturar de frunte, susținător al învățământului școlar și om politic român basarabean, filantrop și membru de onoare al Academiei Romane, care a promovat cultura național.

S-a născut în familia comisului Vasile Stroiescu, descendent al jitnicerului Ioan Stroiescu, menționat documentar încă la 2 iulie 1682

De asemenea, a fost și președinte de onoare al  Partidului National Moldovenesc (1917).

S-a stins din viață la București la 13 aprilie  1926. I-au fost organizate funeralii naționale. A fost înmormântat în Cimitirul Sf. Vineri, pe Aleea Teilor.

 

 

 

 

 

 

1921: Are loc la  Bucureşti, Congresul I General al Partidului Ţărănesc din Romania care a aprobat fuziunea cu succesorul de drept al Partidul Ţărănesc din fosta Basarabie ţaristă, uniune ce a fost realizată la 18 iulie 1821, precum şi proiectul de program de revendicări social-politice şi economice.

 

 

 

 

 

 

1922: La Lausanne, in Elveţia, are loc Conferinţa internaţională  în problema strîmtorilor Bosfor şi Dardanele, la care participă şi o delegatie din România.

La Conferinţă s-a discutat  şi a fost  semnat tratatul de pace cu Turcia, care a  recunoscut printre altele si  drepturile României asupra insulei Ada-Kaleh, situată pe Dunăre langă Turnu Severin.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Insula a fost inundata odata cu construirea barajului hidroelectric de la Portile de Fier.

 

 

 

 

 

 

1923: S-a convenit la Tiraspol, in asa numita Republica Autonoma Sovietica Socialista Moldoveneasca, asupra unui Regulament romano-sovietic privitor la masurile menite sa aplaneze conflictele de pe Nistru, care in acea vreme era linia  de demarcatie intre Romania si URSS, stat care refuza sa recunoasca  unirea Basarabiei cu Romania.

 

 

 

1931: S-a nascut Ion Miclea,unul dintre cei mai mari artisti fotografi romani; (d.24 martie 2000).

 

 

 

 

 

 

Ion Miclea si Lucia Muresan

 

 

 

1932: S-a născut economistul Tudorel Postolache, membru fondator al Asociaţiei Române pentru Clubul de la Roma,  desemnat preşedinte al Comisiei de Elaborare a Strategiei Naţionale de Pregătire a Aderării României la Uniunea Europeană (27.II – 21.VI.1995).

 

 

 

 

Image result for economistul Tudorel Postolache, photos

 

 

 

Este membru titular al Academiei Române din 1990.

 

 

 

 

 

1932 : Este  creat Partidul Radical Ţărănesc din România, in urma desprinderii  din Partidul Naţional-Ţărănesc a gruparii conduse de Grigore Iunian. Partidul a editat  ziarul “Deşteptarea” în perioada 1933-1937.

 

 

 

1932: La Opera Română din București, avea loc premiera românească a baletului „Iris” de Constantin C. Nottara, după premiera absolută a spectacolului la Opera din Moravska-Ostrava din Cehoslovacia, in 12 noiembrie 1931.

 

 

 

 

 

1940: In timpul celui de-al doilea război mondial,  România, Ungaria și Slovacia se alătură Axei  Berlin – Roma – Tokio.

 

 

 

 

 

 

1943: S-a nascut in satul Văleni, comuna Mălini, județul Baia, prozatorul si publicistul  român, Grigore Ilisei.

 

 

Intre anii 1966 şi 1983 a lucrat la Radio Iaşi şi Radio Bucureşti  fiind disponibilizat în 1983 din cauza dosarului de cadre.

La 22 decembrie 1989 redeschide, alături de alţi colegi, Studioul din Iaşi (închis de autorităţile comuniste în ianuarie 1985), iar în noiembrie 1991 contribuie la deschiderea Studioului TVR Iaşi.

Este membru al Uniunii Scriitorilor din România.

În 2004 a fost numit atașat cultural al Ambasadei României în Tunisia, unde a activat 14 luni
Scriitorul Grigore Ilisei a fost decorat la 16 ianuarie 2002 cu Ordinul național Pentru Merit în grad de Cavaler, „pentru meritele avute în creația artistică și promovarea culturii românești în țară și peste hotare, pentru abnegația deosebită în slujirea instituțiilor culturale din Moldova” . Ordinul Ziariștilor clasa I, Diploma de onoare a Uniunii Ziariștilor profesioniști și Crucea Patriarhală, acordată Părintele Patriarh Teoctist în anul 2003

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1948: S-a născut scriitorul Liviu Radu, unul dintre cei mai importanţi autori de science-fiction şi fantasy din România perioadei de după 1990;(m. 2015).

 

 

 

 

1950: A murit (la Udem, Bavaria, in fosta RFG),  Ion Sân-Giorgiu, germanist, comparatist şi istoric literar, dramaturg şi poet.

A fost director de studii la Universitatea Populară din Vălenii de Munte între anii 1922 şi 1929; (n. 1892, la Botosani).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A studiat literele în Germania la Universitatea din Leipzig. Din 1916 a participat la primul război mondial ca locotenent de artilerie. După război și-a încheiat studiile de filosofie și literatură germană la Universitatea din Basel.

După întoarcerea în țară a predat literatura germană la Universitatea din București. A condus revista legionară Chemarea Vremii, a fost membru al PEN Clubului Român, și director al revistei Cruciada românismului.

După căderea guvernului condus de Ion Antonescu, Ion Sân-Giorgiu s-a refugiat la Viena, unde a devenit membru al guvernului legionar din exil condus de Horia Sima și a deținut funcția de Ministru al Educației . Ion Sân-Giorgiu a fost condamnat la moarte în contumacie de regimul comunist.

Fiica sa, Ioana, a fost căsătorită cu scriitorul român Vintilă Corbul.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1964: A încetat din viaţă la New York,  Sabin Manuilă, statistician, medic, demograf, membru fondator al Academiei de Medicină din Romania.

A emigrat în SUA după cel de-al doilea război mondial (n.19 februarie 1894).

 

 

 

 

 

 

 

Sabin Manuilă a fost membru corespondent al Academiei de Științe din România, începând cu 4 iunie 1937 și membru titular începând cu 3 iunie 1941.

Deși a avut contribuții notabile si  în domeniul medicinei și igienei sociale, el  este cunoscut la noi mai ales ca  demograf si statistician.

În calitate de bursier al Fundației Rockefeller, a primit sprijin financiar din partea acestei fundații pentru organizarea și realizarea primului recensământ din România. De asemenea, a fost coordonator al recensământului din 1941 și colaborator al lui Dimitrie Gusti în re­dactarea lucrării de mare anvergură „Recensământul populației României” (1930, în 9 volume).

Printre cele mai cunoscute studii demografice ale sale se numără „Populația României” (1937) și „Structura evoluției populației rurale”.

Sabin Manuilă este considerat a fi organizatorul statisticii științifice în România. Studiile sale privind compoziția etnică a Transilvaniei și perspectiva raporturilor cu populația maghiară sunt un model de cercetare științifică statistică.

El a sesizat tendința de creștere a ponderii populației românești, ca o consecință directă a fertilității mai ridicate decât cea a minoritarilor, maghiari și germani. De asemenea, procesul de românizare a centrelor urbane.

A  făcut parte din delegația română la Conferința de la Turnu Severin, pentru tratative cu reprezentanții guvernului ungar în chestiunea Transilvaniei și apoi din delegația participantă la „arbitrajul” de la Viena.

A urmat arbitrajul de la Viena,  în urma căruia, România a pierdut aproape jumătate din Transilvania, împreună cu o numeroasă populație românească. Referindu-se la Transilvania, Sabin Manuilă spunea :

„ Minoritatea maghiară din Transilvania este revendicată (de Ungaria) pe temeiul unor drepturi etnice. Dar aceste drepturi etnice nu pot fi valorificate fără a se călca în picioare drepturile etnice mult mai mari ale românilor. Nici un județ nu poate fi luat din Transilvania fără a se lua cu el populație românească care constituie majoritate absolută, oriunde s-ar încerca o astfel de operațiune.”

Un alt studiu important al lui Sabin Manuilă intocmit in colaborare cu Dr. Wilhelm Filderman fostul  lider al Uniunii Comunităților Evreiești din România în timpul războiului este intitulat „Evoluția numerică regională a populației evreiești din România”, și acoperă perioada dintre anul 1930 și sfârșitul celui de-al doilea război mondial.

Studiul a fost prezentat pentru prima dată la Congresul Mondial al Institutului Internațional de Statistică de la Stockholm, în 1957. Ulterior, a fost publicat la Roma și New York.

El este cu atât mai remarcabil, cu cât cei doi autori erau cei mai calificați pentru a se pronunța asupra subiectului demografiei populației evreiești din România în timpul celui de-al doilea război mondial.

Dr. Wilhelm Filderman a fost liderul Uniunii Comunităților Evreiești din România în timpul războiului, cât și președinte al Comitetului Reunit de Distribuție și a fost chiar și el trimis în centrele de concentrare din Transnistria, pentru trei luni, iar  dr. Sabin Manuilă, avea  calitatea de Director General al Institutului Central de Statistică din București.

Acest studiu, ale cărui rezultate au fost neglijate de istorici timp de jumătate de secol, a fost scos la iveală prin grija istoricului Kurt W. Treptow, la Fundația Culturală Română Iași 1994, cu o introducere de Larry Watts., textul integral al studiului fiind reluat în presa centrală.

Retipărirea acestui studiu, a suscitat proteste vehemente din partea istoricului evreu Jean Ancel (1940 – 2008), care susținea că studiul ar fi un fel de serviciu făcut memoriei mareșalului Antonescu.

Jean Ancel afirma că Manuilă a omis datele furnizate de Filderman, amintind doar de ele, și că el s-ar găsi în posesia manuscrisului “original” al lui Filderman, pe care îl pune la dispoziția persoanelor interesate, dar deși a susținut că se află în posesia „versiunii Filderman”, nu a publicat-o niciodată, și nici nu a apărut vreun indiciu că ar exista o astfel de versiune.

Timp de 50 de ani de la publicarea studiului, nimeni nu a contestat informațiile din text, inclusiv Wilhelm Filderman.

 

Wilhelm Filderman (1882 – 1963)

 

In fapt olaborarea dintre Sabin Manuilă și Wilhelm Filderman a început în 1954, dată la care Filderman era perfect sănătos, în 1956 tipărind împreună o primă versiune a studiului.

Manuscrisul original al studiului se găsește în Hoover Institution Archives Stanford, California 94305-6010. Despre acesta se afirmă:
„Also, his paper „Regional Development of the Jewish Population in Romania” is considered among the most reliable statistical data regarding the Jewish population of Romania.”

 

 

 

 

1992:  Este inaugurata la Bucuresti  Bursa  Româna de Marfuri.

 

 

 

 

 

 

 

 

2006:  A încetat din viaţă, in urma unei indelungi suferinte, Zoia Ceauşescu, de profesie  matematician, fiica mijlocie a fostului  dictator comunist  Nicolae Ceauşescu si a Elenei Ceauşescu; (n. 1  martie 1949).

 

 

 

 

 

Image result for zoe ceausescu photos

Foto: Impreuna cu parinţii sai in „vremurile bune”, cand tatal sau era stapanul absolut al ţarii.

 

În 1980 s-a căsătorit cu inginerul Mircea Oprean, iar în timpul Revoluţiei din 1989 a fost arestată pentru “subminarea economiei româneşti” şi a fost eliberată opt luni mai târziu.

Între 1976 şi 1988, a publicat 22 de lucrări ştiinţifice.

 

 

 

 

 

 

2006: Scriitorului roman Mihail Sebastian (la naștere Iosif Hechter, n. 18 octombrie 1907/ d. 20 mai 1945) , i s-a conferit postum la  Munchen, in Germania, importantul premiu de carte “Geschwister Scholl” pe anul 2006, premiu ce este acordat în fiecare an, începând din 1985 de către Börsenverein des Deutschen Buchhandels.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2010: A decedat soprana romana  Roxana Briban (n. la Bucuresti in ziua de  28 octombrie 1971).

 

 

 

 

 

 

Image result for Roxana Briban photos

 

 

 

 

A fost solistă a Operei Nationale din Bucuresti  (2000-2009) și colaboratoare  a Operei de Stat din Viena; (2003-2010).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

CITITI  SI : 

https://cersipamantromanesc.wordpress.com/2015/11/20/o-istorie-a-zilei-de-20-noiembrie-video/

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bibliografie (surse) :

 

 

 

  1. Acad. Dan Berindei, Istoria românilor, cronologie, editura Cartex, Bucureşti 2008;

  2. Dinu Poştarencu, O istorie a Basarabiei în date şi documente 1812-1940, Editura Cartier Istoric ;

  3. e.maramures.ro ;

  4. Wikipedia.ro.;

  5. mediafax.ro ;

  6. Enciclopedia Romaniei.ro ;

  7.  rador.ro/calendarul- evenimentelor;

  8.  Istoria md.;

  9. istoriculzilei.blogspot.ro.

Publicitate

20/11/2016 - Posted by | ISTORIE ROMÂNEASCĂ | , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Un comentariu »

  1. […] via Ziua de 20 noiembrie în Istoria Românilor — CER SI PAMANT ROMANESC […]

    Apreciază

    Pingback de Ziua de 20 noiembrie în Istoria Românilor — CER SI PAMANT ROMANESC – Literele sufletului meu | 20/11/2016 | Răspunde


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: