CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

Cel mai important aliat al României şi doi dintre vecinii noștri şi-au (re)scris viitorul


Image result for presedintele bulgar Radev photos

Concursul împrejurărilor: în cele 5 zile care au schimbat totul, România a devenit un concurent cu șanse reale să câștige „The Apprentice”

În săptămâna care a trecut, trei ţări şi-au (re)scris viitorul: SUA, Republica Moldova şi Bulgaria. Este vorba de cel mai important aliat al României şi doi dintre vecinii noștri.

A fost o săptămână decisivă pentru ţara noastră, iar rezultatele ar trebui să ne pună serios pe gânduri.

 

 

 

Image result for dodon photosImage result for presedintele bulgar Radev photos

       Igor Dodon                                        Rumen Radev 

Victoriile lui Radev şi Dodon, candidaţii proruşi din Bulgaria şi Republica Moldova, vin cum nu se poate mai prost pentru noi, la numai cinci zile după ce Statele Unite au ales un preşedinte imprevizibil şi izolaţionist, după toate indiciile din campanie. Şi care, se pare, “îl admiră” pe Vladimir Putin şi vrea refacerea relaţiilor cu Rusia.

Alegerile din Republica Moldova şi Bulgaria au avut drept efect înconjurarea României de regimuri pro-Putin: Chişinăul şi Sofia erau singurele două „guri de oxigen” pentru România, după ce Budapesta şi Belgradul aleseseră deja „lumina de la Răsărit”, iar Ucraina este ocupată militar (parţial) de ruşi.

De altfel, în afară de Polonia, România rămâne singura ţară din zonă cu un regim distanţat de influenţa rusească, întrucât Cehia şi Slovacia sunt conduse tot de prietenii lui Vladimir Putin.

Cu o Uniune Europeană în derută şi slăbită puternic după episodul Brexit, speranţa se află tot la Washington, deşi Trump rămâne o mare necunoscută.

Jumătate de glob speră ca Preşedintele Donald Trump să fie altfel decât candidatul Donald Trump, iar acţiunile sale să fie în folosul lumii întregi. Însă este doar o speranţă şi nimic mai mult.

Primul semn privind intenţiile sale cu privire la soarta Estului Europei va fi nominalizarea noului Secretar de Stat.

Există cu siguranţă nume care ar trebui să îngrjoreze România. Unul dintre ele este Newt Gingrich.

Fostul președinte al Camerei Reprezentantilor este cel important susţinător al lui Trump în Partidul Republican şi a declarat recent că statele membre NATO „ar trebui să îşi facă griji privind implicarea noastră indiferent de context”, menţionând că, de pildă, „se va gândi serios” înainte de a ajuta Estonia în cazul unei invazii ruseşti.

Newt Gingrich a mai spus şi că extinderea NATO în ţările baltice a fost „o decizie emoţională, care a sporit paranoia Rusiei”, iar unele state NATO „sunt o sursă de slăbiciune” şi că „se va gândi înainte să rişte un război nuclear pentru un loc care e practic o suburbie a Sankt Petersburg”. No comment.

Un rol capital îl va juca şi Partidul Republican, care deţine acum majoritatea în cele două Camere ale Congresului. Înseamnă însă acest lucru o concentrare a puterii în mâna Preşedintelui Trump? Nicidecum.

După cum bine sublinia profesorul Larry Diamond, candidatul Donald Trump a fost unul dintre cei mai mai puţin susţinuţi candidaţi la alegerile prezidenţiale de către propriul partid, iar motivele sunt uşor de înţeles.

Dacă republicanii erau percepuţi mai degrabă ca pro-trade şi vehement anti-Rusia, Donald Trump este exact opusul, iar mulţi dintre membrii GOP nu îi vor face viaţa uşoară în Congres, întrucât el respinge ceea ce mulţi conservatori au susţinut în întreaga lor carieră.

 

Sursa: Sebastian Burduja – republica.ro

Reclame

20/11/2016 - Posted by | POLITICA | , , , , ,

Niciun comentariu până acum.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: