CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

Ziua de 6 noiembrie în Istoria Românilor


 

 

 

 

 

 

 

Ziua de 6 noiembrie în istoria noastră

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1784: Pe 6/7  noiembrie are loc,  în timpul răscoalei ţăranilor iobagi din Transilvania, asediul nereuşit al Devei.

În timpul acestei lupte, 44 de ţărani sau fost luaţi prizonieri şi executaţi.

O ceată de răsculați a distrus curtea din Săvîrşin, iar  alta a înaintat pe valea Mureşului şi a intrat în comitatul Sibiului.

 

 

 

 

 

1882 (6/19): S-a născut Aurel Vlaicu, inginer şi pilot, creator al primelor planoare româneşti, pionier al aviaţiei româneşti şi mondiale; membru post-mortem al Academiei Române (1948) (m. 1913).

 

 

 

 

Image result for aurel vlaicu

 

S-a prăbuşit cu un monoplan proiectat şi construit de el, „Vlaicu II”, lângă Câmpina, în timp ce încerca să treacă Munţii Carpaţi).

 

 

 

 

 

1905: S-a născut preotul Valerian Zaharia, episcop al Oradei între 1951 şi 1969, an când a fost forţat de comunişti să se pensioneze.

După multe peregrinări prin ţară şi domiciliu forţat a trăit, din 1979, într-una din casele parohiale ale bisericii Podeanu din Bucureşti; (m. 1996).

 

 

 

 

1905: S-a născut poetul Simion Stolnicu (numele real: Alexandru Botez), situat de critica literară în descendenţa liricii lui Ion Barbu; (m. 1966).

 

 

 

 

 

1910: A murit la  Bucureşti, scriitorul Gheorghe (George) Panu , memorialist, critic literar, gazetar (polemist de talent) şi om politic liberal; (n. 9 martie 1848, Iaşi), jurist, memorialist, publicist, critic literar, profesor şi om politic.

Era fiul ofiţerului Vasile Panu, aghiotantul lui Alexandru Ioan Cuza.

S-a înscris la Universitate, unde a studiat literele si dupa ce devine membru al Junimii (1872), primeşte o bursă cu ajutorul lui Titu Maiorescu şi pleacă la studiu în Occident.

Studiază istoria, literele şi ştiinţele juridice la Paris şi Bruxelles, unde îşi ia doctoratul în drept (1879).

După întoarcerea în ţară devine procuror, apoi avocat.

 

 

 

 

 

Image result for George Panu,

 

 

 

 

 

 

În politică, părăseşte gruparea conservatorilor junimişti alăturându-se Partidului Naţional Liberal, devenind şeful de cabinet al ministrului de Interne, C. A. Rosetti (1881), şi deputat al acestui partid, calitate în care susţine votul universal, face o alianţă cu deputaţii socialişti şi condamnă vehement pe deputaţii antisemiţi.

Editează mai multe ziare: „Lupta” (1884), „Cronica”, „Ziua” (1896), „Săptămâna” (1891) şi colaborează la multe alte publicaţii: „Convorbiri Literare” „Epoca”, „Epoca Literară”, „Liberalul” etc.
Adversar al primului ministru I. C. Brătianu şi al regelui Carol I, după publicarea articolului Omul Periculos, în care îl ataca pe rege, este condamnat la doi ani de închisoare.

Fuge în Franţa (1887), de unde se va întoarce anul următor, fiind ales deputat pe listele „Opoziţiei unite”.

Şi-a dorit foarte mult să ajungă ministru dar, din anumite motive, acest lucru nu s-a întâmplat, unul dintre ele fiind conflictul cu regele care îi refuză candidatura la un post de ministru afirmând că „un om care nu s-a supus legilor ţării nu poate fi ministru”, făcând aluzie la fuga sa în Franţa pentru a scăpa de răspunderea legală.

 

Ca istoric se remarcă prin lucrările: Studii asupra atârnării sau neatârnării politice a românilor, Portrete si tipuri parlamentare (1893), Amintiri de la Junimea din Iaşi (1908, 1910), Cercetări asupra stării ţăranilor în vremurile trecute (1910).

 

 

 

 

 

1914: S-a născut scriitorul  român Alexandru Mitru, autor de literatură pentru copii și tineret. Printre scrierile sale se numără Legendele Olimpului și volumul de povești Căciula fermecată.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Legendele Olimpului, ciclu de povestiri inspirate din miturile grecilor, au jucat un rol însemnat în apropierea publicului tânăr din România, de bazele gândirii și de istoria mitică a Greciei Antice; (d. 19 decembrie  1989).

 

 

 

 

1919: S-a fondat, la Sighișoara, prin fuzionarea unor organizații politice ale sașilor și ale șvabilor, Partidul German din România, care milita pentru promovarea intereselor specifice minorității germane.

 

 

 

 

 

1921: Gruparea lui Pantelimon Halippa a convocat la Chişinău un Congres al Partidului Ţărănesc Basarabean, la care n-a participat gruparea lui Ion Inculeţ, iar A. Crihan, a fost  împuternicit să conceapă o declaraţie.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Congresul a pledat pentru fuziunea cu Partidul Ţărănesc din vechiul Regat.

 

 

 

 

1930: S-a născut Pavel Darie, poet, prozator şi traducător; (m. 2015).

 

 

 

 

 

1936:  S-a născut in stul Clocusna, judetul Hotin, regatul Romania, Emil Loteanu, regizor de film, scenarist şi poet din Republica Moldova; (m. 18 aprilie 2003, Moscova).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Emil Loteanu este autorul a peste 20 de filme, la realizarea cărora a participat atât prin regizarea lor, cât și prin scrierea de scenarii.

A debutat în cinematografie în anul doi de studenție, semnând scenariul și regia la filmele documentare de scurtmetraj Hora mare (1959),Amintiri din copilărie (1960), Piatra, timpul, cântecul (1961).

A devenit popular in Romania cu filmele de lung metraj Poienile roșii (1966), Lăutarii (1971) si  Șatra ( Mosfilm,1975).

 

 

 

 

1937: S-a născut chimistul Ioan-Alexandru Silberg, autor al unor importante lucrari în chimia heterociclurilor, în primul rând a fenotiazinei, compus care stă la baza celor mai importante medicamente cu acţiune asupra sistemului nervos central

A fost membru corespondent al Academiei Române din 1996; (m. 2006).

 

 

 

 

 

 

1938: S-a născut la Mârghia, jud. Argeș, Constantin Dumitru-Dulcan, medic neurolog şi psihiatru, doctor în ştiinţe medicale, bun cunoscător al filosofiei ştiinţei şi pionier în scrierile din domeniul conştiinţei, scriitor şi profesor.

Volumul cu caracter filosofic “Inteligenţa Materiei”, publicat in 1981, anticipa, cu ani buni înaintea culturii occidentale, că Universul are inteligenţă până la ultima celulă şi că omul este expresia supremă a inteligenţei cosmice, prin sămânţa divină pe care o conţine a fost publicat în România sub o formă cenzurată în perioada comunistă, dar republicat integral și cu adăugiri după Revoluția din 1989.

 

 

 

 

Inteligenta materiei

 

 

 

 

Autorul este medic militar specialist în neurologie si profesor universitar la Universitatea „Titu Maiorescu” din București.

Este membru al unor societăți științifice naționale și internaționale (Academia Americană de Neurologie, Societatea Europeană de Neurologie, Organizația Internațională de Cercetare a Creierului), precum și președinte al Societății Române de Acupunctură.

 

 

 

1938: S-a născut la Ilișești (Suceava) pictorul Dumitru Rusu,membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România.

 

 

 

Dumitru Rusu

 

 

 

 

 

 

A absolvit Institutul de Arte Plastice „Ion Andreescu” Cluj Napoca in 1965.

Premii și distincții
Voronețiana 1980 – Premiul Opiniei Publice
Voronețiana 1981 – Premiul II
Voronețiana 1989 – Premiul III
Anuala 1993 – Premiul I
Premiul Fundației Transilvania 1995
Premiul Fundației Bucovina 2000

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1940: S-a nascut  profesorul Mihai Zamfir, istoric literar, prozator, critic literar român (“Introducere în opera lui Al. Macedonski”, “Gândirea românească în epoca paşoptistă”).

 

 

 

 

 

1943: S-a născut  instrumentistul și solistul vocal de muzică usoară român Petre Geambaşu.

A absolvit in anul 1967 Academia  de Muzica ,,Ciprian Porumbescu’’ din Bucuresti si obtine premiul pentru cea mai buna voce a Festivalului tineretului de la SOCI (U.R.S.S) in anul 1969.

Impreuna cu Anda Calugareanu si Angela Similea pleaca in turneu prin tara cu Orchestra Radiodifuziunii Romane in anul 1970, iar un an mai tarziu obtine premiul al treilea la ,,Festivalul de muzica usoara de la Mamaia’’, fiind in anul 1973 laureat al Festivalului Televiziunilor din capitalele tarilor socialiste, Dresda (R.D. Germana).

In perioada 1974 – 1978 cantaretul Petre Geambasu merge in turnee in Germania, Israel si Republica Sovietica, urmand ca la intoarecerea in tara in anul 1978 sa infiinteze orchestra ,,Star 2000’’ cu care pleaca in turnee in intreaga tara, in mari spectacole , impartind scena nume sonore precum: Angela Similea, Marina Voica, Margareta Paslaru, Dan Spataru, Cornel Constantiniu, Doina Spataru, Mirabela Dauer,Olimpia Panciu, Stela Enache, Aquilina Severin, Gil Dobrica, Gica Petrescu, Nicolae Nitescu, alturi de actorii Amza Pellea, Dem Radulescu, Ion Dichiseanu, Tamara Buciuceanu, Rodica Popescu-Bitanescu, Jean Constantin, Nae Lazarescu.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Orchestra lui Petre Geambașu a cântat și pe scena din afara tarii, in tari precum: Polonia, Germania, Spania sau Statele Unite ale Americii, precum si in croaziere pe vapoare de lux.

Noua denumire a formației artistului este ,,Petre Geambasu Show Band’’ și este compusă din 12 instrumentisti si 4 soliste vocale: Doina Spătaru, Anca Turcașiu, Marcela Scripcaru, Elena Niciu. Formatia a fost prezenta și în emisiunea ,,Dansez pentru tine’’ difuzată de postul de televiziune Pro TV.

 

 

 

 

 

 

 

1944:  S-a născut Ioan Robu, arhiepiscopul  romano-catolic de București, membru de onoare al Academiei Române.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1947: S-a născut  la Lugoj, criticul  literar român Alex Ștefănescu („Dialog în bibliotecă”).

 

 

 

 

 

 

Imagini pentru alex stefanescu critic phot os"

 

 

 

 

 

 

 

 

1947: Adunarea Deputaţilor a votat o moţiune de neîncredere în activitatea grupării politice liberale conduse de Gheorghe Tătărăscu, reprezentanţii liberali fiind înlăturaţi din guvernul Groza.

În cadrul ședinței Consiliului de Miniștri, se anunță demisia miniștrilor aparținând PNL, aripa  Tătărescu.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Gh.Tattarescu (n. 21 decembrie 1886, Poiana (astăzi un cartier al orașului Rovinari), Gorj – d. 28 martie 1957, București), a fost prim-ministru al României în perioada 1934-1937 și în perioada 1939-1940. Gheorghe Tătărăscu a deținut și alte portofolii ministeriale; a fost martor al acuzării în procesul lui Lucrețiu Pătrășcanu.

Regimul instaurat pe 23 august nu putea fi schimbat însă peste noapte cu unul comunist pentru ca  Partidul Comunist din România nu avea capacitatea să preia singur puterea, iar, pe de altă parte, sovieticii voiau să menajeze eventualele suspiciuni ale aliaților ei occidentali.

Tătărescu s-a arătat dispus la colaborare,intrand la guvernare alaturi de comunisti ,insa el nu a putut să depășească condiția de „tovarăș de drum” pe care Kremlinul i-o fixase tacit.

La 3 noiembrie 1947, Comisia afacerilor externe a Parlamentului adoptase „moțiunea de neîncredere” față de activitatea ministerului de Externe. În ziua următoare toți miniștri tătărescieni au fost  demiși.

Practic, din acest moment, activitatea Partidului Naţional Liberal încetează, până în ianuarie 1990.

Gheorghe Tătărescu se retrage de la conducerea partidului în favoarea secondantului său, Petre Bejan.

Însă în noaptea de 5/6 mai 1950, aproape toți foștii miniștri tătărescieni, în frunte cu liderul lor, sunt arestați și întemnițați la Sighet.

 

 

 

 

 

1949: S-a născut  actriţa, scriitoarea şi profesoara, Olga Delia Mateescu.

 

 

 

 

 

 

Image result for Olga Delia Mateescu, actriţă

 

 

 

 

1957: A murit la Cluj-Napoca,  lingvistul şi filologul Ştefan Paşca, autor român preocupat de studii de onomastică şi de literatura română veche, colaborator sau coordonator al unor lucrări de sinteză ale Academiei („Dicţionarul limbii române”, „Atlasul lingvistic român”).

A fost bursier al Școlii Române din Roma (1927–1929), unde se specializează în onomastică. Cercetările pe care le întreprinde în Sardinia se vor concretiza într-un solid studiu consacrat antroponimiei medievale italiene. Reîntors la Cluj, este, mai întâi, asistent și docent de onomastică, apoi lector de limba italiană, iar din 1938 conferențiar de dialectologie. În 1941, îi succede lui Nicolae Drăganu, ca profesor titular, la Catedra de limba și literatura română veche.

Din 1946, va fi șeful Catedrei de limba română a Universității clujene. Director al Muzeului Limbii Române (1945), director adjunct al Institutului de Lingvistică al Academiei Române (1955), decan al Facultății de Filologie din Cluj.

Concomitent, este angrenat în munca de cercetare din cadrul Muzeului Limbii Române, întemeiat și condus de Sextil Pușcariu, unde colaborează la elaborarea Dicționarului limbii române.

Participă la lucrările Atlasului lingvistic român, partea a II-a, realizat de Emil Petrovici, prin conceperea unor chestionare și efectuarea anchetei dialectale la istroromâni. 

A fost membru corespondent al Academiei Române din 1955; (n. 20 martie 1901, Crișcior, județul Hunedoara)– d. 6 noiembrie 1957, Cluj-Napoca)

 

 

1968: A murit inginerul Ion S. Gheorghiu autor cu contribuţii importante la elaborarea unei teorii generale a maşinilor electrice (a introdus noţiunea de generator unic).

A realizat proiectele de electrificare a unor căi ferate (Ploieşti-Braşov, Târgovişte-Bucureşti); a participat la modernizarea şi extinderea uzinelor Grozăveşti şi Filaret din Bucureşti; membru titular al Academiei Române din 1952, vicepreşedinte al acestui for (1959-1963); (n. 1885).

 

 

1970: S-a născut Mihai Găinuşă, realizator şi prezentator de emisiuni radiofonice şi de televiziune.

 

 

 

 

 

Image result for Mihai Găinuşă,

 

 

 

 

 

 

 

 

1971: S-a născut Luminiţa Huţupan Dinu, fostă jucătoare de handbal şi antrenor; a fost medaliată cu argint la CM 2005 cu „naţionala” României. 

 

 

 

 

 

Image result for Luminiţa Huţupan Dinu,

 

 

 

A fost votată, în 2011, pe site-ul Federaţiei Internaţionale de Handbal drept cel mai bun portar din lume din toate timpurile.

 

 

 

 

 

 

1988: A decedat  in Bucuresti acad. prof. univ. dr. doc. Theodor V. Ionescu (n. 8 februarie 1899  in Dorohoi, județul Botoșani), fizician și inventator român care a făcut descoperiri remarcabile în fizica plasmei, fizica ionosferei, cuplaje de ioni cu electroni în plasme dense, maseri, amplificare cu magnetroni, efectul Zeeman, efecte legate de fuziunea nucleară controlată, mecanisme cuantice ale emisiei în plasme fierbinți.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Profesorul Theodor V. Ionescu a fost membru al Academiei Române.

 

 

 

 

 

 

 

1990: În România a  luat fiinţă Alianţa Civică, din iniţiativa Asociaţiei “15 Noiembrie” – Braşov, Solidarităţii Universitare, Societăţii “Timişoara”, GDS, Societăţii “Agora” – Iaşi, Grupului Independent pentru Democraţie, Asociaţiei Pro Democraţia şi a peste 200 de intelectuali şi alte categorii sociale.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Alianţa Civică a dat publicităţii o Declaraţie de principii si  va deveni în scurt timp reprezentativă pentru societatea civilă romaneasca.

 

 

 

 

 

 

 

 

1993: A murit istoricul literar Alexandru Piru (“Literatura româna veche”, “Istoria literaturii române de la început pînă astăzi”); (n.22.08.1917).

Se pare ca familia sa a avea o ascendenţă aromână.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A fost unul dintre asistenții marelui profesor, critic si scriitor român, George Calinescu, alături de Dinu Pillat  si Adrian Marino, pană la îndepărtarea acestuia din facultate de catre regimul comunist și a îngrijit re-editarea monumentalei Istorii a literaturii romane dela origini si pana in prezent, semnând prefața ediției a doua, publicată în 1982  de Editura Minerva.

În anul 2006 a fost ales membru post-mortem al Academiei Romane.

 

 

 

1997: A murit la Arad, pictorul Sever Frenţiu, gravor, decorator si scenograf român, fost Mare Maestru al Marii Loji Naţionale Române a Masoneriei (din 1996); (n. 15 noiembrie 1931, Săcuieni, județul Bihor).

 

 

 

 

 

Image result for photos Sever Frențiu pictor

 

 

 

 

 

 

 

A fost  inițiat în Francmasonerie în 1992, iar in 1993, participă la ceremonia de reaprindere a luminilor Marii Loji Naționale a României. În 1994 devine Maestru Venerabil al Lojii Nomine, iar în anul 1995 este ales Mare Maestru al Marii Loji Naționale din România. În 1996, realizează împreună cu Vladimir Boantă, unirea masonică din România.

A executat vitralii pentru Primăria din Arad și pentru „Sala Corvinilor” din Palatul Cotroceni. În 1962, este distins cu Premiul de scenografie pentru piesa „Antigona și ceilalți”. Lucrările sale se află în colecții din Canada, SUA, Japonia, Anglia, Belgia, Franța, Germania, Norvegia, Danemarca, Italia, Ungaria și România.

 

 

 

 

 

 

 

2005: A decedat   scriitorul, scenaristul si politicianul   român Petre Salcudeanu; ( d. 6 noiembrie 2005).

A absolvit Facultatea de Critică și Literatură din Moscova și Facultatea de Filozofie din București si  a  ocupat funcția de ministru al Culturii din România în anul 1993 și a fost un membru fondator al Uniunii Scriitorilor  din Romania.

 

 

 

 

 

 

Poster: Petre Salcudeanu

 

 

 

 

 

 

Romanul sau  Biblioteca din Alexandria i-a adus Premiul Uniunii Scriitorilor și al Academiei Romane. Este creatorul personajului de ficțiune Bunicul, ce figureaza ca protagonist al unei serii de romane polițiste pe teme criminalistice.

 

 

 

 

 

 2009 (6/7): A murit în orasul Delft din Olanda, maestrul Alexandru Lăscae, dirijor permanent, în perioada 1998 – 2009, al Filarmonicii „Moldova” din Iaşi.

 

 

 

 

 

 

Image result for photos Alexandru Lascae

 

 

 

 

 

S-a stabilit în Olanda, unde a devenit concert-maestru al Orchestrei „Residentie” din Haga si tot în acelaşi oraş, a debutat ca dirijor la pupitrul ansamblului Filarmonicii.

Din 1990, maestrul Alexandru Lăscae a revenit periodic în România, colaborând mai ales cu orchestrele din Iaşi şi Cluj-Napoca; (n. 1942, Bucuresti).

 

 

 

 

2012: A murit solista Marilena Dobre, sora cantautorului si compozitorului Ovidiu Komornyk, stabilită din 1997 în SUA; (n. 1969).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2013: A decedat cunoscuta actrita de teatru si film, Dana Comnea.

S-a născut la 02 Octombrie 1933, in București si a  absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică in 1955 fiind  repartizata la Teatrul de Stat din Galati, împreuna cu colegii de generatie Gina Patrichi, Gheorghe Cozorici, Silvia Popovici,Victor Rebengiuc, Silviu Stanculescu, etc.

A ramas doar 2 ani si in 1957 a revenit in capitala, la Teatrul Muncitoresc C.F.R. Giulesti. 
A debutat pe marele ecran in 1955, cu filmul Alarma in Munti.

 

 

 

 

 

 

Image result for , Dana Comnea

 

 

 

 

 

 

 

A sustinut recitaluri de poezie ca Sonata clarului de luna de Iannis Ritsos, sau din lirica eminesciana, a jucat in spectacole de teatru radiofonic, in 1969 a prezentat la Televiziunea romana concertul În lumina reflectoarelor, regizat de Alexandru Bocanet.

 

 

 

 

 

 

CITIȚI ȘI : 

 

https://cersipamantromanesc.wordpress.com/2015/11/06/o-istorie-a-zilei-de-6-noiembrie-video-4/

 

 

 

 

 

 

 

Bibliografie (surse) :

 

 

 

  1. Acad. Dan Berindei, Istoria românilor, cronologie, editura Cartex, Bucureşti 2008;

  2. Dinu Poştarencu, O istorie a Basarabiei în date şi documente 1812-1940, Editura Cartier Istoric ;

  3. e.maramures.ro ;

  4. Wikipedia.ro.;

  5. mediafax.ro ;

  6. Enciclopedia Romaniei.ro ;

  7.  rador.ro/calendarul- evenimentelor;

  8.  Istoria md.;

  9. istoriculzilei.blogspot.ro;

06/11/2016 - Posted by | ISTORIE ROMANEASCA | , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Niciun comentariu până acum.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: