CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

Ziua de 3 noiembrie în Istoria Românilor


 

 

 

 

 

 

3 noiembrie, istoricul zilei

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1784: Tăranii iobagi transilvăneni răsculaţi, conduşi de Crişan, atacă Ribiţa şi execută 42 de nobili.

Întreg Zarandul este cuprins de răscoală la 5 noiembrie 1784.

 

 

 

 

 

Fișier:Chc crisan.jpg

 

 

 

Gheorghe Crișan (Marcu Giurgiu) (n. 1733 – d. 1785), a fost împreună cu Horea si Closca  unul dintre  conducatorii  răscoalei din Transilvania din anul 1784.

După reprimarea răscoalei, a fost prins (30 ianuarie 1785) și închis la Alba Iulia , unde s-a sinucis, spânzurandu-se cu curelele de la opinci (la 13 februaria 1785).

 

 

 

 

 

 

 

1834:  A fost fondat în Bucureşti Muzeul de Istorie Naturală şi Antichităţi,  prin actul 142 semnat de către principele Alexandru Ghica. Iniţiativa a aparţinut marelui ban Mihalache Ghica, ministru al „Afacerilor Dinlăuntru” şi fratele principelui domnitor care a fost şi primul donator al muzeului. Adăpostit în clădirea Colegiului „Sf. Sava” şi condus în perioada 1837-1859 de Carol Wallenstein de Wella, austriac de origine croată, profesor de desen la Colegiu, muzeul a avut iniţial un rol didactic.

Pe parcursul timpului muzeul a fost găzduit în diferite clădiri, sediul actual fiind proiectat şi construit prin strădania dr. Grigore Antipa, director în perioada 1893-1944, muzeul fiind denumit astăzi Muzeul Naţional de Istorie Naturală “Grigore Antipa”,

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Muzeul Naţional de Istorie Naturală “Grigore Antipa” este una dintre cele mai vechi instituţii de cercetare a biodiversităţii şi de educare şi culturalizare a publicului.

Este în acelaşi timp şi una dintre cele mai cunoscute şi apreciate “baze de date” prin colecţiile Muzeului, unele dintre ele valori ale tezaurului mondial.

Deşi îşi are începuturile în “Muzeul de Istorie Naturală şi Antichităţi” înfiinţat în 1834 de către Mihalache Ghica, adevărata sa menire şi strălucire şi-a căpătat-o în secolul trecut, sub coordonarea lui Grigore Antipa.

 Actuala clădire, care adăposteşte colecţiile muzeului, a fost inaugurată în prezenţa Regelui Carol I, la 24 mai 1908.

 

 

 

 

 

1843: S-a născut Mihail Romano, ofițer român Erou al Războiului de Independență; (d. 1877).

 

 

 

 

 

 

1863: A apărut, la București, prima revistă umoristică editată de B.P. Hasdeu, “Aghiuță”; (până la 17 mai 1864, săptămânal).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1900: A murit Eufrosina Popescu, renumita actriţă şi cântăreaţă româna.

 

 

 

 

Image result for eufrosina popescu photos

 

 

 

 

A  cântat, sub pseudonimul Marcolini, pe scenele unor teatre muzicale din Veneţia, Florenţa, Milano, Nisa, Paris; (n. 1821).

 

 

 

 

 

1909: S-a născut  la Craiova, renumitul actor de teatru şi film, Marcel Anghelescu, protagonist de succes al comediilor lui Caragiale; (m. 1977).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A primit titlul de Artist Emerit al Republicii Populare Romîne  „pentru merite deosebite, pentru realizări valoroase în artă și pentru activitate merituoasă și apoi pe cel de Artist al Poporului din Republica Populară Romînă „pentru merite deosebite în activitatea desfășurată în domeniul teatrului, muzicii, artelor plastice și cinematografiei”.

A fost distins cu Ordinul Meritul Cultural clasa I (1967) „pentru activitate îndelungată în teatru și merite deosebite în domeniul artei dramatice”. De asemenea, a fost laureat al Premiului de stat.

 

 

 

 

1909: S-a născut in satul Socu, comuna Barbatesti, judetul Gorj, istoricul literar Ion Dumitru Lăudat.

 

 

 

 

 

Ion Dumitru Laudat

 

 

 

 

 

 

 

1916 : Prin Ordin al Marelui Cartier General Român, Şcoala Militară de Schiori este transformată în Corpul Vânătorilor de Munte. 

 

 

 

 

 

1918, 3/16: Se pune în aplicare, printr-un Decret-lege, principiul votului universal (numai pentru bărbaţi), egal, direct, obligatoriu, stabilit de Parlament la Iaşi (1917).

 

 

 

 

 

 

1923 : S-a nascut Dan Berindei, istoric, membru al Academiei Române, preşedinte al Secţiei de Ştiinţe Istorice şi Arheologie a Academiei Romane.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1924: S-a născut Paul Cornea, istoric literar, critic şi teoretician literar, profesor,autor al unor studii privind preromantismul românesc şi romantismul. 

 

 

 

 

 

 

1926: S-a născut Iulian Mihu, regizor, publicist: “Muzica e viaţa mea”, “Felix şi Otilia”, “Lumina palidă a durerii”;  (d. 20 iunie 1999).

 

 

 

 

 

 

 

1928: Inventatorul Anastase Dagomir, creator al cabinei catapultate, inregistreaza, in Franta, cererea de brevet pentru inventia “Nouveau systeme de montage des parachutes dans les appareils de locomotion aerienne”.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Anastase Dragomir (n. 1896 – d. 1966),a fost un inventator român din domeniul aviatiei,  este renumit pentru invenția unei versiuni timpurii a unui scaun ejectabil , de care a beneficiat împreună cu un alt inventator român,  Tanase Dobrescu.

Invenția consta dintr-o așa numită celulă parașutată, un scaun detașabil și ejectabil vertical (prevăzut cu două parasute) dintr-o aeronavasau din orice tip de vehicul, conceput a fi folosit doar în cazuri de urgență, și care reprezenta o versiune timpurie, dar suficient de sofisticată, a actualelor scaune ejectabile.

Modelul conceput de Dragomir și Dobrescu a fost testat cu succes la data de 25 august 1929 pe aeroportul Paris – Orly  i Franta si  ulterior, în  octombrie 1929 , pe Aeroportul Baneasa , langa Bucuresti .

În anul următor, Dragomir și Dobrescu au obținut patentarea oficială a acelui „cockpit catapultabil” la Oficiul francez de invenții sub numărul 678.566 din 2 aprilie 1930,(dar cu prioritatea patentării datată anterior la 3 noiembrie 1928 , data depunerii cererii de brevetare – FRD678566 19281103), sub numele oficial de Nouveau système de montage des parachutes dans les appareils de locomotion aérienne (în limba romana , Nou sistem de montare al parașutelor la aparate de locomoție aeriană).

 In 1950 a obtinut si brevetul romanesc pentru “Celula parasutata”, care consta in folosirea unui spatar curb de glisare pentru ejectarea cabinelor, fie pe jos, fie pe sus, pentru ca in 1959 sa inregistreze o alta cerere, care avea ca obiect construirea unui avion de transport echipat cu cabine catapultabile, pentru salvarea pasagerilor (brevet romanesc nr. 41424 din 1960).

Ideea roamanului se va concretiza prin aparitia, la noile tipuri de avioane supersonice militare, a scaunul ejectabil.

 

 

 

 

1933: S-a născut soprana Mariana Stoica; (m. 2009).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1936: S-a născut la  Blaj, Romania, regizorul de film Mircea Moldovan, frate vitreg cu actorul Ovidiu Iuliu Moldovan.
A invățat la Liceul teoretic Mihai Viteazul din Alba Iulia si in 1959 a absolvit Institutul de Arta Teatrală si Cinematografie din București, secția Actorie. A fost repartizat la Teatrul Național din Craiova unde a rămas până in 1962, apoi s-a mutat la Teatrul de Stat din Sibiu. In 1968 a absolvit secția Regie a IATC. A fost  preşedinte al CNA între anii 1996 şi 2000.

 

 

 

 

 

 

 

Mircea Moldovan

 

 

 

 

Primul film regizat de Mircea Moldovan a fost Frații (1970), la Studiourile Buftea. Pentru filmul Vifornita (1973) i s-a decernat premiul pentru regie al Uniunii Cineastilor.
In anul 2003 a devenit cetațean de onoare al orașului Blaj.
A regizat spectacole la Teatrul de Stat din Turda, i s-a decernat premiul Festivalului de Teatru de la Oradea pentru un spectacol istoric.
Din 1985 a lucrat la Studiourile Sahia, si din 1991 până in 1993 a fost director al instituției, apoi a îndeplinit funcția de director general la SOTI, a fost Consilier Parlamentar pentru probleme de învățământ, artă, cultura, mass-media. Din 1996 până in 2000 a fost Președinte al Consiliului Național al Audiovizualului (CNA).
S-a pensionat in 2006 .

 

 

 

1936: A murit (la Paris) compozitorul şi pianistul Filip Lazăr;(n. 1894).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1938: S-a născut actorul Radu Panamarenco; (m. 2007).

 

 

 

 

 

 

Image result for Radu Panamarenco;

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1942: S-a nascut scriitorul si politicianul roman Claudiu Iordache, eseist, poet şi prozator (“Iisus s-a născut la Timişoara”, “România pierdută”, “Polul de putere”).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1948: Autorităţile comuniste naţionalizează (de fapt, confiscă) instituţiile medico-sanitare şi cinematografele.

 

 

 

 

 

 

1950: România comunista a aderat la Convenția cu privire la prevenirea și reprimarea genocidului, adoptată de Adunarea Generală a ONU la 9 decembrie 1948 și intrată în vigoare la 12 ianuarie 1951.

 

 

 

 

1950: România a aderat la Convenţia cu privire la prevenirea şi reprimarea genocidului, adoptată de Adunarea Generală a ONU la 9 decembrie 1948 (Convenţia a intrat în vigoare la 12 ianuarie 1951).

 

 

1953: A murit la Iasi agrochimistul Haralambie Vasiliu, primul decan la infiintare în 1933 a Facultatii de Ştiinţe Agricole a Universităţii din Iaşi. Este cel care a descris pentru prima dată în ştiinţă structura spiralată a substanţelor proteice (1936-1940), fapt atestat mult mai târziu de Linus Pauling şi E. Corey (1948-1953); membru post-mortem al Academiei Române din 1990 (n. 17 ianuarie 1880 in satul Hoisești, comuna Dumești, județul Iași).

 

 

 

 

 

 

1956: A fost înființată Opera Română  din Iași, spectacolul inaugural fiind Tosca de Giacomo Puccini.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Opera ieseana este gazduita de  cladirea Teatrului  National din Iasi.

 

 

 

 

 

 

 

1970: A murit in Denver, Colorado, SUA, regele Petru al II-lea  al Iugoslaviei.

 

 

Image result for regele Petru al II-lea, rege al Iugoslaviei.photos

 

 

 Petru al II-lea, cunoscut și sub numele de Petru al II-lea Karađorđević , a fost ultimul rege al Iugoslaviei.

A devenit rege la vârsta de 11 ani, după asasinarea tatălui său la Marsilia, pe 9 octombrie 1934.

Mama sa, soția regelui Alexandru I al Iugoslaviei (născută Marie de Hohenzollern-Sigmaringen la 6 ianuarie 1900, la Gotha – d. 22 iunie 1961, Londra), era cunoscută și ca Regina Marija.

 

 

 

 

 

 

Moştenitorul tronului Petru, s-a nascut pe 6 septembrie 1923 la Belgrad. Cuplul regal a mai avut 2 băieţi Tomislav şi Andreij.

 

 

În familie era numită Mignon, spre a fi deosebită de mama sa, regina Maria a Romaniei, iar tatăl sau era principele moștenitor Ferdinand al României.

Rămăşiţele sale pământeşti ale ultimului rege al Iugoslaviei, precum şi cele ale mamei sale, Maria, principesa de Romania şi ale soţiei acestuia, Alexandra, au fost  înhumate în mausoleul familiei regale din Oplenac (centrul Serbiei), în cadrul unei ceremonii cu onoruri de stat.

 

 

 

 

1970: A murit la Bucuresti, dr.Ștefan Gh. Nicolau, fondatorul şcolii moderne române de dermato-venerologie, membru titular onorific al Academiei Române din 1948 si membru al Academiei de Științe Medicale din România; (n. 10 iunie 1874, Ploiești)

 

 

 

 

 

 

Image result for dr Ştefan Gh. Nicolau,photos

 

 

 

 

 

A absolvit Facultatea de Medicină din București si s-a specializat la Paris. Intors in tara a fost profesor la Facultatea de Medicină din Cluj (1919-1920), apoi din București. În 1928 a fondat Societatea de Dermatologie și Sifilografie din România. Director al Centrului Dermato-venerologic (1953-1970). În 1919-1938 a condus Clinica de Dermatologie din Spitalul Colțea.

A fost membru al societăților de dermatologie din Argentina, Bolivia, Cehoslovacia, Franța, Italia, Iugoslavia, Spania, Turcia și Statele Unite.

 

 

 

 

 

 

1971 (3-5 noiembrie): A avut loc plenara CC al PCR la care Nicolae Ceauşescu a prezentat „Expunerea cu privire la programul PCR pentru îmbunătăţirea activităţii ideologice, ridicarea nivelului general al cunoaşterii şi educaţia socialistă a maselor”; plenara a marcat o cotitură ideologică şi politică a partidului, în sensul că a pus capăt perioadei de relativă liberalizare ce urmase Congresului al IX-lea al PCR, a marcat începutul perioadei neostaliniste în politica internă, a declanşat o înăsprire a politicii în domeniul culturii şi faţă de intelectuali; plenara a constituit, totodată, semnalul consolidării puterii personale a lui Nicolae Ceauşescu şi al declanşării cultului personalităţii.

 

 

 

 

1991: La Chişinău, a avut loc un miting de protest organizat de Frontul Popular din Moldova, în cadrul căruia demonstranţii au cerut unirea Republicii Moldova cu România şi demisia preşedintelui Mircea Snegur, căruia i s-a reproşat receptivitatea faţă de apelurile lui Boris Elţîn de a strânge relaţiile cu Federaţia Rusă.

 

 

 

 

 

 

 

1992: A murit Ion Dumeniuk, lingvist, profesor universitar, publicist şi om de stat din R.Moldova;  (n. 5 mai 1936).

 

 

 

 

 

Image result for Ion Dumeniuc, lingvist,photos

 

 

 

 

 

 

 

2005: A decedat compozitorul Adrian Raţiu; (n. 1928).

 

 

 

 

 

 

 

 

CITITI  SI : 

https://cersipamantromanesc.wordpress.com/2015/11/03/o-istorie-a-zilei-de-3-noiembrie-video-4/

 

 

 

 

 

 

 

Bibliografie (surse) :

 

 

 

  1. Acad. Dan Berindei, Istoria românilor, cronologie, editura Cartex, Bucureşti 2008;

  2. Dinu Poştarencu, O istorie a Basarabiei în date şi documente 1812-1940, Editura Cartier Istoric ;

  3. e.maramures.ro ;

  4. Wikipedia.ro.;

  5. mediafax.ro ;

  6. Enciclopedia Romaniei.ro ;

  7.  rador.ro/calendarul- evenimentelor;

  8.  Istoria md.;

  9. istoriculzilei.blogspot.ro;

 

 

 

Reclame

03/11/2016 - Posted by | ISTORIE ROMANEASCA | , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Niciun comentariu până acum.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: