CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

Ziua de 2 noiembrie în Istoria Românilor


 

 

 

 

 

 

2 noiembrie, istoricul zilei

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1639 : Domnul Munteniei, Matei Basarab, este mazilit de sultan  in urma intrigilor domnului moldovean Vasile Lupu,  sprijinit si de  marele vizir otoman.

 

 

 

 

                              

          Matei Basarab domnitor al Munteniei       Vasile Lupu, voievod al Moldovei

 

 

Vasile Lupu a  uneltit  împotriva lui  Matei Basarab încă de la începutul domniei acestuia.

În 1639, Lupu a obținut de la sultan un act de domnie în Muntenia  pentru fiul său mai mare Ioan si a intrat  pentru a doua oară în Muntenia cu ajutor tătăresc, dar nu s-a ales decât cu titlul de „Domn al Moldovei și Țării Românești”, deoarece a fost înfrânt decisiv la Ojogeni.

Avem de la Vasile Lupu și un document emis la 1 noiembrie 1639  care are ca sigiliu stema unită a Moldovei și Țării Românești, care ulterior, a devenit stema oficială a Principatelor Române Unite la 24 ianuarie 1859.

Oastea lui Vasile Lupu a  intrat în Muntenia în 1637, arzand  și jefuind  până la Ramnic . Matei Basarab , ajutat și de oștile voievodului transilvanean Gheorghe Racoczi,  aflate sub comanda lui Ioan Kemeny, l-a învins la Teleajen și l-a scos din țară.

 

 

 

 

 

1659: S-a încheiat domnia lui Gheorghe Ghica în Tara Moldovei.

Gheorghe Ghica (n. 1600 – d. 1664), a fost domnitor al  Moldovei (3.03.1658 – 2.11.1659) si al Munteniei  20 noiembrie 1659- 1 septembrie 1660.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Era de origine albaneza modesta, de prin părțile grecești, și este strămoșul diverselor ramuri ale familiei care va juca  un rol important în istoria Moldovei si Munteniei.

 

 

 

 

 

 

1765: Impărăteasa Maria Tereza ridica Transilvania la statutul de „mare principat”, provincie nesupusă altui regat , avand o adunare legislativă și administrație proprie.

Împărații de la Viena au purtat până în anul 1867 titlul de (Mare) Principe al Transilvaniei.

 

 

 

 

 

Image result for „marele principat”al transilvanieiStemă medie a Marelui Principat al Transilvaniei

 

 

Harta si stema medie a Marelui Principat al Transilvaniei

 

 

1789: Marea răscoală ţărănească din Transilvania, condusă de Horea, Cloşca şi Crişan. La adunarea de la Curechiu, Crişan îi cheamă pe ţărani să se ridice la lupta pentru lichidarea nobilimii (răscoala va fi înfrântă în decembrie acelaşi an).

 

 

 

 

 

 

1816: A încetat din viaţă Gheorghe Şincai (n.28 februarie 1754 la Riciu, jud.Mureş),  istoric literar, filolog, traducător, poet, reprezentant  de seama al Şcolii Ardelene.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 A militat pentru înlocuirea în scrierile laice a literelor chirilice cu cele latine şi pentru învăţământul în limba română.

A adus o contribuţie fundamentală în acţiunea de răspîndire a culturii române în mediul rural din Transilvania şi a elaborat alături de Samuil Micu prima gramatică tiparită a limbii române: “Elementa linguae daco-romanae sive valachicae” (Viena, 1780).

 

 

 

 

 

1854: A incetat din viata ( la București, inȚara Românească) Anton Pann (Antonie Pantoleon Petroveanu), poet, folclorist si compozitor, autor al culegerii de proverbe “Povestea vorbii”; (data nașterii sale este  incertă, fiind stabilita  între 1793-1797 la Sliven, in  Imperiul Otoman).

 

 A  compus  muzica actualului  imn național al României.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A fost supranumit de Mihai Eminescu „finul Pepelei, cel isteț ca un proverb” în poemul Epigonii.

 

 

 

 

 

 

 

 

1864: Prin decret se decide inaugurarea Şcolii de bele-arte din Bucureşti, România. Şcoala va fi inaugurată la 14/26 decembrie in acelasi an.

Şcoala  de Belle Arte din Bucureşt a fost  înfiintata din initiativa artistilor Gheorghe Tattarascu si Teodor Aman si  a functionat în cladirea Monetariei Statului pâna în 1912, când acea   cladire a fost demolata.

 

 

 

 

 

 

 

1869 (2/14): S-a născut Iulia Hasdeu, poetă română de limbă franceză, , fiica savantului Bogdan Petriceicu Hasdeu. S-a manifestat și în muzică (cursuri la Conservatorul din București, avea o minunată voce de soprană, după cum se pare) și pictură (cursuri particulare de desen și pictură la Paris).

 

 

Image result for iulia hasdeu photos

 

 

 

 

 

Avea un talent deosebit la limbi străine și era interesată de filosofie.

A publicat în timpul vieţii doar patru poezii; creaţia sa, scrisă în limba franceză, a fost publicată postum de tatăl său;  (m. 29 septembrie 1888).

NOTĂ: Unele surse dau ca dată a naşterii exclusiv stilul nou – 14 noiembrie 1869.

 

 

 

 

 

 

1873:  S-a născut sculptorul român Dimitrie Paciurea; (m. 14 iulie 1932).

 

 

 

 

 

Image result for photos Dimitrie PaciureaImage result for photos Dimitrie Paciurea

Cea mai reusita opera este  considerata  statuia “Gigantul”, lucrata în 1906.

 

 

 

 

 

 

 

1877: Se încheiere la Berlin a Convenţia de comerţ româno-germana, care intră în vigoare la 1881. Convenţia a fost modificată  la 17 februarie / 1 martie 1887.

 

 

 

 

 

 

 

1881:  A aparut primul numar al revistei “Contemporanul”, una dintre cele mai vechi reviste culturale românesti.

 

 

 

 

 

 

12 nr. Revista CONTEMPORANUL (1887,Iasi) foto

 

 

 

 

 

 

 

 

1908: S-a născut la Bacau, pictorul Dimitrie Berea.

George Bacovia i-a fost profesor în timp ce a studiat la Liceul Ferdinand I, din orașul natal. După liceu, la vârsta de 19 ani, se înscrie la Facultatea de Arhitectură și Arte din București. În anii petrecuți în capitala României, fondează Academia de artă non-conformistă și progresistă, numită „Ileana”. Datorită burselor de studiu, dar și a comenzilor primite de la diverși colecționari, călătorește și locuiește în Italia, la Roma, unde studiază la Academia Regală de Arte Frumoase, apoi în Elveția, Franța și Statele Unite.

În Franța îi cunoaște pe Bonnard, Vuillard, Matisse, devenind singurul artist român care a expus împreună cu  Matisse, Picasso, Bonnard şi alţii,

Revine pentru scurt timp în România, în anul 1943, devenind director și curator al Muzeului Th. Aman din București. Este adeptul mișcării politice de dreapta, fapt ce-l obligă să părăsească țara în 1946.

A expus în cele mai mari galerii ale lumii, alături de Matisse, Picasso, Bonnard şi alţii, fiind pictorul român cu una dintre cele mai ridicate cote de licitaţie pentru lucrările realizate.

 

 

 

 

 

 

Dimitrie Berea - Young Girl in Red, Bucharestdimitrie-berea-655x360

Dimitrie Berea : Portret – Tanara in rosu

 

 

 

A fost un răsfăţat al vedetelor de la Hollywood şi pictorul lor oficial, a fost căutat de capetele încoronate ale lumii, de oamenii politici, de scriitorii de succes şi de alte oficialităţi, pentru a le realiza portretul, şapte mari tablouri ale pictorului, decorând în prezent Consulatul Regatului Unit al Marii Britanii din New York.

Se stabilește în SUA la New York, unde o cunoaște pe prințesa Alice Gurielli, nepoata ultimului rege al Georgiei. După o prietenie de 5 ani, se căsătoresc în 1972. 

A devenit pictorul oficial al caselor regale din Europa si preferatul presedintilor SUA. 

Printesa Alice Gurielli,sotia sa, va dona dupa moartea artistului,  oraselului Berea, din satul Kentucky, o colectie fabuloasa de opere care au pus bazele unei galerii de artă, fondând astfel o galerie cu cea mai mare colecție din lume a pictorului român: Muzeul „Dimitrie Berea” sau,  „Dimitrie Berea Gallery”, săli pentru expoziții temporare și o Sală Româneasca, în care sunt expuse obiecte românești, multe provenite din locuința pictorului, precum și documentare referitoare la viața personală și cariera lui Dimitrie Berea.

A decedat la Paris, 1975.in 

Tablourile artistului român fac parte în prezent din 473 de colecții private și regale, dintre care le amintim pe cele ale lui Sir Winston Churchill, Ducele si Ducesa de Windsor, Sir Lawrence Olivier, Bette Davis, Henry Ford II, Katherine Hepburn, Conrad Hilton, Regele Carl al Danemarcii, Regina Elizabeta a II-a a Angliei si Salvador Dali.

 

 

 

 

1912: Este infiinţata Comisia de atletism, alergări pe jos şi concursuri, parte din Federaţia Română a Societăţilor Sportive, precursoarea Federaţiei Române de Atletism de astăzi, a 19-a federaţie pe lista mondială, care din 1923 s-a afiliat la Asociaţia Internaţională a Federaţiilor de Atletism (IAAF)

 

 

 1912: S-a născut lingvistul Gheorghe Ivănescu, specialist în istoria limbii române şi în lingvistica generală, membru corespondent al Academiei Române din 1965; (m. 1987)

 

 

 

 

 

 

1916: A decedat printul  Mircea, ultimul fiu  al reginei Maria a Romaniei.

Alteța Sa Regală Mircea, Principe al României, Principe de Hohenzollern (n. 13 ianuarie 1913) a fost  cel de-al treilea băiat și cel mai mic copil al  Reginei Maria si al Regelui Ferdinand.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Prințul Mircea a murit de febră tifoidă, în plin Război Mondial.

 

 

 

 

1916: S-a născut in localitatea Fulga de Jos județul Prahova, prozatorul jurnalistul si traducatorul Laurenţiu Fulga (pseudonimul lui Laurenţiu Ionescu); (m. 1984).

A urmat  cursurile Liceului Militar din Chișinău, dupa care se înscrie la Facultatea de Litere și Filozofie a Universității din București, unde își ia licența în anul 1941. Debutează în proză în 1937 cu proza scurtă în „Bilete de papagal”.

Duce activitate editorială fiind colaborator la Viața Literară, Revista Fundațiilor Regale, Revista Literară, Universul Literar, Decalogul, Tribuna, Meșterul Manole, Gazeta Literară, Viața militară, Viața Românească, Cronica, Luceafărul, etc. Ca debut editorial, se poate considera anul 1942 cu volumul de nuvele „Străinul paradis”.

 

 

 

 

 

 

Image result for photos Laurenţiu Fulga

 

 

 

 

 

Mobilizat in timpul razboiului, in anul 1941, când este grav rănit la Odessa. De asemenea este declarat mort la Cotul Donului și i se publică în țară necrologul în reviste literare după care cade prizonier. Luptă în acest război până la final ca voluntar chiar dacă este din nou rănit la Odessa.

După terminarea războiului, Laurențiu Fulga devine  redactor la diferite reviste de cultură. Laurențiu Fulga este, până în 1961, și consilierul artistic la „Teatrul Armatei”. În 1961 se retrage și se dedică exclusiv scrisului.

 

 

 

 

 

1918: A murit Nicolae I. Apostolescu, critic şi istoric literar, comparatist (este iniţiatorul metodei comparatiste de tip pozitivist în cercetarea literară românească); (n. 1876).

 

 

 

 

 

 

 

1919: In zilele de  2-4 noiembrie 1919 au loc alegeri parlamentare pentru Adunarea Deputaţilor şi în 7-9 noiembrie pentru Senat, pe baza votului universal la care, pentru prima oară, cetăţenii din toate provinciile româneşti aleg un singur Parlament al României.

 

 

 

 

 

1920: La sediul Conservatorului bucureştean, s-a materializat iniţiativa creării unui organism profesional care să apere şi să garanteze priorităţile fundamentale ale creatorilor de muzică – Societatea Compozitorilor Români. Cu aceeaşi ocazie a fost ales primul Comitet de conducere şi a fost adoptat Programul asociaţiei, care prevedea „să ajute dezvoltarea producţiunii muzicale româneşti”, să promoveze tiparul şi execuţia lucrărilor, să apere drepturile de autor ale membrilor ei şi în final „să se ocupe de orice chestiune care ar atinge muzica sau muzicanţii români”.

Primul preşedinte al Societăţii Compozitorilor Români a fost George Enescu. A urmat, în anii stalinismului, Matei Socor, funcţia supremă fiind re-denumită secretar, iar Societatea Compozitorilor a devenit Uniunea Compozitorilor şi Muzicologilor din România. Ulterior a preluat conducerea Ion Dumitrescu, înlocuit de Petre Brîncuşi şi apoi de Nicolae Călinoiu.

Primul preşedinte de după 1990 a fost Pascal Bentoiu (1990-1992), urmat de Adrian Iorgulescu (1992-1994, 1994-1998, 1998-2002, 2002-2005) şi de Octavian Lazăr Cosma (2005-2006, 2006-2010). Din aprilie 2010 preşedinte a redevenit Adrian Iorgulescu.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 1929: Se introduce la Bucureşti tramvaiul electric, renunţîndu-se astfel la cel cu tracţiune animală.

 

 

 

 

 

 

Imagine

 

 

 

 

 

 

1929: A încetat din viaţă Alexandru Davila (n.1862, Goleşti, jud.Argeş), dramaturg şi om de teatru român, fiul lui Carol Davila, fost director al Teatrului Naţional din Bucureşti în anii 1905-1908 şi 1912-1914.

 

 

 

 

 

 

1933: S-a născut Ferenc Fábián, actor şi regizor la Teatrul Maghiar din Timişoara; roluri importante în cinematografia ungară; (m. Oradea, 9 martie 1979).

 

 

 

Image result for ferenc fabian photos

 

 

 

 

 

 

 

1941: Postul Radio Iaşi a inceput sa  emita pentru prima oară sub numele de “Radio Moldova”. Radio Iaşi este unul dintre cele mai cunoscute posturi regionale din sistemul radioului public românesc şi se adresează locuitorilor din judeţele: Bacău, Botoşani, Galaţi, Iaşi, Neamţ, Suceava, Vaslui, Vrancea, din Republica Moldova şi Ucraina.

Postul „Radio Moldova” de la Iaşi, denumit „Radio Moldoviţa” în 1944, a fost singurul post teritorial care a funcţionat în timpul regimului antonescian, funcţionând ca principal post de propagandă românească şi anti-propagandă sovietică.

 

 

 

 

 

Image result for radio iasi 1941 photos

 

 

 

 

Din anul 1984 şi până la căderea regimului comunist (22 decembrie 1989), postului de radio i-a fost anulat dreptul de a emite.

 

 

1964: S-a născut chitaristul Valter Popa, membru al formaţiei „Iris”.

 

 

 

Image result for iris valter popa

 

 

 

 

1976: A murit Szilágyi Domokos, poet şi eseist maghiar din România; (n. 1938).

 

 

 

 

Image result for photos Szilágyi Domokos

 

 

 

 

 1998: A incetat din viata  istoricul Ştefan Pascu.

A studiat la Facultatea de Litere și Filosofie a Universității din Cluj (1934-1938) pe care a absolvit-o cu mențiunea “Magna Cum Laude” si la Accademia di Romania din Roma (1939-1942).
A fost Laureat al Școlii de paleografie, diplomatică și arhivistică de la Vatican (1940-1942)
Si-a sustinut doctoratul în istorie și filosofie in 1942.

 

 

 

 

 

 

Image result for stefan pascu photos

A avut o bogată şi variată activitate în domeniul istoriei medievale şi moderne a României; membru titular al Academiei Române din 1974; (n. 14 mai 1914, Apahida, Cluj).

De asemenea a fost membru al Academiei Portugheze de Științe Istorice (1978), Membru Honoris Causa al Academiei Internaționale de arte moderne din Roma (1989),  al Academiei  Internaționale Mediceea din Florența (1989) si Membru de onoare  al Universitatii din Strasbourg (Franța), al Universitatii Columbus (Ohio, USA) si al Wayne University din Detroit (Michigan, USA).

 2005: A decedat Lena (Elena) Constante, artistă plastică (artă decorativă şi ilustraţie de carte) şi scriitoare (memorialistică de detenţie) ;  (n. 1909).

 

 

 

 

Image result for Lena (Lena) Constante, photos

A fost arestată în 1948 sub acuzaţia falsă de complot, în „lotul Pătrăşcanu” (împreună cu Lucreţiu şi Elena Pătrăşcanu, cu soţul său, folcloristul Harry Brauner, cu filosoful Bellu Zilber ş.a.).

 

 

 

 

 

 

 

CITITI  SI : 

https://cersipamantromanesc.wordpress.com/2015/11/02/o-istorie-a-zilei-de-2-noiembrie-video-4/

 

 

 

 

 

 

 

 

Bibliografie (surse) :

 

 

 

  1. Acad. Dan Berindei, Istoria românilor, cronologie, editura Cartex, Bucureşti 2008;

  2. Dinu Poştarencu, O istorie a Basarabiei în date şi documente 1812-1940, Editura Cartier Istoric ;

  3. e.maramures.ro ;

  4. Wikipedia.ro.;

  5. mediafax.ro ;

  6. Enciclopedia Romaniei.ro ;

  7.  rador.ro/calendarul- evenimentelor;

  8.  Istoria md.;

  9. istoriculzilei.blogspot.ro;

Reclame

02/11/2016 - Posted by | ISTORIE ROMANEASCA | , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Niciun comentariu până acum.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: