CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

Sluga Moscovei, Igor Dodon, declară cu nerușinare că „Moldova trebuie să fie federație, cu militari ruși pe teritoriul său”


 

 

Image result for igor dodon

Dodon: Moldova trebuie să fie federație, cu militari ruși pe teritoriul său

 

 

Republica Moldova trebuie să se transforme într-un stat federativ, iar așa-numiții „pacificatori” ruși din Transnistria trebuie să se afle în continuare în regiune, este de părere liderul Partidului Socialist din RMoldova, Igor Dodon (clasat pe locul I, dupa primul tur al alegerilor prezidentiale din octombrie 2016) .

Dodon a făcut aceste declarații la postul rusesc de televiziune „Rossia 24”, comentând decizia Parlamentului Ucrainei, de a interzice tranzitarea teritoriului său de către militarii ruși care staționează în Transnistria.

Liderul socialiștilor a condamnat decizia Ucrainei, pe care a calificat-o drept una care a survenit în urma unei „înțelegeri” cu Statele Unite ale Americii și Uniunea Europeană.

Întrebat care ar fi soluția cea mai bună pentru Republica Moldova, Dodon a menționat că statul trebuie să se transforme într-o federație.

„Partidul Socialiștilor are o soluție pentru reglementarea conflictului transnistrean. Este vorba de federalizarea statutului. Iar până ce această problemă va fi rezolvată, pacificatorii ruși trebuie să fie în Transnistria”, a declarat Dodon.

În prezent, în mod oficial, în Transnistria se află aproximativ 1100 de militari ruși, sub pretextul unei misiuni de menținere a păcii. Neoficial, potrivit presei ucrainene, ar fi vorba de cel puțin 3-5 mii de militari.

 

Pe de alta parte, aflam ca Ucraina l-a chemat pentru consultări, ambasadorul sau de la Chişinău, în contextul în care Igor Dodon, plasat pe primul loc în scrutinul prezidenţial din Republica Moldova, a declarat recent că fosta regiune ucraineană Crimeea aparţine Rusiei.

În cursul dezbaterilor electorale, Igor Dodon a afirmat că regiunea Crimeea anexată de Rusia în anul 2014,aparţine Rusiei.

Într-o conferinţă de presă desfăşurată săptămâna trecută, deputaţii ucraineni Viktor Romaniuk din fracțiunea Narodnîi Front și Ganna Gopko au afirmat că autorităţile de la Chişinău trebuie să conştientizeze că Ucraina va face tot posibilul să stopeze o eventuală alunecare a Republicii Moldova spre Uniunea Eurasiatică.

Cei doi deputaţi au declarat că, dacă politicieni de la Chişinău, precum Igor Dodon, candidatul PSRM la şefia statului, vor continua să afirme că Peninsula Crimeea este normal să aparţină Federaţiei Ruse, atunci Ucraina se va vedea nevoită să impună o blocadă economică Republicii Moldova.

„Cel mai probabil, în Republica Moldova președintele va fi ales în al doilea tur când se va da lupta între candidatul care se pronunță deschis pentru vectorul pro-rus și altul care cel mai probabil întruchipează alegerea europeană a Republicii Moldova”, a afirmat președintele Comitetului pentru Afaceri Externe al Radei, deputat independent ucrainean, Ganna Gopko.

Potrivit acesteia, „în cazul alegerii candidatului pro-rus, securitatea Republicii Moldova va fi în pericol, iar Ucraina riscă să obțină un vecin care va deveni o sursă a influenței destabilizatoare a Rusiei în întreaga regiune”.

Totodată, legislatorul ucrainean s-a arătat indignat de „declarațiile unor candidați precum că Peninsula Crimeea este parte a Rusiei”.

Potrivit lui Gopko, „afirmațiile în cauză încalcă legislația ucraineană, dar și rezoluțiilor ONU, inclusiv din 24 martie cu privire la integritatea teritorială și suveranitatea a Ucrainei”.

„Politicienii care promit integrarea Republicii Moldova în structurile Federației Ruse trebuie să conștientizeze faptul că între Moldova și Rusia există un stat mare, pe nume Ucraina, care în acest moment se află în stare de război cu Federația Rusă, care nu vă va permite să vă integrați în structurile promise”, a declarat la rândul său membrul grupului de prietenie Republica Moldova-Ucraina, deputatul ucrainean, Viktor Romaniuk.

Candidatul prorus Igor Dodon, liderul Partidului Socialiştilor (PSRM), a obţinut 48,22% din voturi în scrutinul prezidenţial din Republica Moldova, urmând să se confrunte în turul doi cu candidata  proeuropeana Maia Sandu.

 

 

 

Sursa: independent.md

Reclame

01/11/2016 - Posted by | LUMEA ROMANEASCA | , , , , , , , , ,

Un comentariu »

  1. Starea politica din Moldova de peste Prut este mai mult decit foarte periculoasa si sta oricind sa degenereze in ceva greu de prevazut pentru viitorul apropiat.Acest greu de prevazut poate sa afecteze chiar Romania ,mai ales in conditiile in care Bucurestiul ,pare total paralizat de evenimentele care se desfasoara cu repeziciune in Moldova de dincolo de Prut.In orice caz cred ca este vorba despre o situatie exploziva care nu se stie precis in ce va degenera.

    Apreciază

    Comentariu de Damian Mihai | 01/11/2016 | Răspunde


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: