CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

Ziua de 30 octombrie în Istoria Românilor


 

 

 

 

 

30 octombrie, istoricul zilei

 

 

 

 

 

 

 

 

 1497: Are loc lupta de la Cernăuţi. Ştefan cel Mare al Moldovei înfrînge resturile armatei polone, care incerca sa se refugieze in Polonia dupa infrangerea catastrofala suferita in Batalia de la Codrii Cosminului.

 

 

 

 

 

 

 

1724:  Arhimandritul Ioanichie Stratonikeas, a inceput  în timpul celei de-a doua domnii în Ţara Românească a  lui Nicolae Mavrocordat (domnitor al Munteniei, 1719-1730), construirea Bisericii Stavropoleos din Bucureşti, unul dintre cele mai importante monumente de arhitectură din perioada fanariotă.

Este o biserică ortodoxă, claditită în centrul orașului București în stil brâncovenesc si poarta Hramul Sf. Arhangheli Mihail și Gavriil. A fost cladita de calugarul grec Ioanichie, venit, dupa cum singur marturiseste in testamentul din 1733, din comuna Ostanita, din Epir

Numele Stavropoleos este forma românească a cuvântului grecesc Stauropolis, care se traduce prin „Orașul Crucii”.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

30 Biserica_Stavropoleos

 

 

 

 

 

 

Ioanichie a zidit biserica și o mănăstire in curtea hanului sau. În 1726 starețul Ioanichie a fost ales mitropolit al Stavropolei și exarh al Cariei. Mănăstirea pe care a construit-o poartă de atunci numele Stavropoleos, după numele vechiului scaun.

La 7 februarie 1742 Ioanichie, în vârstă de 61 de ani, moare și este îngropat în biserica sa.
Hanul și anexele mănăstirii au fost demolate la sfârșitul secolului al XIX-lea. De-a lungul timpului biserica a fost afectată de cutremure, care i- în stil brâncovenesc,au șubrezit turla până la cădere.

Picturile turlei au fost restaurate însă la începutul secolului al XX-lea.

 

 

 

 

 

 

 

 

În prezent din vechea mănăstire nu a mai rămas decât biserica, alături de care există o construcție de la începutul secolului al XX-lea, care adăpostește o bibliotecă, o sală de conferințe și o colecție de icoane vechi (începutul sec. al XVIII-lea) și obiecte de cult, precum și fragmente de frescă recuperate de la bisericile demolate în timpul regimului comunist. Clădirea cea nouă a fost construită după planurile arhitectului Ion Mincu.

 

 

 

1789: S-a născut (la Viena) compozitoarea, pianista şi cântăreaţa Elena Asachi (născută Teyber), soţia cărturarului moldovean Gheorghe Asachi; (m. 1877).

 

 

 

 

 

 

1837: A apărut Jurnalul lui Alexandru Ghica, domnul Ţării Româneşti (1834-1842), prin care era acordat sătenilor dreptul (condiţionat) de a se strămuta în oraşe; “Jurnalul” a fost anulat în 1843 de noul domn, Gheorghe Bibescu (1842-1848).

 

 

 

 

 

Alexandru D Ghica

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1858:  S-a născut Duiliu Zamfirescu, unul dintre fondatorii romanului românesc modern; membru titular al Academiei Române din 1908.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A scris versuri, proză scurtă, piese de teatru, dar cea mai importantă contribuţie a sa la literatura română o reprezintă romanele sale din Ciclul Comăneştenilor: “Viaţa la ţară”, “Tănase Scatiu”, “În război”, “Îndreptări”, “Anna, ceea ce nu se poate” ; (m. 3 iunie 1922).

 

 

 

 

 

 

1863: Alexandru Ioan Cuza, domnitorul Principatelor Unite, semnează actul de înfiinţare a Şcolii Superioare de Litere, care devine, în anul imediat următor, Facultatea de Litere şi Filozofie, unul dintre primele nuclee ale Universităţii din Bucureşti (1864).

Instituţia, al cărei prim decan a fost latinistul August Treboniu Laurian, preşedinte al Academiei Române, a adus laolaltă principalele domenii umaniste: filologia, filozofia şi istoria.

Din anul 1874, facultatea îşi diversifică oferta de cursuri (arheologie, filologie comparată, psihologie), iar începînd cu 1877 se formează catedrele corespondente, coordonate de personalităţi ale timpului, printre care Alexandru Odobescu, Grigore Tocilescu, Bogdan Petriceicu Hasdeu.

Lor li se adaugă în timp, cu contribuţii majore la dezvoltarea facultăţii şi a ofertei de conferinţe şi de cursuri, Mihail Dragomirescu, Ovid Densusianu, Tache Papahagi, Titu Maiorescu, Constantin Dimitrescu-Iaşi, Ioan Bogdan, Lazăr Şăineanu, Nicolae Iorga, Vasile Pîrvan, Simion Mehedinţi, Ioan Bianu (preşedinte al Academiei Române), Alexandru Rosetti, Nicolae Cartojan, Ştefan Ciobanu, I.A. Candrea, Petre P. Negulescu, Constantin C. Giurescu, Ramiro Ortiz şi numeroşi alţii.

Începând cu 1899, sunt înfiinţate seminarele specializate, apoi institute de cercetare şi reviste ştiinţifice, pentru ca, din 1905, facultatea să acorde şi doctorate.

În anul 1892, se pun bazele primei biblioteci specializate, iar în 1907, se deschide biblioteca facultăţii, cu un fond bogat de carte.

 

 

 

 

 

 

1869: La 30 octombrie S.V (8 noiembrie stil nou), s-a nascut Nicolae Paulescu, descoperitorul insulinei, numit, in 1990, membru post-mortem al Academiei Romane.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Fiziologul roman a publicat in premiera, in revista “Archives Internationales de Physiologie”, mai multe studii care se refereau la izolarea unui hormon pancreatic cu efect hiperglicemiat pe care l-a denumit pancreina.

 Era vorba de insulina, hormon folosit impotriva diabetului, extras din pancreas. Cu toate acestea, senzationala sa descoperire a trecut neobservata.

 In 1922, medicul Fr. Grant Banting si biochimistul Ch. Herbert Best din Canada au anuntat din nou descoperirea insulinei, fiind recompensati, un an mai tarziu, cu premiul Nobel pentru fiziologie si medicina. Prioritatea fiziologului roman a fost recunoscuta abia dupa 50 de ani de la brevetarea primului procedeu de fabricare a insulinei.

 

 

 

 

 

 

1902: S-a născut (la Budăi/Orhei, azi în R. Moldova) medicul veterinar Ilie T. Popovici, întemeietor şi director (1949-1962) al Institutului de Patologie şi Igienă Animală din Bucureşti; membru corespondent al Academiei Române din 1955.

A fost  preocupat de găsirea unor soluţii profilactice, a creat sau a optimizat numeroase vaccinuri; (m. 1982).

 

 

 

 

 

 

1930: Are loc la cinematograful „Capitol” din Bucuresti,  o ecranizare după romanul cu acelasi nume al lui  Liviu Rebreanu, în regia lui Martin Berger . “Ciuleandra” este primul film sonor vorbit în româneşte.

 

 

 

 

 Ciuleandra (Verklungene Träume) (1930)

 

 

 

 

 

 

Filmul a fost  realizat in coproductie romano-germana, subventionat de autoritatile romane, filmat in Romania (exterioarele) si Germania (interioarele).

Au existat  doua versiuni sonore: romana si germana. Titlul german este „Verklugene Traume” (Visuri spulberate).

Din păcate, filmul era dublat prost în limba română de actori germani și a ajuns un fiasco de casă.

Filmul a avut şi o carieră internaţională fiind difuzat în Germania şi Statele Unite în 1930.

 

 

 

 

1944: S-a născut la Campina, jud. Prahova, compozitorul Marcel Dragomir, redactor principal la Secţia de creaţie a Radiodifuziunii Române între anii 1984 şi 1994 (m. 2015).

 

 

 

 

 

 

Image result for marcel dragomir

 

 

 

 

NOTĂ: Conform spuselor compozitorului, data reală de naştere este 28 octombrie („Data mea de naştere este 28 octombrie, dar am fost înregistrat pe 30; 28 era sâmbătă şi mai era şi vreme de război, în 1944. Primăria nu lucra decât atunci când se putea”).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1950: S-a născut dirijorul Alexandru Samoilă.

1954: S-a născut Mihai Măniuţiu, regizor de teatru, scenarist, prozator şi eseist, directorul Teatrului Naţional din Cluj-Napoca.

 

 

 

 

 

 

 

1955 : A murit sociologul roman Dimitrie Gusti, filosof, estetician şi sociolog  recunoscut pe plan internaţional.

 A fost membru corespondent al Academiei Române, director al Institutului Social Român; (n. 13 februarie 1880).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Este cel care a conceput ideea „muzeului sociologic”, în temeiul căreia, în 1936, împreună cu Victor Ion Popa şi Henri H. Stahl, a pus bazele „Muzeului satului” din Bucureşti. A făcut parte din primul Consiliu de Administraţie al Radiodifuziunii (1928) prezidat de prof. Dragomir Hurmuzescu, în anii următori (1929 – 1932) fiind preşedinte al Consiliului şi al Comitetului de Direcţie, calitate in care  s-a implicat direct în realizarea „Universităţii Radio” pe care a susţinut-o cu autoritatea sa intelectuală şi administrativă, aceasta urmând să devină o veritabilă tribună a marilor idei ale vremii.

A fost membru titular al Academiei Române din 1919, vicepreşedinte (1923-1925; 1943-1944) şi preşedinte (1944-1946) al acestui for.

1955: A murit la Iasi,  biologul, agronomul şi publicistul Agricola Cardaş, creatorul învăţământului mediu de zootehnie şi al Centrului Universitar de Zootehnie în Moldova, la Iaşi; (n. la Galati, 3 octombrie 1883).

 

 

 

 

 

 

Agricola Cardaş - specialist în domeniul zootehniei

 

 

 

 

 

Intre 1904-1908 a urmat cursurile  Facultatii de Stiinte de Ştiinţe din Iaşi, secţia de Ştiinţe Naturale. Ulterior, se specializează la Academia de Agricultură din Bonn-Poppelesddorf, din Germania, obţinând aici şi doctoratul (1910).
Intorcându-se în ţară, lucrează ca director (1910-1914) al noii Şcoli Inferioare de Agricultură de la Ţigăneşti, în imediata apropiere a Tecuciului. După susţinerea docenţei, în anul 1914, devine conferenţiar la catedra de zootehnie din cadrul Facultăţii de Ştiinţe din Iaşi.  Din 1925 ajunge profesor titular atât la Facultatea de Ştiinţe, cât şi la Institutul Agronomic din aceeaşi localitate, el numărându-se şi printre întemeietorii acestuia.

După o absenţă de patru ani, cauzată de regimul comunist, revine, în 1952, ca profesor la Facultatea de Zootehnie a Institutului Agronomic ieşean.  Profesorul Agricola Cardaş a elaborat peste 70 de lucrări privind materialul zootehnic autohton şi influenţa mediului asupra organismului animalelor domestice.

A  elaborat peste 70 de lucrări privind materialul zootehnic autohton şi influenţa mediului asupra organismului animalelor domestice. A conceput primul curs de „Zootehnie generală şi specială” (1914) din România şi s-a implicat în realizarea unor manuale de specialitate: „Cunoştinţe de zootehnie generală” (1931), „Cunoaşterea şi creşterea taurinelor” (1948) ş.a.

S-a numărat printre membrii corespondenţi ai Academiei de Agricultură din România.

 

 

 

 

 

 

 

1971: A  avut loc accidentul ecologic de la Certej, judeţul Hunedoara, când digul iazului de decantare aflat la marginea localităţii s-a rupt, iar nămolul toxic s-a revărsat peste un cartier întreg.

Nămolul cu cianuri şi steril s-a prăvălit peste cartierul muncitoresc şi a distrus şase blocuri, un cămin de nefamilişti, peste 20 de gospodării, o popicărie şi alte construcţii care urmau să facă din Certej unul dintre orăşelele de seamă ale epocii comuniste.

Avalanşa de steril toxic a ucis 89 de oameni şi a rănit alţi 76, potrivit Procuraturii judeţene, care a anchetat timp de doi ani împrejurările dezastrului.

 

 

 

 

 

 

 

1976: S-a născut interpretul de muzică uşoară Călin Geambaşu.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1976: A murit Barbu Solacolu; poet, dramaturg, memorialist şi traducător; (n. 1897).

 

 

 

1978: A murit medicul Constantin C. Iliescu, unul dintre fondatorii cardiologiei ca specialitate independentă în România; fondator şi director al Centrului de asistenţă a cardiacilor (ASCAR) din Bucureşti; membru titular al Academiei Române din 1965 (n. 1892)

 

 

 

 

1983: S-au  încheiat lucrările la Canalul Dunăre -Marea Neagră, iar inaugurarea sa  oficială  a avut loc la 26 mai 1984. Acest canal leagă porturile Cernavodă de pe Dunăre și porturile Constanța Midia Năvodari de la Marea Neagră.

Necesitatea realizării unui asemenea canal a fost relevată de numeroase personalităţi din trecut (Ion Ghica, Ion Ionescu de la Brad, Assan G. Basil, Nicolae Titulescu ş.a.).

Incercările făcute în primii ani după 1944 de regimul comunist (şi în urma cărora mulţi deţinuţi politici obligaţi să muncească acolo şi-au pierdut viaţa) au fost abandonate din lipsa capacităţilor tehnice şi economice.

 

 

 

 

 

Image result for photos Canalul Dunăre-Marea NeagrăImage result for photos Canalul Dunăre-Marea Neagră

 

La data inaugurării, Canalul Dunăre-Marea Neagră, avand lungimea totală de 95,6 km, era cel de-al treilea mare canal de navigaţie din lume (după Canalul Suez şi Canalul Panama)si  parte componentă a importantei căi navigabile europene dintre Marea Neagră și Marea Nordului (prin Canalul Rin-Main-Dunăre). Folosind această rută, mărfurile din Australia și Orientul Îndepartat, destinate Europei Centrale, își scurtează drumul cu 400 kilometri.

 

 

 

 

 

1983: In cadrul unei ceremonii solemne, care a avut loc în Piaţa „Sf. Petru” din Roma, a fost beatificat, de Papa Ioan Paul al II-lea, călugărul franciscan Ieremia Valahul (n. 7 iunie 1556 – m. 26 februarie 1625), primul fericit român ridicat la “cinstea altarelor”.

Ieremia Valahul s-a născut într-un sat din Moldova în familia lui Margareta Bărbat și Stoica Costișt si a fost  un călugăr capucin (o ramura a Ordinului  franciscan alcătuit din discipoli ai sfântului Francisc de Assisi) și primul fericit român propus pentru sanctificare la 30 octombrie 1983, de către Papa Ioan Paul al II-lea.

 

 

 

 

 

Image result for photos Ieremia Valahul

 

 

 

 

 

 

In Calendarul Romano-Catolic Fericitul Ieremia Valahul este sărbătorit la data de 8 mai; Papa Ioan Paul al II-lea îl descria pe Fericitul Ieremia ca fiind “un fiu al României, a acelei nobile naţiuni care poartă în limbă şi în nume amprenta Romei”

 

 

 

1991: A murit la Bucuresti,  Ionel Budişteanu, violonist, dirijor şi compozitor de muzică populară; ((n. 8 octombrie 1919, Budești).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1992: Presedintele ales al Romaniei, Ion Iliescu a depus juramantul in fata Camerelor reunite ale Parlamentului.

 

 

 

 

 

Image result for 1992 iliescu photos

 

 

 1994 : A murit Nicolae Georgescu- Roegen (pseudonimul Roegen reprezintă Ne Geor inversat, utilizat ca un retronim), economist şi matematician; membru de onoare din străinătate al Academiei Române din 1990 ; a emigrat în SUA;  (n. 4 februarie 1906).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Marele economist, matematician, statistician şi pedagog american de origine română, a fost părintele teoriei bioeconomice, teorie care prezintă un mod revoluţionar de a vedea economia.

A fost primul şi, practic, singurul economist de la Malthus încoace care a pus în mod serios problema economiei speciei umane într-un context ecologic global, adică la scară planetară.

Unele surse menţionează ca dată a morţii sale ziua de 31 octombrie 1994.

 

 

 

 

 

1994: A inceput  la Casa Radio, între 30 octombrie şi 6 noiembrie, prima ediţie  a Târgului „Gaudeamus – Carte de învăţătură”, cel dintâi târg specializat pe carte educaţională din România. Organizatori: Societatea Română de Radiodifuziune, iniţiatorul şi organizatorul principal al manifestării, Societatea Euromedia (între anii 1994 şi 1997) şi editurile All (între anii 1994 şi 2000).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Din 1998 printre organizatori s- au numărat  şi Romexpo S.A.. În anul 2000, Caravana Gaudeamus a debutat la Cluj-Napoca; s-au adăugat în 2002 – Craiova, în 2003 – Târgu Mureş, în 2007 – Sibiu; începând cu anul 2009 Caravana cuprinde patru târguri organizate la Craiova, Cluj-Napoca, Timişoara şi Constanţa-Mamaia, iar din 2014 s-a adăugat şi Oradea; din 2001 Târgul Gaudeamus a devenit internaţional.

 

 

 

 

 

 

 

2000: Ministrul transporturilor Anca Boagiu si primarul general al Capitalei – Traian Basescu, au inaugurat Academia Romana de Aviatie.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2011: La Alba Iulia au loc manifestări religioase prilejuite de proclamarea oficială a canonizăriilui  Simion Ştefan. (n. ? – d. 1656) , cărturar și traducător român, mitropolit al Ardealului.

Sfantul Ierarh  Simion Ştefan (sau Simeon Ştefan) a fost mitropolit  al Transilvaniei între anii 1643 -1656. De asemenea, a fost un vestit cărturar al acelor vremuri, printre altele fiind traducător şi editor al „Noului Testament de la Bălgrad” (1648), si  unul dintre cei mai mari părinţi duhovniceşti români ai veacului al XVII-lea.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

La slujba oficiată cu acest prilej au fost  prezenti  Patriarhul României, Preafericitul Părinte Daniel, alături de un sobor de ierarhi.

Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Alba Iuliei a evidenţiat că „aici ne vom reface spiritual pentru că Sfântul Andrei va fi prezent cu un dar sau cu o minune.

Evocarea sa ne va conferi iluminare şi întărire pe calea îngustă şi spinoasă a vieţii pământeşti. Festivităţile solemne vor fi conduse de către Preafericitul Părinte Patriarh Daniel”.

Simion Ştefan a fost mitropolit al românilor transilvăneni şi a trecut la Domnul în anul 1656, la Alba Iulia.

În timpul păstoririi sale, în anul 1648, a fost tipărit Noul Testament zis „de la Bălgrad”, prima traducere românească integrală.

Canonizarea Mitropolitului Simion Ştefan, cu zi de pomenire la 24 aprilie, a fost aprobată în şedinţa Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române din 21 iulie 2011.

 

 

 

 

2013: A murit arhitecta Anca Petrescu, cea care a proiectat „Casa Republicii” (actualmente Palatul Parlamentului) din Bucureşti, cea mai mare clădire administrativă pentru uz civil din lume (ca suprafaţă); (n. 1949).

 

 

 

 

 

Image result for arhitecta Anca Petrescu,photos

 

 

 

Arhitecta Mira Anca Victoria Petrescu Mărculeț (n. 20 martie 1949, Sighișoara – d. 30 octombrie 2013), cunoscută sub numele de Anca Petrescu, a  lucrat ca șef proiect arhitectură și șef proiect complex la Casa Poporului.

Este autor unic al proiectului Casa Poporului, actualmente Palatului Parlamentului, precum și al altor proiecte în Cuba, SUA, Franța, Maroc etc. A fost membră al ordinului arhitecților români și ordinului arhitecților francezi.

 

 

 

 

 

 

 

2015: 64 de persoane au murit și alte peste 160 au fost rănite în urma unui incendiu care a avut loc în clubul Colectiv din București.

Incendiul a izbucnit, cel mai probabil, de la artificiile folosite la un concert care avea loc în acel moment si a durat 153 de secunde, potrivit raportului realizat de Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Securitate Miniera si Protectie Antiexploziva (INSEMEX) Petrosani.

Incendiul a fost reconstituit in laboratoarele de la Petrosani, pe baza inregistrarilor video din club si a probelor adunate.

Specialistii din Petrosani au stabilit ca artificiile au ars 15 secunde. Dupa 7 secunde, o scanteie a sarit pe stalpul imbracat in burete de antifonare, moment in care solistul trupei Goodbay to Gravity a cerut un extinctor.

 

 

 

 

 

Image result for foto incendiu colectiv

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

CITITI  SI : 

https://cersipamantromanesc.wordpress.com/2015/10/30/o-istorie-a-zilei-de-30-octombrie-video/

 

 

 

 

 

 

Bibliografie (surse) :

 

 

 

  1. Acad. Dan Berindei, Istoria românilor, cronologie, editura Cartex, Bucureşti 2008;

  2. Dinu Poştarencu, O istorie a Basarabiei în date şi documente 1812-1940, Editura Cartier Istoric ;

  3. e.maramures.ro ;

  4. Wikipedia.ro.;

  5. mediafax.ro ;

  6. Enciclopedia Romaniei.ro ;

  7.  rador.ro/calendarul- evenimentelor;

  8.  Istoria md.;

  9. istoriculzilei.blogspot.ro;

 

Reclame

30/10/2016 - Posted by | ISTORIE ROMANEASCA | , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Niciun comentariu până acum.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: