CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

Alegeri prezidențiale in R. Moldova, maine, 30 octombrie 2016


 

Alegeri prezidențiale R.Moldova 2016

Alegerile Preşedintelui Republicii Moldova vor avea loc pe data de 30 octombrie 2016. Este pentru prima dată din anul 2000 când cetățenii își vor alege prin vot direct Președintele.

Alegerile se vor desfășura în două tururi, în cazul în care niciunul din candidați nu va obține 50%+1 voturi ale cetățenilor care vor participa la alegeri. Pentru validarea primului tur de scrutin este necesară participarea a cel puţin 1/3 din numărul cetăţenilor înscrişi în listele electorale.

Dacă nici un candidat nu va acumula cel puțin jumătate din voturile alegătorilor care vor participa la alegeri, atunci pe 13 noiembrie 2016 se va organiza al doilea tur cu participarea primilor doi candidați stabiliți în ordinea descreșterii numărului de voturi obținute în primul tur. Pentru cel de-al doilea tur nu este stabilit un prag minim de participare.

Posibilitatea organizării alegerilor directe reiese din Hotărârea din 4 martie 2016 a Curții Constituționale, prin care modificările art.78 din Constituția Republicii Moldova din data de 5 iulie 2000 sunt declarate neconstituționale, iar astfel Constituția R.Moldova se reîntoarce la redacția anterioară modificărilor.

 

 

 

 

 

 

Image result for maia sandu photosImage result for igor dodon

 

               Maia Sandu                                             Igor Dodon

 

Candidatii cotati cu cele mai multe sanse de a ajunge in turul doi sunt socialistul Igor Dodon si Maia Sandu.

Dodon, candidatul  la preşedinţie din partea socialiştilor, promite ca, in cazul in care va fi ales,  R. Moldova va deveni un stat federal si că le va propune separatiştilor din Transnistria puteri extinse în cadrul viitoarei federaţii.

 De asemenea, el a spus că dacă va fi ales preşedinte, prima sa vizită în străinătate va fi la Moscova.

 

Principalul oponent al lui Dodon, reprezentant pe fata al intereselor Moscovei, este fostul ministru al educatiei Maia Sandu, vazuta ca o figura necompromisa proeuropeana si candidat unic al Partidului Actiune si Solidaritate (PAS), Partidului Platforma Demnitate si Adevar (PPDA) si Partidului Liberal Democrat (PLDM).

„Dacă ar avea loc un referendum pentru Unire, aş vota „Da”, a declarat in urma cu cateva luni, Maia Sandu.

Deși Dodon conduce în sondaje, există și un număr mare de alegători nehotărâți, care se vor decide în ultima zi.

Unii comentatori noteaza ca alegatorii nehotarati sunt dezamăgiți și plictisiți de lupta pentru putere,care încearcă să identifice un candidat care să nu-i mai dezamăgească. Ei sunt încă indeciși.

Unii se gândesc să boicoteze aceste alegeri, alții așteaptă o sclipire a vreunui candidat care să-i impresioneze. De obicei, aceștia se decid în ultima zi de campanie, dar ei nu vor vota niciodată partide pro-ruse.

Mama candidatului Partidului Actiune si Solidaritate (PAS) Maia Sandu, se teme pentru viata fiicei sale. Emilia Sandu, care locuieste in localitatea Risipeni din raionul Falesti, a declarat, vineri dupa-amiaza, dupa o intalnire electorala la care a participat si fiica sa, ca luptele politice i-au creat foarte multi dusmani Maiei Sandu.

„Ati vazut pe fata mea ca ochii imi lacrimau. Am frica pentru viata ei. Dumnezeu sa o pazeasca de rele! (…) Cum sa nu imi fie frica daca atata rau imprejur este”, a afirmat Emilia Sandu.

Mama candidatului PAS la sefia Republicii Moldova sustine ca, in ciuda temerii pe care o are, are incredere in copilul sau si in decizia acesteia de a participa la alegerile de duminica.

 

 

 

29/10/2016 - Posted by | LUMEA ROMANEASCA | , , , , , ,

Niciun comentariu până acum.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: