CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

Eroii nostri. Toma Arnăuţoiu, un luptător pentru libertatea si demnitatea poporului nostru. VIDEO


 

 

Image result for toma arnautoiu photos

 

 

 

Toma Arnăuţoiu, locotenent, (n. 14 februarie 1921, Nucşoara, judeţul Muscel, în prezent judeţul Argeş – d. 19 iulie 1959, Jilava), a fost liderul grupului de rezistenţă anti-comunistă armată de la Nucşoara, numit şi „Haiducii Muscelului „, format în 1949 împreună cu col. Gheorghe Arsenescu.

Grupul a fost sprijinit activ de mai bine de 100 de persoane, printre care Elisabeta Rizea. Mulţi dintre ei au fost arestaţi şi torturaţi de autorităţile comuniste.

A fost executat în noaptea de 18 spre 19 iulie 1959, la penitenciarul Jilava.

În anul 1942 a fost admis la Şcoala de Ofiţeri de Cavalerie „Regele Ferdinand I”, iar un an mai târziu este detaşat stagiar la Regimentul de Gardă Călare (cu gradul de elev sergent).

La 15 aprilie 1944 este avansat la gradul de sublocotenent şi absolvă Şcoala de Ofiţeri de Cavalerie, clasându-se al patrulea în promoţia sa. În septembrie 1944 a fost trimis pe front în razboiul contra Germaniei naziste.

La 1 noiembrie 1944 a fost decorat cu Ordinul „Coroana României”, cl. a-V-a, cu spade şi cu panglică de Virtute Militară şi Frunze de Stejar (conform O.Z. nr.244/1944). La 26 decembrie 1944 a fost rănit în luptele din Ungaria.

După trei luni de spitalizare revine în activitatea militară la Cercul Teritorial Gorj şi apoi la Regimentul 5 Roşiori. La 20 iunie 1946 este mutat la Regimentul de Gardă Călare, iar la 11 august 1946 este trecut din oficiu în cadrul disponibil.

La 6 august 1947 este avansat la gradul de locotenent.

La data de 9 august 1947 este trecut în rezervă, conform I.D. nr.1652/07.

În anul 1949, împreună cu col. Gheorghe Arsenescu organizează grupul de rezistenţă anti-comunistă de la Nucşoara, jud. Muscel (în prezent jud. Argeş).

Grupul a avut iniţial 16 membri, dintre care patru femei. La scurtă vreme, pentru a se putea ascunde şi deplasa mai uşor, dar şi din cauza unor neînţelegeri grupul s-a scindat.

O parte din partizani au fost arestaţi sau au murit în confruntările cu trupele de securitate.

Ultimii rămaşi sub comanda lui Toma Arnăuţoiu au rezistat timp de nouă ierni schimbînd frecvent adăposturile, fiind aprovizionaţi cu strictul necesar de către săteni, sau rechiziţionînd alimente de la stîne, exploatări forestiere sau cabane.

În cele din urmă, Securitatea racolează un apropiat al grupului şi ca urmare, la 20 mai 1958, Toma Arnăuţoiu şi fratele său Petre sunt capturaţi.

Vor fi anchetaţi la Piteşti timp de un an, ca de altfel şi Maria Plop, arestată împreună cu fiica ei şi a lui Toma Arnăuţoiu, în vârsta de doi ani.

Toma Arnăuţoiu, Petre Arnăuţoiu şi alţi 14 oameni care i-au ajutat în timpul anilor de prigoană au fost condamnaţi la moarte de către Tribunalul Militar al Regiunii a II-a şi executaţi în noaptea de 18 iulie 1959, la penitenciarul Jilava.

 

Un film document realizat de TVR.

 

 

 

Publicitate

24/10/2016 - Posted by | ISTORIE ROMÂNEASCĂ | , , ,

Niciun comentariu până acum.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: