CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

Ziua de 23 octombrie în Istoria Românilor


 

 

 

23 octombrie, istoricul zilei

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1443:  Stefan, primul pictor muralist român cunoscut,executa decoratia murala a Bisericii ortodoxe de la Densus (jud. Hunedoara).

Biserica este  una dintre cele mai vechi biserici de rit bizantin  din Romania, fiind  construită în sec.XIII,  pe ruinele unei construcții din antichitate (sec.IV), din pietre romane fasonate aduse din ruinele Ulpiei Traiana Sarmisegetusa din apropiere.

 

 

 

 

 

Din  1991 este pe lista de monumente propuse pentru a intra în patrimoniul UNESCO.  Marele istoric Nicolae Iorga a numit biserica “fără pereche în toată românimea”.

 

 

 

 

 

 

 

1861: Se înfiinţează la Sibiu, “ Asociaţiunea Transilvania pentru Literatură Română şi Cultura Poporului Român” (Astra), care a avut un  rol însemnat în viaţa culturală şi în lupta de eliberare naţională a românilor din Transilvania.

Primul preşedinte al Astrei a fost Andrei Şaguna, vicepreşedinte – Timotei Cipariu şi secretar – George Bariţiu.

Actualmente ASTRA are răspândite, atât în țară, cât și în afara granițelor  sale, peste 70 de despărțăminte (filiale), între care cele mai active sunt: Despărțământul  ” Mihail Kogalniceanu” din Iasi , “Timotei Cipariu” Blaj, Orăștie, Nasăud, “Ioan Sârbu” Criuleni, “Valul lui Traian” Tighina etc.

 

 

 

 

 

 

 

1877:  A încetat din viaţă istoricul, filologul şi omul politic Alexandru Papiu Ilarian,  membru fondator al Societăţii Academice Române, militant pentru Unirea Principatelor şi susţinător al reformelor lui Cuza („Istoria românilor din Dacia Superioară”, „Tezaur de monumente istorice pentru România”) ; (n.9 octombrie 1828).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De asemenea a fost unul dintre organizatorii și conducătorii Revoluției Române de la 1848 din Transilvania. A participat la Adunarea Națională de la Blaj din 18/30 aprilie 1848 și la cea din mai 1848.

Între iulie și august 1848 a fost comisar de propagandă în județul Dâmbovița. După o scurtă perioadă în care a deținut funcția de inspector al școlilor din cercul Blaj, a plecat la Viena. Până în 1852 a urmat cursurile juridice la Universitatea din Viena. Între 1852 și 1854 și-a continuat studiile la Universitatea din Padova. În data de 10 ianuarie 1854 a obținut titlul de doctor în drept.

Între 1855 și 1858 a ocupat o catedră la Facultatea Juridică din Iași, unde predă dreptul uman, dreptul penal și inaugurează cursul de „Statistică generală a Europei”.

Papiu-Ilarian a fost primul român transilvănean care a intrat într-un guvern de la București: între octombrie 1863 și ianuarie 1864 a fost ministru de justiție în guvernul Kogălniceanu, legându-și numele de o reformă importantă (secularizarea averilor mănăstirești).

De asemenea,  a fost primul președinte al societății „Transilvania” pe care a condus-o între 1867 și 1874. În anul 1868 (alături de Mihail Kogălniceanu și George Sion) Papiu a devenit membru al Academiei Române, fiind primul academician care a rostit un discurs de recepție. Discursul, rostit în ședința Academiei din 14 septembrie 1869, se intitula Viața și ideile lui Gheorghe Șincai din Șinca.

Membru al Baroului de avocați din București, Papiu-Ilarian a pledat în numeroase procese. Dintre acestea, răsunător în epocă a fost cel din 1873, când Papiu-Ilarian a susținut cauza lucrătorilor bivolari din Giurgiu.

A fost înmormântat în cimitirul Bisericii dintre Brazi (greco-catolică) din Sibiu. .

 

 

 

 

 

 

 

1881: S-a născut scriitorul Aurel Pavel Bănuţ; (m. 1970).

 

 

 

 

 

Image result for scriitorul Aurel Pavel Bănuţ biografie

 

 

 

 

 

 

 

1905: S-a nascut  Ionel Jianu, critic si istoric de arta român; a publicat albume si monografii despre Th. Pallady, N. Tonitza, Gh. Petrascu, Luchian.

 

 

 

 

 

 

 

1908: Guvernul I. C. Brătianu a adresat  Vienei un Memoriu în care preciza poziţia României în „problema Dunării”, ridicată de cercurile guvernamentale austro-ungare în condiţiile anexării Bosniei şi Herţegovinei.

Guvernul român cerea: permanentizarea „Comisiei Dunării”, constituirea unei „Comisii a statelor riverane” pentru aplicarea regulamentului de navigaţie pe cursul fluviului în amonte de Brăila, participarea ţării noastre cu vot deliberativ. Ca urmare a poziţiei ferme a Guvernului român, Austro-Ungaria a renunţat la intenţiile de redeschidere a „problemei Dunării” (23.X/5.XI)

 

 

 

 

 

 

1916: Primul Razboi Mondial – Începe batalia de la Târgu Jiu, în care cade la datorie generalul roman Ion Dragalina. Aici s-a remarcat pentru prima oara legendara Ecaterina Teodoroiu, supranumita “Eroina de la Jiu”.

 

 

 

 

 

Image result for generalul roman Ion Dragalina.photos

 

 

 

 

 

 

 

 1925: S-a nascut Radu Florescu, istoric american de origine romana, profesor de istorie  la Boston College. 1925: S-a născut Radu Florescu, istoric şi profesor american de origine română, autor a numeroase articole şi cărţi despre România (printre acestea, şi bestsellerul „În căutarea lui Dracula”, publicat în 1972, scris împreună cu Raymond McNally, bestseller care a făcut din Dracula un adevărat brand în Statele Unite); (m. 18 mai 2014).

 

 

 

 

 

 

Image result for Radu Florescu, istoric american photos

 

 

 

Radu Florescu se numără printre primele persoane care au pus bazele industriei publicităţii româneşti, la începutul anilor 90 ai secolului XX.

A fost consul onorific al ţării noastre pentru regiunea New England din SUA între anii 1996 şi 2004.

A fost director al Centrului de Studii Est Europene  de la Colegiul Boston, din SUA.

 

 

 

 

 

 

 

1940: S-a născut ziaristul Cornel Dumitrescu, stabilit din 1976 în SUA. După plecarea din România, în 1975, colaborează la “Europa Liberă” până 1988.

Din 1988, împreună cu Dan Costescu editează săptămânalul independent “Lumea liberă”, devenit mai târziu “Lumea liberă românească” ; (d. 24 Iunie 1990).

 

 

 

 

 

1945: A murit Constantin I. Brătescu, geograf, pedagog şi scriitor,  susţinator al  conceptului de  geografie regionala complexa, pe care a dezvoltat-o prin metode proprii.

 

 

 

 

 

Image result for Constantin I. Brătescu, geograf, photos

 

 

 

 

A fost membru corespondent al Academiei Române din 1919; (n. 1882).

 

 

 

 

 

 

 

 

1957: A încetat din viaţă Mihai Codreanu, poet de factură parnasiană şi simbolistă, fost director al Teatrului Naţional din Iaşi (1919-1923), profesor şi rector (1933-1939) al Conservatorului de Artă Dramatică din Iaşi şi director al revistei “Însemnări ieşene”; (n. 25 iulie 1876).

 

 

 

 

 

Image result for Mihai Codreanu, poet photos

 

 

 

 

1975: S-a născut Luminiţa Gliga, artist vizual; din anul 2003 este membră atât a Uniunii Artiştilor Plastici din România cât şi a Asociaţiei Internaţionale a Artiştilor Plastici.

 

 

 

 

 

 

Image result for Luminiţa Gliga, artist photos

 

Din 2008 este Doctor în Arte vizuale şi membru al Academiei Româno-Americane de Arte şi Ştiinţe ARA.

Are peste 30 de expoziţii personale şi peste 35 de grup atât în ţară cât şi în străinătate. Pentru realizările sale a fost răsplătită cu numeroase premii şi diplome.

 

 

 

 

 

1975: S-a născut actorul Dan Bordeianu.

 

 

 

 

 

Image result for actorul Dan Bordeianu.

 

 

 

 

 

 

 

1980: A murit la Bucuresti, tenorul român Dinu Badescu ; (n. 1904, Caracal).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A fost unul dintre marii artiști ai Operei Române, membru al unei garnituri solistice „de aur”, alături de Valentina Crețoiu și Șerban Tassian.

 

 

 

 

 

 

1998: A încetat din viaţă actorul  roman Silviu Stănculescu, cunoscut pentru rolurile din “Mircea” – 1989 şi “Liceeni” – 1987;  (n. 24 ianuarie 1932).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2002:  A încetat din viaţă Dan Costescu, unul dintre fondatorii celui mai citit ziar din exilul românesc – “Lumea Liberă Românească”. 

S-a născut la 7 august 1928 la Slobozia, într-o familie de magistraţi. A făcut studii de drept şi a fost arestat în 1953, după ce i-a fost confiscat manuscrisul unui roman anti-comunist. A fost eliberat din închisoare în 1963, dar a fost obligat să îşi cîştige existenţa prin muncă necalificată.

În 1984 Dan Costescu a ajuns în Statele Unite, unde în 1988 a înfiinţat la New York, împreună cu Cornel Dumitrescu revista “Lumea Liberă”, şi a colaborat la publicaţiile newyorkeze “Universul”, “Micromagazin” şi “Lumea liberă”.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 2006: Serviciul militar  nu mai este obligatoriu pentru cetatenii României.

 

 

 

 

 

2011: A decedat la Bucuresti,Virgil Preda (n. 2 septembrie 1923, București) – pictor român, personalitate de prim rang a artei plastice românești.

 

 

 

 

Image result for photos pictor Virgil Preda

 

 

 

 

 Opera sa  cuprinde lucrări realizate în diferite tehnici: desen, pictură, colaj.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

CITITI SI: 

https://cersipamantromanesc.wordpress.com/2015/10/23/o-istorie-a-zilei-de-23-octombrie-video/

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bibliografie (surse) :

 

 

 

  1. Acad. Dan Berindei, Istoria românilor, cronologie, editura Cartex, Bucureşti 2008;

  2. Dinu Poştarencu, O istorie a Basarabiei în date şi documente 1812-1940, Editura Cartier Istoric ;

  3. e.maramures.ro ;

  4. Wikipedia.ro.;

  5. mediafax.ro ;

  6. Enciclopedia Romaniei.ro ;

  7.  rador.ro/calendarul- evenimentelor;

  8.  Istoria md.;

  9. istoriculzilei.blogspot.ro

 

Anunțuri

23/10/2016 - Posted by | ISTORIE ROMANEASCA | , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Niciun comentariu până acum.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: