CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

Ziua de 16 octombrie în Istoria Românilor


 

 

 

 

 

16 octombrie, istoricul zilei

 

 

 

 

 

1877: S-a semnat la București Conventia româno-rusă, prin care se permitea armatelor ruse trecerea pe teritoriul Romaniei spre Balcani. Guvernul de la St.Petersburg se obliga sa mentina si sa apere integritatea teritoriala a tarii si sa respecte drepturile politice ale statului roman.

 

1885: S-a nascut in localitatea Şişeştii de Jos, judeţul Mehedinţi, savantul agronom român, Gheorghe Ionescu-Sisești, membru titular al Academiei Române din 1936 (d. 4 iunie 1967, Otopeni).

 

 

 

 

 

A studiat fertilitatea solurilor din România, iar  în 1928 a întemeiat Institutul de Cercetări Agronomice (m. 1967)

 

1885 : S-a născut scriitorul Mihail Sorbul (Mihail Smolski). Creaţia sa cuprinde atât drame de inspiraţie istorică (“Letopiseţ”), cât şi comedii tragice, romane şi dramatizări (“Patima roşie”, “Dezertorul”, “Prăpastia”); (m. 20 decembrie 1966).

 

 

 

 

 

1886: A încetat din viaţă dr.Gheorghe Polizu, membru al Academiei Române, autorul primelor manuale medicale din România.

A fost profesor de anatomie la Facultatea de Medicină din Bucureşti (creatorul şcolii de anatomişti români); a fondat „Gazeta medicală” (1865) şi „România medicală” (1875); membru de onoare al Societăţii Academice Române din 1871 (n. 1819)

 

 

 

 

 

Foto:  Carol Popp de Szatmari –  dr.Gh.Polizu

(arhiva familiei Paul Gheorghiu).

 

A fost membru fondator al Societăţii Medicale Ştiinţifice din Bucureşti, decan al Facultăţii de Medicină din Bucureşti (1869-1880), fondator al publicaţiilor medicale “Gazeta medicală” (1865) şi “România medicală” (1857) .

 

 

1897: S-a nascut fizicianul român Alexandru Proca;  stabilit la Paris în anul 1926, a fost  membru post-mortem al Academiei Române din anul 1990.

A elaborat teoria mezonică a forţelor nucleare şi ecuaţiile ce îi poarta numele, ecuaţiile Proca ; (d. 1955).

 

 

 

 

 

 

1916: A încetat din viaţă Constantin Radovici, actor român şi conducător al mai multor trupe teatrale, regizor şi autor dramatic.

 

 

 

 

 

Imagini pentru Constantin Radovici, actor român

A jucat la Teatrele Naţionale din Craiova şi Bucureşti, în companiile “Davilla” şi “Marioara Voiculescu”, la Schauspielhaus (Berlin) şi în numeroasele sale formaţiuni proprii. Printre rolurile sale se numără: Dragomir (“Năpasta” de Caragiale), Primarul (“Un duşman al poporului” de Ibsen), Samson (“Samsom” de Bernstein), Actorul (“Azilul de noapte” de Gorki) şi Kean (“Kean” de Dumas) (n. 15 ianuarie 1877).

 

 

 

1920: S-a nascut  Mattei Dogan, politolog și sociolog francez de origine română, membru de onoare al Academiei Române.

 

 

 

 

 

 

urmat studii de filozofie şi istorie în Franţa şi, încă de la începutul carierei sale, s-a preocupat de analiza sociologică a sistemului politic , publicând lucrarea „Analiză statistică a democraţiei parlamentare în România”.

Stabilit în Franţa în anul 1953 şi-a luat doctoratul în sociologie la Sorbona, desfăşurându-şi activitatea de cercetare (1953-1990) la Centrul Naţional de Cercetări Ştiinţifice (CNRS), concentrându-şi cercetarea pe societatea şi politica franceză.

În paralel, a avut şi o bogată activitate universitară, fiind profesor emerit de ştiinţe politice la Universitatea din Los Angeles şi profesor vizitator la mai multe institute de învăţământ superior – la Yale University, Columbia University, la universităţile din Florenţa şi Trento, Institutul de Statistică Matematică din Tokyo, Wilson Center, Simthhonian Institut şi la Academia de Ştiinţe din Moscova.

În lunga şi prodigioasa sa carieră ştiinţifică, Mattei Dogan a studiat fenomenul politic în toată complexitatea sa dintr-o perspectivă interdisciplinară, metodologia analizei, îmbibând subtil metode de analiză interdisciplinară, cantitativă şi calitativă – de la analiza comparativă a sistemelor politice la reflecţia epistemologică asupra proceselor de inovaţie în ştiinţele sociale. Totodată s-a preocupat de domenii ca acel al elitelor comparate, al comportamentului electoral, al legitimării ş.a.

A fost ales membru fondator al Centrului de Studii Sociologice din Franţa, Consiliul Asociaţiei Franceze de Ştiinţe Politice, preşedinte al Comitetului de Cercetare asupra Elitelor Politice (Asociaţia Internaţională de Ştiinţe Politice), al Comitetului de Cercetări asupra Sociologiei Comparate (Asociaţia Internaţională de Sociologie) ş.a.

În anul 2001 a înfiinţat fundaţia care îi poartă numele, recunoscută de guvernul francez ca instituţie publică, destinată ştiinţelor sociale.

A publicat aproape 200 de cărţi, studii şi articole dintre care:

În limba română au fost traduse lucrările „Comparaţii şi explicaţii în ştiinţa politică şi în sociologie” şi „Cum să comparăm naţiunile” (în colaborare cu D. Pelassy).

A decedat la data de 10 octombrie 2010.

 

 

 

 

 

 

1923: Are loc (10-16 octombrie), Conferinţa internaţională a reprezentanţilor organizaţiilor ţărăneşti la Moscova, in timpul careia  se constituie Internaţionala Ţărănească, organizatie care  va activa pană în anul 1933.

 

 

 

 

 

 

1935 : A încetat din viaţă actorul Constantin I. Nottara, actor, personalitate cu aură legendară a istoriei teatrului românesc (interpret, director de scenă, profesor de actorie); (n. 5 iulie 1859).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1945: Se desfasoara, la Bucuresti, pana la data de 22 octombrie, lucrarile primei conferinte nationale a Partidului Comunist,  recent iesit din ilegalitate.

Gh. Gheorghiu – Dej este ales secretar general, iar Partidul Comunist din România îsi schimba denumirea în Partidul Comunist Român.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 La acea data PCR avea un pronunțat caracter multietnic, românii reprezentând mai puțin de un sfert din membrii săi.

Distribuția pe naționalități era: maghiari 26%, români 23%, evrei 18%, ruși și ucraineni 10%, bulgari 10%).

 

 

 

 

 

1991:  In România a  început guvernarea Teodor Stolojan; (16 octombrie 1991–8 noiembrie 1992).

 

 

 

 

 

 

 

1991:  A încetat din viaţă traducătorul şi eseistul Leon Leviţchi, cel mai mare shakespearolog român contemporan.

Numele său este legat de ediţia “integrală”, în 11 volume, a pieselor lui W. Shakespeare, reulată în anii ’80 ca ediţie critică; (n. 27 august 1918).

 

 

 

 

 

 

1993: România a devenit membru cu drepturi depline în mișcarea francofonă.

 

 

 

 

 

1995:  Marele scriitor sud-american Mario Vargas Llosa a vizitat România; (n. 18 martie 1936).

 

 

 

 

 

1997:  Rămăşiţele pământeşti ale episcopului Ioan Inochentie Micu- Klein, aduse în ţară la 2 august 1997, au fost reînhumate, potrivit dorinţei sale testamentare, în Catedrala Mitropolitană a Blajului, al cărei ctitor a fost.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1999:  Organizaţia masonică Marea Lojă Naţională din România a anunţat, în cadrul celui al IX-lea Convent, desfăşurat la Bucureşti, reinstituirea în ţara noastră a Ritului York, după 50 de ani de absenţă.

 

 

 

 

2002:  Marele regizor român Liviu Ciulei a primit Premiul Prometheus, pentru „Opera Omnia”, din partea Fundaţiei Anonimul.

 

 

 

 

 

 

 

 

Interviu cu Liviu Ciulei 1

 

 

 

2004: Radio 3 Net devine primul post public de radio din ţară şi din Europa care emitea exclusiv pe Internet, sub conducerea actorului si interpretului de muzica folk Florian Pitis, initiatorul acestui proiect.

 

 

 

 

Imagini pentru florian pittis si Radio3net photosImagini pentru florian pittis si Radio3net photos

 

Radio 3 Net este  urmaşul postului de radio Programul III, primul post interactiv din ţara noastră, un post de avangard  îndrăzneţ cu o atmosferă specială, care a strâns în jurul lui în perioada comunistă numerosi tineri, oameni de teatru şi pasionati de muzică.

 

 

 

 

2007: A murit într-un accident de maşină în Croaţia, cântăreţul, compozitorul  şi actorul  macedonian de origine aromână Toše Proeski (n. 25 ianuarie 1981).

 

 

 

 

 

Imagini pentru Toše Proeski photos

 

 

 

 

A fost unul dintre cei mai populari cântăreţi din spaţiul fostei Republici Socialiste Federeative Yogoslavia, dar şi a Balcanilor, fiind considerat cel mai bun interpret din Republica Macedonia.  BBC News îl numea Elvis Presley al Balcanilor. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2008:  A murit scriitorul roman Ilie Purcaru (“Zile fierbinţi”, “Focuri în junglă”, “Asaltul”); (n. noiembrie 1933).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

CITITI SI: 

https://cersipamantromanesc.wordpress.com/2015/10/17/o-istorie-a-zilei-de-16-octombrie-video/

 

 

 

Bibliografie (surse) :

 

 

 

 1. Acad. Dan Berindei, Istoria românilor, cronologie, editura Cartex, Bucureşti 2008;

 2. Dinu Poştarencu, O istorie a Basarabiei în date şi documente 1812-1940, Editura Cartier Istoric ;

 3. e.maramures.ro ;

 4. Wikipedia.ro.;

 5. mediafax.ro ;

 6. Enciclopedia Romaniei.ro ;

 7.  rador.ro/calendarul- evenimentelor;

 8.  Istoria md.;

 9. istoriculzilei.blogspot.ro;

Publicitate

16/10/2016 - Posted by | ISTORIE ROMÂNEASCĂ | , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

5 comentarii »

 1. Fotografia in care apare Dr. Gheorghe Polizu imi apartine, este facuta in atelierul lui Carol Popp de Szatmary, aflat in mansarda Hanului Verde, de pe strada Selari si care a aparinut stra-sta-bunicii mele ,vistierniceasa Domnica Gheorghiu.

  Apreciază

  Comentariu de Paul Gheorghiu | 21/01/2020 | Răspunde

  • Am făcut deja această mențiune în articol. Puteți să-mi dați un link unde se confirmă cele spuse de dv?

   Apreciază

   Comentariu de cersipamantromanesc | 21/01/2020 | Răspunde

   • Pot sa va trimit o copie dupa fotografia originala, pe care acum vreo 15 ani am expus-o in albumul meu cu poze vechi, in contul ce l-am avut in Picasa.
    Mentionez ca nu am pretentii in ceea ce priveste publicarea ei. Pe spatele fotografiei este scris cu cerneala numele lui, dar nu Polizu, ci Poliso
    Mai mult ca sigur, ca si dumneavoastra, ati copiat-o din internet de la altcineva.
    Am mai regasit aceasta fotografie si in Wikipedia la numele celebrului medic,eu fiind singurul care a expus o poza cu chipul sau.
    Atunci cand am scanat poza, nu s-a asezat bine sub capacul copiatorului si dupa cum puteti bine observa, nu e perfect verticala.
    Am in calculatorul meu si poza care circula in internet, nu tocmai verticala, dar si originalul, aflat intr-un album specific epocii
    Daca va intereseaza poze de epoca ,din zorii fotografiei romanesti, dar si mondiale, va pot trimite destule, reprezentand capete incoronate, dar si personalitati renumite din Romania sau Europa.
    Aceste fotografii, de fapt sunt carti de vizita si chiar au marimea specifica.

    Apreciază

    Comentariu de Paul Gheorghiu | 21/01/2020

   • Am reprodus fotografia publicată pe https://talcuireapocalipsa.wordpress.com/2019/03/20/gheorghe-a-polizu/. Nu știm de unde și-a procurat autorul acelui articol fotografia pentru că nu a menționat proveniența ei.
    Dacă aveți fotografii de epocă ale unor personalități, cu siguranță că ar fi importantepentru ilustrarea unor articole, astfel încât v-am fi recunoscători dacă v-ați obosi să le publicați pe acest blog.
    Vă mulțumim anticipat!

    Apreciază

    Comentariu de cersipamantromanesc | 22/01/2020


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: