CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

Un erou român al sovietelor: Mihail Frunză


 

 

 

 

MIHAIL VASILIEVICI, O FRUNZĂ ROŞIE DIN TRANSNISTRIA

Mihail Frunză, în documentele ruseşti Mihail Vasilievici Frunze, s-a născut la 2 februarie 1885, la Bişkek, care atunci făcea parte din Imperiul Rus.

Tatăl său, Vasile Frunză, era român din Transnistria.
Între anii 1926 şi 1991, oraşul natal al lui Mihail Vasilievici s-a numit Frunze, în cinstea rolului important jucat de el în Revoluţia Bolşevică din Uniunea Sovietică.

Astăzi, Bişkek este capitala Kîrgîstanului.

Mihail Frunze a fost un celebru om de partid şi de stat sovietic.
De asemenea, a fost conducător militar în războiul civil, unul dintre creatorii Armatei Roşii, devenind apoi şi teoretician militar. Frunze s-a înscris în Partidul Comunist încă din anul 1904, iar în Armata Roşie din 1918.
A fost unul dintre cei mai activi participanţi la Revoluţia din 1905-1907.

În anii 1909-1910 a fost condamnat de două ori la pedeapsa cu moartea, comutată apoi în surghiun în Siberia (1910-1915).

A participat la primul război mondial şi la Revoluţia din Octombrie 1917. Din luna octombrie a anului 1918, M.V.
Frunze a comandat Armata a IV-a, apoi Grupul de Armate Sud pe Frontul de Răsărit şi, ulterior, Frontul de Răsărit, având un rol important în distrugerea comandantului albgardist Kolceak.
Din septembrie 1920 a comandat Frontul de Sud, obţinând înfrângerea forţelor intervenţioniste şi a albgardiştilor în Crimeea, aflaţi sub conducerea lui Vranghel.
Frunze a devenit membru al Biroului Politic al Comitetului Central al Partidului Comunist (Bolşevic) din Ucraina, vicepreşedinte al Sovietului Comisarilor Poporului din Ucraina şi vicepreşedinte al Sovietului Economic al Ucrainei.
În anii 1924-1925 a fost vicepreşedinte şi preşedinte al Sovietului Militar Revoluţionar al URSS, locţiitor al comisarului şi comisar al poporului pentru armată şi flotă şi, în acelaşi timp, şeful Statului Major al Armatei Roşii; comandantul Academiei Militare care îi poartă numele.
Mihail Frunze este şi autor al unor lucrări privind probleme de ştiinţă şi doctrină militară sovietică.

A fost membru al Comitetului Central al Partidului Comunist (Bolşevic) din Rusia din 1921; membru supleant al Biroului Politic al Comitetului Central al Partidului Comunist (Bolşevic) din Rusia din 1924.
De asemenea, Frunze a fost membru al Comitetului Executiv Central din Rusia, din 1918, şi al Comitetului Executiv Central al URSS. Este eroul mai multor scrieri literare, printre care şi cel al povestirii „Mihail Vasilievici Frunze” a importantului scriitor sovietic Aleksandr Fadeev.
Frunze este şi eroul din „Povestea Lunii nestinse” de Boris Pilniak, ce fusese preşedinte al Uniunii Panruse a Scriitorilor, iar operele sale fuseseră traduse în numeroase limbi.

„Povestea Lunii nestinse” i-a adus în cele din urmă lui Pilniak condamnarea la moarte. Subiectul povestirii sale era „primejdios”.
Frunze, succesorul lui Troţki la Comisariatul Poporului pentru Război, suferea de ani de zile de un ulcer deschis.

În 1925, Biroul Politic preconiza o operaţie. Frunze s-a supus presiunii tovarăşilor săi şi medicilor.
Intervenţia chirurgicală revela că ulcerul se vindecase deja, dar Frunze a murit din pricina unei crize cardiace postoperatorii, în octombrie 1925, în toiul preşedinte al Uniunii Panruse a Scriitorilor.
Apăruse zvonul că Frunze, care încă nu optase pentru vreunul, dar risca să-i ţină partea lui Zinoviev, a fost deliberat sacrificat de Stalin.
Se mai spune că Stalin nu-l ierta pe Frunze şi din pricină că, într-o autobiografie, se declarase de naţionalitate română, nu „moldovenească”.
Întrucât Frunze fusese erou al Revoluţiei Bolşevice şi al războiului civil, Stalin, după ce a scăpat de posibilul concurent, i-a acordat post-mortem toate onorurile.
Este doar una dintre ticăloşiile ce se petreceau în Uniunea Sovietică pe vremea stalinismului.

Adrian BUCURESCU

Basarabia literara md.

Reclame

15/10/2016 - Posted by | ISTORIE | , , , , , , , , , ,

Niciun comentariu până acum.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: