CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

Cele mai periculoase 10 otrăvuri


 

  

 

 
toxic 

 

 

 

 
Există în lume multe substanțe otrăvitoare, adesea cu efect instantaneu, alteori lent, care au  lăsat adesea cercetătorii în dilemă, atunci când a fost o crimă la mijloc.

Pentru cercetarea științifică, de multe ori capitolul este închis. Pentru legendă, nu este închis niciodată.Portalul Big Picture face o scurtă trecere în revistă a câtorva dintre cele mai puternice otrăvuri.

Cianura

Un număr mare de cianuri sunt puternic toxice, dar cea mai renumită pentru toxicitatea ei extremă este cianura de potasiu. Pentru a ucide instantaneu un adult sunt suficiente 200-300 miligrame.Datorită efectului ei rapid, cianura a fost folosită de Hitler, Geobbels, Goering și alți naziști, care nu doreau să ajungă în fața judecătorilor.

1cianura

Singurul om din istorie care a rezistat la cianura a fost Rasputin. Cazul lui este încă în discuție, existând ipoteza că, înaintea cianurii, servise câteva prăjituri, iar zahărul constituie un antidot puternic.

Antraxul

 

Antraxul nu ucide pe loc. El îmbolnăveşte, datorită bacteriei Bacillus Anthracis. Dacă bacteria afectează sistemul intestinal, mor aproximativ jumătate din cei molipsiți. Dacă este atins sistemul respirator, mor aproape toți. Prin cele mai moderne procedee de tratament, medicii nu reușesc să salveze decât 5% din acești pacienți.

Gazul sarin 

Gazul sarin a fost creat cu cele mai bune intenții de către cercetători germani, care căutau să obțină un pesticid puternic, dar au obținut altceva decât ceea ce căutaseră. 

Sarinul este un gaz toxic de lupta. Numele gazului a fost dat in onoarea descoperitorilor: Schrader, Ambros, Rüdiger si Van der Linde.Poate patrunde in organism prin piele sau, cel mai frecvent, pe cale inhalatorie, fiind un lichid volatil la temperatura normala.

1sarin

Actiunea toxica se manifesta prin blocarea enzimei aceticolinesteraza din sinapsele nervilor vegetativi parasimpatici si de la nivelul placii motorii a muschilor scheletici. Prin blocarea enzimei, care descompune aceticolina, se ajunge la o crestere de concentratie a acesteia la nivel sinaptic.

Persistenta aceticolinei la nivelul sinapselor determina o stare de excitatie continua. Intoxicatia se manifesta prin hipersecretie salivara, nazala, crampe musculare, transpiratii, voma, diaree extrema, pierderea cunostintei, paralizia centrala si periferica a respiratiei si moarte. Aceste simptome sunt asemanatoare cu intoxicatia cu tabun, soman si VX, ca si cu insecticidul parathion.

Abia în 1993 a fost interzisă cercetarea și producția în acest domeniu. Deși s-au făcut apeluri insistente pentru distrugerea tuturor stocurilor existente, gazul încă mai este păstrat de către teroriști. Nu se cunoaște dimensiunea stocurilor lor.

Amatoxină

 

Amatoxina este un produs natural, cu înalt grad de toxicitate, care provine dintr-o ciupercă din familia amitaceelor. Primele simptome nu se produc imediat, ci după circa 10 ore de la consumarea ciupercii ca aliment.

Din acel moment, este foarte dificil pentru medici să mai facă ceva, iar dacă reușesc să salveze unii pacienți, aceștia rămân cu sechele grave pe tot restul vieții.În trecut, ca și astăzi, consumul ciupercilor culese direct din pădure era și este lucru riscant. În țările civilizate, se comercializează numai ciuperci de cultură, care prezintă siguranță.

646x404.jpg

 
 
 
Mercurul

 

Mercurul dăunează grav sistemului nervos, rinichilor, ficatului și întregului sistem gastro-intestinal. Întrucât moartea intervine lent, istoria relatează numeroase decese inexplicabile, dar bănuite ulterior a proveni din folosirea mercurului ca perfidă armă letală.Datorită nocivității acestui element chimic, astăzi în numeroase țări – inclusiv în România – comercializarea termometrelor corporale cu mercur a fost interzisă, acestea fiind înlocuite cu termometre numerice, cu afișaj electronic.

Tetrodoxina

 

Otrava, extrem de puternică, se găsește în ficatul, icrele și alte organe ale unui pește, care își are habitatul în zona californiană. A fost descoperită întâmplător de echipajul căpitanului James Cook, care într-una din zilele anului 1774, s-a ospătat împărățește cu ciorbă preparată din deliciosul pește.

 
1Tetrodotoxin

 

A decedat o jumătate din echipaj.De atunci, a fost întocmit anume pentru marinari un catalog cu viețuitoarele marine care trebuie ocolite de gurmanzi.Fugu este un peste, ale carui organe contin substante otravitoare. Dintre toate organele, ficatul contine cea mai mare cantitate de otrava (tetrodotoxina). Substanta toxica a unui singur fugu poate omori 30 de persoane. In traditia nipona, bucatarul care a otravit o persoana servindu-l cu peste-arici gresit pregatit trebuie sa savarseasca ritualul de sinucidere Seppuku. Poate din acest motiv bucatele din fugu mai sunt numite „”Ruleta ruseasca”” a bucatariei japoneze. Restaurantele care au in meniu preparate pe baza de fugu inregistreaza castiguri fabuloase, o portie poate ajunge pana la 200 de dolari, adica aproximativ 600 RON. Pestele se mananca in special iarna, pentru ca atunci are mai putine toxine, iar riscul de otravire este mai mic.

Ricinul

 

Ricinul (Ricinus communis), numit şi „arborele minune”, poate face minuni, dar în aceeaşi măsură provoacă moartea… în funcţie modul de utilizare.Plantă subtropicală şi tropicală, cultivată în India şi Africa, ricinul ajunge până la 15 m. La noi în ţară este cultivat ca plantă oleaginoasă ori ornamentală.

1Ricin

 
 
 
 
Ricinul este recunoscut de mii de ani pentru virtuţile sale medicinale. Dar, ştiţi cum se spune, „la pomul lăudat să nu te duci cu sacul”, deoarece ricinul produce şi o toxină mortală de şase mii de ori mai puternică decât cianura. Astfel, este capabil să pună la pământ orice animal, oricât de mare ar fi el. Seminţele sunt compuse dintr-un ulei foarte bogat, pe care planta îl protejează prin depozitarea unei proteine, ricinina (alcaloid), toxică pentru majoritatea animalelor, aceasta regăsindu-se în concentraţie mai mică şi în frunze.Odată ingerată, ricinina (nu confundaţi cu ricina, care este o toxoalbumină, la fel de toxică) generează moartea celulelor prin blocarea producţiei de proteine ce le menţin în viaţă. La oameni, moartea este precedată de convulsii cauzate de disfuncţia ficatului şi a altor organe. Nu există încă un antidot în acest sens. Cazurile mortale cele mai frecvente sunt cauzate de ingestia accidentală de seminţe, dar ricinina poate fi inspirată şi prin aerosol, dizolvată în apă şi alimente ori injectată cu o seringă.

 

In anumite conditii este foarte periculoasa, in special daca este injectata, inghitita sau inhalata.Daca nimereste in caile respiratorii, moartea se produce in timp de 36-48 de ore.

De-a lungul timpului a fost folosita pentru asasinarea mai multor disidenti politici bulgari.

A intrat în istorie ca urmare a morţii unui reporter bulgar ucis de o umbrelă trucată ce injecta ricinină.Ricina a fost folosita pentru asasinarea mai multor disidenti politici bulgari aflati in exil la Londra, in special in cazul lui Gheorghi Markov. Scriitorul si jurnalistul bulgar a fugit din Bulgaria la inceputul anilor ’70. Angajat al postului londonez BBC, a fost asasinat in 1974 la Londra, cu ajutorul unei umbrele cu varful otravit cu ricina. Celebra „umbrela bulgareasca”, pe seama careia au circulat atatea bancuri la vremea respectiva.Cazul Markov nu a fost solutionat inca, politia britanica afirmand ca principalii suspecti sunt agentii serviciilor secrete bulgare.
Aşadar, feriţi-vă de „umbrelele bulgăreşti”!

În urmă cu mai mulţi ani, în corespondenta Senatului american au fost descoperite urme ale acestei otravi, care are o carte de vizita demnă de mintea Lucreţiei Borgia.

FBI a mai făcut o descoperire socanta: si pe adresa Casei Albe a fost trimisa aceeasi otrava, in noiembrie 2003.

Autoritatile britanice au intrat in stare de alerta în 2003 dupa descoperirea minilaboratorului clandestin, in care s-au gasit urme de ricina. Desi in locuinta londoneza situata deasupra unei farmacii s-a gasit o cantitate foarte mica de otrava, autoritatile britanice se temeau ca aceasta ar fi putu proveni dintr-o rezerva mai mare de ricina, adusa in Marea Britanie de teroristi, posibil membri ai retelei Al-Qaeda. Scopul? Un val de atentate similare celor cu antrax, inregistrate in 2001, in SUA.

Cantitati importante de ricina au fost descoperite pana acum in Orientul Mijlociu, iar presa straina afirma ca date despre utilizarea ricinei au fost descoperite in 2001, in Afganistan, intr-o cladire din Kabul apartinand retelei Al-Qaeda, condusa de Osama ben Laden.

Gradul de toxicitate si letalitate extrem de ridicat face ca arma biologica sa fie preferata de catre gruparile teroriste.

Un raport din 1996 al Departamentului Apararii al SUA arata ca „gruparile teroriste nu detin resurse financiare suficiente pentru achizitionarea armelor nucleare, in schimb pot obtine materia prima necesara realizarii agentilor chimici si biologici”.

Experti ai serviciilor de informatii au identificat trei categorii de grupari teroriste care ar putea folosi arme de distrugere in masa: sectele si cultele religioase, gruparile rasiste si antiguvernamentale si organizatiile fundamentaliste si extremiste.

Specialistii americani apreciaza ca „arma biologica – numita si bomba saracilor – ar putea fi putut fi asul din maneca lui Ben Laden”.

VX 

 

Gazul cunoscut sub acest nume de cod a apărut tot cu prilejul cercetărilor pentru descoperirea de pesticide. Există și astăzi pericolul să fie folosit de teroriști. Simptomele de otrăvire apar după un minut de la inhalare, sau de la contactul cu pielea, iar decesul intervine după 10-15 minute.

Toxina botulinică

 

În mod surprinzător cea mai toxică substanţă din natură este toxina botulinică. O cantitate de toxină botulinică care cântăreşte doar un gram poate ucide peste 14.000 de oameni, chiar dacă toţi aceştia o înghit diluată în mii de litri de apă, iar acelaşi gram de toxină botulinică diluată într-o substanţă injectabilă este suficientă pentru a injecta şi a ucide astfel circa 8,3 milioane oameni!

Toxina botulinică a fost descoperită de către fizicianul Justinus Kerner, care a descris-o drept „cărnaţ otrăvitor”, deoarece bacteria care produce această toxină apare şi se se dezvoltă deseori pe produsele de măcelărie alterate.

Tot Justinus Kerner a fost cel care s-a gândit în premieră la posibilitatea folosirii terapeutice a toxinei botulinice, botezată astfel de la termenul latin pentru cârnat – „botulus”.

Pe scurt, toxina botulinică este deopotrivă o proteină şi o neurotoxină produsă de bacteria Clostridium botulinum.

Toxina botulinică provoacă botulismul, o boală mortală la om şi la animale. Botulismul este o boala care blocheaza functiile nervilor din corp si aduce paralizia musculara si respiratorie. Si, ca sa incheiem acest lucru, va spunem ca specialistii au declarat faptul ca mai putin de un miligram de substanta poate aduce moartea.

Există trei forme ale toxinei botulinice de tip A (Botox, Dysport şi Xeomin) şi o singură formă de tip B (MyoBloc).

Aceasta din urmă nu este atât de mortală ca cele de tip A, şi este disponibilă la vânzare pentru diverse tratamente cosmetice şi medicale.

Toxina botulinică distruge rapid legăturile dintre nervi şi muşchi, fapt care duce la paralizie şi stop respirator.

Cantităţi infime de toxină botulinică sunt folosite totuşi la tratarea spasmelor musculare, precum şi la umflarea excesivă şi paralizarea musculaturii care provoacă riduri. Cele din urmă sunt folosite în tratamentul cosmetic cu Botox.

In ciuda tuturor avertismentelor pe care medicii le dau, femeile profita de efectul miraculos de intinerire al acestei substante.

Stricnina

 

Stricnina a fost obținută pentru prima oară de către chimiștii francezi Pelletier și Kavantu în anul 1818, în scopuri medicinale. Într-adevăr, administrată în doze infinitezimale, stricnina crește metabolismul, îmbunătățește performanța cardiacă și tratează unele forme de paralizie.O cantitate mai mare însă este letală, moartea intervenind la circa jumătate de oră după consumarea de câte organism, timp în care intervine o suferinţă teribilă și convulsii severe.Faptul confirmă valabilitatea unor celebre cuvinte rămase de la alchimistul Paracelsus (sec. XVI): Orice otravă ucigătoare poate fi un bun medicament. Totul depinde de doză.

Sursa: Independent.md/ziare.com

Reclame

08/10/2016 - Posted by | PRESA INTERNATIONALA | , , , , , , , , , , , , , ,

Un comentariu »

  1. Reblogged this on radupopescublog.

    Apreciază

    Comentariu de Radu | 09/10/2016 | Răspunde


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: