CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

Ziua de 6 octombrie în Istoria Românilor


 

 

 

 

 

6 octombrie, istoricul zilei

 

 

 

 

 

1408: Atestarea documentară a oraşului Iaşi, intr-un document emis de domnitorul Moldovei Alexandru cel Bun, un privilegiu comercial acordat  la 6 octombrie 1408.

Emis din Suceava în 6 octombrie 1408 (6916), respectivul document menționa:

„+ Din mila lui Dumnezeu, noi, Alexandru voievod, domn al Țării Moldovei. Facem cunoscut cu această carte a noastră tuturor celor care o vor vedea sau o vor auzi că am încheiat cu sfetnicii și cu orășenii din târgul Liov și cu tot poporul lor și am făcut așezământ despre vămi, în țara noastră, și am încheiat cu dânșii ca să umble în țara noastră cu mărfurile lor. Și le-am rânduit vămi și le-am ușurat să dea vamă, în țara noastră astfel… Iar cine va merge spre părțile tătărăști, pentru 12 cântare, în Suceava, o rublă de argint, în IAȘI treizeci de groși (…) Iar cine va duce vite la tătari la vama principală, în Suceava, de vită patru groși, iar în Iași doi groși… iar pentru o sută de oi, în Suceava șaizeci de groși, iar în Iași treizeci de groși…”

Copia slavonă după pergamentul original, fost în Arhiva orașului Liov, a fost realizată de I. Bogdan și se păstrează la Biblioteca Academiei Române (nr. 5231). Documentul era întărit cu pecetea domnească, „+ Pecetea lui Io Alexandru voievod al Țării Moldovei“

 În anul 1564, domnitorul Alexandru Lăpuşneanu a mutat aici, de la Suceava, capitala Moldovei.

Între 1565 şi 1859, Iaşul a fost capitala Moldovei, apoi, între 1859 şi 1862, atât Iaşi cât şi Bucureşti au fost capitalele de facto ale Principatelor Unite ale Moldovei şi Valahiei.

În 1862, când uniunea celor două principate a devenit deplină sub numele de România, capitala ţării a fost stabilită la Bucureşti.

 

 

 

 

 

1437:  Are loc Inţelegerea de la Apatin, dintre răsculaţii de la Bobâlna şi nobili, confirmată de Conventul de la Cluj Mănăştur, la 10 octombrie. O lună mai târziu răscoala a fost înfrântă.

 

 

 

 

1595: Mihai Viteazul începe asediul  orasului Ţîrgovişte din Muntenia, silind ostirea otomana sa se retraga.

 

 

 

 

 

 

După două zile de lupte, localitatea este recucerită de Mihai Viteazul, cu sprijinul forţelor unite ale  principelui transilvanean Sigismund Bathory, al arhiducelui austriac Maximilian, al domnului Moldovei, Stefan Razvan, si al marelui duce de Toscana.

 

 

 

 

 

1711:  În Moldova începe instaurarea domniilor fanariote; Nicolae Mavrocordat a fost numit de Poarta Otomană domn al Ţării Moldovei.

 

 

 

 

 

 

 

 

Grecul fanariot  Nicolae Mavrocordat (n. 3 mai 1680, Constantinopol – d. 3 septembrie 1730, Bucureşti), a fost domnul Moldovei de două ori: 17 noiembrie 1709 – noiembrie 1710 şi 1711 – 5 ianuarie 1716 şi al Ţării Româneşti, tot de două ori: 21 ianuarie 1716 – 25 noiembrie 1716 şi martie 1719 – 3 septembrie 1730.

A  fost numit direct de către Poartă în scaunul domnesc al Moldovei a început şirul de domnii fanariote în această ţară, dupa pierderea tronului de catre Dimitrie Cantemir.

A fost fiul lui Alexandru Mavrocordat, supranumit Exaporitul (consilier secret), mare dragoman al Porţii, originar din insula Chios. Exaporitul a fost căsătorit cu Sultana, fata Casandrei, nepoata domnului Moldovei Alexandru Iliaş, descendent din dinastia domnitoare a Muşatinilor (Bogdăneştilor).

Alexandru Mavrocordat a fost nu numai un iscusit diplomat, ci şi un distins om de cultură, cu studii la Padova şi Bologna. El a pus începutul celebrei biblioteci a Mavrocordaţilor, a scris opere de istorie, filosofie, teologie, retorică şi gramatică.

În perioadele decembrie 1715 – noiembrie 1716 şi martie 1719 – septembrie 1730, Nicolae Mavrocordat a fost domn în Muntenia.

Prima sa domnie munteană a coincis cu războiul austro-turc din 1716-1718 în urma căruia Oltenia a fost anexată de către Habsburgi (retrocedată în 1739). La 50 de ani (14 septembrie 1730) N. Mavrocordat moare, fiind inmormântat la ctitoria sa – mănăstirea Văcăreşti din Bucuresti.

 

 

 

 

1849: După infrangerea revolutiei  maghiare, sunt executati  la Arad, in Transilvania, 13 generali revolutionari.

Ei au fost făcuți prizonieri de armata Rusiei și predați austriecilor.  Patru condamnați au fost predați generalului Julius Jacob von Haynau, după care au fost executați prin împușcare. Ceilalți au fost executați prin spânzurare.

 Este posibil ca data de 6 octombrie să fi fost aleasă intenționat, întrucât în Viena era o revoltă în care a fost executat Latour, ministrul imperial apărării.

În aceeași zi a fost executat la Pesta Lajos Batthyány, fostul prim-ministru revoluționar al Ungariei.

Cine au fost cei „13 generali maghiari”?

In realitate, ei ar trebui numiţi „cei 13 ofiţeri de la Arad”, întrucât numai cinci dintre ei au avut gradul de general. Mai mult, doar cinci dintre aceştia au fost de etnie maghiară, restul de opt având etnie austriacă, germană, sârbă, croată şi armeană…

 

 

 

Ce reprezintă cei „13 generali maghiari din revoluţia de la 1848 – 1849” pentru români?

 

 

Toţi au fost ofiţeri ai armatei imperiale austriece care,prin dezertare şi trădare s-au alăturat armatei revoluţionare maghiare şi au participat la luptele duse de aceasta împotriva armatei populare revoluţionare româneşti din Transilvania, condusă de Avram Iancu şi a imperialilor.

Parte dintre ei, având şi funcţii de comandă, sunt răspunzători, alături de ceilalţi mercenari şi aventuriei din armata aşa zis revoluţionară maghiară, comandată de Jozsef Bem, de uciderea a peste 40 000 de români, dintre care peste 100 de preoţii ortodocşi români spânzuraţi, de arderea  a peste 300 de sate locuite de români, de sute şi sute de crime barbare, de miile de schingiuiri, de execuţiile „tribunalelor de sânge maghiare”, destinate exterminării românilor transilvăneni.

Asta reprezintă pentru noi românii, „cei 13”!!!

la 1918, guvernul Ionel Brătianu şi Regele Ferdinand  au dispus demolarea monumentului ridicat de Ungaria, la 1881, la Arad, în memoria „celor 13”, înţelegând că acesta reprezenta un afront la adresa României dar şi pentru a stopa acţiunile revizioniste maghiare, practicate de Ungaria împotriva ţării noastre.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

În anul 2004, Guvernul României, printr-un act de gravă eroare de guvernare care impietează memoria românilor care s-au jertfit în luptele pentru libertate naţională în Transilvania si  în ciuda unei puternice opoziţii, a aprobat reamplasarea monumentului „celor 13”, la Arad.

 

 

 

1902: S-a născut filosoful, eseistul, economistul şi omul politic român, Petre Ţuţea.

 

 

 

 

Foto: Petre Ţuţea


A   fost supranumit un Socrate român, datorită preocupărilor filosofice şi rolului educativ pe care l-a asumat prin exemplul său personal în orice circumstanţe, chiar şi în închisoare. Din cauza persecuţiei a publicat foarte puţin înainte de 1989, însă imediat după prăbuşirea regimului comunist scrierile şi interviurile sale au început să fie difuzate (d. 3 decembrie 1991). 

S-a bucurat de prietenia lui Emil Cioran, Mircea Eliade, Eugen Ionescu, Constantin Noica. A  fost preocupat de filosofia religioasă creştin-ortodoxă. („Bătrâneţea şi alte texte”, „Tratat de economie politică”, „Comentarii la Platon”, „Reflecţii religioase asupra culturii”, „Filosofia nuanţelor”, „Introducere mistică în filosofia modernă”) ; (m. 31 decembrie 1991).

 

 

 

 

1918: A fost adoptata Declaratia de la Iasi a „Comitetului national al românilor emigrati din Austro-Ungaria”, in care se  contesta monarhiei habsburgice dreptul de a se ocupa de soarta românilor din Austro-Ungaria si se cerea ca întreg teritoriul locuit de români sa fie eliberat si unit cu România.

 

 

 

 

 

1929: S-a născut inginerul Mihai Corneliu Drăgănescu, preşedinte al Academiei Române în perioada 1990-1994.

În calitate de lider al informaticii româneşti, a iniţiat construirea reţelei naţionale de centre teritoriale de calcul, introducerea informaticii în programa de invatamant şi dezvoltarea industriei de software în ţara noastră.

 

 

 

 

 

A fost distins cu ordinul “Comandor al Legiunii de Onoare” (Franţa, 1971), cu Diploma “Meritul Academic” (1999) şi Ordinul “Steaua Romaniei”, în grad de comandor (2000); (m. 28/29 mai 2010).

 

 

 

 

 

1930:  S-a născut actorul şi dramaturgul Paul Ioachim, autorul a două volume de piese intitulate „Comedii… şi ceva drame”; (m. 10 iulie 2002).

 

 

 

 

https://i1.wp.com/regizorcautpiesa.ro/foto/autori/original/Paul_Ioachim_13170535100863.jpeg

 

 

 

 

A jucat in filmul regizorului Andrei Blaier, “Ilustrate cu flori de camp”. A fost  directorul teatrului George Ciprian din Buzau.

 

 

 

 

 

1933: S-a născut Vasilica Tastaman, actriţă a Teatrului de Comedie din Bucureşti („Astă seară dansăm în familie”, “Grăbeşte-te încet”, “Eu, tu şi Ovidiu”, „Păcală”, „B.D. în alertă”); (m. 30 martie 2003).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1945: S-a născut in localitatea Câmpulung la Tisa, Emerich Dembrovschi, fotbalist şi antrenor român, fost jucator în echipa națională de fotbal a României la Campionatul Mondial de Fotbal din Mexic, 1970.

 

 

 

 

 

Imagini pentru photos Emeric Dembroschi

Numele  sau corect este Emeric Dembroschi, deși în multe articole de presă, emisiuni radio-TV sau chiar cărți apare Emmerich Dembrovschi, Emerich Dembrovschi sau sub alte forme.

În cartea biografică „Emeric Dembroschi – eroul de la Guadalajara” scrisă de către scriitorul și jurnalistul sportiv Ilie Dobre de la Radio România Actualități și apărută la Ed. Paralela 45 în anul 2004, sportivul însuși declară că numele său din acte este cel de Emeric Dembroschi.

În martie 2008 a fost decorat cu Ordinul „Meritul Sportiv” clasa a III-a.

 

 

 

 

 

1973: S-a născut la Bucuresti, actorul român Silviu Biriş.

 

 

 

 

Imagini pentru Silviu Biriş, actor

 

 

 

 

Actorul de teatru, circ si film Silviu Biris a absolvit Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică, Bucureşti, secţia Actorie, promoţia 1997.

Inca de pe bancile facultatii, el a  interpretat o serie de roluri in film : Radu – „Crucea de piatră”, regia Andrei Blaier, 1993, Gigi Cameramanul – „Paradisul în direct”, regia Cornel Diaconu, 1994 sau Radu Herskovici – „Terente, regele bălţilor”, regia Andrei Blaier, 1996, roluri care il impun in lumea filmului de comedie.
Dupa terminarea facultatii a intrat prin examen si angajat imediat la Teatrul National din Bucuresti. Intre timp, a intrat si-n trupa lui Dan Puric.

Artist multilateral, actor, dansator si  cantaret, el mosteneste talentul parintilor sai : tatal, primarul Snagovului este absolvent de Conservator si initiatorul programului Tv „Hanul lui Manuc” iar mama a fost solista intr-un cor profesionisti, amandoi , mari iubitori de folclor, la care se adauga renumita solista de muzica populara Veta Biris , care este matusa lui.

Pana acum este detinatorul premiului pentru personaj secundar masculin în „Sânziana şi Pepelea” după Vasile Alecsandri, FestCo 2007, dar viata ii va rezerva frumoase surprize, pe masura talentului sau.

 

 

 

 

1987: A murit (la Paris) Leon M. Negruzzi, poet, prozator şi traducător (a tradus proză românească în limba franceză).

Stabilit în Franţa din 1925, după al doilea război mondial a desfăşurat o susţinută activitate de informare despre tragedia României aflata sub ocupaţie sovietică, el fiind cel care a prezentat Adunării Generale a O.N.U, la 5 februarie 1952, un „Memorandum al refugiaţilor români adresat Organizaţiei Naţiunilor Unite”, semnat de mai mulţi scriitori, între care Aron Cotruş, Mircea Eliade, Eugen Lozovan ş.a.; (n. 1899 la Wiener Neustadt, Austria).

 

 

 

 

 

2000: Au fost aduse din Grecia în România, pentru prima oara în istoria crestinismului, moastele Sfântului Gheorghe.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dupa o scurta sedere la Bucuresti, moastele au fost depuse la Iasi, in Catedrala Mitropolitana, lânga moastele Sfintei Cuvioase Paraschiva.

 

 

 

 

 

2003: A murit  Elisabeta Rizea, din satul Nucşoara/Argeş, unul din simbolurile  rezistenţei anticomuniste romanesti.

S-a opus instaurării regimului comunist, iar soţul său a făcut parte din grupele de rezistenţă anticomunistă din munţii  Făgăraş.Devenită un simbol al rezistenţei anticomuniste, ca urmare a sprijinului pe care l-a oferit imediat după război, grupului de rezistenţă anticomunistă armată Arnăuţoiu.

 

 

 

 

 

 

 

A fost declarată “duşman al poporului” (a refuzat să-i predea Securităţii pe partizanii anticomunişti), a fost închisă,  torturată ani la rând, si condamnata la moarte.
Ulterior pedeapsa i-a fost transformată în 14 ani de temniţă grea, ani petrecuţi în penitenciarele pentru femei de la Miercurea Ciuc şi Mislea; (n. 1912)

A fost la un pas de moarte, dar nu a tradat ; (n.28 iunie 1912).

 

 

 

 

2009: A decedat Mircea Angelescu, de profesie inginer constructor, cadru didactic universitar,unul dintre cei mai importanţi conducători din istoria fotbalului românesc (preşedinte al Federaţiei Române de Fotbal între anii 1969-1975 şi 1986-1989.

A fost primul preşedinte al Ligii Profesioniste de Fotbal între anii 1992 şi 1996), iar  în 1990, pentru scurt timp, a fost ministru al sportului; (n. 1938).

 

 

 

 

 

inchide

 

 

 

 

A publicat o carte în două volume, intitulată „35 de ani la pupitrul fotbalului”. În această carte, autorul descrie modul în care factorul politic şi diverse organisme ale statului au influenţat viaţa fotbalistică românească, anterioară anului 1989. De asemenea, el a menţionat în cartea sa şi o serie de nume din fotbalul românesc post-decembrist, care înainte de 1989, împreună cu securitatea română, au influenţat fotbalul din România.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

CITITI SI :

https://cersipamantromanesc.wordpress.com/2015/10/06/o-istorie-a-zilei-de-6-octombrie-video-4/

 

 

 

 

Bibliografie (surse) :

 

 

 

  1. Acad. Dan Berindei, Istoria românilor, cronologie, editura Cartex, Bucureşti 2008;

  2. Dinu Poştarencu, O istorie a Basarabiei în date şi documente 1812-1940, Editura Cartier Istoric ;

  3. e.maramures.ro ;

  4. Wikipedia.ro.;

  5. mediafax.ro ;

  6. Enciclopedia Romaniei.ro ;

  7.  rador.ro/calendarul- evenimentelor;

  8.  Istoria md.;

  9. istoriculzilei.blogspot.ro

Publicitate

06/10/2016 - Posted by | ISTORIE ROMÂNEASCĂ | , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Niciun comentariu până acum.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: