CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

Ziua de 25 septembrie în Istoria Românilor


 

 

 

 

 

 

 

 

25 septembrie, istoricul zilei

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1396: Se desfasoara bătălia de la Nicopole. Sultanul Baiazid I,supranumit  “Fulgerul”,  înfrânge armata cruciată. De partea cruciaţilor a luptat şi un corp de oaste sub comanda lui Mircea cel Bătrân.

Bătălia de la Nicopole a avut loc , între o armată aliată franco – valaho – maghiară și Imperiul Otoman, lângă fortăreața dunăreană Nicopole (Nikopol, Bulgaria).

De multe ori, această bătălie mai este numită și cruciada de la Nicopole, deoarece avea numeroase caracteristici ale „cruciadelor” Evului Mediu.

 

 

 

 

 

 

Bătălia de la Nicopole (1398), pictura de de Jean Froissart

 

 

 

 

Înainte de bătălie, prizonierii luați de cruciați la Rahova au fost executați de francezi dintr-un motiv necunoscut. Francezii și englezii formau avangarda, iar Sigismund și-a împărțit trupele în trei: el comanda centrul, transilvănenii formau aripa dreaptă, iar muntenii conduși de Mircea cel Bătrân formau aripa stângă.

Baiazid și-a dispus liniile cu avangarda cavaleriei protejată de o zonă de țepușe, urmată de unitățile principale de arcași și de ieniceri, iar corpul principal de oaste otoman și sârbii se ascundeau în spatele dealurilor, la ceva distanță de prima linie.

Cavaleriștii francezi îmbrăcați în armuri grele au atacat spre primele linii otomane, dar au fost nevoiți să descalece în fața unei linii de țepușe. Aici au început să smulgă țepușele din pământ, în acest timp aflându-se sub tirul arcașilor turci.

După ce au fost îndepărtate țepușele, cavalerii descălecați au trebuit să facă față atacului infanteriei de elită otomană – ienicerii.

Francezii, superiori la capitolul armuri, au respins atacul infanteriei turce, căreia i-au provocat pierderi de aproximativ 10 000 de oameni. Francezii au atacat și cavaleria turcă și au avut din nou succes, ucigând cam 5000 de turci.

Deși nu erau călare, cavalerii francezi au pornit urmărirea otomanilor care fugeau pe deal. În momentul în care au ajuns pe vârful dealului, francezii obosiți au descoperit grosul armatelor otomane, care așteptau să contraatace.

În faza următoare a luptei, francezii au fost înfrânți clar. Amiralul Franței Jean de Vienne a fost ucis, în ciuda vitejiei de care a dat dovadă în timpul în care a apărat stindardul de luptă al francezilor.

Jean de Nevers, Enguerrand al VII-lea de Coucy și mareșalul Jean Le Maingre, au fost luați prizonieri.

 În aceeași după-amiază târziu, cneazul sarb Stefan Lazarević , aliatul turcilor a condus atacul aripii stângi otomane și a încercuit trupele lui Sigismund rămase fără apărare. Târziu, în aceeași seară, s-a ajuns la o înțelegere și armata lui Sigismund s-a predat.

Pe 26 septembrie, Baiazid a ordonat ca 3000 de prizonieri șă fie uciși drept represalii pentru uciderea prizonierilor turci din Rahova de către cruciații francezi. În plus, sultanul a fost foarte furios pentru că pierduse cam 35 000 de oameni, în special în primele faze ale bătăliei.

Cruciații care au reușit să scape s-au reîntros acasă, mulți dintre ei sărăcind pe drum. Sigismund a reușit să scape cu un număr de colaboratori apropiați fugind cu o corabie pe Dunăre, Marea Neagră, Marea Egee și Marea Mediterană. Sigismund i-a suspectat pe munteni de trădare. Charles al VI-lea a fost informat în ziua de Crăciun de înfrângerea suferită de cruciați.

Țara Românească a continuat lupta antiotomană, reușind să oprească expediția turcilor de anul următor, ca și pe cea din 1400. Înfrângerea sultanului Baiazid de către Timur Lenk (Tamerlan) la Ankara în vara anului 1402 a deschis o perioadă de anarhie în timpul căreia Mircea cel Bătrân a preluat inițiativa și a organizat împreună cu ungurii o campanie antiotomană.

O dată cu restabilirea conducerii centralizate în Imperiul Otoman, ofensiva lor în Europa a fost reluată.

Ungurii și polonezii au fost înfrânți în 1444 la Varna, iar în 1453 otomanii au cucerit Constantinopolul, iar în 1460 întreaga Moree, punând astfel capăt rezistenței grecilor în Balcani. În fața șirului de victorii otomane, occidentul nu a mai opus o altă mișcare de amploarea cruciadelor până în timpul Renașterii.

 

 

 

 

 

1559: A murit domnul Tarii Romanesti, Mircea Ciobanul.

Era al cincilea fiu al lui Radu cel Mare. După numele de botez se chema Dumitru și a fost căsătorit cu doamna Chiajna, fiica lui Petru Rares, domnul Moldovei, al cărei nume era de fapt Ana.

 

 

 

 

 

 

 

Portret manastirea Snagov

 

Se numea „Ciobanul”, probabil pentru că înainte de a urca pe tron cumpăra oi pentru Constantinopol.

A domnit în Tara Romaneasca de trei ori: ianuarie 1545 – 16 noiembrie 1552; mai 1553 – 28 februarie 1554; (în martie părăsește Bucureștiul); ianuarie 1558 – 21 septembrie 1559.

Pe plan cultural, a fost un sprijinitor alo  activitatii  tipografice a lui Dimitrie Liubavici şi a diaconului Coresi.

S-a ocupat si de dezvoltarea urbanistică a Bucureştiului, fiind ctitorul Bisericii Domneşti de la Curtea Veche, cel mai vechi lăcaş de cult din Bucureşti, care se păstrează şi astăzi în forma sa  originala, unde a si fost înmormântat.

A fost  urmat pe tron  de fiul sau cel mare, în vârstă de 13 ani, Petru cel Tanar.


 

 

 

 

 

 

 1572: Imparatul Rudolf al II-lea al Sfântului Imperiu Romano- German, este încoronat rege al Ungariei și Boemiei. A fost si  principe al Transilvaniei din 1598.

 

 

 

 

 

Foto:   Rudolf al II-lea, din dinastia de Habsburg (n. 18 iulie 1552, Viena – d. 20 ianuarie 1612, Praga)

 

 

 

A fost împărat al  Sfantului Imperiu Romano – German din 1576 pana in 1612, anul mortii sale, rege al Ungariei, rege al Boemiei si al Croatiei.

 

 

 

 

 

 

 

1826 (25 septembrie/7 octombrie):  S-a încheiat Convenţia ruso-turcă de la Akkerman (Cetatea-Albă, azi Belgorod Dnevstrovski, în Ucraina), ce confirma clauzele Tratatului de pace din 1812 care, pentru Ţările Române, prevedea: alegerea unor domni pământeni, pe o perioadă de 7 ani, cu asentimentul Rusiei şi Turciei; scutirea de tribut pe 2 ani şi fixarea acestuia conform hatişerifului din 1802 etc.

 

 

 

 

 

 

 

1848: Caimacamul Constantin Cantacuzino si emisarul Portii Otomane, Fuad Efendi, au semnat decretul de exilare a fruntasilor revolutiei din Tara Româneasca; (25.09/7.10).

 

 

 

 

1857: S-a născut juristul George Plopu, unul dintre cei mai buni specialişti români în drept.

După 1918 a contribuit mult la reorganizarea justiţiei din Transilvania.

A fost membru de onoare al Academiei Române din 1934; (m.20 octombrie 1940, Arad).

 

 

 

 

 

 

1860: Alexandru Ioan Cuza a efectuat o vizita “de curtoazie” la Istanbul. Domnitorul  a fost  primit cu onorurile prevazute pentru sefii de state suverane, turcii  renuntând  la ceremonialul ofensator cu care erau primiti domnii anteriori.

 Vizita constituia un sondaj in vederea solutionarii cerintelor din memoriul adresat Portii si puterilor garante in luna iunie a aceluiasi an, referitoare la dreptul de a desavarsi unirea celor doua principate române si de a modifica legea electorala.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vizita a urmarit  solutionarea cerintelor din memoriul adresat Portii si Puterilor garante în luna iunie a aceluiasi an, referitoare la dreptul de a desavârsi unirea celor doua principate si de a modifica legea electorala (25.09/7.10-5.10/17.10).

Situaţia pe plan internaţional complicată de unificarea Italiei a amânat luarea unei decizii.

În cele din urmă, la 13 septembrie 1861 s-a deschis la Constantinopol Conferinţa puterilor europene.

Trei luni mai târziu Poarta emite firmanul prin care se recunoştea unirea administrativă şi legislativă a Principatelor, cu garanţia Marilor Puteri, însă numai pe timpul domniei lui Cuza.

Deşi nu era o izbândă deplină, se făcuse un important progres faţă de situaţia anterioară.

În aceste condiţii, pe 11 decembrie 1861 Alexandru Ioan Cuza a emis „Proclamaţia Unirii”, in care exclama : „Unirea este îndeplinită, naţionalitatea română este întemeiată […] alesul vostru vă dă astăzi o singură Românie”.

 

 

 

 

1875: S-a născut în orășelul Târgu Frumos, Marta Trancu-Rainer, prima femeie chirurg din România, medic ginecolog şi profesor, soţia anatomistului şi antropologului Francisc I. Rainer, întemeietorul Institutului de Antropologie din România

A fost medic militar în timpul Primului Război Mondial, cu merite deosebite în salvarea şi îngrijirea multor răniţi; (m. 1950).

 

 

 

 

 

 

Marta Trancu Rainer, portret din anii 1920

 

 

In 1919  a fost decorată cu Ordinul „Regina Maria” clasa I-a semnat de regele Ferdinand și de ministrul Văitoianu, iar din anul 1936 devine membru corespondent al Academiei de Meidicină precum și membru onorific al Societății Române de Biologie. Numirea a fost susținută printr-o adresă semnată de prof.dr.I.Parhon.

 

 

 

 

 

 

1881: S-a născut poetul roman de origine bulgara Panait Cerna (Panait Stancioff).  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A fost un poet romantic, epigon al lui Mihai Eminescu ; (m.26 martie  1913).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1883: A fost  inaugurat castelul Peleş, ocazie folosită de autorităţi pentru a declara Sinaia oraş.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lucrările au  început  în 1873, sub conducerea arhitecților Johannes Schultz, Carol Benesch  și Karel Liman, iar costurile lucrarii s-au ridicat la 16 milioane lei-aur.

Chiar după inaugurarea sa din 1883, Peleșul va mai suferi modificări, extinzându-se mereu. La forma actuală se ajunge abia în 1914 (anul morții regelui Carol I). Castelul are 160 de camere și mai multe intrări și scări interioare.

Turnul central măsoară nu mai puțin de 66 de metri înălțime. Pe lângă Peleșul propriu-zis, în zonă au mai fost înălțate încă două construcții mai mici, Pelișorul și Foișorul.

Regimul comunist a propagat ideea că Domeniul Regal Peleş ar fi fost parte a Domeniului Coroanei, şi astfel în proprietatea României. Adevărul istoric este că, Castelul Peleş, la fel ca şi Pelişor şi Foişor, a fost construit din banii personali ai Regelui Carol I, care şi-a vândut o moşie din Germania pentru a putea plăti costurile terenului şi a ridicării edificiului. Regele a evitat să folosească bani din lista civilă, astfel că domeniul nu a făcut niciodată parte din Domeniile Coroanei, care erau proprietăţi ale statului doar puse la dispoziţia suveranului.

După moartea Regelui Carol I, domeniul a trecut în proprietatea Regelui Ferdinand I şi a succesorului acestuia dinastic, Regele Mihai I. Regele Carol II nu a avut niciodată domeniul de la Sinaia în proprietate şi astfel nepotul lui din căsătoria morganatică cu Ioana Zizi Lambrino nu are nici un drept de proprietate.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1913: S-a nascut în mahalaua Cărămidarilor din București, inegalabila cantareata de muzica populara romaneasca Maria Tanase, al treilea copil al Anei Munteanu, originară din comuna Cârța, județul Sibiu  și al lui  Ion Coandă Tănase, din satul oltenesc gorjean Mierea Birnici .

 

 

 

 

 

 

Maria Tanase

 

 

 

 

 

 

 

A aparut prima data in public in 1921, la o serbare scolara. Si-a intrerupt studiile, fiind obligata sa munceasca pentru intretinerea familiei.

In 1934 a intrat prin concurs la Teatrul de vara “Carabus”, condus de celebrul Constantin Tanase.

Debutul carierei artistice al Mariei Tanase a coincis cu debutul radiofonic, in 1938 cu  un concert cu piese folclorice.

Calitatile ei vocale au fost rapid apreciate.

Istoricul Nicoale Iorga a numit-o “Pasarea Maiastra” dupa ce artista a cantat la inchiderea cursurilor Scolii de Vara de la Valenii de Munte, cu ocazia implinirii a 30 de ani de la infiintarea Universitatii, eveniment petrecut in toamna lui 1938.

Pentru meritele sale artistice deosebite, la 20 decembrie 1955 a primit Premiul de Stat, iar in octombrie 1957 i s-a acordat titlul de Artista Emerita. 

A decedat  in Bucuresti, la 22 iunie 1963.

 

 

 

VIDEO:

 

 

  

 

 

1919: Guvernul I. I. C. Brătianu demisioneaza,  fiind urmat pentru o perioadă de trei luni de un  guvern condus de generalul A. Văitoianu.

 

 

 

 

 

1924: Ministrul de externe Nicolae Titulescu a prezentat la Geneva  la cea de-a V-a sesiune a Adunării Societăţii Naţiunilor, în numele guvernului român, punctul de vedere românesc în problema reglementării paşnice a diferendelor internaţionale.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

La 19 septembrie 1925, Titulescu a semnat Declaraţia pentru reglementarea paşnică a diferendelor internaţionale.

 

 

 

 

1926:  România a votat, la Geneva, Convenţia referitoare la sclavie; (ratificată la 1 aprilie 1931).

Conventia referitoare la sclavie (1926) defineste sclavia ca fiind „starea sau conditia unui individ asupra caruia sunt exercitate atributele dreptului de proprietate”.

 

 

 

 

 

 1930: S-a născut Pop Simion, scriitor, jurnalist (reporter la Redacţia Culturală a Radiodifuziunii Române între anii 1955 şi 1958) şi diplomat (ambasador al României în Ungaria în perioada 1990-1992) (m. 2008).

 

 

 

 

 

 

1936: S-a nascut in localitatea Valea Voievozilor, jud.Dâmbovița, Ileana Sărăroiu (născută Elena Sărăroiu), interpretă română de muzică populară, romanțe și muzică ușoară românească; (d. 13 mai 1979, Unirea, Călărași).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 A  debutat la Casa de Cultură din Târgoviște si după absolvirea Școlii populare de artă pleacă la București, unde este angajată la sugestia lui Harry Negrin la Teatrul „Ion Vasilescu”.

Activează apoi în cadrul Ansamblului de cântece și dansuri al  Direcției Generale a Serviciului Muncii  și Ansamblului Aviației, iar din anul 1964 la Ansamblul „Ciocârlia”. A fost colaboratoare a Radioteleviziunii Române.

Face prima imprimare în 1964, la Radio București, iar în 1966 lansează primul disc la casa de discuri  Electrecord.

Este prezentă la numeroase emisiuni ale Radioteleviziunii Române și  la Radio.

 

 

 

 

 


 

 

 

 

A decedat neașteptat, în noaptea de 12 spre 13 mai 1979, la o nuntă din Călărași, din cauza unui anevrism care i-a provocat un accident vascular cerebral si este înmormântată la cimitirul „Sfânta Vineri” din București.

 

 

 

 

 

1946: S-a nascut la Bucuresti, omul de afaceri si politicianul  Dan Voiculescu.

 

 

 

 

 

 

 

Este președinte fondator al Partidului Conservator (fostul Partidul Umanist Român) si a fost ales senator de București in trei legislaturi.

 
Conform Top 300 Capital, familia Voiculescu deținea aproximativ 600-650 de milioane de euro în anul 2012.  Este fondatorul Intact Media Group, trust de presă ce cuprinde televiziuni (Antena 1, Antena 2, Antena 3, Euforia Lifestyle TV, Antena International, GSP tv), publicații (Jurnalul National, Gazeta Sporturilor, BBC Good Food, BBC Top Gear, BBC Science Focus, Income Magazine, The Industry) și posturi de radio (Romantic FM și Radio ZU).

La 8 august 2014, a fost condamnat printr-o sentință definitivă la executarea unei pedepse de 10 ani de închisoare, în dosarul Institutului de Cercetari Alimentare.

 

1948: S-a desfăşurat la Bucureşti, prima ediţie a Campionatelor internaţionale de atletism ale României.

 România a fost o promotoare a atletismului european, prima ediție a acestei competiții din  1948  fiind  considerată cea mai veche întrecere organizată pe continent.

 

 1948: S-a născut la  Variaș, jud. Timiș, Vasile Şirli, compozitor de muzică de teatru şi film,  producător de spectacole muzicale și compozitor român de origine meglenoromână, stabilit (din 1986) la Paris.

In 1967, este admis în Conservatorul din București  si imediat dupa absolvirea acestuia, în 1972, devine redactor la Editura Muzicală, unde va lucra până în 1980.

 

 

 

 

 

 

Imagini pentru Vasile Şirli,photos

 

 

 

 

 

În intervalul 1980–1984 este director artistic al casei de discuri Electrecord, unica in tara la vremea aceea si tot în 1980 devine membru al Biroului de muzică ușoară. 

Obține distincții în cadrul unor festivaluri și concursuri de muzică ușoară, precum: Mamaia, Bratislava, Montreux, Soci, Dresda, Tokyo si în 1979 premiul Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România.
În 1982, câștigă premiul ACIN pentru muzica filmului Un echipaj pentru Singapore, în regia lui Nicu Stan.

De la începutul anilor ’90 ai secolului al XX-lea este director muzical la Disneyland Paris.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1954: Comunicat sovieto-român privind predarea de către URSS Guvernului României a cotei sovietice de participaţie în societăţile mixte (sovromurile), care-şi încheiau, astfel, oficial existenţa (sovromurile au reprezentat o formă de spoliere economică a României între anii 1945 şi 1954).

 

 

 

 

 

 

1991: In ediţia sa din 25 septembrie 1991, ziarul bucureştean ,,România Liberă” publica o ştire cu titlul: ,,România este gata pentru unirea cu Republica Moldova”, citând un interviu acordat de prim-ministrul României Petre Roman ziarului austriac ,,Die Presse”.

Mai exact, la întrebarea corespondentului vienez dacă este posibilă Unirea, şeful guvernului de la Bucureşti a spus că nu vede nici o problemă din partea României şi că totul depinde de voinţa  moldovenilor.

„Dacă ei vor insista, guvernul român nu se va opune unirii”, a adăugat Petre Roman.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Este interesant de reţinut soluţia sugerată de Petre Roman cu privire la soarta celorlalte naţionalităţi din Republica Moldova, mai ales a ruşilor. Premierul român afirma că acestora li se va putea propune să se întoarcă în teritoriile din care provin.

„Aceştia [oricum] au fost aduşi ca populaţie în Moldova doar în ultimii 10-20 de ani, de către autorităţile ruseşti, deci nu o consideră propria lor patrie”.

 

 

 

 

 

 

1991: A patra Mineriada.  Minerii din  Valea Jiului au ajuns în Gara Băneasa cu mai multe garnituri de tren, conduși de liderul lor sindical, Miron Cozma.

La sfârșitul zilei,  Miron Cozma îi cere la Palatul Cotroceni  președintelui  Ion Iliescu  demiterea primului ministru Petre Roman  în schimbul liniștii din Capitală.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1992: A fost inaugurat  la Nürenberg, după 70 de ani de studii, proiectare şi construcţie, canalul de navigaţie Rin-Main-Dunăre si este o parte componentă importantă a căii fluviale (de 3.500 km) care străbate Europa pe direcţia NV-SE şi care leagă oraşul Rotterdam, situat la Marea Nordului, de oraşul Constanţa, de la Marea Neagră, şi 15 ţări din centrul şi sud-estul Europei.

 

 

 

 

 

 

 

 

Imagini pentru canalul de navigaţie Rin-Main-Dunăre. photos

 

 

 

Canalul Main-Dunăre  cu o lungime de 171 km, leagă râul Main cu Dunărea de la Bamberg prin Nürnberg la Kelheim.

Canalul face parte din traseul maritim între Rotterdam și Constanța, care este legătura navigabilă cea mai scurtă între Marea Nordului și Marea Neagră, pe râurile Rin, Main, Canalul Main-Dunăre, Dunărea și Canalul Dunăre-Marea Neagră.

 

 

 

 

 

 

1996: A încetat din viaţă Nicu Ceauşescu, fiul dictatorului comunist Nicolae Ceauşescu (n. 1 septembrie 1951).

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1997:  La Biserica Mirăuţi din Suceava, necropolă voievodală si  sediul primei Mitropolii a Moldovei, a fost descoperit mormântul domnitorului Petru I Muşatinul, Domn al Moldovei ( 1375 – decembrie 1391).

 

 

 

 

 

Petru I - Muşat, Domn al Moldovei

 

Petru I – Muşat, domn al Moldovei

În ordinea reprodusă în cronicile moldoveneşti şi în diploma lui Alexandru cel Bun din 7 ianuarie 1403 , Petru I Muşatinul a urmat în scaunul voievodal al Moldovei după Laţcu.

Cu excepţia cronicii zise moldo-polone, care greşeşte evident atribuindu-i o domnie de doar 8 ani, şi a cronicii zise anonime sau de la Bistriţa, care-i atribuie, poate nu fără oarecare temei, o domnie de 12 ani,  celelalte variante ale cronicilor indigene sunt solidare în a aprecia durata aflării lui Petru I Muşatinul în scaun la 16 ani .

Nici un izvor istoric însă nu menţionează data la care a început să domnească acest voievod.

Despre sfârşitul domniei se ştie doar că pe la începutul anului 1392 unii soli de-ai săi continuau să sosească “cu scrisori” la Cracovia, la regele Vladislav al II-lea Jagiello, iar la 30 martie 1392 era deja în scaun urmaşul său – Ştefan I .

Ar însemna că Petru I Muşatinul a început să domnească pe la începutul anului 1376, adică vreo 2-3 ani după moartea lui Laţcu.

Altfel spus, urcarea în scaun a lui Petru I Muşatinul a marcat sfârşitul perioadei de interregn ,intervenita după stingerea din viaţă a feciorului lui Bogdan şi se înscrie ca un final al luptelor interne pentru scaunul voievodal rămas vacant.

 

 

 

 

 

2006: S-a desfăşurat la Bucureşti, în perioada 25 – 29 septembrie, cea de-a XI-a Conferinţă a şefilor de stat şi de guvern care au în comun limba franceză – Sommet-ul Francofoniei. Este primul eveniment de o asemenea anvergură găzduit vreodată de România – cu participarea a 36 de şefi de stat şi de guvern, 25 miniştri ai afacerilor externe, 11 miniştri ai Culturii şi Francofoniei – şi primul Sommet al Francofoniei care a avut loc în Europa Centrală şi de Sud-Est.

 

 

 

 

 

 

2007: A murit cântăreaţa de muzică populară Elena Roizen; (n. 1945).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2009: Vladimir Filat devine cel de-al 8-lea prim-ministru al guvernului Republicii Moldova.

Nascut la  6 mai 1969,in  satul Lăpușna, raionul Hîncești, RSS Moldovenească, astăzi Republica Moldova, Vladimir Filat este membru fondator și lider al Partidului Liberal Democrat din Moldova, deputat în Parlamentul Republicii Moldova între 2005 și 2009 și începând cu luna decembrie 2014.

A fost prim-ministru al Republicii Moldova între 2009 și 2013, Ministru de Stat în Guvernul Sturza între 12 martie–12 noiembrie 1999 și  președinte interimar al Republicii Moldova pentru o scurtă perioadă în decembrie 2010. 

A fost unul dintre cei mai bogați și mai influenți oameni din Republica Moldova.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pe 15 octombrie 2015,  lui Vlad Filat i-a fost retrasă imunitatea parlamentară cu votul a 79 din totalul de 101 de deputați, după ce cu o solicitare în acest sens în plenul parlamentului venise procurorul general Corneliu Gurin, care a declarat că exită bănuieli cum că Vlad Filat ar fi implicat direct în fraudele de la Banca de Economii, fapte de corupție și trafic de influență.

 

In iunie 2016 a fost condamnat la o  pedeapsa de nouă ani închisoare cu executare şi la o amendă penală de 60.000 de lei moldoveneşti (peste 2.700 de euro) şi nu va avea dreptul să ocupe vreo funcţie publică pe o perioadă de cinci ani.

Sentinţa pronunţată luni de Judecătoria Buiucani (Chişinău) nu este definitivă.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

CITITI SI :

https://cersipamantromanesc.wordpress.com/2015/09/25/o-istorie-a-zilei-de-25-septembrie-video/

 

 

 

 

 

 

 

 

Bibliografie (surse) :

 

 

 

  1. Acad. Dan Berindei, Istoria românilor, cronologie, editura Cartex, Bucureşti 2008;

  2. Dinu Poştarencu, O istorie a Basarabiei în date şi documente 1812-1940, Editura Cartier Istoric ;

  3. e.maramures.ro ;

  4. Wikipedia.ro.;

  5. mediafax.ro ;

  6. Enciclopedia Romaniei.ro ;

  7.  rador.ro/calendarul- evenimentelor;

  8.  Istoria md.;

  9. istoriculzilei.blogspot.ro;

 

Anunțuri

25/09/2016 - Posted by | ISTORIE ROMANEASCA | , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Niciun comentariu până acum.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: