CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

Memorandumul de la Budapesta din 1994 privitor la garantarea integrității teritoriale a Ucrainei si incălcarea sa de către Federația Rusă


Imagini pentru ucraina harta

 

 

 

 

Memorandumul de la Budapesta

 

 

 

 

 

După căderea Uniunii Sovietice, Ucraina independenta s-a trezit în postura de a fi a treia putere nucleară din lume, având stocuri de arme nucleare mai mari decât ale Regatului Unit, Franței și ale Chinei luate împreună.

La 5 decembrie 1994 in  Ungaria, la Budapesta, Ucraina, Statele Unite, Marea Britanie și Rusia au semnat un Memorandum  privitor  la dezarmarea nucleară a Ucrainei, precum si  garantarea securitatii independenței si  integritații sale teritoriale.

Prin acest tratat, Ucraina a renunțat la armele nucleare sovietice de pe teritoriul său care au fost transferate către Federația Rusă. În schimb, Statele Unite, Marea Britanie și Rusia s-au obligat după cum urmează:

1. Statele Unite ale Americii, Federația Rusă, precum și Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, își reafirmă angajamentul față de Ucraina, în conformitate cu principiile Actului final al CSCE, să respecte independența și suveranitatea și frontierele existente ale Ucrainei.

2.Statele Unite ale Americii, Federația Rusă, precum și Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, își reafirmă obligația lor de a se abține de la amenințarea cu forța sau folosirea forței împotriva integrității teritoriale sau a independenței politice a Ucrainei, și că nici una dintre armele lor vor fi folosite vreodată împotriva Ucrainei decât pentru auto-apărare sau în alt mod, în conformitate cu Carta Organizației Națiunilor Unite.

3.Statele Unite ale Americii, Federația Rusă, precum și Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, își reafirmă angajamentul față de Ucraina, în conformitate cu principiile Actului final al CSCE, să se abțină de la constrângeri economice cu intenția de a subordona propriului lor interes exercitarea de către Ucraina a drepturilor inerente suveranității sale și, astfel, pentru a obține avantaje de orice fel.

4.Statele Unite ale Americii, Federația Rusă, precum și Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, își reafirmă angajamentul a solicita imediat o acțiune a Consiliului de Securitate al Organizației Națiunilor Unite pentru a oferi asistență Ucrainei, în calitatea sa de stat care nu deține arme nucleare, semnatar al Tratatului de Neproliferare a Armelor Nucleare, în cazul în care Ucraina ar deveni victimă a unui act de agresiune sau obiectul unei amenințări cu o agresiune în care sunt folosite arme nucleare.

5.Statele Unite ale Americii, Federația Rusă, precum și Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, reafirmă, în cazul Ucrainei, angajamentul lor de a nu folosi armele nucleare împotriva statelor care nu dețin arme nucleare, semnatare ale Tratatului de Neproliferare a Armelor Nucleare, cu excepția cazului unui atac asupra lor, a teritoriilor lor sau teritoriilor dependente, a forțelor lor armate sau a aliaților lor, de un astfel de stat, în asociere sau în alianță cu un stat care posedă arma nucleară.

6.Statele Unite ale Americii, Federația Rusă, precum și Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord se vor consulta în cazul în care apare o situație care ridică o problemă cu privire la aceste angajamente.

Documentul a fost semnat de Bill Clinton (președintele SUA), John Major (premierul Marii Britanii), Boris Elțîn (președintele Rusiei) și Leonid Kuchma (președintele Ucrainei).

Primul transport de arme nucleare din Ucraina în Rusia s-a făcut cu trenul, în martie 1994.

Intre 1994 și 1996, un numar de 1900 de focoase nucleare au fost transferate de Ucraina pe teritoriul Rusiei, pentru a fi distruse.

In urma semnarii Tratatului de la Budapesta, din 1994,  menit să transfere în Rusia arsenalul nuclear moştenit de Ucraina dupa destrămarea URSS, al treilea cel mai mare din lume, SUA, Marea Britanie şi Rusia au devenit garanţii suveranităţii şi integrităţii teritoriale ale statului ucrainean.

Anexarea Peninsulei Crimeea de către Rusia şi evenimentele din estul Ucrainei, au arătat că acest Memorandum s-a dovedit a fi unul formal, încălcat chiar de unul din statele-garante, respectiv de Federati Rusa. 

Surse: ro.wikipedia.org;  evz.ro/criza-din-ucraina-tratatul;digi24.ro/ /acordul-de-la-budapesta

Reclame

24/09/2016 - Posted by | ISTORIE, POLITICA | , , , , , , , , , , , , ,

5 comentarii »

 1. Comentariul la articol este tendențios; ascunde acțiunile ulterioare ale SUA și NATO (adică și ale Marii Britanii, semnatara Memorandumului) prin care au acționat, provocator si aproape pe fata, pentru scoaterea Ucrainei din sfera de influență a Rusiei și trecerea ei în sfera de influență (și chiar în structura integrată) a NATO, fapt prin care a amenințat, astfel, chiar granița de vest a Rusiei.
  Se ascunde, astfel, voit, cauza care a declanșat măsurile de răspuns ale Rusiei (răspunsul unei mari puteri, în logica geopoliticii, și care constituie consecința acelei cauze).
  A arunca vina asupra celui ce a răspuns la provocare este o magărie specific americană (și, mai ales, britanică; nu degeaba Napoleon numea Anglia “Perfidul Albion”!), măgărie la care s-au raliat în mod “tradițional”, ca orice slugă, Europa de Vest și, evident, noile slugi de mâna a 15-a, est-europenii!
  Putea să lipsească tocmai “sluga perfectă”, România?!

  Apreciază

  Comentariu de Dan Grosu | 25/09/2016 | Răspunde

  • Articolul prezinta Tratatul de la Budapesta din 1994 in care Federatia Rusa, Statele Unite si Marea Britanie garantau Ucrainei proaspat independente integritatea teritoriala, dupa ce aceasta tara renuntase la arsenalul nuclear.
   D-ta bati campii, facand referire la teama de NATO si la o pretinsa amenintare a granitei de vest a Rusiei, cu toate ca Ucraina nu face parte din aceasta structura militara occidentala si in nici un caz nu a pretins teritorii rusesti.
   Dupa mintea d-tale, Rusia ar avea dreptul sa ocupe orice tara,incalcand orice tratat, pretextand ca „se simte amenintata”.
   La astfel de argumente recurgeau si nazistii si au intins cat au putut coarda, pana s-a ajuns la un dezastru mondial,
   Tot in numele luptei pentru pace, Rusia sovietica a cotropit,cu binecuvantarea lui Hitler, intre 1939 si 1941, Finlanda, Polonia, Tarile Baltice, Romania, rupand din teritoriile acestor tari, sau anexandu-le integral, asa cum s-a intamplat cu Tarile Baltice, strigand sus si tare ca e „neutra”!
   Din cate am vazut,inainte de Ucraina, „pasnica” Rusie s-a simtit „amenintata” si de tari mici asa cum este Georgia, careia i-au smuls teritorii in numele „sferelor de influenta”si de minuscula si neutra R.Moldova, careia i-a promis solemn la Istanbul in 1999 ca isi va retrage armata din Transnistria, pana in anul 2002.
   In ce an suntem ? Si-a retras armata rusa din R.Moldova?
   Tare sunt curios sa aud cum justifici tu pofta de anexiuni a Rusiei si nerespectarea de catre acest imperiu colonialist a tratatelor pe care si-a pus semnatura.

   Apreciază

   Comentariu de cersipamantromanesc | 25/09/2016 | Răspunde

 2. Avand in minte multe evenimente istorice , incepand cu distrugerea Cartaginei , pana la situatia Ucrainei , care a renuntat la circa 1900 focoase nucleare bazandu-se pe Tratatul de la Budapesta, zic:
  Nu exista nici o forma de intelegere si nici o putere din lume care sa-ti ofere mai multa securitate decat propria ta arma.

  Apreciază

  Comentariu de Gavril Moldovan | 18/03/2017 | Răspunde

  • Exact! Ucrainenii ar fi trebuit să-şi păstreze armele nucleare, mai ales că îi cunoşteau mai bine decât oricine pe ruşi şi câţi bani dau ei pe semnăturile pe care şi le pun pe tratatele internaţionale. dacă ar fi avut arma nucleară, ar mai fi îndrşznit Rusia să le fure din teritoriu ?

   Apreciază

   Comentariu de cersipamantromanesc | 19/03/2017 | Răspunde


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: