CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

Ultimii regi ai Iugoslaviei


   Ultimul rege al Iugoslaviei, Petru al II-lea,  s-a nascut in 1923, la Belgrad.

Tatal sau a fost Alexandru I, numit si Alexandru I Karađorđević sau Alexandru Unificatorul (n. 16 decembrie 1888, Cetinje — d. 9 octombrie 1934, Marsilia),  intaiul rege al Regatului Iugoslaviei, fiind inainte, intre anii 1921 – 1929, suveran al Regatului sarbo-croato-sloven, rege al Serbiei din 1914 si apoi al Iugoslaviei din 1921, asasinat in 1934, pe cand se afla in vizita in Franta, la Marsilia, pentru a strange relatiile tarii sale cu Parisul.

A fost primul asasinat surprins pe pelicula cinematografica.

Int ziua de  9 octombrie 1934, aflat la Marsilia, Regele Alexandru I a mers alături de ministrul de Externe francez Louis Barthou. Când asasinul a deschis focul asupra mașinii, regele a fost lovit in plin de două gloanțe, iar ministrul a primit un glonț în braț (Barthou avea să moară mai târziu, la spital; șoferul a fost ucis pe loc).

Camerele de filmat nu au surprins exact momentul în care Regele Alexandru I a fost împușcat, ci doar momentele imediat dinainte și de după – inclusiv imagini cu regele zăcând pe bancheta din spate a mașinii. Alexandru a murit în mașină, dar decesul a fost pronunțat mai târziu, după ce corpul regelui a fost transportat de urgență la sediul prefecturii din oraș. 

 Mama lui Petru al II-lea al Iugoslaviei a fost regina Maria, fosta  principesa Maria a Romaniei , numită in intimitate „Mignon” regina-consort intre 1929 si 1934, fiica regelui  Ferdinand I al  Romaniei, iar mama sa, regina Maria de Romania. Regele Carol al II-lea al Romaniei a fost fratele sau.

Imagini pentru regina maria a iugoslaviei

Foto: Regele Alexandru I  al Iugoslaviei si regina Maria

Maria a Iugoslaviei i-a mai nascut, dupa Petru al II-lea, pe printii Vladislav si Andrei. Dupa uciderea sotului sau, ea a devenit „Regina-mama”.

In timpul celui de-al Doilea Război Mondial a fost forţată să părăsească Belgradul şi a trăit pentru tot restul vieţii în Marea Britanie.

Dupa razboi, comunistii i-au confiscat totul, inclusiv cetatenia. A murit in 1961 (la 61 de ani), in Anglia. Nepotul ei, Principele Alexandru al Serbiei, i-a îndeplinit dorinţa de a fi înmormântată la Mausoleul Regal de lângă Belgrad.

 Asasinarea regelui Alexandru I a pus problema regentei la tron, intrucat Petru al II-lea avea doar 11 ani pe atunci. Sefia acestei regente a fost asigurata de varul lui Alexandru I, si anume printul Pavle de Iugoslavia.

Dar dupa izbucnirea razboiului printul Pavle voia sa se alature Germaniei naziste, asociindu-se cu tarile din Pactul Tripartit (initial format din Germania, Italia si Japonia; la el a aderat si Romania, la 23 noiembrie 1940).

Numai ca in acel an, 1941, Petru al II-lea a implinit 17 ani si a fost considerat major. El si consilierii sai voiau sa se alature aliatilor si astfel au preluat puterea de la printul regent Pavle. Aceasta intorsatura a orientarii Iugoslaviei a determinat Germania, Ungaria, Italia si Bulgaria sa invadeze aceasta tara.

Pentru a se razbuna pe Petru al II-lea, Hitler a fost nevoit sa  amane Operatiunea Barbarossa (invadarea URSS).

Petru al II-lea s-a  refugiat mai intai in Grecia, apoi in Palestina la Ierusalim (controlat de britanici) si in cele din urma in Anglia.

Aici si-a completat studiile la Cambridge si s-a casatorit cu printesa Alexandra a Greciei si Danemarcei.

 Domnia de jure a lui Petru al II-lea  al Iugoslaviei s-a incheiat la 29 noiembrie 1945, cand Adunarea Constituanta a Iugoslaviei comuniste a decis abolirea monarhiei.

De facto, el a fost la conducerea tarii intre 27 martie (lovitura de stat impotriva printului Pavle) si 17 aprilie 1941, data capitularii Iugoslaviei.

 

 

Reintoarcerea in tara

 

 

 In 1945, lui Petru al II-lea i s-a nascut fiul Alexander, care traieste si acum in Serbia. Guvernul Serbiei a reacordat tuturor membrilor Casei dinastice Karageorgevici  cetatenia.

 

 

 

 

Imagini pentru prince Alexander of serbia photos

 

Foto: Printul Alexandru

 

 

 

Desi tatal sau a fost inmormantat in SUA (la o manastire ortodoxa din statul Ilinois), Alexandru i-a luat ramasitele pamantesti si le-a repatriat in Serbia, la Mausoleul regal Oplanac.

Petru al II-lea a fost singurul monarh european inhumat in SUA si ultimul rege al Iugoslaviei. Patriarhul Irineu al Serbiei este adeptul restaurarii monarhiei.

Surse: Revista Magazin.ro; historia.ro;

Reclame

22/09/2016 - Posted by | ISTORIE | , , , , , , ,

Niciun comentariu până acum.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: