CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

O declaratie a Senatului in legatura cu afirmatiile ambasadorului SUA la Chisinau, James Pettit, care a declarat la finalul lunii august, ca evantuala unire cu România „nu este o alegere practica si nu este o alegere care va face lucrurile mai bune „


 

 

 

 

Imagini pentru tariceanu photos

         James Pettit                                      Calin Popescu Tariceanu

Senatul României a adoptat o declaratie fata de afirmatiile ambasadorului SUA la Chisinau: Aceste declaratii nu pot impieta asupra vointei suverane a cetatenilor din România si Rep. Moldova privind viitorul lor comun.

 

Senatul României a adoptat o declaratie cu ocazia aniversarii a 25 de ani de la proclamarea independentei Republicii Moldova fata de URSS in care face referire la declaratiile ambasadorului SUA la Chisinau, James Pettit, la finalul lunii august, care a spus ca „Republica Moldova nu este România”.

Redam cateva fragmente din declaratia care a fost adoptata cu 49 voturi pentru, un vot impotriva si o abtinere de plenul Senatului: 

  • „Declaratiile E.S. domnul James Pettit, ambasadorul SUA la Chisinau, facute la postul Moldova 1 cu ocazia aniversarii a 25 de ani de independenta a Republicii Moldova, au fost primite cu surprindere, ingrijorare si o mare doza de insatisfactie de opinia publica din România.

  • Sustinem ca aceste declaratii nu pot si nu vor afecta parteneriatul strategic al Romaniei cu SUA si nu vor schimba coordonatele politicii externe a României cu privire la Republica Moldova. De asemenea, aceste declaratii nu pot impieta asupra vointei suverane a cetatenilor din cele doua state privind viitorul lor comun in Uniunea Europeana si nici asupra chestiunii identitatii nationale romanesti comuna pe ambele maluri ale Prutului, ce nu poate fi interpretata sau rescrisa de altcineva.

  • Senatul României afirma ca istoria dureroara si sutele de mii de victime ale represiunii staliniste isi pot afla o reparatie morala prin sustinerea cu putere, inclusiv de catre SUA, a vocatiei europene a Republicii Moldova, precum si faptul ca relatiile privilegiate de cooperare si parteneriat dintre România si Republica Moldova vor dobândi forma optima de manifestare prin aderarea Republicii Moldova la Uniune Europeana.”

Reamintim ca, intr-un interviu pentru postul Moldova 1, ambasadorul Statelor Unite la Chisinau, James Pettit, a declarat ca Republica Moldova nu e ci trebuie sa ramana un stat suveran si independent, iar o evantuala unire „nu este o alegere practica si nu este o alegere care va face lucrurile mai bune”.

El a indemnat, insa, tara sa urmeze in continuare o cale europeana:

„Moldova nu este România, Moldova isi are propria sa istorie si propriile sale provocari, printre care este faptul ca Moldova este o tara multietnica cu oameni care vorbesc limbi diferite si desigur, mai este si problema transnistreana, care nici macar nu este sub controlul Guvernului central, dar care are nevoie de un statut special, dar un statut special in cadrul Republicii Moldova.”

Continuați să citiți…

(Hotnews)

Anunțuri

20/09/2016 - Posted by | POLITICA | , , , , , ,

1 comentariu »

  1. Pentru cine citește istoria noastră seculară sau mai bine zis milenară înțelege că având în vedere vicisitudinile istoriei noastre zbuciumate, moldovean (bucovineanul și basarabeanul tot din Moldova lui Ștefan cel Mare se trage, din daco-geții pământului străbun), muntean, oltean, bănățean, ardelean, maramureșean, dobrogean înseamnă de fapt român și că dorința de a se cunoaște acest lucru și a ni se respecta trecutul în care strămoșii noștrii au luptat dându-și viețile pentru a-și păstra identitatea este lucrul cel mai firesc, inalienabil.
    Toate cele bune !

    Apreciază

    Comentariu de Georgeta R. M. | 21/09/2016 | Răspunde


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: