CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

Maria Rosetti – prima femeie ziarist din România


 

Portretul Mariei (Grant) Rosetti de Constantin Daniel Rosenthal

Maria Rosetti (Mary Grant, n. 1819, Guernsey – d. 1893), a fost o publicistă română de origine scoțiană, prima ziaristă din România.
Era sora diplomatului Effingham Grant care a fost, la începutul carierei sale, consilierul lui Robert Gilmour Colquhoun, consulul britanic la Bucureşti.

Mary şi – a însoţit fratele în Valahia, unde a lucrat un timp aici ca profesor particular şi se îndrăgosteşte de cel mai bun prieten al fratelui său.

Nimeni altul decât Constantin A. Rosetti, membru al vechii familii boiereşti Rosetti.

 

 

 

 

 

 

C.A.Rosetti în 1848

Foto: Constantin A. Rosetti la 1848

 

 

  În aceeaşi perioadă este institutoare pentru copiii familiei generalului Odobescu (unul dintre copii va deveni scriitorul Alexandru Odobescu).
Tânăra Mary Grant se va căsători cu C. A. Rosetti, la casa părinţilor săi din Plymouth.

Începând cu anul 1857, ea a colaborat, ca redactor, la diferite ziare și almanahuri, în special la Românul, ziar editat de soțul său, C.A. Rosetti.

A fost editoarea publicației Mama și copilul, revistă literară săptămânală apărută în perioada iulie 1865-aprilie 1866, în care se publicau articole și traduceri despre educarea copiilor.

În timpul revoluţiei din 1848 Constantin Rosetti , lider al curentului radical al revoluţionarilor, a fost ales secretar al Guvernului provizoriu, prefect de poliţie la Bucureşti şi a devenit redactor al ziarului „Pruncul român”.

După înfrângerea guvernului revoluţionar, este exilat, împreună cu camarazii săi paşoptişti, urcat de turci cu două plute în susul Dunării, până la graniţa cu Austria.

Soţia sa, Maria, reuşeşte să îi elibereze pe prizonieri cu acordul primarului din Sviniţa.

De aici pleacă împreună spre Franţa prin Ungaria, Croaţia şi Austria. Ajunşi la Paris în decembrie 1848 soţii Rosetti se ocupă de editarea revistelor România viitoare şi Republica Română.

Exilul lor se încheie în 1857. La revenirea în ţară, Maria şi Constantin A. Rosetti au o activitate publicistică extrem de bogată.

 

 

 

 

 

Maria şi C.A.Rosetti

Foto: Maria şi C.A.Rosetti

 

 

 

Ea editează  în 1865  propria revistă, Mama şi copilul, şi se implică în multe acţiuni de caritate şi opere de binefacere.

A avut o prietenie de durată cu pictorul Constantin Daniel Rosenthal și cu Pia Brătianu, soția politicianului Național Liberal, Ion Brătianu.

Soţii Rosetti au avut 8 copii, dar doar 4 dintre aceştia au supravieţuit: Liberty Sofia (i se spunea Libby şi era născută în iunie 1848) şi trei băieţi: Mircea, Vintilă şi Horia Rosetti.

 

 

Imagini pentru România revoluţionară, tablou de C.D. Rosenthal,

 

 

În 1850 Maria i-a pozat pictorului Constantin Daniel Rosenthal, pentru celebra pânză România revoluţionară, devenită simbol al Revoluţiei Române de la 1848.

 

 

 

Surse: ro.wikipedia.org ; dosaresecrete.blogspot.ro/

Reclame

18/09/2016 - Posted by | ISTORIE ROMANEASCA | , , , , , , , ,

Niciun comentariu până acum.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: