CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

VLAD CUBREACOV : O FOTOGRAFIE CÂT UN MILION DE CUVINTE


 

ambasadorul-sua-bucuresti-la-sfantu-gheorghe-de-covasna

 

 

 

O fotografie cât un milion de cuvinte.

Asociere și transfer reciproc de imagine.

Ambasadorul SUA în România, Hans Klemm, a fost în centrul atenției, 13 septembrie 2016, Sfântu Gheorghe, județul Covasna, România.

Extremiștii maghiari și-au atins scopul, iar ambasadorul american, fără să gândească mult, s-a lăsat dus de nas ca ultimul școlar, ”din politețe”.

Fața asta de pernă albastră este un cadou otrăvit. Era mai bine să nu fi fost acceptat. Ambasadorul a arătat slăbiciune și a demonstrat că poate înghiți orice gogoriță sau provocare extremistă, că poate fi manipulat cu ușurință.

Domnul Putin și prietenul său mai mic Viktor Orban au toate motivele să fie fericiți: ambasadorul James Pettit de la Chișinău este deja urcat în barca revizionismului ruso-nistreano-moldovnesc cu tot ce înseamnă conceptul de ”Moldova Mare”, iar ambasadrorul Hans Klemm ne este prezentat, la mai bine de o jumătate de lună distanță, în barca revizionismului maghiar, cu principalul simbol al acestuia în mână – zisul drapel al zisului ”ținut secuiesc”.

Moscova are nevoie să îndepărteze România de SUA și viceversa. Misiunea ambasadorilor României în SUA și ai SUA în România este să întreprindă orice este necesar pentru a nu admite o asemenea îndepărtare.

Ce s-o fi gândit ambasadorul Klemm când a primit ”politicos”, dar necorect politic, cârpa albastră a extremiștilor sau când a pozat cu ea? Este regretabil să vezi cum, din ”politețe” prost înțeleasă, unii diplomați ajung să se lase manipulați grosolan, folosiți pe post de instrument al unor extremiști. Politețea sau intențiile bune nu te asigură niciodată de greșală. Până și drumul spre infern e pavat cu intenții bune….

Acum am înțeles de ce Ambasada SUA în România nu a luat atitudine tranșantă față de derapajele extremiste, xenofobe și, de foarte multe ori, antisemite ale reprezentanților struțo-cămilei UDMR (nici partid, nici ONG) din teritoriu. Din ”politețe” și lipsă de suficient caracter.

Ambasadorul american a dovedit slăbiciune și naivitate, dacă este să-l credem pe cuvânt că a gafat din ”politețe”. Trebuie să înțelegem exact situația. Făcând trimitere la gafa sa ”din politețe”, ambasadorul sugerează că ticăloșia și viclenia le revine extremiștilor maghiari care i-au băgat cârpa lor în față, cu titlu de cadou, testându-i caracterul, capacitatea de reacție, de conformare sau neconformare, adecvarea la contextul istoric, social și politic.

Din perspectiva scopului practic urmărit de unii și de altul, extremiștii maghiari au fost eficienți în comparație cu invitatul lor special.

Extremiștii l-au folosit pe ambasador.  Greșala ambasadorului este că s-a lăsat, într-un moment de slăbiciune mălăiață soră cu inconștiența, folosit.

”Se sparie gândul” – vorba cronicarului – la simpla aluzie că nu ar putea fi vorba doar de slăbiciune omenească, ci de complicități politice sau geopolitice… Nu vrem să credem că fotografia de la Sfântul Gheorghe a ambasadorului Klemm sau că declrațaia de la Chișinău a ambasadorului Pettit nu ar fi simple (și grave, totuși) gafe. 

Oricum, ceva este putred în toată povestea asta.

Este firesc și corect acum ca autoritățile și presa să ceară, iar ambasadorul Klemm să dea prompt și univoc explicații publice convingătoare în legătură cu gestul său public și, din păcate, antiamerican prin consecințele negândite, nu doar antiromânesc.

Ambasadorul Klemm nu are mandat să provoace și să alimenteze inutil temeri privind existența unor presupuse planuri americane de slăbire (până la dezmembrare) a României, așa cum visează atâtea minți înguste dar înfierbântate la Moscova, Budapesta și, se lasă uneori puternic impresia, la Berlin.

Cu atât mai mult, ambasadorul Klemm nu are mandat să stârnească antiamericanism în România, așa cum își doresc, în egală măsură, și Moscova și Budapesta.

 

NOTA:

Imaginea cu ambasadorul a fost postata pe Facebook de Antal Arpad, primarul din Sfantu Gheorghe. In fotografie mai apare si Tamas Sandor, presedintele Consiliului Judetean Covasna.

In urma cu o saptamana, ambasadorul SUA la Chisinau, James Pettit, a fost in centrul unui scandal urias, dupa ce a declarat ca „Moldova trebuie sa ramana un stat suveran si independent” si ca „Alaturarea Romaniei nu este o alegere practica si nu este o alegere care va face lucrurile mai bune in Moldova”.

Tot pe pagina de socializare, primarul Antal Arpad sustine ca i-a facut cadou oficialului american acest steag, „care a devenit si simbolul lipsei de respect a autoritatilor fata de comunitatea secuiasca”. Abia publicat, mesajul a strans sute de comentarii.

Opinia publica a considerat fotografia ca pe un afront adus statului roman, atata timp cat promotorii Tinututului Secuiesc au cerut in repretate randuri autonomia zonei si chiar ruperea totala de Romania.

Ambasadorul SUA in Romania, Hans Klemm, a declarat, miercuri, la Craiova ca singurele doua steaguri importante pentru el, ca diplomat, sunt cel al SUA si cel al Romaniei, si ca a acceptat sa se fotografieze cu steagul secuiesc „din politete”.

Hans Klemm a declarat presei, la Craiova, unde a participat la o intalnire cu elevi si studenti de la Universitatea din Craiova care au beneficiat de burse Ford, ca este mandru sa fie ambasadorul SUA in Romania in acest moment.

„(…) Asadar sunt mandru sa fiu ambasador in acest moment. Misiunea mea este sa consolidez si mai mult acest parteneriat strategic si relatiile dintre cele doua tari. Ca parte a acestor eforturi calatoresc prin intreaga tara. Asa cum astazi ma aflu la Craiova, ieri am fost in Covasna, iar luni in judetul Harghita. Iar unii dintre liderii politici cu care m-am intalnit ieri, in judetul Covasna, mi-au cerut sa fac fotografie impreuna cu ei. Va asigur ca, in calitate de ambasador al Statelor Unite in Romania, singurele doua steaguri importante pentru mine sunt cele doua pe care le vedeti in spate (.n.red.: steagul Romaniei si cel al SUA)”, a afirmat ambasadorul SUA.

Intrebat daca a discutat cu premierul Romaniei pe acest subiect, ambasadorul american a confirmat si spus ca „el m-a incurajat sa ma intalnesc cu voi, astazi, si sa va spun direct opinia mea referitor la poza de ieri”.

Intrebat de ce a acceptat sa faca respectiva poza, Hans Klemm a raspuns: „A fost din politete”. I

Intrebat daca acea fotografie poate sa incurajeze miscarile separatiste care au aparut in cea zona, ambasadorul american nu a dorit sa comenteze.

„Nu comentez acest lucru. Din nou, asa cum am spus, singurele doua steaguri importante pentru mine sunt steagul SUA si cel al Romaniei”, a spus Klemm care a subliniat ca cele doua tari sarbatoresc cinci ani de la semnarea unui document menit sa consolideze parteneriatul Romania-SUA, care „se datoreaza in mare parte contributiei Romaniei”.

Contextul vizitei lui Klemm in Covasna

Autoritatile locale din judetul Covasna au cerut ambasadorului Statelor Unite ale Americii, Hans Klemm, aflat, marti, intr-o vizita oficiala in judet, sprijin pentru comunitatea maghiara privind o serie de revendicari precum si in ce priveste pastrarea si afirmarea identitatii nationale. Presedintele Consiliului Judetean Covasna, Tamas Sandor, a declarat, dupa intalnirea cu diplomatul american, ca scopul intrevederii nu a fost de “a ne plange”, ci de “a cauta parteneri pentru rezolvarea problemelor noastre specifice”.

Tamas a mentionat ca i-a adus la cunostinta ambasadorului SUA ca, in ultimii zece ani, se inregistreaza un regres in ce priveste respectarea legii si drepturilor comunitatii maghiare, opinand ca in Romania are loc o “renationalizare in loc de retrocedare” a unor proprietati, printre care si imobile ce au apartinut comunitatii sau cultelor maghiare, precum si o “recentralizatre in locul descentralizarii”.

El l-a mai informat pe ambasadorul SUA si cu privire la o “dubla masura” aplicata de justitie si institutiile statului roman in ce priveste drepturile minoritatii maghiare in raport cu ale majoritatii romane, dand ca exemplu faptul ca, in timp ce autoritatile interzic arborarea steagului secuiesc pe institutiile publice din judetele Covasna, Harghita si Mures, steagul Bucovinei este arborat in mod oficial, cu „ceremonie militara, preoti si oficialitati”.

“Este o dubla masura pentru aplicarea legii cetatenilor romani. Am spus ca Romania nu este numai a romanilor, este a tuturor cetatenilor romani, este si tara mea si vreau sa traiesc in tara asta conform Constitutiei si legilor in vigoare asa cum traiesc si altii (…) Doleantele noastre se pot rezolva ca in Tirolul de Sud, unde Parlamentul de la Roma a acordat autonomie teritoriala pentru Tirolul de Sud si a rezolvat astfel doua probleme, pe de o parte pace interetnica intre italieni si germani, bastinasi in acea regiune, si dezvoltare economica, pe de alta parte. Nu vrem nimic altceva decat ca aceste modele europene sa se aplice si la noi in tara, in tinutul secuiesc, pentru ca vrem sa traim in pace si prosperitate”, a declarat Tamas Sandor.

La intalnire a participat si episcopul reformat Kato Bela, care l-a informat pe ambasadorul SUA cu privire la “blocarea” retrocedarii proprietatilor bisericilor istorice maghiare, precum si cu privire la recenta sa vizita in Statele Unite, unde s-a intalnit cu o serie de congresmani americani pe aceasta tema.
Primarul municipiului Sfantu Gheorghe, Antal Arpad, a declarat ca asteapta din partea ambasadei SUA “o implicare mult mai profunda si mai activa” in ce priveste problemele ridicate.

“Am spus domnului ambasador ca noi suntem cetateni loiali ai acestui stat, ai Romaniei, si, totusi, de aproape o suta de ani, suntem priviti cu neincredere si nu suntem iubiti in aceasta tara. Probabil sunt doua motive, pe de o parte pentru ca suntem foarte directi si spunem mereu adevarul si pentru ca ne iubim pamantul natal si, in ciuda presiunilor la care suntem supusi de aproape o suta de ani, nu plecam, ramanem aici si avem o imagine a viitorului si pentru copiii si nepotii nostri pe aceste meleaguri. Am spus ca asteptam din partea SUA o implicare mai profunda si mai activa in ce priveste problemele care preocupa comunitatea maghiara”, a spus Antal Arpad.
El a mai mentionat ca in cadrul intrevederii a vorbit si despre proiectul de regionalizare a Romaniei, iar in context a opinat ca proiectul propus de autoritatile de la Bucuresti are ca scop “diluarea comunitatii maghiare in ce priveste capacitatea de luare a deciziei la nivel regional”. “Sunt chestiuni cu care nu facem compromisuri cu nimeni”, a conchis Antal Arpad.

Prefectul judetului Covasna, Sebastian Cucu, care a avut o intrevedere separata cu ambasadorul SUA, a declarat ca in cadrul discutiei s-au abordat diverse probleme, legate inclusiv de dezvoltarea locala, educatie si relatii interetnice, iar in priveste problemele ridicate de reprezentatii autoritatilor locale si ai comunitatii maghiare, i-a explicat diplomatului american ca toate masurile au fost luate in mod legal, pe baza legii si a deciziilor instantelor judecatoresti, prin urmare nu poate fi acuzat de “exces de putere”.

“Cred ca am reusit sa argumentez foarte bine fiecare problema abordata (…) As fi vrut ca domnul ambasador Klemm sa plece lamurit, sa fi inteles si sa aiba o imagine cat mai corecta asupra realitatilor din zona”, a declarat prefectul Sebastian Cucu.

La finalul vizitei, Hans Klemm a recunoscut, intr-o discutie cu presa, ca este “confuz” in ce priveste problemele interetnice ridicate, deoarece pozitiile au fost diametral opuse, iar concluzia sa a fost ca trebuie sa studieze situatia.

“Fiind prima mea vizita in Harghita, este o oportunitate pentru mine sa invat despre judet, dar si despre provocarile pe care le intampinati aici, in Harghita. In plus, este o oportunitate sa le explic presedintelui si primarului prioritatile mele ca ambasador in Romania. Acestea sunt sa promovam securitatea tarilor noastre, sa promovam democratia si o guvernare puternica si libera si, in special in aceasta zona, un lucru foarte important pentru ambasada mea si pentru Statele Unite este respectarea minoritatilor (…) si promovarea prosperitatii”, a spus luni, ambasadorul Hans Klemm, la Miercurea Ciuc.(stirileprotv.ro)

15/09/2016 - Posted by | LUMEA ROMANEASCA | , , , , , , , , , , , ,

5 comentarii »

  1. Am impresia ca cei care au scris acest articol sunt foarte naivi. Bineinteles ca SUA sustine sus si tare ca vrea un parteneriat strategic cu Romania ,dar actiunile ambasadorilor sai demonstreaza altceva.Chipurile acum o saptamana ambasadorul republicii Moldova sustinea sus si tare ca moldovenii de dincolo de Prut nu sunt romani si nu se justifica unirea republicii Moldova cu Romania.Acum ambasadorul SUA in Romania se alatura cu prietenie ungurilor care isi doresc Transilvania.De fapt nu SUA a fost cea care si-a dorit si in final a realizat desmembrarea Ygoslaviei? Declaratiile statelor oricare ar fi acelea nu au nici o legatura cu dorintele lor,ci poate din contra una o reprezinta declaratiile si altele sunt intentiile. SUA ca si Rusia au la baza celebru dicton” imparte si stapaneste”

    Apreciază

    Comentariu de Nora Gheorghiu | 15/09/2016 | Răspunde

    • Fara indoiala ca aceste declaratii nu sunt intamplatoare si nici nu au fost facute de ambasadorii americani de la Bucuresti si Chisinau fara sa respecte politica oficiala a SUA.
      Asta mi se pare foarte periculos.

      Apreciază

      Comentariu de cersipamantromanesc | 15/09/2016 | Răspunde

  2. Nu a pozat din politete. Pozitia americanilor in raport cu centrul tarii are caracterul unui mesaj clar si fara echivoc.. De altfel ce cauta individul sa faca o vizita intr-o zona sensibila a unei tari daca nu doreste sa incite spiritele dupa modelul Ucrainei ?

    Apreciază

    Comentariu de Catalin | 15/09/2016 | Răspunde

    • In acest caz nu poate fi vorba de „politete”.Dl.ambasador ar fi trebuit sa stie ce e cu acel drapel,iar daca nu a stiut, nu are nici o scuza,tocmai pentru ca e diplomat si inca unul de cariera.
      Oricum,dl.Klemm nu a spus ca n-a stiut,spune ca a fost „politicos”.
      Cu cine a fost el „politicos”, cu pretul jignirii romanilopr?

      Apreciază

      Comentariu de cersipamantromanesc | 15/09/2016 | Răspunde

    • Cam despre asta este vorba si de astfel de repozitionari ale politicii americane trebuie sa ne temem.

      Apreciază

      Comentariu de cersipamantromanesc | 15/09/2016 | Răspunde


Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.