CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

Ziua de 8 septembrie în Istoria Românilor


 

 

 

 

 

8 septembrie, istoricul zilei

 

 

 

 

 

 

 

1600 (8/18 septembrie): In Bătălia de la Mirăslău, Mihai Viteazul este înfrânt de trupele imperiale conduse de generalul austriac George Basta.

 

 

 

 

 

 

Imagini pentru Bătălia de la Mirăslău, photos

 

 

 

 

 

Înfrângerea a fost catastrofală, murind 4.000 dintre oamenii săi, iar domnul, pentru a se salva, trece Mureșul, pornind spre Alba Iulia.

Cu ajutor muntean reușește să ia tezaurul din capitala Transilvaniei și, în contextul pătrunderii oștilor polone în Moldova și Țara Românească, a trecut munții pentru a respinge atacul polon din Țara Românească.

 

 

 

 

 

1825: S-a născut la Iasi, lingvistul Alexandru Cihac.

De numele său se leagă punerea bazelor etimologiei româneşti, fiind autorul primului dicţionar etimologic ştiinţific al limbii române (1870-1879).

 

 

 

 

Imagini pentru photos Alexandru Cihac

 

 

 

 

A fost membru de onoare al Societăţii Academice Române din 1872; (m. 29 iulie/ 10 august) 1887, la Mainz/Germania)

 

 

 

 

 

 

1844: S-a născut Ioan C. Drăgoescu, medic, poet şi prozator; (m. 21 aprilie 1915).

 

 

 

1856: Caimacamul Moldovei, Theodor Bals, adversar al unionistilor, a suspendat legea presei în Moldova si a instituit cenzura (8/20).

 

 

 

 

1856: S-a născut (Făget, comitatul Târnava Mică) Ioan Bianu, filolog, bibliograf şi editor de texte româneşti vechi, fondator al şcolii naţionale de biblioteconomie şi bibliografie, membru titular al Academiei Române din 1902, preşedinte (1929-1932) şi vicepreşedinte (1932-1935) al acestui for (m.13 februarie 1935, Bucuresti).

 

 

 

 

 

 

 

Imagini pentru photos/Ioan_Bianu

 

 

 

 

 

 În bibliografia de specialitate se avansează două date: 8 septembrie  şi 1 octombrie 1856. Dacă data exactă variază – în rarele situaţii când este menţionată – de la un autor la altul, în general este acceptat anul 1856. Este, însă, posibil ca Bianu să se fi născut în anul 1857, ipoteză formulată pe baza cercetării documentelor aflate la Direcţia Judeţeană Alba a Arhivelor Naţionale.

 

 

 

 

1867: A avut loc, la Bucuresti, prima competitie nationala de “ dare la semn ” (de tir), dotata cu trofeul “Colanul de argint”, trofeu oferit de regele Carol I al României. Concursurile de tir au avut loc anual pâna în anul 1874.

 

 

 

 

 

1878 (8/20 septembrie): Apare Legea privind stabilirea noilor ranguri diplomatice ale reprezentanţilor români în străinătate. S-au fixat trei clase: trimisi extraordinari si ministri plenipotentiari, ministri rezidenti, însarcinati cu afaceri.

 

 

 

 

 

1880 (8/20 septembrie ) :  A fost înfiinţată Marea Lojă Naţională a României, ca federaţie a lojilor româneşti.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

După 1948, activitatea francmasoneriei a fost interzisă în România si re legalizata dupa revolutia din 1989.

 

 

 

 

 

 

1884: S-a născut scriitorul Grigore Ulieru; (m. 1943).

 

 

 

 

1898: S-a născut soprana Mimi Nestorescu; (m. 1971).

 

 

 

 

1905: S-a născut la Giurgiu, actriţa Victoria Mierlescu; (m. 14 mai 1992). A fost primul actor invitat la microfonul Radiodifuziunii Române.

 

 

 

 

 

Imagini pentru Victoria Mierlescu;

 

 

 

 

 

La 4 noiembrie 1928 (la doar câteva zile de la emisia inaugurală a Radioului românesc), actriţa a susţinut un recital de poezie.

 

 

 

 

1906 (8/21 – 12/25 septembrie): S-a desfăşurat, la Bucureşti, primul congres internaţional organizat şi găzduit de România – Congresul internaţional pentru protecţia proprietăţii literare şi artistice.

 

 

 

 

  1907 : A încetat din viaţă Iosif Vulcan, poet, prozator şi dramaturg, coordonator al revistelor „Familia” şi „Şezătoarea”; (n. 31 martie 1841).

 

 

 

 

 

 

 

Iosif Vulcan, poet și publicist român

 

 

 

 

 

 

În februarie 1866, Iosif Vulcan  a primit  la sediul redacției revistei „Familia” de la un „privatist” de la Gimanziul din Cernauti , o scrisoare însoțită de o poezie, „De-aș avea”, semnată   Mihai Eminovici.

Este încântat de poezia primită, permițându-și însă o modificare, și anume, romanizarea numelui tânărului poet, transformându-l din Eminovici în Eminescu.

Din acest motiv, Iosif Vulcan este considerat „nașul literar” al celui mai mare poet român.

 

 

 

 

 

1913: A aparut în oficiosul PNL, ”Viitorul”, scrisoarea-program a presedintelui partidului, Ionel I.C.Bratianu, în care se preconiza înfaptuirea votului universal si a reformei agrare.

 

 

 

 

1909 : S-a născut, la Botoşani, Max Blecher. Poet, prozator de factură expresionistă, a fost numit de Eugen Ionescu ”un Kafka român”; romane: „Întâmplări din irealitatea imediată”, „Inimi cicatrizate”;(m. 31 mai 1938).

 

 

 

 

1924: S-a născut compozitorul Gheorghe Carp; (m. 15 martie 1988).

 

 

 

 

1925: S-a născut sculptorul Gheorghe Coman; membru fondator al Uniunii Artiştilor Plastici din România (1951).

Alături de George Apostu, Brăduţ Covaliu, İon Sârbu, Lazăr Băciucu a fost iniţiator al Taberei de Sculptură de la Măgura, ale cărei lucrări le-a coordonat timp de 16 ediţii; (m. 2005).

 

 

 

 

 

 

1926: A încetat din viaţă Vasile Bogrea, filolog şi lingvist, specialist în limbile clasice.

 

 

 

 

 

 

Vasile Bogrea

 

 

 

 

 

A pus  împreună cu Sextil Puşcariu,  bazele Muzeului Limbii Române. A fost  membru corespondent al Academiei Române; (n. 6 octombrie 1881)

 

 

 

 

 

 

1926: S-a născut Gabriel Ştrempel, istoric al culturii şi bibliograf, director adjunct (1975) şi apoi director general (1994) al Bibliotecii Academiei Române, în prezent fiind director general onorific.

A avut o contribuţie majoră la îmbogăţirea colecţiilor, la repertorizarea întregii producţii de carte şi la apariţia unor volume de mare însemnătate. A efectuat călătorii de specializare și cercetări istorice în Rusia, Ucraina, Georgia, Armenia, Iugoslavia, Ungaria, Polonia, Cehoslovacia, Bulgaria, Grecia, Austria, Germania, Franța, Suedia, Israel, Italia. A fost cercetător la Institutul de Istorie Nicolae Iorga unde a contribuit la apariția volumelor I-III din Documentele Răscoalei din 1821.

A conferențiat mai mulți ani la centrul de pregătire a muzeografilor Arhiepiscopiei Ungrovlahiei și Ardealului de la Techirghiol si a ținut cursuri de Istoria civilizației și culturii românești și de Istoria scrisului și a cărții la Universitatea din București.

A fost membru de onoare al Academiei Române din 1993.

 

 

 

 

1929: S-a născut Ştefan Bănulescu, prozator, eseist, jurnalist; a fost distins cu Premiul Naţional pentru Literatură al Uniunii Scriitorilor, în anul 1997 („Iarna bărbaţilor”, „Cartea de la Metropolis”) (m. 25 mai 1998).

 

 

 

1929: A  avut loc inaugurarea, cu un concurs de călărie, a hipodromului de la Ploieşti.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1930: S-a  născut  Petre Salcudeanu, scriitor, scenarist şi om politic roman  (ministru al Culturii între 28 august şi 5 noiembrie 1993). A absolvit Facultatea de Critică și Literatură din Moscova și Facultatea de Filozofie din București.

Romanul „Biblioteca din Alexandria” i-a adus Premiul Uniunii Scriitorilor şi al Academiei Române); (d. 6 noiembrie 2005).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A  ocupat funcția de ministru al Culturii din România în 1993  și a fost  membru fondator al Uniunii Scriitorilor din Romania, dupa revolutie . 

 

1930: S-a născut dramaturgul, publicistul şi scenaristul Tudor Popescu (prenumele la naştere: Teodor), („Satana cel Bun şi drept”, „O dragoste nebună, nebună, nebună”); (m. 22 august 1999).

 

1932: S-a născut la Vașcău, județul interbelic Bihor, lingvistul Marius Sala autor al unor importante  studii de lingvistică generală şi romanică, hispanică, istoria limbii române.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A fost directorul Institutului de Lingvistică „Iorgu Iordan – Alexandru Rosetti” din Bucureşti; membru titular al Academiei Române din 2001, vicepreşedinte al acestui for (2006-2014).

1934: A avut loc primul Campionat Naţional de haltere la cele trei stiluri: împins, smuls şi aruncat (Bucureşti, 8-12.09.1934).

 

 

 

 

 

 

1937: S-a născut filosoful şi profesorul Gheorghe Vlăduţescu, autorul unor lucrări de istoria filosofiei având ca teme centrale ontologia şi metafizica.

Este membru titular al Academiei Române din 1999, vicepreşedinte al acestui for (2002-2006).

 

 

 

 

 

 

1951: S-a nascut Bela Marko,  politician român de etnie maghiară, lider al formatiunii Uniunea Democrata a Maghiarilor din Romania, scriitor şi traducător

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A  fost preşedinte al Uniunii Democrate Maghiare din România/UDMR în perioada ianuarie 1993 – februarie 2011, viceprim-ministru în Cabinetul Boc (din decembrie 2009), ministru de stat în Cabinetul Tăriceanu pentru coordonarea activităţilor din domeniul culturii, învăţământului şi integrării europene (decembrie 2004 – iulie 2007).

 

 

 

 

1958 :  Scriitorul si poetul Vasile Voiculescu a fost arestat si condamnat la 5 ani de temnita grea, fiind acuzat ca în perioada celui de-al doilea razboi mondial a elogiat, în scrierile sale, razboiul antisovietic, iar dupa 23 august 1944 a scris poezii ”cu caracter mistic si dusmanos”.

 

 

 

 

 

1959: România a fost inclusă în componența Comitetului pentru examinarea problemelor dezarmării, instituit în baza unui acord între cele patru mari puteri (SUA, Marea Britanie, Franța, URSS).

Comitetul era format din zece state: SUA, Marea Britanie, Franța, Italia, Canada, URSS, Bulgaria, Polonia, România și Cehoslovacia (își va începe lucrările la Geneva, în martie 1960)

 

 

 

 

 

 

1972: A murit Alexandru Finţi, actor, regizor şi profesor la Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică din București; a fost pentru o perioadă director al Teatrului Armatei.

 

 

 

 

 

 

Imagini pentru Alexandru Finţi

 

 

 

 

 

 

A fost distins cu Ordinul Meritul Cultural clasa a II-a (1967) „pentru merite deosebite în domeniul artei dramatice”; (n. 1910).

 

 

 

 

 

 

1974: S-a născut regizorul, scenaristul şi omul de presă Bobby Păunescu, regizor şi producător al filmului „Francesca”, selecţionat la mai multe festivaluri internaţionale de film.

 

 

 

 

 

 

Imagini pentru Bobby Păunescu,

 

 

 

 

 

Este proprietarul ziarelor „Evenimentul zilei”, „Capital”, „Curierul naţional”, „Gazeta de sud”, precum şi al televiziunii B1.

 

 

 

 

1982: S-a născut handbalistul Marian Cozma, campion al României și Ungariei la handbal masculin și câștigător al Cupei Cupelor EHF.

A decedat in data de 8 februarie  2009,  fiind atacat de un grup de trei țigani,  într-un club la Veszprém, în Ungaria care l-au înjunghiat de trei ori, inclusiv în inimă.

 

 

 

 

 

 

 

Imagini pentru Marian Cozma photos

Cozma mai fusese implicat într-un incident asemănător în 2005, când a fost înjunghiat de un grup de opt persoane, suporteri ai unei echipe adversare, la București, scăpând cu viață și reușind să revină în scurt timp pe teren.

În memoria lui Marian Cozma, Comitetul Director al Federației Române de Handbal a decis ca Centrul Național Olimpic de Excelență de la Sighișoara să poarte numele sportivului, iar în Veszprém s-a ridicat o statuie care il infatiseaza aruncând la poartă.

 

 

 

 

 

 

 

1990: A avut loc, la Braşov, din iniţiativa „Mişcării 15 noiembrie 1987”, prima întrunire a Rezistenţei Române. Au participat Societatea Timişoara, GDS, AFDP, CADA, Asociaţia „21 Decembrie”.

 

 

 

2001:  S-a desfăşurat, la Palatul Ghica Tei din Bucureşti, primul Târg de pâine din România. Si o poveste a painii.

 

 

 

 

Imagini pentru paine photos

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2004: S-a stins din viata la Bucuresti,in urma unui stop cardiac, popularul interpret roman de muzica usoara Dan Spataru ; (n. 2 octombrie 1939).

Au avut un mare succes de  public cantecele sale „Ţărăncuţă, ţărăncuţă„, „Nici o lacrimă„, „Nu-ţi şade bine cînd plîngi„, „Nu m-am gîndit la despărţire„, „Oare, Oare„, „Îţi pare rău”,  „În rîndul patru„,”Drumurile noastre„.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dan Spătaru a bătut, în Cuba, recordul la aplauze: 16 minute și 19 secunde: „prin 1967 am fost la un festival internațional în Cuba, la Varadero, unde sunt trecut în Cartea Recordurilor pentru aplauze: 16 minute și 19 secunde!“

La înmormîntarea sa au venit peste 10 000 de oameni.

 

 

 


 

 

 

 

 

2009: A decedat la Targu Mures,  Radu Dobre Basarab, actor, profesor şi regizor la Teatrul „Radu Stanca” din Sibiu.

 

 

Imagini pentru photos radu-dobre-basarab/

S-a născut la Slatina, în judeţul Olt, în 22 august 1941 si a fost absolvent al Institutului Politehnic Bucureşti, Facultatea de Hidroenergetică, al Institutului de Artă Teatrală şi Cinematografică „I. L. Caragiale”, Bucureşti (Actorie), şi al Universităţii de Artă Teatrală Târgu Mureş (Regie).

Între 1967 şi 1987 a fost actor al Teatrului de Stat din Sibiu si a obţinut numeroase premii de interpretare la diverse festivaluri.

A înfiinţat Societatea literară „Radu Stanca”, prima de acest fel din ţară după 1950 si  „Clubul de jazz” din Sibiu. De asemenea  înfiinţat şi a condus „Teatrul Studenţesc” din Sibiu, cu care a obţinut mai multe premii la festivalurile studenţeşti.

Incepând cu anul 1991, Radu Dobre Basarab a fost cadru didactic la Academia de Artă Teatrală din Târgu Mureş, unde a predat actoria şi regia.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

CALENDAR CRESTIN ORTODOX

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nasterea Maicii Domnului

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nasterea Maicii Domnului

 

 

 

 

 

 

Nasterea Maicii Domnului este primul praznic din Anul bisericesc, care incepe la 1 septembrie. Fecioara Maria s-a nascut din parinti foarte inaintati in varsta, Ioachim si Ana, ca rod al rugaciunii lor. Tatal ei era din semintia lui David, iar mama ei din cea a lui Aaron.

Sarbatoarea Nasterii Maicii Domnului este prezenta si la copti si la sirieni, separati de Biserica Ortodoxa dupa al patrulea sinod ecumenic, ceea ce denota ca inceputul ei trebuie pus intre sinodul trei ecumenic (431) si sinodul al patrulea (451).

Aceasta sarbatoare a fost adoptata in Apus in vremea papei Serghie I (687-701).

Condacul si Icosul acestui praznic au fost alcatuite de Sfantul Roman Melodul in secolul al VI lea. Canonul care se canta la slujba Utreniei a fost compus de Sfantul Ioan Damaschin.

 

 

 

 

 

 

 

CITITI SI :

https://cersipamantromanesc.wordpress.com/2015/09/08/o-istorie-a-zilei-de-8-septembrie-video-3/

 

 

 

 

 

 

 

Bibliografie (surse) :

 

 

 

 

  1. Acad. Dan Berindei, Istoria românilor, cronologie, editura Cartex, Bucureşti 2008;

  2. Dinu Poştarencu, O istorie a Basarabiei în date şi documente 1812-1940, Editura Cartier Istoric ;

  3. e.maramures.ro ;

  4. Wikipedia.ro.;

  5. mediafax.ro ;

  6. Enciclopedia Romaniei.ro ;

  7.  rador.ro/calendarul- evenimentelor;

  8.  Istoria md.;

  9. istoriculzilei.blogspot.ro;

Reclame

08/09/2016 - Posted by | ISTORIE ROMANEASCA | , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Niciun comentariu până acum.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: