CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

UE a respins propunerea României şi a altor 5 state est- europene de condamnare a crimelor comunismului


 

 

 

 

 

 

 

  Comisia Europeana a respins solicitarile mai multor state din estul Europei care doreau introducerea unei legi a genocidului dublu.

Aceasta lege prevedea interzicerea negarii crimelor facute de regimurile comuniste in acelasi mod in care unele state din Uniunea Europeana interzic negarea crimelor Holocaustului, informeaza The Guardian.

Trist, dar previzibil, Comisia Europeana a respins cererea a sase state foste comuniste, membre ale Uniunii Europene, de a se pune semn de egalitate intre crimele nazismului si cele ale comunismului.

Opozitia vine mai intii din partea statelor europene cu o prezenta masiva a fortelor de stinga, care s-ar simti condamnate in mod implicit de o asemenea identificare.

Este clar ca ideologia comunista are inca piata buna in Europa de vest si ca actiunile de intoxicare ale KGB-ului din perioada razboiului rece aduc beneficii si acum, la peste 20 de ani de la incheierea acestuia.

A doua sursa de opozitie o reprezinta comunitatea evreiasca. Aceasta argumenteaza ca identificarea celor doua ideologii ar stirbi unicitatea Holocaustului.

Important, pentru ei, este sa-si vada proprii saci in caruta. Ce se intimpla cu restul victimelor totalitarismelor din aceasta lume, nu pare sa fie problema lor.

Sincer, era de asteptat  mai multa solidaritate din partea unor victime, dar se vede ca, si in acest caz, ideologia orbeste si dezumanizeaza.

Executivul european va susţine într-un raport că opiniile în această privinţă sunt prea divizate şi că nu există nicio bază legală care i-ar permite Bruxelles-ului să acţioneze în această problemă.

„Nu există un consens în această privinţă. Statele membre au abordări foarte diferite”, a explicat pentru The Guardian purtătorul de cuvânt al UE pentru justiţie, Matthew Newman.

Potrivit acestuia, deşi Comisia consideră problema „foarte serioasă”, „în acest moment, nu au fost îndeplinite condiţiile pentru a face o propunere legislativă, însă Comisia va continua să evalueze această chestiune”.

Săptămâna trecută, şase state s-au adresat comisarului european pentru justiţie, Viviane Reding, pentru a-i cere interzicerea „apologiei publice, negării şi banalizării crimelor totalitarismului”.

Miniştrii de externe ai Lituaniei, Letoniei, Bulgariei, Ungariei, României şi Cehiei susţin că aceste crime „trebuie tratate după aceleaşi standarde’ ca şi crimele regimurilor naziste, în special în acele ţări unde există legi privind negarea Holocaustului.

Comisia susţine însă că niciun instrument juridic nu menţionează totalitarismul şi respinge ideea de genocid dublu. Potrivit purtătorului de cuvânt al Comisiei, ororile comunismului au fost cumplite, însă ‘regimurile comuniste nu au vizat minorităţile etnice”.

Potrivit Lituaniei, al cărei ministru de externe conduce campania pentru elaborarea unei noi legi, felul în care UE înţelege genocidul ar trebui extins pentru a include crimele împotriva grupurilor definite de „statutul social sau de convingerile politice”.

Andrius Grikienis, purtător de cuvânt al misiunii Lituaniei la UE, preciza: „În primii ani de ocupaţie sovietică, Lituania a pierdut peste 780.000 de rezidenţi. 444.000 au fugit din Lituania sau au fost repatriaţi, 275.697 au fost deportaţi în gulag sau trimişi în exil, 21.556 de luptători în rezistenţă şi de susţinători ai lor au fost ucişi, iar 25.000 au murit pe front.”

Prin comparaţie, a adăugat el, „peste 200.000 de cetăţeni de origine evreiască au fost ucişi de către nazişti şi de către colaboratorii lor”.

Comisia este îngrijorată, de asemenea, de faptul că intră într-o zonă extrem de controversată. Un număr de ţări occidentale ale UE se opun propunerii celor şase, sugerând că este vorba de o încercare transparentă de reabilitare a colaboraţioniştilor interni, în timp ce antisemitismul rămâne o problemă vie, atât pe străzile cât şi în mass-media din Est.

La 25 noiembrie, şapte ambasadori din state ale UE, prezenţi în capitala Lituaniei, Vilnius, au trimis o scrisoare preşedintelui ţării în care protestau faţă de un articol scris de către un istoric al Ministerului de Interne, Petras Stankeras, care descria Holocaustul drept o „legendă” .

În scrisoare, ambasadorii deplângeau totodată faptul că o instanţă a decis în luna mai că zvastica este un „simbol tradiţional lituanian”, alături de „tentativele false de a echivala genocidul unic al evreilor cu crimele sovietice împotriva Lituaniei, care, deşi mai mari în anvergură, nu pot fi considerate ca fiind echivalente nici în intenţia lor, nici în ceea ce priveşte rezultatul”.

De asemenea, Efraim Zuroff, directorul Centrului Simon Wiesenthal din Israel, descrie efortul celor cele şase state drept o „simetrie falsă”.

„Nu avem nicio problemă cu o zi de comemorare a crimelor comuniste, şi într-adevăr, aşa ceva trebuie să existe, însă Holocaustul a fost o tragedie unică în istorie”, a explicat el.

„Cu toate crimele teribile ale URSS, nu poţi compara oamenii care au construit Auschwitzul cu oamenii care l-au eliberat. Germania nazistă nu ar fi fost probabil învinsă fără Rusia”, adaugă el.

 

 

 

 

 

Foto: Groapa comuna la inchisoarea NKVD din Vinitsa, Ukraina (sursa AICI)

 

 

Surse: epochtimes-romania.com; hotnews.ro; danutm.wordpress.com


Legaturi utile pentru cercetarea crimelor comunismului:

Institutul de investigare a crimelor comunismului

Procesul comunismului

Arhivele Nationale

Miscarea Paul Goma

Publicitate

02/09/2016 - Posted by | ISTORIE, POLITICA | , ,

10 comentarii »

 1. Nu stiu de ce jidanii se opun acestei initiative. Se pare totusi ca acest neam care L-au vandut pe Isus pentru treizeci de arginti se cred inca „neamul ales” de Dumnezeu. Privind in urma constatam totusi ca jidanii au fost generatorul marilor conflicte armate, incapand cu Primul Razboi Mondial pornit de la atacul unui scelerat la Saraievo de etnie mozaica si sfarsind cu oportunitatile si infiltrarile in noile regimuri pro sovietice care au divizat Europa timp de cinciczeci de ani. Mai este nevoie de alte exemple pentru a scoate in evidenta nimicnicia acestei natii ?

  Apreciază

  Comentariu de onose nicusor | 03/09/2016 | Răspunde

  • Raspunsule simplu: Revolutia comunista din 1917 si raspandirea ei pe 1/7 din suprafata pamantului a fost facuta in principal sub conducerea evreilor.
   In primul Comitet Central al Partidului Comunist, dupa izbanda revolutiei in Rusia, nu existau decat trei neevrei, iar crimele in masa din timpul regimului sovietic au fost ordonate de conducerea Partidului Comunist al URSS.
   Credeti ca veti vedea vreodata liderii evrei sa se autoincrimineze pentru crimele comunismului?

   Apreciază

   Comentariu de cersipamantromanesc | 03/09/2016 | Răspunde

   • Iar atunci „DE CE TREBUIE SA LE INGHITIM GOGORITA CU HOLOCAUSTUL?”

    Apreciază

    Comentariu de Bodea Mircea | 05/09/2016

   • Probabil ca ati observat ca oficial nu este recunoscut decat holocaustul savarsit de nazisti impotriva evreilor,fara sa se ia in consideratie crimele in masa mult mai mari savarsite pe o perioada mult mai indelungata de timp de comunisti.

    Apreciază

    Comentariu de cersipamantromanesc | 05/09/2016

  • Ai vaste cunostinte istorice si biblice. Ai omis un mic amanunt, Iisus era „jidan”!

   Apreciază

   Comentariu de dobrilagabriela | 06/09/2016 | Răspunde

  • Mai oameni natangi, cum sa comparati criminalii fascisto-nazisti cu comunistii? Sau voi sunteti urmasii fascistilor omorati de comunisti?

   Apreciază

   Comentariu de nicu buricu | 07/09/2016 | Răspunde

   • S-ar parea ca d-tale iti place sa scrii tot felul de nazdravanii,fara sa gandesti.
    Ai idee domnia ta ca regimurile comuniste au facut crime in masa care depasesc de trei – patru ori numarul victimelor nazismului ?
    Ce-ar fi sa te informezi si abia dupa aceea sa te dai in spectacol scriind prostioare de genul celor pe care tocmai le-ai scris ?
    Nu de alta, dar te rad si curcile, mai draga „buricu” pamantului ! :))

    Apreciază

    Comentariu de cersipamantromanesc | 07/09/2016

 2. Reblogged this on energein7's Blog.

  Apreciază

  Comentariu de energein7 | 08/09/2016 | Răspunde

 3. Romania si cele 5 tari au propus la EU, dar de ce nu au introdus intai aceasta in legislatiile nationale. Si negarea Holocaustului provocat de nazisti a fost introdusa gradual, in diverse state si apoi la nivel european si chiar global.

  Apreciază

  Comentariu de Gabriel | 08/09/2016 | Răspunde

  • Pe 2 iulie 2009, Adunarea Parlamentara a OSCE a adoptat – cu o larga majoritate, surprinzatoare pentru aceasta organizatie complicata rezolutia „Reunificarea Europei divizate: promovarea drepturilor omului si libertatilor civile in regiunea OSCE in secolul XXI”. Textul, se alatura efortului Parlamentului privind recunoasterea zilei de 23 august, pune laolalta nazismul si stalinismul ca regimuri totalitare genocidare. Rezolutia noteaza ca „in secolul XX, tarile europene au cunoscut doua mari regimuri totalitare, nazismul si stalinismul, care au dus la genocid, incalcarea drepturilor omului si libertatilor fundamentale, crime de razboi, precum si crime impotriva umanitatii”. Adunarea recomanda continuare cercetarii stiintifice si cultivarea constiintei publice asupra totalitarismelor si a mostenirii acestora, condamna orice incercare de a infrumuseta, nega sau restaura trecutul totalitar, solicita deschiderea arhivelor.

   Pe 25 ianuarie 2006, Adunarea Parlamentara a Consiliului Europei a adoptat o rezolutie privind fostele regimuri totalitare comuniste, care solicita condamnarea acestora in maniera in care a fost comndamnat nazismul.

   Asadar, avem mai multe declaratii ale organismelor parlamentare ale unora dintre cele mai importante institutii internationale care condamna comunismul si implica echivalarea acestuia cu nazismul. Bineinteles, intre texte exista diferente sensibile, care traduc precautii politice si nuante academice, dar putem vorbi totusi de o tendinta.
   Fata de aceste declaratii, care pun pe acelasi plan nazismul si comunismul, au existat cam trei tipuri de reactii critice. Prima si cea mai previzibila a venit din partea comunistilor europeni sau a unor politicieni si intelectuali de stinga, care au spus ca marxismul nu trebuie echivalat cu comunismul sau ca nu se poate face o condamnare a comunismului tale quale, adica a tuturor regimurilor comuniste fara discriminare si a comunismului ca ideologie. Al doilea tip de reactie a venit din partea Rusiei, care are, in mod evident, o atitudine nostalgica fata de comunism, fata de stalinism in special, dar si militeaza, alaturi de altii, cu mai mult temei, pentru recunoasterea rolului determinant al Armatei Rosii in infringerea nazismului. Al treilea tip de critica a fost formulat de aparatorii ideii de „unicitate a Holocaustului”, care se tem ca echivalarea mecanica a genocidului nazist cu alte crime impotriva umanitatii duce la o trivializare prin comparatie a Holocaustului.

   Apreciază

   Comentariu de cersipamantromanesc | 08/09/2016 | Răspunde


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: