CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

O reacție a Președintelui Republicii Moldova după scandalul declanșat de ambasadorul american: „Sunt român și vorbesc limba română”


 

 

 

 

 

 

Președintele Republicii Moldova: „Sunt român și vorbesc limba română”.

 

 

Limba română este limba oficială a Republicii Moldova, iar cei care susțin că vorbesc limba moldovenească nu fac decât să scindeze și mai mult societatea, a declarat președintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, în timpul unui discurs susținut cu prilejul Zilei Naționale a Limbii Române la Academia de Științe din Chișinău.

 

 

 

 

Nicolae Timofti, președintele Republicii Moldova.

Republica Moldova este printre puținele state din lume care are o sărbătoare dedicată limbii sale naționale, a declarat miercuri președintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, insistând că „suntem etnici români, deși ne spunem moldoveni”, într-un discurs susținut la sediul Academiei de Științe din Chișinău in data de 31 august, cu prilejul Zilei Limbii Române, transmit Unimedia și Radio Chișinău.

„Sărbătoarea consacrată limbii române a apărut ca reacție firească a poporului la nedreptatea care i s-a făcut de-a lungul secolelor”.

„Din 1812 până în 1989, politicile imperiilor din care a făcut parte teritoriul statului nostru au îngrădit accesul limbii române la toate nivelurile vieții sociale și politice”.

„Această realitate istorică nu poate fi contestată.” – a spus Timofti.

Care a continuat:

„Excepție din cele aproape două secole face perioada de 22 de ani, 1918-1940, când teritoriul actual al Republicii Moldova a făcut parte din structura administrativă a statului România, iar limba română s-a manifestat firesc ca limbă de stat”, a spus Nicolae Timofti, potrivit Serviciului de Presă al președinției Republicii Moldova.

În discursul său, șeful statului a vorbit despre problemele pe care le creează cele două denumiri ale aceleiași limbi care, în opinia sa, „înseamnă scindarea continuă a societății moldave, iar modificarea articolului 13 din Constituția Republicii Moldova (prin care s-a declarat Limba Română ca limbă de stat), ar reprezenta un gest de corectitudine politică și juridică din partea Parlamentului”

„Menținerea situației de ambiguitate și duplicitate, alimentată de forțe ostile nouă, este inadmisibilă. Vehicularea în continuare a două denumiri ale aceleiași limbi înseamnă scindarea continuă a societății moldave. Cine nu înțelege acest lucru este împotriva dezvoltării statului nostru”.

„Nu mai putem continua înaintarea pe calea neadevărului. Demult trebuia să se pună capăt ezitărilor de acest gen”.

„Suntem etnici români, deși ne spunem moldoveni. (…)

„Dacă ne identificăm ca moldoveni, suntem în chip firesc români.

Președintele a amintit de evenimentele din anii 1988-1989, atunci când societatea moldovenească a intrat pe făgașul adevărului și a menționat numele intelectualilor care au luptat pentru mișcarea de eliberare națională.

„Piața Marii Adunări Naționale era atunci o mare de suflete însetate de libertate și democrație. Am avut de ales între limba română sau o variantă a limbii române. Atunci s-a pus problema dualității acestui aspect.

În declarația de independență se ține cont de opinia scriitorilor, lingviștilor, această opinie fiind susținută și de sutele de mii de scrisori ajunse la redacțiile ziarelor de limbă română și într-un final declarația de independență consfințește limba română ca limbă de stat”, a precizat Nicolae Timofti.

Limba moldovenească, o formulare greșită

La adoptarea Constituției Republicii Moldova din anul 1994 s-a decis ca limba de stat să fie considerată „moldovenească”. „În locul formulării corecte s-a ales această formulare care a declanșat nenumărate dispute și proteste.

Vehicularea a două denumiri pentru aceeași limbă înseamnă scindarea societății. Cu trei ani în urmă Curtea Constituțională a decis că termenul corect este cel de limbă română. Această decizie este un gest de corectitudine și trebuia luată demult”, a menționat președintele țării în cadrul prelegerii sale publice.

„Aceasta este identitatea noastră etnică, istorică, culturală și lingvistică”, a mai spus Timofti în discursul său.

În prelegerea sa, „Limba română, politica și statul de drept”, Nicolae Timofti a mai apreciat că, faptul că poemul lui Alexei Mateevici, „Limba noastră, a devenit imnul de stat al Republicii Moldova este o dovadă că limba română constituie una dintre coloanele pe care se sprijină identitatea noastră etnică”.

Timofti a mai spus că se consideră român, așa cum sunt toți cetățenii Republicii Moldova.

„În discuțiile mele cu președinții altor țări am spus mereu că sunt de origine română, așa cum au fost părinții, buneii mei și toți cei care trăiesc pe acest pământ.

Îndemnul meu este să nu ne abatem din drum și să urmăm vectorul european de dezvoltare. Trebuie să avem un sistem al cercetării științifice și inovațiilor racordat la nivelul european, să avem un sistem de ocrotire al sănătății pe potriva cerințelor actuale, un sistem judiciar profesionist în care cetățenii să aibă încredere, să punem economia în funcțiune.

Să readucem încrederea cetățenilor în stat și să fim exigenți cu clasa politică. Avem multe de făcut”, a concluzionat Timofti.

Surse: cronicaromana.net;moldnova.eu/ro/; http://www.fluierul.ro; Agerpres

Reclame

01/09/2016 - Posted by | LUMEA ROMANEASCA | , , , , , , ,

Un comentariu »

  1. Reblogged this on Acta Diurna®.

    Apreciază

    Comentariu de Acta Diurna | 01/09/2016 | Răspunde


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: