CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

Forțe mai puternice decât ne putem închipui, promovează ignoranța și violența, pentru crearea de „marionete ușor de manipulat”. VIDEO


Imagini pentru Academicianul Ioan Aurel Pop photos

 

 

 

Rectorul celei mai mari Universități din țară vorbește despre „forțe mai puternice decât ne putem închipui”, care promovează ignoranța și violența, pentru crearea de „marionete ușor de manipulat”

 

Academicianul Ioan Aurel Pop, rectorul Universității Babeș-Bolyai din Cluj Napoca, a vorbit despre importanța istoriei și a cunoașterii ei, la Congresul Istoricilor Români, eveniment găzduit chiar de Instituția de învățământ ardeleană în aceste zile.

În cuvântul său, cărturarul a insistat asupra faptului că ignorarea cunoașterii trecutului este un act cu consecințe catastrofale.

„Noi numim printr-o convenție viața oamenilor de odinioară trecut. De fapt, trecutul a fost, pentru cei care l-au trăit, viață intensă prezentă. Până la urmă, toată viața oamenilor devine trecut, orice am face noi și oricum am încerca să ocolim acest curs.

Prezentul durează o clipă și apoi devine trecut, viitorul este mereu incert, dar ajunge și el prezent și apoi trecut, astfel încât, iremediabil și reversibil, dimensiunea cea mai lungă și mai certă la care avem acces (limitat, e drept) este trecutul.

Ca urmare, dragostea pentru trecut înseamnă dragoste de viață, iar cunoașterea trecutului este cunoașterea vieții.

Aceasta nu înseamnă deloc – cum observa demult o Doamnă a spiritului universal, Marguerite Yourcenar – că trecutul este o vârstă de aur.

Nu, fiind viață, trecutul poate să fie frumos și sublim, urât și rușinos sau, pur și simplu, oarecare. A-l cunoaște este o necesitate, iar a-l ignora poate deveni o catastrofă”, a spus dl. academician Ioan Aurel Pop.

Rectorul UBB afirmă că trendul contemporan este unul de ignorare a trecutului, iar acest lucru este cauzat de forțe care promovează ideea că memoria este inutilă.

„Din păcate, trendul contemporan este de ignorare a trecutului omenirii, a experienței de viață a comunităților, mai ales a celor naționale. Motivele sunt multe, de la graba planetei de a se autodistruge prin poluare, dezechilibre, catastrofe naturale etc. până globalizarea prost înțeleasă și de la ideea că memoria este inutilă până la superficialitate, ignoranță, trivialitate, violență, toate cultivate de forțe mult mai puternice decât ne putem noi închipui.

Astăzi de tinde înlocuirea din sistemul de educație primară și secundară a disciplinelor școlare consacrate și care și-au dat măsura valorii lor în societate (istorie, geografie, botanică, zoologie, anatomie, limbi clasice etc.) prin conținuturi (necesare, fără îndoială) botezate „discipline școlare” („educație pentru drepturile copilului”, „educație antreprenorială”, „educație sexuală”, „educație rutieră”, „educație juridică” etc.).

Toate aceste teme din a doua categorie sunt subiecte de cunoaștere de neînlocuit în lumea contemporană, dar ele nu sunt discipline care să trebuiască apreciate de sine stătător și finalizate prin medii școlare”, a susținut istoricul.

Dl.Ioan Aurel Pop afirmă că rezultatul superficializării și politicilor care promovează ignoranța este apariția de mecanisme umane, de oameni lipsiți de cultură generală și de orizont, care alcătuiesc așa-numita generație facebook.

„Rezultatul acestor demersuri insistente din ultima vreme este crearea de mecanisme umane, de roboți, de marionete ușor de manipulat, prin vot ori prin alte mijloace.

Oamenii lipsiți de cultură generală și de orizont artistic, oamenii capabili să rezolve doar probleme limitate, oamenii care nu mai au capacitatea să compare și să ia decizii în cunoștință de cauză alcătuiesc generația „Google”, generația „Facebook”, generația „SMS”, generația căutătorilor de pokemoni sau toate la un loc!

Sunt oameni, în general, inteligenți, dar cu inteligența canalizată spre scopuri controlate… Elita clasică a acestei lumi pare abulică, amețită, adormită, fără nerv și fără voință.

Aici nu este vorba despre conflictul dintre generații, nici despre mitul vârstei de aur, nici despre nostalgia tinereții, ci de realism. Am fost avertizați demult că „somnul rațiunii naște monștri”.

Nu demult, am văzut ciocane distrugând statui mesopotamiene sau bombe nimicind Palmyra!

Ar fi bine să veghem cu toții ca toate admirabilele descoperiri și invenții ale lumii contemporane să servească omului creativ și creator, omului cercetător și omului moral, nu omului-robot, distorsionat și manipulat”, a continuat profesorul universitar.

Acesta mai afirmă că oricine se poate pronunța despre trecut, dar singurii care pot cerceta în cunoștință de cauză sunt istoricii. 

„Pentru remedierea răului, până se mai poate, trebuie, între altele, ca istoria să rămână o formă de cunoaștere apreciată, respectată și prețuită și, în primul rând, studiată.

De aceea, istoria trebuie să aibă, ca disciplină școlară, la toate clasele și profilurile, cel puțin câte două ore pe săptămână.

Cei care sunt datori să facă cercetarea trecutului sunt istoricii, singurii care au capacitatea să ajungă la izvoare, să extragă din ele adevărul (parțial) și să-l explice publicului.

Amatorii de istorie – ingineri, medici, artiști etc. – să fie liberi să se pronunțe despre trecut, să scrie despre trecut, dar să-și recunoască amatorismul, să precizeze caracterul de eseu, de povestire, de impresie al produselor lor.

Nici eu, ca istoric, dacă scriu despre medicină sau despre chimie, nu mă pot da drept medic ori chimist!

Credibilitatea unui domeniu o asigură exclusiv specialiștii, cei care au fost pregătiți anume să studieze acel domeniu.

Și nici dintre specialiști, un contemporaneist nu e bine să se pronunțe științific despre antichitate sau epoca medievală, după cum un medic orelist nu poate lucra la ortopedie, nici un anestezist nu va fi lăsat să opereze”, a conchis academicianul.

 Sursa: http://www.activenews.ro/

01/09/2016 - Posted by | ISTORIE | , , , , , , , , ,

3 comentarii »

 1. Domnule Profesor, întâi de toate, felicitări! Dar la partea cu prejudecata că doar istoricii scriu istoria (sau ca doar specialiștii unui domeniu fac știință, ceilalți – pseudoștiință etc.) mai trebuie făcute completări…
  1. Spiru Haret, despre Henri Poincaré: „De cele mai multe ori, un om de știință adoptă o anumită parte cu care se ocupă în deosebi, pentru care capătă predilecție și în care dobândește mai multă competență; în alte domenii, nu se mai simte la largul lui. Cu Poincaré nu a fost așà. Erudiția lui științifică erà așà de întinsă și de adâncă și puterea lui de pricepere așà de mare, încât își alegeà după voie subiectele sale de cercetare, și pretutindeni imprimà cu aceeaș putere semnele geniului său. Îl vedem astfel, in timpul celor 32 de ani cât a aparținut învățământului superior, trecând după trebuințele serviciului fără cea mai mică greutate, de la catedra de analiză la cea de mecanică fizică, de acolo la fizica matematică și calculul probabilităților, pe urmă la astronomia matematică și mecanica cerească; și peste tot prefăcând și renoind metodele, făcând descoperiri capitale, schimbând fața științei”.
  2. Mihail kogălniceanu, în „Introducție la „Dacia Literară”.”Critica noastră va fi nepărtinitoare; vom critica cartea, iar nu persoana”.
  3. Tudor Arghezi: „Cea mai bună critică pe care o poate aștepta un pictor vine de la un literat, nu de la un pictor; de la un literat, se înțelege, care și-a spălat ochiul și mintea într-o cantitate de artă; care s-a falsificat îndeajuns ca să priceapă sau mai bine zis, care și-a educat anume predispoziții”.
  Fără aceste completări (nicidecum singurele), Dvs. mă aruncați pe mine, cercetător independent, în abis, deși sunt aliatul celor pe care îi promovați…

  Apreciază

  Comentariu de Pavel Floresco | 04/11/2016 | Răspunde

 2. Ce oameni are tara asta;
  si cine ne manjeste azi istoria si tara.

  Apreciază

  Comentariu de eliodora | 06/10/2017 | Răspunde

 3. Trebuie sa LUPTAM sa dam la o parte promiscuitatea asta morala;
  daca pot spune asta.
  Numai Dumnezeu ne va ajuta !
  Fara EL ne napadesc balariile.

  Apreciază

  Comentariu de eliodora | 06/10/2017 | Răspunde


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: