CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

Gândul zilei. Ce s-ar intâmpla dacă s-ar spune deschis adevărul că Rusia a cotropit estul Moldovei în 1812,1878, 1940 si 1944 ?!


 

 

 

 

 

 

Imagini pentru eminescu photos

 

 

 

 

 

 

 

„Rusia nu se mulţumeşte de a fi luat o parte mare şi frumoasă din vatra Moldovei, nu se mulţumeşte de a fi călcat peste graniţa firească a pământului românesc, ci voieşte să-şi ia şi sufletele ce se află pe acest pământ şi să mistuiască o parte din poporul român.”
 

 

– Mihai Eminescu –

 

 

 

 

 

 

Celor care se lasă buimăciţi de boscorodeala anti- româneasca, să le propunem un exerciţiu de imaginaţie:

  • Dacă hoarda de slujbaşi ai Rusiei neagă faptul ocupaţiei ruseşti din 1812, cum explică ei retrocedarea în 1856 către Moldova a celor trei judeţe sudice – Cahul, Bolgrad şi Ismail? O consideră ocupaţie? Ocupaţie moldovenească a pământurilor moldoveneşti !?

  • Dacă Rusia pretinde ca nu a cotropit estul Moldovei (Basarabia) în 1812, reiese că nici Austria nu a ocupat nord-vestul Moldovei în 1774 ? Şi nici turcii n-au ocupat Chilia şi Cetatea Albă în 1484? Adică oricine năvălea peste moldoveni şi le răpea pământurile, o făcea cu acordul moldovenilor si spre binele lor?!

  • Cum s-ar fi manifestat aşa-zişii „statalişti ai Republicii Moldova” dacă statul român s-ar fi numit azi tot Moldova? Sau mai exact „Moldova, Ardealul şi Țara-Românească?

    Au mai existat țări separate, ca Germania de Vest şi Germania de Est, dar nimeni nu a spus vreodată că în ele trăiau popoare diferite, asa cum o face de zeci de ani propaganda colonialistilor rusi.

Răspunsul la ultima întrebare este cât se poate de simplu şi e luat din istoria de care se tem „fruntaşii” zilei: situaţia dată a existat!

A existat sute de ani o Moldovă care cuprindea atât Moldova de azi de la noi, cea care s-a unit de bunăvoie cu Țara Românească formând România şi Moldova de azi de peste Prut, care azi se numește „Republica Moldova”.

„Ele nu au avut aceeaşi istorie” îndrăznesc unii să ne spună azi.

Începând cu 1812, noua gubernie „rusească” de dincolo de Prut s-a numit „Basarabia” şi mai apoi „Moldova”, iar ruşii au inventat un popor „moldovenesc”, care ar fi chipurile diferit de cel român şi care nu ar fi parte a lui.

Aşa se face că „narodul moldovenesc”, pe care se avântă să ni-l prezinte astăzi tot felul de lepădături ca pe un popor fără legătură cu românii, ne e infatişat azi, cu tupeu, ca fiind „multietnic”, diferit ca origine de poporul român.

Oricâtă românofobie ar clocoti în indivizii în cauză, aceştia  ştiu foarte bine că de n-ar fi fost gura de aer naţional dintre anii 1918 şi 1940, azi n-ar mai fi putut vorbi  nici de „moldoveni” şi nici de „poporul moldovenesc” în Basarabia.

Sau în cel mai bun caz ar fi ajuns minoritari la ei în țară.

Demonstraţia e aproape, e dincolo de Nistru, zonă pe care ruşii au ocupat-o prima dată la 1793 şi unde erau sub 3% din totalul populatiei la 1800!

Ce se mai stie despre  moldovenii odinioara majoritari acolo?

Publicitate

30/08/2016 - Posted by | ISTORIE ROMÂNEASCĂ | , , , , , , , ,

Niciun comentariu până acum.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: